Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 1822, ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 1922 ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ 2022, ΒΛΕΠΟΥΜΕ....ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΗΛΙΘΙΕ, ΠΟΥ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ....

Θεοφάνης Μαλκίδης

Διακόσια χρόνια από την ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ  Σ Φ Α Γ Η  

της Χίου της  30ης Μαρτίου 1822: 

Επαναλήφθηκε στη Σμύρνη τό 1922 καί 

επαναλαμβάνεται σήμερα....


Η έκρηξη της Επανάστασης βρήκε το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της Χίου να ευημερεί (123.000 έναντι 3.000 Οθωμανών Τούρκων ). 

Με τον στόλο τους, την ικανότητά τους στο εμπόριο και τη διπλωματία τους, οι Έλληνες της Χίου  κυριαρχούσαν στον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο. 


Στις 10 Μαρτίου 1822 ο Σάμιος Επαναστάτης Λυκούργος Λογοθέτης, με την προτροπή του Χιώτη Αντωνίου Μπουρνιά, αποβιβάστηκε στο νησί με 1.500 άνδρες και πέτυχε να συνεγείρει τους ντόπιους και ειδικότερα τους κατοίκους της υπαίθρου. 

Οι 3.000 Τούρκοι του νησιού πρόλαβαν να κλειστούν στο Κάστρο της πρωτεύουσας, η  πολιορκία τους όμως  δεν έφερε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς οι άνδρες του Λογοθέτη ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένοι.

Μόλις έφθασε η είδηση της εξέγερσης  ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β'  διέταξε αμέσως να φυλακιστούν όλοι οι Χιώτες της Κωνσταντινουπόλεως και εξήντα από αυτούς να αποκεφαλιστούν! 

Στήν συνέχεια έδωσε την εντολή στον αντιναύαρχο Καρά-Αλή πασά να καταπλεύσει στον νησί και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους εξεγερθέντες.

Η διαταγή του Σουλτάνου ήταν  να σφάξουν βρέφη έως  τριών  ετών, αγόρια και άνδρες άνω των δώδεκα ετών, γυναίκες άνω των σαράντα, να αιχμαλωτίσουν κορίτσια και γυναίκες από τρία  έως σαράντα ετών και αγόρια από τρία έως δώδεκα ετών !

Στις 30 Μαρτίου 1822 και μετά από ισχυρό κανονιοβολισμό, ο Καρά-Αλή αποβίβασε 7.000 άνδρες και με τη συνδρομή της τουρκικής φρουράς της Χίου κατέστειλε  την εξέγερση

Στήν συνέχεια πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και την πρωτεύουσα του νησιού και επιδόθηκε σε ανήκουστες σφαγές. 

Από τις 124.000 Ελληνίδες και Έλληνες του νησιού δολοφονήθηκαν 50.000, αιχμαλωτίσθηκαν 52.000, διέφυγαν και σώθηκαν 20.000  και επέζησαν στη Χίο μόνο 1.800- 2.000 !

Ο τότε τοποτηρητής της Χίου Βαχίτ πασά, αναφέρει ότι «τους μεν ηλικιωμένους επέρασαν (οι μουσουλμάνοι) γενναιότατα εν στόματι μαχαίρας, παρομοίως και τας ηλικιωμένας γραίας, την δε κινητήν περιουσίαν αυτών ελεηλάτησαν … τας δε ωραίας κόρας των και τους τρυφερούς νεανίσκους των ηχμαλώτισαν. 

Το αίμα έρρευσε ποταμηδόν …». 

Όταν ο ίδιος απέστειλε στην Κωνσταντινούπολη αναφορά για την ανακατάληψη του νησιού, απέστειλε μαζί και πέντε  φορτία με κομμένα κεφάλια και δύο  φορτία κομμένα αυτιά!.... 

Καταμετρώντας τους νεκρούς αναφέρει κεφάλια ιερέων, προεστών και ανταρτών 1.109, «τελειωθέντες εν στόματι μαχαίρας» 25.000, σκλαβωμένα αγόρια και κορίτσια 5.

Ο Ολλανδός διπλωμάτης στην Κωνσταντινούπολη Gaspar Testa έγραψε προς τον υπουργό του των εξωτερικών: 

«Το πιο σπαρακτικό θέαμα είναι τα σκλαβωμένα γυναικόπαιδα που έφεραν από τη Χίο ... Αγόρια και κορίτσια σέρνονται στους δρόμους δεμένα το ένα με το άλλο και οδηγούνται στα σκλαβοπάζαρα».

Στην εφημερίδα  'Courrier Francais' της 10-07-1822 αναφέρεται, ότι μουσουλμάνοι αγόραζαν το θύμα τους για τριάντα γρόσια και το έσφαζαν για να κερδίσουν μια θέση στον παράδεισο. 

Πολλές γυναίκες αυτοκτόνησαν κατά την μεταφορά και άλλες πέθαναν από απεργία πείνας για να γλυτώσουν τον εξευτελισμό. 

Στην Allgemeine Zeitung δημοσιεύτηκε η είδηση  ότι μικρά παιδιά κάτω των 7 ετών που ήταν ακατάλληλα για το εμπόριο,  δ έ ν ο ν τ α ν  και  ρ ί χ ν ο ν τ α ν  στη θάλασσα. 

