Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Γιατί δεν υπάρχει ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη; Αναλύοντας τους κινδύνους της βιομηχανίας πόνου της σπονδυλικής στήλης.


https://chatswoodchiropractic.com.au/neck-pain-treatment/




AMIDWESTERNDOCTOR
28 Οκτωβρίου 2023

Η ιστορία με μια ματιά:

• Πολλά χρήματα κερδίζονται από τη «θεραπεία» του πόνου. Για το λόγο αυτό, μια ποικιλλία αναποτελεσματικών ή επικίνδυνων θεραπειών (π.χ. γκαμπαπεντίνη) διατηρούνται στην αγορά για να διατηρηθεί επ' αόριστον, ενώ πολλές εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες που θα κατέστρεφαν αυτή την αγορά κρατούνται μακριά. Ομοίως, υπάρχει ένας αξιοσημείωτος αριθμός παραλληλισμών μεταξύ της βιομηχανίας πόνου και της ασυνείδητης κερδοσκοπίας που παρατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του COVID-19.

• Τα χειρότερα παραδείγματα είναι τα ΜΣΑΦ και τα οπιοειδή. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι κατασκευαστές τους γνώριζαν ότι τα φάρμακα είχαν σοβαρά θέματα ασφάλειας, αλλά τα κάλυψαν και μέσω της δύναμης των δωροδοκιών (π.χ. στα ιατρικά περιοδικά ή στο FDA) ήταν σε θέση να προωθήσουν αυτά τα επικίνδυνα φάρμακα στην Αμερική.

• Ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα κατάσταση λόγω των δαπανηρών χειρουργικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη και των ενέσεων στεροειδών που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς, αυτές οι επικίνδυνες θεραπείες συχνά επιδεινώνουν τις δομικές αιτίες του πόνου της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες με τη σειρά τους, όπως πολλά πράγματα στην ιατρική, αντιμετωπίζονται με περισσότερες από τις «θεραπείες» που πωλούνται στον ασθενή.

• Σε αυτή τη σειρά, θα εξετάσουμε τις πραγματικές αιτίες του πόνου της σπονδυλικής στήλης, ώστε να κατανοήσουμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και οικονομικά.


Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν συχνά διάφορους κινδύνους για τους οποίους οι ασθενείς δεν μαθαίνουν μέχρι να έχουν υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση και να βιώσουν αυτές τις επιπλοκές, κάτι που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αφού δεν μπορείτε να «αναιρέσετε» μια χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς συχνά συμβουλεύονται να αναζητήσουν μια δεύτερη γνώμη σχετικά με το εάν μια προτεινόμενη χειρουργική επέμβαση είναι πραγματικά απαραίτητη, πόσο πιθανό θα είναι να τους ωφελήσει και ποιους πιθανούς κινδύνους αντιμετωπίζουν από αυτήν.

Με τη σειρά τους, οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη είναι μακράν η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση για την οποία οι ασθενείς με συμβουλεύονται, και ομοίως κάτι για το οποίο έχω γίνει όλο και πιο σκεπτικός καθώς περνούν τα χρόνια. Δυστυχώς, δεδομένου ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους τομείς στην ιατρική, υπήρξε μια γενική απροθυμία από τον ιατρικό τομέα να εξετάσει σοβαρά εάν οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών τους ή εάν υπάρχει ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση.

Τι προκαλεί πόνο στη σπονδυλική στήλη?

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι ασθενείς επισκέπτονται τους γιατρούς τους είναι για πόνο στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί τρισεκατομμύρια για αυτό (π.χ. το 2016134,4 δισεκατομμύρια δολλάρια δαπανήθηκαν για τον πόνο στον αυχένα και τη μέση στις ΗΠΑ), η πλειοψηφία αυτών των ασθενών έχουν κολλήσει με χρόνιο πόνο και συχνά βιώνουν σημαντικές παρενέργειες από τις θεραπείες που λαμβάνουν για να τον ανακουφίσουν προσωρινά. Δεδομένου ότι ο πόνος είναι συνήθως ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για έναν ασθενή να αναζητήσει φροντίδα, συχνά αναρωτιέμαι αν υπάρχει η τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων επειδή πάρα πολλά μέρη δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χάσουν όλα τα χρήματα που μπορούν να βγουν από τη διαχείριση του πόνου.


Σημείωση: οι θεραπείες που απειλούν τις προσοδοφόρες αγορές συχνά καταστέλλονται από την ιατρική βιομηχανία. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα συνέβη κατά τη διάρκεια του COVID-19, όπου φάρμακα εκτός πατέντας (π.χ. υδροξυχλωροκίνη, ιβερμεκτίνη, φλουβοξαμίνη και νιταζοξανίδη) αποδείχθηκαν επανειλημμένα κλινικά ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της λοίμωξης, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να λάβουν έγκριση (ή EUA) για τη χρήση αυτή. Αντ' αυτού, μια ποικιλία μη ασφαλών και αναποτελεσματικών προϊόντων (π.χ. ρεμδεσιβίρη και εμβόλια mRNA) προωθήθηκαν στην αγορά, ώστε να μπορούν να βγουν πολλά χρήματα από αυτά.


Συνήθως, για τη διαχείριση του πόνου, μπορεί να γίνει ένα από τα ακόλουθα:

•Διορθώστε τι προκαλεί τον πόνο έτσι ώστε ο πόνος να μην υπάρχει πλέον.

•Διορθώστε έναν επιβαρυντικό παράγοντα που επιδεινώνει τον υπάρχοντα πόνο.

•Παρέχετε μια συστηματική θεραπεία που μειώνει τον πόνο στο σώμα, αλλά δεν θεραπεύει την πηγή του πόνου.

Με τη σειρά του, όταν πρόκειται για πόνο στη σπονδυλική στήλη, αισθάνομαι ότι κάθε ένα από αυτά δεν γίνεται σωστά.

Γεννήτριες πόνου σπονδυλικής στήλης:

Από την εμπειρία μου, τα ακόλουθα πράγματα είναι οι πιο κοινές αιτίες πόνου στη σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα στον αυχένα και στη μέση (οσφυϊκή) μοίρα της σπονδυλικής στήλης:

• Σφιγμένοι μύες—αυτή είναι μία από τους πιο κοινούς παράγοντες πόνου. Δυστυχώς, θεωρώ ότι σπάνια αναγνωρίζεται και οι φυσιοθεραπευτές (οι οποίοι συνήθως θα ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτού) γενικά τείνουν να επικεντρώνονται στην ενίσχυση των αδύναμων μυών παρά στο τέντωμα ή την απελευθέρωση σφιχτών μυών.

Σημείωση: η θεραπεία σημείων ενεργοποίησης, ειδικά όταν εκτελείται με τοπικό αναισθητικό (π.χ. λιδοκαΐνη), είναι συχνά εξαιρετικά χρήσιμη για χρόνια σφιγμένους μύες και το πιο σημαντικό, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από πολλούς γιατρούς σε όλο τον κόσμο (η οποία πιστεύω ότι προέκυψε από την αξιοσημείωτη επιτυχία που είχε η Janet Travell στη θεραπεία του Προέδρου Κέννεντυ). Θεωρώ ότι το βιβλίο για το θέμα αυτό αυτό είναι ένα από τα πιο κατατοπιστικά πράγματα που έχουν γραφτεί για το θέμα του μυοσκελετικού πόνου.

• Κάτι που είναι εκτός τόπου - αυτό απαιτεί προσαρμογή και συχνά διόρθωση των συνηθειών του τρόπου ζωής που δημιουργούν τα προβλήματα (π.χ. πάρα πολλή καθιστική ζωή ή μπροστά σε μια οθόνη). Συνήθως ένας ασθενής θα έχει ένα κοντό πόδι που παραμορφώνει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και μόλις αυτό διορθωθεί με μια προσαρμογή ή μια κατάλληλα τοποθετημένη ανύψωση ποδιών, ο ασθενής θα βιώσει μια δραματική βελτίωση στον πόνο του (ειδικά χρησιμοποιείτε τα χέρια που τοποθετούνται μπροστά από το σώμα για να δοκιμάσετε το σωστό μέγεθος ανύψωσης ποδιών).

Σημείωση: υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα στον τρόπο χειρισμού της σπονδυλικής στήλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά χρήσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχει ένα προσωρινό όφελος, και σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Για το λόγο αυτό, έχω διαπιστώσει ότι είναι πολύ σημαντικό να στείλετε τον ασθενή σας στον σωστό θεραπευτή.

•Δισκοκήλη – αν και αυτή δεν είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στη σπονδυλική στήλη, θα συζητηθεί σε όλο το άρθρο.

•Συνδεσμική χαλάρωση της σπονδυλικής στήλης – αυτή είναι συχνά η κύρια αιτία της σπονδυλικής αρθρίτιδας, του σφιξίματος των μυών της σπονδυλικής στήλης, των διογκώσεων δίσκων και των δισκοκήλων.

•Κάποιος τύπος νοσολογικής διαδικασίας στη σπονδυλική στήλη (π.χ. κάταγμα ή εξασθενημένο οστό) – αυτή είναι η λιγότερο συχνή αιτία εμφάνισης και μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη διατροφική υποστήριξη (αλλά σε άλλες περιπτώσεις απαιτεί χειρουργική επέμβαση).


