Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Σ κ λ η ρ ή προειδοποίηση του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα: Είτε θά είμαστε όλοι ασφαλείς, ή κανένας!

 

«Εμείς δεν θα αφήσουμε να γίνει ό,τι έγινε με την Κράϊνα και τους Κροάτες»,

εάν υπάρξει επέμβαση και επίθεση στο ρωσόφωνο πληθυσμό της αποσχισθείσας περιοχής του Λουχάνσκ, τότε η Μόσχα θα απαντήσει αστραπιαία και δυναμικά!


Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Κώστα Μελισσόπουλου

Ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση στέλνει σήμερα, μέσα από τη «Βραδυνή της Κυριακής», ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ.

Σε αποκλειστική δήλωσή του ο κ. Μασλόφ προειδοποιεί αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, πως «η ασφάλεια είτε υπάρχει για όλους είτε δεν υπάρχει καθόλου», με ό,τι σημαίνει αυτό.

Εξηγεί αναλυτικά πώς έφτασαν τα πράγματα στο σημείο καμπής που βρίσκονται σήμερα, και επισημαίνει την πρόταση της Μόσχας, τον περασμένο Δεκέμβριο, για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας σε μορφή συμφωνιών με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, για μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και μη τοποθέτηση οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα.

Ο κ. Μασλόφ σημειώνει ότι «ο πυρήνας της πρότασής μας είναι η διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρώπη, που έχουν προσυπογράψει όλοι οι Δυτικοί εταίροι μας», ενώ θεωρεί ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκινά από την αρνητική στάση της Δύσης στην πρόταση της Ρωσίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές πηγές, η Μόσχα φοβάται προβοκάτσια στα σύνορα με την αποσχισθείσα περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας στο Λουχάνσκ, απο ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς της Ομάδας Αζόφ. 

Πάντως, κορυφαίοι παράγοντες της Μόσχας προειδοποιούν τους συνομιλητές τους ότι «εμείς δεν θα αφήσουμε να γίνει ό,τι έγινε με την Κράινα και τους Κροάτες», ξεκαθαρίζοντας πως εάν υπάρξει επέμβαση και επίθεση στο ρωσόφωνο πληθυσμό της αποσχισθείσας περιοχής του Λουχάνσκ, τότε η Μόσχα θα απαντήσει αστραπιαία και δυναμικά.

Ολόκληρη η αποκλειστική δήλωση του πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, έχει ως εξής:

«Νομίζω πως όλοι συμφωνούν στο ότι η κατάσταση ασφαλείας στην κοινή μας ευρωπαϊκή ήπειρο είναι οδυνηρή. Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τα θεμέλια του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών και αποσύρθηκαν από τις συμφωνίες για την αντιπυραυλική άμυνα, τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, και από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών. 

Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ έχει ήδη φτάσει στο κατώφλι της Ρωσίας. 

Πιστεύουμε ότι απαιτούνται επείγουσες κινήσεις για την εκτόνωση της συσσωρευμένης έντασης στην Ευρώπη.

Ακριβώς με αυτόν το στόχο, τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία  υπέβαλε προτάσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας σε μορφή προσχεδίων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ. 

Τα κυριότερα σημεία τους είναι η αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, η μη τοποθέτηση επιθετικών οπλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα, και η επαναφορά των δυνάμεων μάχης της Συμμαχίας στην Ευρώπη στη γραμμή του 1997, όπως ορίζει ρητά η Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Ο πυρήνας της πρότασής μας είναι η διασφάλιση της θεμελιώδους αρχής της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρώπη, που έχουν προσυπογράψει όλοι οι Δυτικοί εταίροι μας. 

Στη Χάρτα Ευρωπαϊκής Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999, όπως και σε άλλα επίσημα έγγραφα του Οργανισμού, δεσμεύτηκαν ότι κανένα κράτος δεν θα ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων. 

Δηλαδή, η ασφάλεια είτε υπάρχει για όλους είτε δεν υπάρχει καθόλου. Πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, απέστειλε επιστολές στους ομολόγους του στις χώρες του ΟΑΣΕ και τους ζήτησε να εξηγήσουν πώς θα εφαρμόσουν αυτή τη δέσμευση. Αναμένουμε τις απαντήσεις.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία, σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από τα περίπλοκα προβλήματα που προανέφερα. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στην επίλυση ακριβώς αυτών των ζητημάτων που είναι κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης. 

Ευελπιστούμε στην έναρξη σοβαρού διαλόγου για τα θέματα που θέσαμε στα προσχέδια των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Λαβρόφ – Δένδια

Η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες

Τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την κρίση με την Ουκρανία, καθώς και τη διάθεση της κυβέρνησης του Κιέβου να βρει μία αξιοπρεπή λύση, μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στη Μόσχα.

Ο κ. Δένδιας, εκτός αυτών, ενημέρωσε εκτενώς το Ρώσο ομόλογό του για το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας, και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αφενός η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες, και αφετέρου θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μετέφερε ότι η κυβέρνησή μας ακούει με προσοχή τις ανησυχίες της Ρωσίας, και σημείωσε ότι συμφωνεί με την άποψη που εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόσφατα, για σιωπηλή αναβολή επ’ αόριστον της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, κάτι, άλλωστε, που ζητά επιμόνως η Ρωσία, η οποία –σύμφωνα με έμπειρο διπλωμάτη– δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα σε τέσσερις χώρες: την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και το Καζακστάν.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας άκουσε τον κ. Λαβρόφ να του επισημαίνει ότι η Μόσχα φοβάται προβοκάτσιες απο τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς που βρίσκονται στο σημείο επαφής, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι ο ηγέτης της φιλορωσικής αποσχισθείσας περιοχής του Ντόνετσκ, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, προετοιμάζει την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει εισβολή έπειτα από αναζωπύρωση των συγκρούσεων. 

Ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά του πληθυσμού της αυτόνομης περιοχής του Ντόνετσκ…

Ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι από μία σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν θα υπάρχει κερδισμένος αλλά θα είναι όλοι χαμένοι, και ανέφερε, ακόμη, ότι τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση ενός διαλόγου, ο οποίος διεξάγεται με τους όρους και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και προς τούτο τόνισε την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς και την ανάγκη εφαρμογής των Συμφωνιών Μινσκ Ι και Μινσκ ΙΙ, από όλες τις πλευρές, κάτι που ζητά και η Μόσχα.

Επίσης, στη συνάντηση έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της προστασίας της ελληνικής Ομογένειας, στην Ουκρανία, και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης πλησίον της γραμμής επαφής, κάτι για το οποίο υπήρξε συμφωνία με τον κ. Λαβρόφ.

https://greeknation1.wordpress.com/2022/02/20/%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%ae-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%83%ce%b2/


http://ellinonea.blogspot.com/2022/02/blog-post_50.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!