Το σκηνικό του δουλεμπορίου περιγράφει και ο ιερέας της αγγλικής πρεσβείας R. Walsh αναφέροντας ότι από την 1η Μαΐου 1822 εκδόθηκαν 41.000  έγγραφα ιδιοκτησίας δούλων  και ότι 5.000 πουλήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. 

Κατά την εφημερίδα της Σμύρνης Spectateur Oriental, έως την 10-05-1822 στο τελωνείο της Σμύρνης είχαν καταβληθεί δασμοί για 40.000 σκλάβους.

Τα παιδιά οδηγούνταν κατά ομάδες για εξισλαμισμό. 

Ο Άγγλος κληρικός Walsh γράφει ότι «μέσα σε μια μέρα έγιναν περισσότεροι προσηλυτισμοί από το Ευαγγέλιο στο Κοράνι απ' όσοι απ' το Κοράνιο στο Ευαγγέλιο σε έναν αιώνα».

Οι αγοραπωλησίες σταμάτησαν στις 19 Ιουνίου 1822 ύστερα από επέμβαση της αδελφής του σουλτάνου, στην οποία ανήκε η Χίος ως φέουδο.

Τα ιερά κόκκαλα  πολλών θυμάτων της σφαγής της Χίου βρίσκονται σήμερα στις οστεοθήκες  στη Νέα Μονή και στη Μονή του Αγίου Μηνά.

Το ολοκαύτωμα της Χίου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Ευρώπη. (σ.σ. Έ, καί; )

Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε και οι τάξεις των φιλελλήνων πύκνωσαν. 

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τις φρικιαστικές σκηνές στις εφημερίδες, ζωγράφοι (Ντελακρουά) τις απεικόνισαν και ποιητές (Ουγκώ, Χέμανς, Πιέρποντ, Χιλ, Σιγκούρνεϊ) έψαλλαν τη θλιβερά καταστροφή. 

Η Νέμεσιςγια τη σφαγή της Χίου θα έλθει σύντομα, με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας του Καρα-Αλή (σ.σ. έπεσε στό κεφάλι ένα κατάρτι καί έμεινε στόν τόπο!) από τον Κωνσταντίνο Κανάρη (6 - 7 Ιουνίου 1822).

Υ. Γ. Δυστυχώς,  το φρικιαστικό  έγκλημα στη Χίο δεν τιμωρήθηκε και εκατό ακριβώς χρόνια αργότερα επαναλήφθηκε στην ίδια περιοχή, στη Σμύρνη.  

Ένα ακόμη δυστύχημα είναι ότι οι δολοφόνοι του χθες ως ατιμώρητοι Γκρίζοι Λύκοι του σήμερα επαναλαμβάνουν τα εγκλήματά τους και ανερυθρίαστα εμφανίζονται ως ειρηνοποιοί στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας  και ως πειρατές σε μία νέα λεηλασία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Θράκη ! 

aktines

4 σχόλια:

 1. ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΠΟΤΕ Η ΤΙΜΩΡΙΑ. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ? ΛΑΟΣ, ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ? ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ. ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΗΔΕΝ) ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΩΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ''ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ'' ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ. ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΣΛΟΓΚΑΝ (ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ). ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ, ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ. ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΑΥΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ, Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΙ, Η ΑΦΑΣΙΕΣ, Η ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ? ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΒΑΡΕΝΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ά ρ ι σ τ α τά παραθέσατε φίλε ανώνυμε καί δέν έχουμε νά προσθέσουμε τίποτε....
   Οι λαοί που στερούνται ιστορικής μνήμης, είναι αποδεδειγμένο ότι δέν έχουν μέλλον...
   (Ευχαριστούμε πολύ γιά τήν ουσιαστική σας συμμετοχή).

   Διαγραφή
 2. Εκτός απο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με ποιούς ειναι κολλητοί τα μεμέτια; Απο ποιούς αγοράζουν S400 και ποιοί είναι εκείνοι που τους κατασκευάζουν πυρηνικό εργοστάσιο; Να τα λέμε όλα. Οσο για την σφαγή της Σμύρνης, τα μεμέτια έλαβαν τεράστια βοήθεια απο την ρωσία την περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας και μάλιστα πρίν δημιουργηθεί η ΕΣΣΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστότατα.
   Καί επειδή ΠΡΕΠΕΙ νά τά λέμε όλα, νά θυμίσουμε πώς κάποιος Λευτεράκης μέ τό ψευδέστατο επώνυμο, διέταξε τό 1919, 2 μεραρχίες του Ελληνικού Στρατού, υπό τόν στρατηγό Νίδερ, νά μεταβούν στήν Κριμαία καί νά πολεμήσουν κατά των Ερυθρών Μπολσεβίκων καί υπέρ των λεγομένων τότε αντεπαναστατών Λευκών!
   Τί δουλειά είχαμε τάχα εκεί τότε;
   (Καί τώρα κάτι παρόμοιο ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ στό ίδιο σημείο περίπου καί είθε ΝΑ ΝΗΝ ΓΙΝΕΙ!)
   Έτσι λοιπόν, ο Λένιν γεμάτος οργή καί μισελληνικό πάθος, έστειλε ατελείωτο οπλισμό καί αμέτρητα χρυσά ρούβλια στόν Κεμάλ, ενώ οι δήθεν καί τάχα συμμαχοί μας, έστρεψαν τήν πλάτη τους σέ εμάς καί μας άφησαν νά βγάλλουμε τά κάστανα από τήν φωτιά...

   Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!