Επιπλέον, διαπιστώνω συχνά ότι:


• Τα παγιδευμένα συναισθήματα και ορισμένα μοτίβα συναισθηματικής απόκρισης (π.χσυνήθεις συναισθηματικές συσπάσεις) μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά τις χρόνιες καταστάσεις πόνου.
Σημείωση: Ο Δρ Sarno υποστήριξε ότι το ανεπίλυτο συναισθηματικό τραύμα προκάλεσε «μυοσίτιδα έντασης» (πόνος στην πλάτη από σφιχτούς μύες) που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία. Η προσέγγισή του βοήθησε πολλούς ανθρώπους (και έτσι είχε μεγάλο κοινό), αλλά ομοίως δεν λειτούργησε για πολλούς άλλους (συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ασθενείς μου). Αυτό το αποδίδω τόσο στην ψυχοθεραπεία που δεν είναι πάντα αρκετή για να απελευθερώσει ένα παγιδευμένο συναίσθημα όσο και στα συναισθήματα που δεν είναι η μόνη αιτία του πόνου στην πλάτη.

Χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις (π.χ. τοξικότητα μούχλας, νόσος του Lyme, τραυματισμοί από πρωτεΐνες ακίδας) συχνά επιδεινώνουν σημαντικά τα υπάρχοντα πρότυπα πόνου.

•Η υπερενεργοποίηση του συμπαθητικού (πάλης ή φυγής) νευρικού συστήματος παράλληλα με την υποενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού (ανάπαυσης και χαλάρωσης) νευρικού συστήματος επιδεινώνει τον πόνο με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρείται από μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση.
Σημείωση: ένα κοινό αποτέλεσμα του ανεπίλυτου τραύματος είναι η υπερβολική ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος πάλης ή φυγής.

Οι ουλές (όπως αυτές που δημιουργούνται από χειρουργικές επεμβάσειςμπορούν συχνά να προκαλέσουν σημαντική αυτόνομη δυσλειτουργία (π.χ. υπερβολική συμπαθητική ενεργοποίηση) και πόνο στο σώμα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που είδα με τραυματισμό εμβολίου COVID-19 υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης (λόγω επιπλοκής από την αρχική σύντηξη του λαιμού τους). Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις προκάλεσαν χρόνια προβλήματα στον ασθενή τα οποία έγιναν δραματικά χειρότερα (σε σημείο που ο ασθενής κατέστη ουσιαστικά ανάπηρος) μετά τη λήψη του εμβολίου (σοβαρή φλεγμονή στο σημείο προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης είναι μια κοινή παρενέργεια των εμβολίων COVID) και τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν δραματικά μόλις η ουλή αντιμετωπίστηκε με νευρική θεραπεία.

• Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνιος πόνος σχετίζεται με αλλοιωμένη επεξεργασία του πόνου στον εγκέφαλο – κάτι που σε πολλές περιπτώσεις υποψιάζομαι ότι οφείλεται σε μικροεγκεφαλικό επεισόδιο που τραυματίζει τον θάλαμο (το τμήμα του εγκεφάλου που μετριάζει τα σήματα πόνου καθώς φτάνουν στον εγκέφαλο). Με τη σειρά τους, υπάρχει μια ποικιλλία προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της αυξημένης ευαισθησίας του εγκεφάλου στα σήματα πόνου (π.χ. η ενδοφλέβια θεραπεία κεταμίνης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τώρα) και όταν χρησιμοποιείται σωστά, έχω δει πολλές από αυτές τις προσεγγίσεις να κάνουν θαύματα για ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Συστηματικές θεραπείες του πόνου της σπονδυλικής στήλης

Δεδομένου ότι μια ποικιλλία διαφορετικών πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει πόνο στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο να εμπλακεί ποιο είναι το ζήτημα, οι γιατροί συνήθως προτιμούν είτε να συνταγογραφήσουν ένα χάπι για τη θεραπεία του, είτε να παραπέμψουν τον ασθενή σε κάποιον άλλο. Δυστυχώς, καθένα από αυτά απέχει κατά πολύ από το να είναι επιθυμητό.


Για παράδειγμα, μια εξαιρετικά συνηθισμένη ιστορία που ακούω είναι ένας ασθενής που ζητά ένα φάρμακο για τον πόνο από έναν γιατρό (καθώς έχει κάποιο είδος εξουθενωτικού πόνου), ο γιατρός αρνείται να το συνταγογραφήσει (καθώς οι γιατροί - οι οποίοι τιμωρούνταν επειδή δεν συνταγογραφούσαν οπιοειδή - τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή τα συνταγογραφούν πολύ συχνά) και αντ' αυτού στέλνουν τον ασθενή σε τακτική φυσικοθεραπεία. Αυτό είναι συχνά αρκετά δύσκολο για τον ασθενή να φτάσει (π.χ. είναι μακριά ή δεν έχει αυτοκίνητο), αλλά αν ο ασθενής είναι σε θέση να φτάσει στο PT, συνήθως δεν τον βοηθά (μερικές φορές στην πραγματικότητα επιδεινώνει δραματικά τον πόνο), γεγονός που με τη σειρά του είτε οδηγεί σε περισσότερες παραπομπές PT είτε αποστέλλεται σε χειρουργό σπονδυλικής στήλης.
Σημείωση: ορισμένοι PT βοηθούν σταθερά τους ασθενείς τους, αλλά αυτοί οι PT είναι δύσκολο να βρεθούν. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι PT δεν επικεντρώνεται στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του μυοσκελετικού πόνου όσο και στο μοντέλλο που βασίζεται στην ασφάλιση του PT δίνοντας προτεραιότητα στα κουτιά ελέγχου (για ασφαλιστικές αποζημιώσεις) αντί να βοηθά τους ασθενείς.

Όταν εξετάζονται φάρμακα, χρησιμοποιούνται συνήθως τέσσερεις τύποι: ΜΣΑΦ, Tylenol, Gabapentin (ή Lyrica) και οπιοειδή.

Δυστυχώς, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα με καθένα από αυτά.

ΜΣΑΦ

Στην περίπτωση των ΜΣΑΦ (π.χ. ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη), συχνά φαίνεται να μειώνουν τον πόνο, αλλά δεδομένου ότι αυτό το όφελος είναι προσωρινό και προσφέρει μόνο μερική βελτίωση, αυτό οδηγεί τους ασθενείς να λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων (καθώς οι άνθρωποι θα κάνουν κατανοητά ό, τι μπορούν για να ξεφύγουν από τον πόνο). Αυτό είναι συχνά αρκετά προβληματικό, καθώς τα ΜΣΑΦ είναι τοξικά, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Πολλοί με τη σειρά τους έχουν υποστηρίξει ότι τα ΜΣΑΦ είναι από τα πιο επικίνδυνα φάρμακα που συνταγογραφούνται στην Αμερική, καθώς:

•Τα ΜΣΑΦ είναι η πιο κοινή κατηγορία φαρμάκων που οδηγεί σε εισαγωγή στο νοσοκομείο για μια αντίδραση φαρμάκου (συνήθως για καρδιακές προσβολές, αιμορραγία, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια).

•Τα ΜΣΑΦ είναι γνωστό ότι προκαλούν νεφρική βλάβη. Για παράδειγμα, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου κατά 20%, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι αύξησαν τον κίνδυνο μεταξύ 68% -154% (ανάλογα με τα ΜΣΑΦ) και πολλές μελέτες (π.χ. αυτήέχουν βρει ότι τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) είναι συνήθως μακροχρόνιοι χρήστες ΜΣΑΦ, με την πιθανότητα χρήσης ΜΣΑΦ να αυξάνεται με τη σοβαρότητα της ΧΝΝ. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί νεφρών (νεφρολόγοι) συχνά διατάσσουν τους ασθενείς τους να διακόψουν τη χρήση ΜΣΑΦ και οι μη νεφρολόγοι σπάνια αμφισβητούν αυτή την απόφαση.

Σημείωση: Ενώ η νεφρική βλάβη των ΜΣΑΦ είναι ένα τεράστιο ζήτημα, δεν μπόρεσα να βρω μια καλή εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτής της παρενέργειας, δεδομένου ότι η ΧΝΝ είναι μια προοδευτική ασθένεια και όχι μια που προκαλεί αιφνίδιους θανάτους (η πλησιέστερη ήταν μια μελέτη που διαπίστωσε ότι τα ΜΣΑΦανάλογα με τον τύπο, αύξησαν τον κίνδυνο κάποιου με ΧΝΝ να πεθάνει κατά 36%-61% - αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει όλους τους ανθρώπους που αναπτύσσουν ΧΝΝ από ΜΣΑΦ).

•Τα ΜΣΑΦ είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις (και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκεφαλικά επεισόδια). Τα πιο διαβόητα παραδείγματα αυτού ήταν το Vioxx της Merck και το Celebrex της Pfizer, τα οποία ήταν ΜΣΑΦ σχεδιασμένα να προκαλούν λιγότερη γαστρική αιμορραγία - γεγονός που δυστυχώς τα έκανε πιο πιθανό να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Δεδομένου ότι τα φάρμακα απέφεραν πολλά χρήματα (καθώς η διαχείριση του πόνου είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα), η Pfizer και η Merck το κάλυψαν. Τελικά η αλήθεια βγήκε και το Vioxx αποσύρθηκε από την αγορά (αν και πρόσφατα η βιομηχανία άρχισε να εργάζεται για να το επαναφέρει). Όταν όλα ειπώθηκαν και έγιναν, μόνο από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, το Vioxx εκτιμάται ότι σκότωσε 120.000 ανθρώπους le, ενώ το Celebrex (το οποίο δεν αποσύρθηκε ποτέ από την αγορά) σκότωσε 75.000.

