Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Άγιος Νικόλαος : Ο Βίος, το χαστούκι και η δικαίωση του

 


Σήμερα εορτάζει ένας από τους πιο δημοφιλείς Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας : Ο Άγιος Νικόλαος.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από Έλληνες εύπορους γονείς. Από πολύ νωρίς αφιερώθηκε στο Χριστό και πραγματοποίησε προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Αφού επέστρεψε (και μετά το θάνατο των γονέων του) έδωσε την περιουσία του στους πτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας.  Λίγα χρόνια αργότερα και μετά το θάνατο του τότε Αρχιεπισκόπου Μύρων, οι τοπικοί Επίσκοποι τον αναγόρευσαν σε Αρχιεπίσκοπο. 

Την εποχή εκείνη που η Εκκλησία ταρασσόταν από τον διωγμό του Διοκλητιανού, ο Άγιος συνελήφθη, εξορίστηκε και βασανίστηκε. Μετά την ενθρόνιση του Μ. Κωνσταντίνου και αφού έπαυσαν οι διωγμοί των Χριστιανών αποκαταστάθηκε στο θρόνο του. Το 325 μ.Χ. ο Μ. Κων/νος συγκάλεσε Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια για να επιλυθεί η διαφορά που είχε ανακύψει στους κόλπους της Εκκλησίας, σχετικά με τη διδασκαλία του ιερέα Άρειου ο οποίος δίδασκε ότι ο Χριστός ήταν κτίσμα του Θεού. Ένας από τους 318 Πατέρες που πήγε στη Σύνοδο ήταν και ο Άγ. Νικόλαος. Σε μία φάση της Συνόδου που ο Άρειος προσπαθούσε να αποστομώσει τους Αρχιερείς, ο Άγιος σηκώθηκε από τη θέση του και διακατεχόμενος από Ιερή Αγανάκτηση ράπισε τον Άρειο. Ο Άρειος παρέμεινε ψύχραιμος και ζήτησε από τον αυτοκράτορα, ο οποίος προέδρευε της Συνόδου, να εφαρμοστεί ο νόμος που προέβλεπε την αποκοπή της χειρός εκείνου που ράπισε κάποιον ενώπιον του αυτοκράτορα. Οι Αρχιερείς προσπάθησαν να πείσουν τον αυτοκράτορα να ελαφρύνει την ποινή και Μ. Κων/νος ζήτησε να τον κλείσουν στη φυλακή. Το βράδυ του παρουσιάστηκε σε όραμα ο Χριστός και ή Θεοτόκος ρωτώντας τον Άγιο το λόγο για τον όποιο αυτός βρισκόταν στη φυλακή. Όταν ο Άγιος αποκρίθηκε ότι φυλακίστηκε για τη δική τους αγάπη ο Χριστός του έδωσε το Άγιο Ευαγγέλιο ενώ η Θεοτόκος το αρχιερατικό ωμοφόριο. Το πρωϊ οι Επίσκοποι που του πήγαν φαγητό τον είδαν με το ωμοφόριο να μελετάει το Ευαγγέλιο. Το ανέφεραν στον αυτοκράτορα και ο αυτοκράτορας δεν εφάρμοσε τελικά την καθοριζόμενη από το νόμο ποινή. Μετά το πέρας της Συνόδου ο Άγιος επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και εκοιμήθη στις 6 Δεκεμβρίου 343 μ.Χ.

Ο Αγ. Νικόλαος υπήρξε σύμφωνα με το απολυτίκιο του ο "κανόνας της πίστεως", "η εικόνα της πραότητος" και "ο δάσκαλος της εγκρατείας". Αφιέρωσε της ζωή του στο Χριστό, στήριξε τους πτωχούς και αγάπησε τους πονεμένους. Στην πατρίδα μας πολλοί ναοί (ειδικά στα νησιά) είναι αφιερωμένοι στο όνομα του και θεωρείται ο προστάτης όσων ταξιδεύουν στη θάλασσα και του Πολεμικού μας Ναυτικού. Ας έχουμε την ευχή του...

4 σχόλια:

  1. Ο Άγιος Σάββας συντάραξε όχι ένα αλλά δύο Πάπες της Ρώμης για να γυρίσει στο σπίτι του

    http://adontes.blogspot.com/2017/12/blog-post_9.html?m=1

    ------------------
    Άγνωστη προφητική μαρτυρία από τον Άγιο Γέροντα Αμβρόσιο

    http://trelogiannis.blogspot.com/2021/12/blog-post_54.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μυστικό του αγίου Νικολάου - Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος

    https://www.youtube.com/watch?v=ozq07HoCSdE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωτίστως ευχαριστούμε ι δ ι α ι τ έ ρ ω ς γιά τήν έξοχη ανάρτηση γιά τόν Άγιο Νικόλαο καί τήν ευχή του νά έχουμε!
    (Εύγε καί τήν ανεύρεση της απαγορευμένης 1.000% αγιογραφικής παραστάσεως μέ τήν ΣΦΑΛΙΑΡΑ του Αγίου πάνω στόν Άρειο!)
    Φαντασθείτε τώρα που ΚΑΚΩΣ ήταν εδώ ο πάπας, νά εμφανιζόταν ο Άγιος καί νά "μοίραζε" Σ Φ Α Λ Ι Α Ρ Ε Σ στούς αιρετικούς, παπικούς αλλά καί Ε Γ Χ Ω Ρ Ι Ο Υ Σ που τούς πασαλοίβουν σάν "πιστοί" καί "αφοσιωμένοι" οικουμενιστές!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!