Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ : Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΜΕΡΟΣ Β’)

 


<<…Πρόκειται για μνημείο περιβαλλοντικού μακελειού, έργο ανθρώπινης αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου που θα επιβαρύνει τουλάχιστον τις τρεις επόμενες γενιές…>> 

Απόσπασμα από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Φυλής το Φεβρουάριο 2014. 

Το 2010 που ανέλαβε Περιφερειάρχης Αττικής ο Γ. Σγουρός ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο καινούργιων Μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων 700.000 και 400.000 τόνων αντίστοιχα μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. Την ίδια χρονιά άρχισε η λειτουργία ενός θηριώδους εργοστασίου (ή αλλιώς μιας φαραωνικής εγκατάστασης) που ακούει στο όνομα ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης) το οποίο έχτισε ο γνωστός «εθνικός εργολάβος» (βλέπε Μπόμπολας) σε συνεργασία με την Περιφέρεια και στοίχισε 100.000.000 ευρώ ! Το ΕΜΑΚ ούτε στο ελάχιστο δεν δικαιολογεί το υπέρογκο κόστος λειτουργίας του αφού ελάχιστο μέρος από τα σύμμεικτα απορρίμματα επαναχρησιμοποιείται, ενώ τα υποπροϊόντα που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν σε ένα εργοστάσιο καύσης (κομπόστ CLO, RDF, SRF) θάβονται στο ΧΥΤΑ ! Με άλλα λόγια οι δημότες πληρώνουν το ΕΜΑΚ για να πετάει στον ΧΥΤΑ επεξεργασμένα απόβλητα, κάτι που είναι χειρότερο και από τα σύμμεικτα σκουπίδια…

Η 4ετία του Σγουρού πέρασε χωρίς αξιόλογες μεταβολές και στις εκλογές του 2014 ηττάται από τη Ρένα Δούρου, η οποία ορκίστηκε συμβολικά στη Φυλή με την υπόσχεση ότι θα κλείσει τις εγκαταστάσεις της και θα τις μεταφέρει σε άλλο μέρος στο πλαίσιο ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος. Για να γίνει ακόμη πιο πιστευτή τον Δεκέμβριο του 2014 ακύρωσε τον διαγωνισμό του Γ. Σγουρού για τις μονάδες επεξεργασίας που βρισκόταν σε εξέλιξη. Φαινόταν ότι στο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπει λουκέτο, αλλά όπως λέει και η παροιμία τα φαινόμενα απατούν. Οι μήνες περνούν, τα αντισταθμιστικά συνεχίζουν να ρέουν στα ταμεία του Δήμου και η Ρένα Δούρου αντί να ξεκινήσει την μετεγκατάσταση της Φυλής, αυξάνει την δυναμικότητα του ΕΜΑΚ ενώ από την άλλη δεν αναζητεί κανένα άλλο χώρο στην Αττική για να την αντικαταστήσει, πέρα από κάποιες μελέτες για ενεργοποίηση παλαιών λατομείων ως ΧΥΤΑ (βλέπε Λατομείο Μουσαμά κλπ). Με αυτό τον τρόπο πέρασαν άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια με συνέπεια να γεμίσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και η Αττική να απειληθεί για μία ακόμη φορά να πνιγεί στα σκουπίδια. Τότε η Περιφερειάρχης άρχισε να κάνει εσωτερική επέκταση στο ΧΥΤΑ γεμίζοντας και τα τελευταία του κύτταρα, στα οποία θα γινόντουσαν τα εργοστάσια του Γ. Σγουρού. Όταν πέταξε και τον τελευταίο άσσο που είχε στο μανίκι της εισηγήθηκε μία άλλη ιδέα: να κάνει εσωτερική επέκταση θάβοντας σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια, (τα περίφημα πανωσηκώματα), διατυμπανίζοντας για πολλοστή φορά ότι είναι προσωρινό και ύστερα από αυτό θα κλείσει τη Φυλή. Ύστερα από το πρώτο πανωσήκωμα το 2018 ο ΧΥΤΑ Φυλής υπερκορέστηκε σε τέτοιο σημείο που έγινε επικίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε την 1 Αυγούστου 2019 με τις αποφάσεις 248/19 και 249/19, σύμφωνα με τις οποίες αφενός μεν έγινε ένα δεύτερο πανωσήκωμα με απευθείας ανάθεση στο γνωστό «εθνικό εργολάβο» και αφετέρου δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ΧΥΤΑ στη Φυλή (την περίφημη Γ΄ Φάση). Ήταν φανερό ότι η Ρ. Δούρου έκλεισε το μάτι στον Γ. Πατούλη και  κατόπιν συνεννοήσεως του παρέδωσε την σκυτάλη.

Τον Ιανουάριο του 2020 όπου ο Γ. Πατούλης παρουσίασε το πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει το ΕΜΑΚ σε «πράσινο εργοστάσιο» έναντι του ποσού των 100.000.000 ευρώ και ότι θα δημιουργήσει ένα νέο υπέρ-εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και ένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. Δηλαδή όχι μόνο δεν προτίθεται να κλείσει τον ΧΥΤΑ, αλλά θα συνεχίσει τη λειτουργία του για τουλάχιστον άλλα τριάντα χρόνια, κατατάσσοντας τον στο βιβλίο Γκίνες ως τον πρώτο που ξεπέρασε τη λειτουργία των 100 ετών !!!

Ουσιαστικά μετά από 53 χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ η Περιφέρεια Αττικής:


Ø  Δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει ούτε έναν νέο χώρο υγειονομικής ταφής στην Αττική.

Ø  Πέταξε από το παράθυρο 51.150.903.958 δραχμές και 600.000.000 ευρώ, χωρίς να κάνει το παραμικρό για να απορρυπάνει τις περιοχές εντός και πλησίον του ΧΥΤΑ.

Ø  Λειτούργησε χωρίς σχέδιο, πρόχειρα και τσαπατσούλικα γεννώντας ένα «τέρας σκουπιδιών» από το οποίο οι μόνοι ωφέλιμοι ήταν οι εργολάβοι.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι ορισμός της λέξης «αδιέξοδο». Την ώρα που η Αττική κάθεται πάνω σε μία ωρολογιακή τοξική βόμβα, που ο αέρας και τα υπόγεια ύδατα εμφανίζουν εφιαλτικά επίπεδα μολύνσεως και οι νεοπλασίες θερίζουν τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, τα απορριμματοφόρα των Δήμων μπαζώνουν, ανάμεσα από ένα σμήνος γλάρων και δεκάδες ομάδες αλλοδαπών, και τις τελευταίες τρύπες στο χώρο του ΧΥΤΑ. Το τι μέλλει γενέσθαι το ξέρουμε όλοι : Στη λογική των κατεπειγουσών αναγκών και στο στάδιο της μεταβατικής διαχείρισης θα δημιουργηθεί ένα νέο κύτταρο που θα υποδεχτεί εκ νέου σκουπίδια, πάντα φυσικά «προσωρινά…» 

Πηγές:

1.)http://anntilogos.blogspot.com/2018/07/blog-post_20.html

2.)https://cityface.gr/index.php/news/life/item/2213-xyta-fylis-mia-vromiki-istoria-misoy-aiona

3.)https://www.rovespieros.gr/xyta-fylis-metriseis-deixnoun-efialtika-epipeda-molynsis/#_ftnref1

Αντλήθηκε υλικό από το youtube.com και πιο συγκεκριμένα από τις εκπομπές «Εδώ Σκουπιδούπολη 1,2,3,4» του καναλιού «Δυτικό Μέτωπο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!