Σημείωση: τη χρονιά που αποσύρθηκε η Vioxx (2004), ο διευθύνων σύμβουλος της Merck έλαβε μπόνους 36 εκατομμυρίων δολλαρίων. Αφού έχασε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολλάρια σε αγωγές, η Merck στράφηκε στη δημιουργία του καταστροφικού (αλλά απίστευτα κερδοφόρου) εμβολίου HPV. Με τη σειρά του, μεγάλο μέρος του εγχειριδίου που ανέπτυξε η Merck για να προωθήσει το περιττό και απίστευτα επικίνδυνο εμβόλιό της στην αγορά αντιγράφηκε στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της διάθεσης του εμβολίου mRNA (π.χ. πολύ παρόμοια απάτη συνέβη κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών).

Δυστυχώς, το Vioxx και το Celebrex δεν είναι τα μόνα ΜΣΑΦ που σκοτώνουν. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη 83.677 ασθενών που είχαν siΗ λήψη ενός ΜΣΑΦ βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο δεύτερης καρδιακής προσβολής ή θανάτου κατά περίπου 50% (με τον ακριβή κίνδυνο να εξαρτάται από τα ΜΣΑΦ - η δικλοφενάκη αύξησε τον κίνδυνο κατά 326%). Ομοίωςμια άλλη μελέτη 107.092 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή ανεπάρκεια (και στη συνέχεια ανάρρωσαν αρκετά για να πάρουν εξιτήριο) διαπίστωσε ότι η λήψη ενός ΜΣΑΦ αύξησε τον επακόλουθο κίνδυνο θανάτου κατά 22%-108% (ανάλογα με το ΜΣΑΦ), συχνά λόγω καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με ΜΣΑΦ ή καρδιακής προσβολής. Η μεγαλύτερη μελέτη που διαπίστωσα ότι προσπάθησε να αξιολογήσει τον κίνδυνο ενός ΜΣΑΦ να προκαλέσει καρδιακή προσβολή στο γενικό πληθυσμό, διαπίστωσε ότι η λήψη ΜΣΑΦ για οποιαδήποτε χρονική περίοδο αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 24%-58%..

•Τα ΜΣΑΦ είναι γνωστό ότι προκαλούν γαστρική αιμορραγία, κάτι που συχνά είναι θανατηφόρο. Το 1999, υπολογίστηκε ότι πάνω από 16.000 Αμερικανοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα γαστρικών αιμορραγιών ΜΣΑΦ (μαζί με πολλούς περισσότερους που νοσηλεύτηκαν αλλά επέζησαν) - έτσι είναι πιθανό μεταξύ 10.000-20.000 Αμερικανών να σκοτώνονται κάθε χρόνο από αυτή την επιπλοκή.

Σημείωση: Τα ΜΣΑΦ βλάπτουν επίσης το λεπτό έντερο, αλλά επειδή σπάνια μπορούμε να κρυφοκοιτάξουμε μέσα εκεί (ενώ το στομάχι είναι εύκολο να το δούμε με ένα πεδίο) και η βλάβη εκεί σπάνια οδηγεί σε θανατηφόρα αιμορραγία (καθώς δεν υπάρχει άφθονο οξύ στομάχου), αυτή η επιπλοκή των ΜΣΑΦ συχνά δεν αναγνωρίζεται. Εδώ και δεκαετίες, υπάρχει μια πολύ γνωστή σχέση μεταξύ των ΜΣΑΦ και των εντερικών ιστών (στενώσεις που εμποδίζουν τη διέλευση της τροφής μέσω του λεπτού εντέρου), ενώ πιο πρόσφατα οι εξελίξεις στη διαγνωστική τεχνολογία έχουν δείξει ότι το 50% των χρόνιων χρηστών ΜΣΑΦ έχουν βλάβη εκεί (η οποία ονομάζεται «εντεροπάθεια του λεπτού εντέρου»). Αυτό συχνά οδηγεί σε χρόνια προβλήματα υγείας, επειδή μόλις καταστραφεί η βλεννογόνος επένδυση του λεπτού εντέρου, παθογόνες ουσίες (π.χ. φυτικές λεκτίνες, αχώνευτη πρωτεΐνη ή φλεγμονώδη συστατικά βακτηρίων) μπορούν εύκολα να περάσουν από εκεί στην κυκλοφορία του αίματος - και πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι αυτή η διαρροή είναι η βασική αιτία των χρόνιων ασθενειών στον δυτικό κόσμο.

•Τα ΜΣΑΦ προκαλούν επίσης μια ποικιλλία άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, γεγονός που φαίνεται καλύτερα από το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο κοινές κατηγορίες φαρμάκων που αποσύρονται από την αγορά (π.χ. πολλαπλά ΜΣΑΦ αποσύρθηκαν για την πρόκληση σοβαρής ηπατικής βλάβης). Για παράδειγμα, για να παραθέσω τον Peter Gøtzsche

Αρκετά φάρμακα που αντιμετωπίστηκαν τόσο ευγενικά από τον FDA αποσύρθηκαν αργότερα από την αγορά λόγω της τοξικότητάς τους παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, π.χ. «εξαιρετική γαστρεντερική ανοχή» (βενοξαπροφαίνη), «ανώτερη ανοχή» (ινδοπροφαίνη), «αποδεδειγμένη γαστρεντερική ασφάλεια» (ροφεκοξίμπη), «βλάπτει τον πόνο όχι τον ασθενή» (κετορολάκ) και «προφίλ ελάχιστων πιθανών παρενεργειών» (τολμετίνη).

•Εμφανίζονται επίσης διάφορες λιγότερο εμφανείς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, τα ΜΣΑΦ βλάπτουν τους συνδέσμους που επιδιορθώνονται μετά από τραυματισμό, οπότε δεδομένου ότι συχνά χορηγούνται μετά από πράγματα όπως διάστρεμμα αστραγάλου, σχηματίζεται μια χρόνια αδυναμία στην περιοχή που ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι την προδιαθέτει σε περαιτέρω τραυματισμούς.

Ευτυχώς, οι κίνδυνοι των ΜΣΑΦ επιτέλους αναγνωρίζονται σταδιακά από τις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο (π.χ. ο FDA ενίσχυσε σταδιακά τις προειδοποιήσεις του ότι τα ΜΣΑΦ προκαλούν καρδιακές προσβολές και θανάτους). Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούν να δίνονται σαν καραμέλες για κάθε ασθένεια που μπορεί να φανταστεί κανείς, οι γιατροί σπάνια αποσύρουν τους ασθενείς από αυτούς και δεδομένου ότι πολλοί μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγές, οι υπερβολικές δόσεις τους είναι αναπόφευκτες.

Ο Peter Gøtzsche έχει παράσχει μία από τις καλύτερες περιλήψεις αυτής της τραγικής κατάστασης στο βιβλίο του Deadly Medicine and Organized Crimes. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι:

•Οι δοκιμές που ισχυρίζονται ότι ωφελούνται από τα ΜΣΑΦ είναι συχνά σκόπιμα παραπλανητικές και συχνά δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός οφέλους όπου δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς καταστρέφουν τη ζωή τους με φάρμακα που δεν έκαναν σχεδόν τίποτα γι' αυτούς εξαρχής.

Με το Vioxx, η Merck γνώριζε από νωρίς ότι το φάρμακο θα προκαλούσε θανατηφόρες καρδιακές προσβολές, αλλά επέλεξε να διοργανώσει τις μελέτες της, ώστε αυτό να μην είναι ορατό στο κοινό. Για να κρύψει τις καρδιακές προσβολές, η Merck δεν αποκάλυψε πολλά που συνέβησαν στη δοκιμή της και στα μέσα άλλαξε το πρωτόκολλο της δοκιμής, ώστε οι καρδιακές προσβολές να παρακολουθούνται για πολύ μικρότερη διάρκεια (ενώ τα οφέλη που ήθελε να δείξει η Merck, όπως η μειωμένη γαστρική αιμορραγία, παρακολουθήθηκαν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

Αυτό ήταν σαφώς δόλιο, αλλά παρόλα αυτά δόθηκε άδεια από τον FDA - τα δεδομένα που έλαβε ο FDA έδειξαν ότι το Vioxx διπλασίασε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά κατά τη στιγμή της έγκρισης ο FDA δήλωσε τελικά ότι δεν είχε «πλήρη βεβαιότητα» ότι το Vioxx αύξησε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τέλος, όπως μπορείτε να φανταστείτε, μόλις εγκρίθηκε το Vioxx, η Merck άρχισε να πιέζει παράνομα για τη χρήση του για τη θεραπεία όλων των ασθενειών κάτω από τον ήλιο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν κανένα λόγο να πάρουν το φάρμακό τους να σκοτωθούν από αυτό.

Σημείωση: Ο Δρ Mercola ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αναγνώρισε τους προφανείς κινδύνους του Vioxx, αλλά παρά τους μεγάλους οπαδούς του και το πόσο σαφείς ήταν οι κίνδυνοι, η προειδοποίησή του δεν εισακούστηκε. Μοιράζομαι αυτό το παράδειγμα για να δείξω πόσο ανθεκτική είναι η ιατρική βιομηχανία στην εξέταση της επιστήμης που εμποδίζει την κατώτατη γραμμή της.

• Ομοίως, όταν το New England Journal of Medicine έλαβε την κεντρική μελέτη του Vioxx (η οποία ήταν σαφώς δόλια), αντί να ασχοληθεί με αυτό, επέλεξε να τη δημοσιεύσει (η οποία με τη σειρά της επέτρεψε στη Merck να διαθέσει το Vioxx στην Αμερική από τότε που το NEJM την είχε εγκρίνει). Στη συνέχεια, παρά τη συσσώρευση όλο και περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων ότι το έγγραφο NEJM της Merck ήταν δόλιο, το NEJM αρνήθηκε να αποσύρει το άρθρο ή να εκδώσει διόρθωση και μόνο 6 χρόνια αργότερα, όταν το Vioxx αποσύρθηκε και οι αγωγές λειτουργούσαν μέσω του νομικού συστήματος, το NEJM επέλεξε να εκδώσει μια «δήλωση ανησυχίας». Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η NEJM έλαβε πολλά χρήματα από τη Merck - αγοράστηκαν 929.400 ανατυπώσεις του άρθρου (αυτός είναι ένας κοινός τρόπος με τον οποίο η Pharma πληρώνει τα περιοδικά) κερδίζοντας στη NEJM περίπου 800.000 δολλάρια και εκείνη τη χρονιά ο ιδιοκτήτης της NEJM κέρδισε 88 εκατομμύρια δολλάρια.
Σημείωση: είναι πιθανό πολλές άλλες πληρωμές να έγιναν επίσης στο NEJM ή στους συντάκτες του (κάτι που είναι επίσης μια κοινή πρακτική του κλάδου), αλλά δυστυχώς, αυτές οι οικονομικές πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Η ιστορία του Vioxx είναι σημαντική επειδή ένα σχεδόν πανομοιότυπο πράγμα συνέβη με το εμβόλιο της Pfizer. Όπως και το Vioxx, ήταν σαφές από την αρχή ότι το εμβόλιο θα ήταν επικίνδυνο και ότι οι δοκιμές εμβολίων ήταν παραποιημένες για να αποκρύψουν αυτόν τον κίνδυνο. Ωστόσο, η NEJM και η FDA αγνόησαν αυτά τα ζητήματα και αντ' αυτού δημοσίευσαν μια λαμπερή εκτίμηση του νέου προϊόντος και ακόμη και μετά από έναν κατακλυσμό αποδεικτικών στοιχείων που έδειξαν ότι η δοκιμή της Pfizer ήταν δόλια (συμπεριλαμβανομένων πολλών μαρτυριών πληροφοριοδοτών), ούτε η NEJM ούτε η FDA έκαναν τίποτα γι 'αυτό (μάλλον διπλασίασαν την αξία των εμβολίων).

Τέλος, τώρα που η αγορά για τα εμβόλια mRNA αρχίζει να ξινίζει (π.χ., μόνο το 2% της Αμερικής επέλεξε να λάβει την πιο πρόσφατη αναμνηστική δόση), οι εισαγωγές εμφανίζονται σταδιακά υποδεικνύοντας στην ιατρική βιβλιογραφία ότι τα εμβόλια είναι στην πραγματικότητα επικίνδυνα και συχνά προκαλούν καρδιακή βλάβη. Αυτό είναι αρκετά παρόμοιο με το πώς το Vioxx θεωρείται τώρα ως μία από τις χειρότερες καταστροφές φαρμάκων στην ιστορία, αλλά μέχρι να αποσυρθεί από την αγορά (και δεν μπορούσαν να βγουν περισσότερα χρήματα από αυτό) ήταν πολύ δύσκολο να συζητηθεί η τοξικότητά του.

Ως εκ τούτου, είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν ακούσαμε τις προειδοποιήσεις του αρχισυντάκτη του NEJM το 2004 ότι τα ιατρικά περιοδικά είναι διεφθαρμένα και δεν μπορούμε να τα εμπιστευτούμε. Αν το είχαμε κάνει, ίσως να υπήρχε περισσότερος σκεπτικισμός απέναντι στη διαβόητη δοκιμή του NEJM που εκθείασε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer και αγκαλιάστηκε με λατρεία από ολόκληρη την ιατρική κοινότητα.

Τυλενόλη

Δεδομένου ότι το Tylenol είναι ένα από τα μόνα άλλα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, χρησιμοποιείται συχνά με πολύ παρόμοιο τρόπο με τα ΜΣΑΦ και συνολικά είναι μια ασφαλέστερη επιλογή (αλλά εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ανακούφιση σημαντικού πόνου). Δυστυχώς, το φάρμακο έχει δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι ένας από τους πιθανούς μεταβολίτες του είναι αρκετά τοξικός για το ήπαρ. Σε χαμηλότερες δόσεις, παράγονται ελάχιστες ποσότητες αυτού του μεταβολίτη (και αυτό που το κάνει εξουδετερώνεται από το ήπαρ), αλλά σε υψηλότερες δόσεις, πολύ περισσότερο είναι και συχνά κατακλύζει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει με ασφάλεια (μέσω γλουταθειόνης), γεγονός που τελικά οδηγεί σε σημαντική ηπατική βλάβη. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν συχνά υπερβολικές δόσεις Tylenol (π.χ., για τη μείωση του πόνου), ηπατική ανεπάρκεια είναι μια πάρα πολύ κοινή πλευρά του φαρμάκου και επί του παρόντος 56.000 επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, 2.600 νοσηλείες, και 500 θάνατοι αποτέλεσμα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της τοξικότητας Tylenol.

Δεύτερον, το Tylenol λειτουργεί καταστέλλοντας τους πυρετούς (που είναι ένας άλλος κοινός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι το παίρνουν). Δεδομένου ότι το σώμα χρησιμοποιεί πυρετούς για την καταπολέμηση ασθενειών, η καταστολή τους μπορεί να επιμηκύνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης. Αυτό ήταν κάτι που είδα πολλές φορές κατά τη διάρκεια του COVID-19 και αυτό παρατήρησαν πολλοί γονείς αυτιστικών παιδιών τραυματισμένων με εμβόλιο, καθώς ο αυτισμός του παιδιού τους ξεκίνησε μετά τη χορήγηση του Tylenol για την καταστολή του εξαιρετικά δυσάρεστα υψηλού πυρετού που ανέπτυξε το παιδί τους μετά τον εμβολιασμό.

Γκαμπαπεντίνη

Μία από τις πιο κοινές τακτικές που χρησιμοποιούνται από τη φαρμακοβιομηχανία είναι να εγκριθεί ένα φάρμακο για μια κατάσταση όπου είναι σχετικά εύκολο να αποδειχθεί ότι το φάρμακο κάνει κάτι και μόλις πάρει άδεια, οι γιατροί (π.χ. με δωροδοκίες) να το χρησιμοποιήσουν για μια ποικιλλία άλλων συνθηκών όπου δεν λειτουργεί πολύ καλά και δεν θα μπορούσε να κερδίσει έγκριση από τον FDA. Ενώ αυτό είναι παράνομο και οι φαρμακευτικές εταιρείες συχνά λαμβάνουν πρόστιμα εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων δολλαρίων για να το κάνουν, οι γιατροι βγάζουν τόσα πολλά χρήματα που συνεχίζουν να το κάνουν ούτως ή άλλως.


Η γκαμπαπεντίνη (Neurontin) εγκρίθηκε αρχικά ως φάρμακο για τη θεραπεία της επιληψίας (μια σχετικά μικρή αγορά), οπότε μόλις εγκρίθηκε, η Pfizer άρχισε να την προωθεί επιθετικά για τη θεραπεία ποικίλλων άλλων καταστάσεων. Αυτό έγινε σε τόσο εξωφρενικό βαθμό που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να ασκήσει δίωξη εναντίον της Pfizer, η οποία τελικά οδήγησε σε πρόστιμα σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων.


Μία από αυτές τις χρήσεις εκτός ετικέτας ήταν ο νευροπαθητικός πόνος και δεδομένου ότι οι γιατροί έχουν περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του πόνου (ειδικά από τότε που η κυβέρνηση πήγε μετά τα οπιοειδή), η γκαμπαπεντίνη έγινε σταδιακά ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο. Η δική μου εμπειρία ήταν ότι με ορισμένους τύπους πόνου (π.χ. νευροπάθειες) συχνά λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά για την πλειοψηφία των καταστάσεων πόνου, δεν κάνει σχεδόν τίποτα.
Σημείωση: η πρεγκαμπλίνη (Lyrica) και η μιρογκαμπλίνη (η οποία έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία) είναι πολύ παρόμοιες με την γκαμπαπεντίνη και συχνά χρησιμοποιούνται στη θέση της.

Ενώ η γκαμπαπεντίνη δεν είναι τόσο τοξική όσο τα ΜΣΑΦ, έχει παρενέργειες (υπνηλία, λήθαργος, ζάλη και μειωμένη γνωστική λειτουργία είναι οι πιο συχνές, ενώ αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστική καταστολή και αλλεργικές αντιδράσεις είναι επίσης γνωστό ότι συμβαίνουν). Με τη σειρά τους, πολλοί (συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων που γνωρίζω) είχαν αρκετά κακές αντιδράσεις στην γκαμπαπεντίνη. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ασθενείς που επωφελούνται σαφώς από αυτό - κάτι που πολλοί άλλοι γιατροί δεν ακολουθούν, καθώς οι ασθενείς συχνά κρατούνται σε αυτό για χρόνια, παρά το γεγονός ότι το φάρμακο δεν κάνει τίποτα.
Σημείωση: ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με την γκαμπαπεντίνη είναι ότι μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά εθιστική.

Οπιοειδή

Τα οπιοειδή είναι τα πιο αποτελεσματικά παυσίπονα στην αγορά και ταυτόχρονα έχουν πολλά προβλήματα - γεγονός που έχει οδηγήσει στην ύπαρξη πολλών μηνυμάτων ανάμειξης στο ιατρικό επάγγελμα σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.

Σημείωση: Παρ' όλα αυτά, γνωρίζω πολλές περιπτώσεις όπου ένα οπιοειδές δεν θα μπορούσε να θεραπεύσει τον πόνο που θα μπορούσε ένα πιο φυσικό συστηματικό παυσίπονο.

Ένα από τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στη δυτική ιατρική ήταν το όπιο και ομοίως, ένα από τα πρώτα φάρμακα που προκάλεσαν τεράστια κοινωνική ζημιά από τον εθισμό που δημιούργησε (π.χ., η Κίνα πήγε ανεπιτυχώς σε πόλεμο με την Αγγλία για να σταματήσει τους Άγγλους εμπόρους από το να πλημμυρίσουν τη χώρα με όπιο). Δεδομένου ότι τα οπιοειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, με την πάροδο του χρόνου, ανακαλύφθηκαν και άλλες πιο ισχυρές παραλλαγές του οπίου και πολλά από τα ίδια λάθη επαναλήφθηκαν. Για παράδειγμα, μετά την ανακάλυψη της ηρωίνης το 1874, θεωρήθηκε αρχικά ως θαυματουργό ναρκωτικό, στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι ήταν αρκετά εθιστικό και τελικά τέθηκε εκτός νόμου.


Το 1991, η Purdue Pharma ιδρύθηκε και αμέσως άρχισε να επικεντρώνεται στην αγορά οπιοειδών (στην οποία είχαν εμπειρία προηγούμενες επαναλήψεις της εταιρείας) και σύντομα δημιούργησε το δικό της ιδιόκτητο οπιοειδές - OxyContin. Η Purdue κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν μπορούσε να διαθέσει στην αγορά το φάρμακό της ως ασφαλές (όχι εθιστικό) και αποτελεσματικό, αυτό αντιπροσώπευε μια απίστευτα προσοδοφόρα αγορά.

Για να επιτευχθεί αυτό, αντί να προσκομίσει τα απαραίτητα δεδομένα κλινικών δοκιμών για να δείξει ότι το φάρμακό τους ήταν ασφαλές, το 1995, η Purdue αποφάσισε να δωροδοκήσει τον υπεύθυνο υπάλληλο του τμήματος του FDA που διαχειριζόταν παυσίπονα και εθιστικά φάρμακα, καθώς είχε τον τελευταίο λόγο για την έγκριση του OxyContin. Αυτός ο διεφθαρμένος αξιωματούχος στη συνέχεια συνεργάστηκε ιδιωτικά με την Purdue (το οποίο ήταν παράνομο) για να συντάξει μια ανασκόπηση του OxyContin, η οποία περιελάμβανε τη φάση "Η καθυστερημένη απορρόφηση, όπως παρέχεται από τα δισκία OxyContin, πιστεύεται ότι μειώνει την ευθύνη κατάχρησης ενός φαρμάκου", μια γραμμή που χρησιμοποιήθηκε από την Purdue για την εμπορία (του απίστευτα εθιστικού) OxyContin σε όλους.

Λίγο μετά την έγκρισή του, αυτός ο αξιωματούχος εγκατέλειψε το FDA και σύντομα είχε μια προσοδοφόρα δουλειά με την Purdue. Όπως είναι λογικό, αρνήθηκε όλα αυτά (συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών συναντήσεων), αλλά όλα τελικά βγήκαν στο δικαστήριο αφού τα αρχεία της Purdue εξετάστηκαν εξονυχιστικά από τους εισαγγελείς. Παρ' όλα αυτά, ποτέ δεν διώχθηκε ποινικά για τη συμπεριφορά του στο FDA ή για ψέμματα σχετικά με αυτό ενόρκως.

Σημείωση: είναι σχεδόν αδύνατο στο FDA να καταδικαστεί για δωροδοκία (η οποία πιστεύω ότι οφείλεται στην ύπαρξη μιας κουλτούρας που έχει σταδιακά κανονικοποιήσει τη διαφθορά). Η Purdue Pharma έχει χαρακτηριστεί ως κακός λόγω του πόσο απίστευτα επιζήμια ήταν η επιδημία οπιοειδών που δημιούργησε στη χώρα (και τις πολλές έρευνες που ακολούθησαν), αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι ενέργειές τους αντικατοπτρίζουν αυτό που έχει γίνει από πολλές άλλες εταιρείες.

Για παράδειγμα, ο δεύτερος επίτροπος του FDA του Trump είναι τώρα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer, ενώ ο τελευταίος επίτροπος του πήγε πίσω από την πλάτη του Trump για να σαμποτάρει ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για το COVID-19 (το οποίο σκότωσε πολλούς ανθρώπους και δημιούργησε την «ανάγκη» για τα εμβόλια έκτακτης ανάγκης COVID-19) και στη συνέχεια προσλήφθηκε ως στέλεχος για τη μητρική εταιρεία της Moderna. Ομοίως, ο επίτροπος FDA του Μπάιντεν (ο οποίος υπηρέτησε επίσης υπό τον Ομπάμα), έχει επανειλημμένα επικριθεί ότι ήταν στο κρεβάτι με τη φαρμακευτική βιομηχανία και κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει προωθήσει εξαιρετικά αμφιλεγόμενα (αλλά προσοδοφόρα) φάρμακα και ήταν κεντρικός ομιλητής σε μεγάλα συνέδρια της βιομηχανίας που προωθούν αυτά τα φάρμακα στους επενδυτές.

Μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία είναι να πληρώσει ένα τρίτο μέρος για να προωθήσει το μήνυμά της (π.χ. ένας ρυπαίνων πληρώνει μια ομάδα που με βάση το όνομά της φαίνεται να υποστηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος). Αυτή η τακτική χρησιμοποιείται συνήθως από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την προώθηση των προϊόντων της και η Purdue το έκανε αυτό μέσω της Αμερικανικής Εταιρείας Πόνου, η οποία το 1995 (που συμπίπτει με την έγκριση του OxyContin) ξεκίνησε την εκστρατεία "Ο πόνος είναι το 5ο ζωτικό σημείο". Αυτή η εκστρατεία ζητούσε την επιθετική αντιμετώπιση όλων των υποψιών πόνου και πολλοί άλλοι (π.χ. το VA και τα κρατικά ιατρικά συμβούλια) το υιοθέτησαν, αφήνοντας σύντομα πολλούς γιατρούς σε θέση να είναι ανοιχτοί σε πειθαρχικά μέτρα εάν δεν διένειμαν ευρέως το OxyContin.

Δεδομένου ότι όλοι ώθησαν τα προϊόντα της Purdue και ήταν απίστευτα εθιστικά (π.χ. βιώνετε σοβαρά στερητικά σύνδρομα μόλις σταματήσετε), υπήρξε μια τεράστια και συνεχής ζήτηση για αυτά, οδηγώντας την Purdue τελικά να κάνει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολλάρια σε πωλήσεις. Ωστόσο, εξαπέλυσαν ταυτόχρονα μια καταστροφική επιδημία οπιοειδών στη χώρα (π.χ. εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση), η οποία τελικά οδήγησε την κυβέρνηση να αντιστρέψει εντελώς τη θέση της και να τιμωρήσει τους γιατρούς για τη συνταγογράφηση οπιοειδών, εκτός εάν ήταν απολύτως απαραίτητο.

Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί είναι απρόθυμοι να συνταγογραφήσουν οπιοειδή (αντί να αναγκάζουν τους ασθενείς να κάνουν άλλα πράγματα όπως γκαμπαπεντίνη ή επαναλαμβανόμενη PT) και ένα κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην πράξη είναι ασθενείς με έντονο πόνο που δεν μπορούν να πάρουν τα οπιοειδή που χρειάζονται για να διαχειριστούν τον πόνο τους. Είναι κατανοητό ότι αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο που είχαν προηγουμένως τη δυνατότητα να λαμβάνουν οπιοειδή για τον πόνο τους.

Ενώ τα οπιοειδή λειτουργούν αρκετά καλά για τη διαχείριση του πόνου (τουλάχιστον αρχικά), εκτός από την υψηλή πιθανότητα δημιουργίας σοβαρού εθισμού, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα με τα φάρμακα.

• Πρώτον, συχνά αποσυνδέουν τους ανθρώπους από το σώμα τους, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη ενδιαφέροντος να είναι ζωντανοί και συνδεδεμένοι με τη ζωή (ομοίως, πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι η λήψη οπιοειδών φαίνεται να παρεμβαίνει στην πνευματική μετάβαση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θανάτου).

• Δεύτερον, αποστραγγίζουν τη ζωτικότητα του σώματος και έχω δει πολλές περιπτώσεις να συμβαίνουν σε μακροχρόνιους συνταγογραφούμενους και παράνομους χρήστες οπιοειδών (π.χ., αυτό είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε ηρωινομανείς και τελικά σκότωσε τη σύζυγο του φίλου μου αφού είχαν τοποθετηθεί στο OxyContin για δέκα χρόνια μετά από πόνο στην πλάτη χωρίς θεραπεία από αυτοκινητιστικό ατύχημα). Υποψιάζομαι ότι αυτή η παρενέργεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα εξωγενή οπιοειδή που μειώνουν την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα (δεδομένου ότι συχνά παρατηρείται θαυματουργή βελτίωση της ζωτικότητας d όταν χορηγείται ένας αναστολέας οπιοειδών, ο οποίος αντίθετα αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα).

Εν ολίγοις, δεν έχουμε φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου σε όλο το σώμα που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά παυσίπονα (τα περισσότερα από τα οποία δεν μπορούν να εμπορευματοποιηθούν), αυτό με οδήγησε να υποψιάζομαι ότι έχουν σκόπιμα κρατηθεί εκτός αγοράς, έτσι ώστε η προσοδοφόρα αγορά πόνου να μπορεί να διατηρηθεί επ' αόριστον, καθώς ο μόνος τρόπος με τον οποίο νέα (αλλά λιγότερο από ικανοποιητικά) προϊόντα πόνου μπορούν να έρθουν στην αγορά είναι αν τίποτα ικανοποιητικό δεν είναι διαθέσιμο στην πρώτη θέση.

Σημείωση: Αυτή η κατάσταση δυστυχώς έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους τομείς της ιατρικής. Για παράδειγμα, ο FDA ηγήθηκε μιας αβάσιμης εκστρατείας φόβου ιβερμεκτίνη και υδροξυχλωροκίνη (καθώς όλα τα μη ασφαλή αλλά προσοδοφόρα προϊόντα COVID-19 έλαβαν εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης λόγω «μη αποτελεσματικής θεραπείας» για το COVID-19). Ομοίως, αφού η μία αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία βγήκε εκτός πατέντας, ξεκίνησε μια τεράστια (αλλά αβάσιμη) εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης εναντίον της, με αποτέλεσμα να καταστεί σχεδόν αδύνατο να αποκτηθεί και οι ασθενείς να κολλήσουν με μια ποικιλία επιβλαβών και συχνά αναποτελεσματικών φαρμάκων ύπνου - κάτι που ήταν αρκετά σημαντικό για τη χώρα, καθώς ο κακός ύπνος αποτελεί βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών.

Δισκοκήλες

Μία από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου της σπονδυλικής στήλης είναι η δισκοκήλη, κάτι που συμβαίνει λόγω της αποδυνάμωσης της εξωτερικής κάψουλας ενός σπονδυλικού δίσκου και ως εκ τούτου επιτρέπει στο περιεχόμενο των δίσκων να προεξέχει στην περιοχή πίσω από το δίσκο. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί πόνο επειδή τα νωτιαία νεύρα βρίσκονται ακριβώς πίσω από το δίσκο και μπορούν να συμπιεστούν από την κήλη δίσκου (μαζί με το να ερεθιστούν με λιγότερο σοβαρό τρόπο από μια διογκωμένη αλλά όχι κήλη δίσκου).



Πριν προχωρήσουμε περαιτέρω, θέλω να σημειώσω ότι η ιατρική είναι προκατειλημμένη να πιστεύει ότι κάτι πρέπει να φανεί για να είναι «πραγματικό». Εκτός από το ότι αυτό προκαλεί σημαντικά πράγματα που είναι δύσκολο να δει κανείς να απορρίπτονται βίαια από το επιστημονικό πεδίο, κάνει επίσης την επιστήμη να πιστεύει γρήγορα πράγματα που μπορούν να φανούν αλλά δεν είναι επακόλουθα. Για παράδειγμα, οι ανωμαλίες της μαγνητικής τομογραφίας (π.χ. διόγκωση σπονδυλικού δίσκου ή εκφύλιση δίσκου) χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του πόνου στην πλάτη, τον προσδιορισμό της εξέλιξής του και την απόφαση για τις θεραπείες που πρέπει να δοθούν (π.χ. χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης ή οπιοειδές), επειδή το πρόβλημα είναι αυτονόητο σε μια μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο, όταν αυτό μελετάται, διαπιστώνεται ότι:

•Οι ασθενείς με μη φυσιολογικές μαγνητικές τομογραφίες συχνά δεν έχουν πόνο στην πλάτη, ούτε αναπτύσσονται σε αυτήν στο μέλλον.
•Οι ασθενείς με οσφυαλγία έχουν συχνά φυσιολογικές μαγνητικές τομογραφίες και δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας και της σοβαρότητας της οσφυαλγίας.
Σημείωση: μια κοινή πρακτική στην παράνομη αγορά φαρμάκων είναι ο ισχυρισμός ότι έχει έντονο πόνο για να λάβει μια συνταγή οπιοειδών που μπορεί να μεταπωληθεί. Αυτό απαιτεί την προσποίηση μιας μαγνητικής τομογραφίας για να πείσει τον συνταγογραφούντα γιατρό, η οποία επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση του σώματος για να δημιουργήσει μια προσωρινή ανωμαλία δίσκου κατά τη στιγμή που λαμβάνεται η μαγνητική τομογραφία.

Η δική μου εμπειρία αντικατοπτρίζει επίσης τα αποτελέσματα αυτών των μελετών και θεωρώ ότι ο πόνος στη σπονδυλική στήλη οφείλεται συχνά σε κάτι εκτός από αυτό που προσδιορίζει η μαγνητική τομογραφία (π.χ. σφιχτοί μύες).
Σημείωση: σε πολλές περιπτώσεις, μια διόγκωση δίσκου είναι ένα σύμπτωμα της αστάθειας των συνδέσμων και η αστάθεια των συνδέσμων θα προκαλέσει πόνο ανεξάρτητα από έναν διογκωμένο δίσκο (πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείται λανθασμένη συσχέτιση μεταξύ ανωμαλιών δίσκου και πόνου στη σπονδυλική στήλη).

Πιστεύω λοιπόν ότι οι μαγνητικές τομογραφίες γίνονται σημαντικές μόνο εάν υπάρχουν επίσης σαφή κλινικά συμπτώματα συμπίεσης ενός νεύρου (π.χ. αδυναμία ή απώλεια αίσθησης στην περιοχή που επηρεάζεται από ένα νωτιαίο νεύρο). Ομοίως, τα υπάρχοντα στοιχεία σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης δείχνουν ότι συνήθως δημιουργεί τα καλύτερα αποτελέσματα για ασθενείς που έχουν πόνο και σημάδια πρόσκρουσης νωτιαίου νεύρου (η οποία ονομάζεται «ριζοπάθεια».
Σημείωση: σε ορισμένους ασθενείς, διαπιστώνουμε ότι η αντιστροφή του εκφυλισμού του δίσκου βελτιώνει δραματικά τον πόνο της σπονδυλικής στήλης - ωστόσο είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό δεν ισχύει για κάθε ασθενή με δίσκο που φαίνεται μη φυσιολογικός.

Διαχείριση Δισκοκήλων

Κλασσικά, οι δισκοκήλες πιστεύεται ότι οφείλονται είτε σε ηλικιακό εκφυλισμό του σπονδυλικού δίσκου, είτε σε διαταραχές του συνδετικού ιστού (που αποδυναμώνουν το δίσκο), σε σημαντικό τραύμα ή σε συνδυασμό των προηγούμενων (π.χ. τραύμα που συμβαίνει σε εξασθενημένο δίσκο). Δυστυχώς, ενώ αυτές οι αιτίες αναγνωρίζονται, σπάνια εξετάζονται πριν ξεκινήσει (συχνά επιβλαβής) θεραπεία για το δίσκο.

Σημείωση: Πιστεύω ότι η απώλεια δυναμικού ζήτα και υγρού κρυσταλλικού νερού που συμβαίνει με τη γήρανση παίζει σημαντικό ρόλο στον εκφυλισμό του δίσκου (καθώς το εσωτερικό του δίσκου είναι ένα υγρό κρυσταλλικό τζελ). Ομοίως, επειδή οι δίσκοι δεν έχουν εγγενή κυκλοφορία, εξαρτώνται από τη συνεχή συμπίεση και αποσυμπίεση για να φέρουν θρεπτικά συστατικά στο δίσκο (και τα απόβλητα έξω), έτσι ώστε καθώς γινόμαστε πιο καθιστικοί και μειώνουμε αυτή την κυκλοφορία (π.χ. η επιδείνωση από τη σπονδυλική στήλη συχνά γίνεται λιγότερο ευέλικτη με την ηλικία), οι δίσκοι αποδυναμώνονται επίσης.

Ομοίως, ο εκφυλισμός του δίσκου είναι συχνά συνέπεια της ενεργοποίησης της απόκρισης κυτταρικού κινδύνου (CDR) στο δίσκο (η οποία στη συνέχεια συχνά εξαπλώνεται στους περιβάλλοντες σπονδύλους). Για το λόγο αυτό, οι τοπικές θεραπείες CDR συχνά (όπως αυτές που μειώνουν τον TNF-α, μια κυτοκίνη που σχετίζεται στενά με τον εκφυλισμό του δίσκου) μπορούν συχνά να αντιστρέψουν τη διαδικασία και να αποκαταστήσουν την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Δυστυχώς, ενώ μια ποικιλλία θεραπειών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των δισκοκήλων, συχνά δεν θεωρούν μια απλή αλλά κρίσιμης σημασίας αρχή της σπονδυλικής στήλης:



Όταν λυγίζετε προς τα πίσω, ο δίσκος ωθείται προς τα εμπρός, ενώ όταν λυγίζετε προς τα εμπρός, ο δίσκος ωθείται προς τα πίσω και μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα πίσω του.

Καμπυλότητα σπονδυλικής στήλης

Από μηχανική άποψη, η σπονδυλική στήλη είναι μια θαυμάσια δομή, καθώς υποστηρίζει το σώμα ενώ παρέχει επίσης σημαντικό βαθμό κινητικότητας. Για παράδειγμα, επειδή η σπονδυλική στήλη είναι καμπύλη, απορροφά αυτό το φορτίο καμπυλώνοντας περισσότερο και στη συνέχεια το διαλύει έχοντας την ελαστικότητα των συνδέσμων (και των δίσκων) της να αποκαταστήσει την αρχική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.



Λόγω αυτού του φυσικού αμορτισέρ, μπορούμε να χειριστούμε μεγάλο αριθμό κάθετων κραδασμών (π.χ. εκείνων που δημιουργούνται από το τρέξιμο). Ωστόσο, για να λειτουργήσει αυτό το αμορτισέρ, η σπονδυλική στήλη πρέπει να έχει καμπύλες που πηγαίνουν σε εναλλασσόμενες κατευθύνσεις. Ευτυχώς, η φύση έλυσε επίσης το πρόβλημα αυτών των καμπυλών προς τα εμπρός που ωθούν τους δίσκους προς τα πίσω.



Δυστυχώς, αυτή η υγιής καμπυλότητα συχνά διαταράσσεται στη σύγχρονη ζωή.

Σύνδρομο Άνω Σταυρού

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα στάσης στη σύγχρονη ζωή είναι η καμπούρα προς τα εμπρός στη σπονδυλική στήλη (που ονομάζεται κύφωση), μια κατάσταση που συνήθως επιδεινώνεται με την ηλικία.



Αυτή η διαταραχή στη φυσιολογική καμπυλότητα του μέσου της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει επίσης το υπόλοιπο της σπονδυλικής στήλης και μεταξύ άλλων συχνά οδηγεί στην απώλεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης προς τα πίσω.

Μια ποικιλλία πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει αυτό να συμβεί, πολλά από τα οποία είναι συνέπεια του τρέχοντος τρόπου ζωής μας, ο οποίος ενθαρρύνει την καμπούρα μπροστά από έναν υπολογιστή:



Συνήθως, μερικά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα:

•Οι σύνδεσμοι στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης (οι οποίοι κανονικά θα εμπόδιζαν την υπερβολική καμπυλότητα προς τα εμπρός) εξασθενούν.
Σημείωση: αυτό μειώνει επίσης την ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να λειτουργεί ως αμορτισέρ για κάθετη δύναμη.

•Οι σύνδεσμοι στο μπροστινό μέρος της σπονδυλικής στήλης σφίγγονται.

•Οι μύες στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης (οι οποίοι βοηθούν επίσης στο τράβηγμα της σπονδυλικής στήλης προς τα πίσω) όπως και τα ρομβοειδή εξασθενούν.

•Οι μύες στο μπροστινό μέρος του σώματος που αυξάνουν την καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (π.χ. ο μικρός θωρακικός) σφίγγονται.

Όλα αυτά συνδυάζονται για να καταστήσουν όλο και πιο δύσκολο το ίσιωμα της σπονδυλικής στήλης.

Σε συνεννόηση αυτές οι αλλαγές είναι γνωστές ως σύνδρομο άνω σταυρού και όταν διαγνωστεί, συνήθως αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των μυών της πλάτης (π.χ. με κωπηλασία) και το τέντωμα των μυών στο μπροστινό μέρος. Στη δική μου πρακτική, διαπιστώνω ότι συχνά το πιο χρήσιμο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς είναι απλά να τους ενθαρρύνουν να τυλίξουν μια πετσέτα και να ξαπλώσουν μαζί της στο πιο σφιχτό τμήμα της πλάτης τους για λίγα λεπτά κάθε μέρα.


Σημείωση: Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ κυλίνδρους αφρού επειδή βρίσκω ότι είναι συχνά πάρα πολύ για τον ασθενή και ως εκ τούτου τα χρησιμοποιούν για λίγο και στη συνέχεια σταματούν λόγω της δυσφορίας. Επιπλέον, καθώς το σύνδρομο του άνω σταυρού επιδεινώνεται, οι ασθενείς συχνά δεν μπορούν απλά να ξαπλώσουν ανάσκελα και με τον καιρό, ακόμη και να χειριστούν τον ύπνο χωρίς ένα μεγάλο μαξιλάρι πίσω από το κεφάλι τους (οπότε το σύνδρομο του άνω σταυρού είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και η φυσιολογική λειτουργία του ύπνου - κάτι απολύτως ζωτικής σημασίας για την υγεία - αρχίζει να μειώνεται). Για το λόγο αυτό, προσπαθώ να ενθαρρύνω τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο του άνω σταυρού μόλις παρατηρήσω ότι ξεκινάει.

Συνήθως, η διάγνωση του συνδρόμου του άνω σταυρού επικεντρώνεται στη μυϊκή ανισορροπία. Ωστόσο, καθώς ο χρόνος έχει προχωρήσει, έχω καταλήξει να πιστεύω ότι η αδυναμία των συνδέσμων στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ζήτημα και ποιο είναι το πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε κατά τη θεραπεία του.

Σταθερότητα των αρθρώσεων

Δύο από τις συνηθέστερες αιτίες αρθρίτιδας και πόνου στις αρθρώσεις είναι:

•Κακή ανταλλαγή υγρών στην άρθρωση (διότι, οι σπονδυλικοί δίσκοι, δεν έχουν εγγενή κυκλοφορία).
Σημείωση: Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ένα μειωμένο δυναμικό ζήτα (και το ισοδύναμο της κινεζικής ιατρικής - στάση αίματος) παρατηρείται συχνά σε συνδυασμό με αρθρίτιδα.

•Μη ισορροπημένες δυνάμεις που ωθούν την άρθρωση εκτός του φυσιολογικού εύρους κίνησής της και σταδιακά φθείρουν την άρθρωση προς τα κάτω. Συνήθως, οι σύνδεσμοι εξουδετερώνουν αυτές τις μη ισορροπημένες δυνάμεις, αλλά καθώς οι σύνδεσμοι αποδυναμώνονται η αστάθεια εντός της άρθρωσης θα αυξηθεί.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν εξασθένιση των συνδέσμων, όπως:


•Οξείες ή χρόνιες μη ισορροπημένες δυνάμεις σε έναν σύνδεσμο (οι οποίες είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν προβλήματα σε ήδη εξασθενημένους συνδέσμους).

•Χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, μια χρόνια ενεργοποιημένη Απόκριση Κυτταρικού Κινδύνου (η οποία προκαλεί τη μη ανοικοδόμηση των συνδέσμων και έτσι σταδιακά αποσυντίθενται), φαρμακευτική τοξικότητα (οι φλουροκινολόνες είναι γνωστές από αυτό) ή ασθένειες του συνδετικού ιστού όπως το σύνδρομο Ehlers-Danlos (το οποίο είναι γνωστό για την προδιάθεση των ασθενών σε τραυματισμούς φαρμάκων και εμβολίων μαζί με την ώθηση να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης).

Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, οι χρόνια εξασθενημένοι σύνδεσμοι θα προκαλέσουν επίσης μυϊκούς σπασμούς στο σώμα (καθώς οι μύες σφίγγονται αντανακλαστικά για να σταθεροποιήσουν το σώμα). Για το λόγο αυτό, είναι συχνά δύσκολο να γνωρίζουμε εάν ένας σφιχτός μυς ή ένας αδύναμος σύνδεσμος είναι η βασική αιτία του πόνου στην πλάτη, αλλά μπορείτε συχνά να πείτε μία φορά το καθένα αντιμετωπίζεται.

Τοπικές θεραπείες του πόνου της σπονδυλικής στήλης

Μία από τις πιο κοινές θεραπείες που χορηγούνται τόσο για τις δισκοκήλες όσο και για τον γενικό πόνο στη σπονδυλική στήλη είναι τα στεροειδή - κάτι που δεν είμαι οπαδός επειδή:

• Τα στεροειδή έχουν μια μεγάλη ποικιλλία παρενεργειών (π.χ., γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους που ανέπτυξαν μόνιμη ασθένεια από μια πορεία από του στόματος στεροειδή). Παρ' όλα αυτά, έχω βρει σύντομες σειρές από του στόματος στεροειδή μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για απότομες συμπτωματικές κήλες δίσκου.

Τα στεροειδή αποδυναμώνουν τους συνδέσμους του σώματος.

•Τα περισσότερα από τα ενέσιμα στεροειδή δεν είναι υδατοδιαλυτά. Εξαιτίας αυτού, συχνά θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σημείο της ένεσης - κάτι που έμαθα από έναν ορθοπεδικό συνάδελφο που μου έδειξε αρθροσκοπικό υλικό (μέσω ροής βίντεο από το εσωτερικό μιας ζωντανής άρθρωσης) όπου το στεροειδές μπορούσε να δει να καλύπτει την άρθρωση.
Σημείωση: οι συνάδελφοί μου που γνωρίζουν αυτό το ζήτημα προτιμούν να χρησιμοποιούν το Decadron, καθώς είναι ένα υδατοδιαλυτό στεροειδές.

Ας δούμε γρήγορα τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης:



Όταν κοιτάζουμε αυτούς τους συνδέσμους, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν δύο κύριες λειτουργίες των συνδέσμων στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Το πρώτο είναι ότι σταθεροποιούν τους σπονδύλους και το δεύτερο είναι ότι τραβούν τη σπονδυλική στήλη προς τα πίσω.

Έτσι, βλέπουμε και πάλι ένα πολύ οικείο πρότυπο ιατρικής – η «θεραπεία» για μια ασθένεια (σε αυτή την περίπτωση μια ένεση στεροειδών) δημιουργεί την ασθένεια που υποτίθεται ότι προλαμβάνει (καθώς τα στεροειδή αποδυναμώνουν αυτούς τους κρίσιμους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης).
Σημείωση: αυτό είναι παρόμοιο με το πώς το χαμηλό οξύ του στομάχου δημιουργεί παλινδρόμηση οξέος, οπότε βάζοντας έναν ασθενή σε αναστολείς οξέων, εκτός από μια ποικιλλία προβλημάτων υγείας που δημιουργούνται από ανεπαρκή οξέα στομάχου, οι ασθενείς γίνονται επίσης μόνιμα εθισμένοι σε αυτά τα φάρμακα.

Ευτυχώς, ο ιατρικός τομέας αρχίζει να συνειδητοποιεί αυτό το ζήτημα και οι υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές λένε τώρα να αποφεύγονται περισσότερες από 3-4 ενέσεις στεροειδών ετησίως, καθώς κάνοντας περισσότερα από αυτό μπορεί να «αποδυναμώσει δυνητικά συνδέσμους ή οστά στην περιοχή». Δυστυχώς, εξακολουθούν να μην επικεντρώνονται σε τρόπους αποκατάστασης της ακεραιότητας των συνδέσμων.

Σημείωση: εκτός από τις ενέσεις στεροειδών, μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι οι εκτομές νεύρων, όπου μια βελόνα εισάγεται σε ένα νεύρο που πιστεύεται ότι προκαλεί πόνο και στη συνέχεια τρέχει ηλεκτρική ενέργεια μέσω της βελόνας για να καταστρέψει το νεύρο. Αυτή η προσέγγιση «λειτουργεί», αλλά δεδομένου ότι τα περιφερικά νεύρα αναγεννιούνται, συνήθως πρέπει να επαναληφθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Διάθλαση σπονδυλικής στήλης

Κάθε φορά που ένα κύμα ταξιδεύει μέσα από κάτι, αν η πυκνότητα του μέσου μέσα από το οποίο ταξιδεύει το κύμα αλλάζει, το κύμα θα αλλάξει επίσης (μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως διάθλαση), με μέρος του κύματος να αντανακλάται σε αυτή τη μετάβαση, μέρος του να απορροφάται κατά τη μετάβαση και μέρος του να συνεχίζει μέσω του νέου μέσου. Για παράδειγμα, φανταστείτε τι συμβαίνει όταν ένα κύμα νερού συντρίβεται σε έναν τοίχο – το νερό αναπηδά πίσω, καταστρέφει τον τοίχο και το νέο ωστικό κύμα διαδίδεται μέσα από τον τοίχο.

Στην περίπτωση της σπονδυλικής στήλης, λόγω της εναλλασσόμενης δομής της, μεταβαίνει συνεχώς μεταξύ εύκαμπτων μέσων και άκαμπτων μέσων, καθώς η οσφυϊκή και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ λιγότερο περιορισμένες από τις γειτονικές δομές τους (το ουραίο οστό, το κλουβί των πλευρών και το κρανίο). Εξαιτίας αυτού, κάθε φορά που ένα κύμα ταξιδεύει μέσω της σπονδυλικής στήλης (π.χ. το σωματικό σας βάρος πέφτει στο πόδι σας και στη συνέχεια αναπηδά στο σώμα σας κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα), πρέπει να υποβληθεί σε διάθλαση σε κάθε μία από τις ζώνες μετάβασης.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί βρίσκουν ότι οι πιο κοινές θέσεις μυοσκελετικού πόνου στη σπονδυλική στήλη βρίσκονται στις ακόλουθες διασταυρώσεις:


Συνήθως, οι νωτιαίοι σύνδεσμοι (και οι μύες) με τη σειρά τους διαλύουν τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από τις διαθλάσεις που συμβαίνουν σε αυτές τις διασταυρώσεις, αλλά καθώς χάνεται η υγιής ελαστικότητα των συνδέσμων, η ικανότητά τους να εκτελούν αυτή τη λειτουργία μειώνεται, ειδικά εάν η περιοχή υπόκειται σε επαναλαμβανόμενη πίεση ή ισχυρό κρουστικό κύμα.
Σημείωση: αυτό είναι πολύ παρόμοιο με το πώς οι δίσκοι στη σπονδυλική στήλη τελικά αποτυγχάνουν.

Δύο σενάρια βοηθούν στην επεξήγηση αυτής της έννοιας.

Πρώτον, κάθε φορά που τοποθετείται μεταλλικό υλικό στη σπονδυλική στήλη, παγώνει την εγγενή κινητικότητα και ελαστικότητα της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ πυκνότερο μέσο για να ταξιδέψει οποιοδήποτε κύμα δύναμης. Ως αποτέλεσμα, ένα κοινό πρόβλημα με τις σπονδυλοδεσίες (ειδικά εκείνες στον αυχένα) είναι ότι οι σπόνδυλοι και οι σύνδεσμοι που γειτνιάζουν με τη σπονδυλοδεσία θα φθαρούν σταδιακά, γεγονός που με τη σειρά του συχνά απαιτεί πρόσθετες σπονδυλοδεσίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν και σε αυτούς τους σπονδύλους. Επιπλέον, το σώμα γίνεται πολύ λιγότερο ικανό να μεταφέρει ομαλά και να διαχέει την ενέργεια που τρέχει μέσα από αυτό, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες σοκ να διατηρούνται μέσα στο σώμα (π.χ. στο κεφάλι).

Δεύτερον, επειδή ο αυχένας έχει πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα από τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, εάν περάσει μια ισχυρή δύναμη μέσα από αυτόν, θα παραμείνει συχνά στο κάτω μέρος του λαιμού καθώς οι άνω θωρακικοί σπόνδυλοι (λόγω της άνω πλευράς) έχουν πολύ λιγότερη κίνηση από τους κάτω αυχενικούς σπονδύλους. Ας εξετάσουμε τώρα τι συμβαίνει σε έναν τραυματισμό του αυχένα:



Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του whiplash είναι ζάλη. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή μόλις το κύμα διαθλάται στο κάτω μέρος του λαιμού, συχνά σχίζει μερικώς τον σύνδεσμο που σταθεροποιεί το πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης.



Μόλις καταστραφεί αυτός ο σύνδεσμος, οι σπόνδυλοι στο λαιμό μπορούν να γλιστρήσουν ακατάλληλα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Αυτό γίνεται πρόβλημα επειδή η σπονδυλική αρτηρία ταξιδεύει σε μια μικρή τρύπα στο πλάι καθενός από αυτούς τους σπονδύλους, οπότε αν γλιστρήσουν, η σπονδυλική αρτηρία συχνά συμπιέζεται. Αυτή η ολίσθηση προκαλείται συνήθως από την κάμψη του κεφαλιού προς τα πίσω, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από το να το φέρετε προς τα εμπρός ή απλά να περάσουν δονήσεις μέσα από το σώμα (π.χ. κατά την οδήγηση).

Δεδομένου ότι η σπονδυλική αρτηρία τροφοδοτεί τα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τον προσανατολισμό στο διάστημα (το αιθουσαίο σύστημα και την παρεγκεφαλίδα), εάν η ροή του αίματος διακόπτεται κατά διαστήματα σε αυτές τις περιοχές, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Ενώ αυτή η έννοια φαίνεται αφηρημένη, στην πράξη εγώ και οι συνάδελφοί μας διαπιστώνουμε ότι μια αδυναμία στον σύνδεσμο πίσω από τους πρώτους θωρακικούς σπονδύλους είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες ζάλης, που αποδεικνύεται καλύτερα από το πόσο συχνά βελτιώνεται η κατάσταση μόλις επισκευαστούν αυτοί οι σύνδεσμοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις (που μερικές φορές απαιτεί εκτενή εξέταση του ιστορικού), μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν τραυματισμό του αυχένα ως τον υπεύθυνο ένοχο για αυτή τη βλάβη του αυχένα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ήταν ένας μικρός τραυματισμός που ο ασθενής δεν θεωρούσε σημαντικό μέχρι να του εξηγηθεί η συσχέτιση. Το αναφέρω αυτό για να δείξω πώς μπορεί να συμβεί βλάβη στις ζώνες διάθλασης στη σπονδυλική στήλη και γιατί δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη καλή ιδέα να δημιουργηθούν τεχνητά με μια χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας.

Συμπέρασμα

Σε αυτό το άρθρο, προσπάθησα να δείξω πώς οι προσεγγίσεις που χρησιμοποιούμε για τη διαχείριση του πόνου στη σπονδυλική στήλη συχνά δημιουργούν μια ποικιλία σημαντικών παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης του υπάρχοντος πόνου. Δυστυχώς, ενώ τα παραδείγματα που έχω δείξει εδώ είναι ανησυχητικά, αυτό που συμβαίνει με τις χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης είναι αναμφισβήτητα χειρότερο - το οποίο είναι κατανοητό δεδομένων των διεστραμμένων κινήτρων που υπάρχουν για την εκτέλεση αυτών των εξαιρετικά προσοδοφόρων χειρουργικών επεμβάσεων.

Στο δεύτερο μισό αυτής της σειράς (το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ https://www.midwesterndoctor.com/p/the-many-dangers-of-spinal-surgery) θα διερευνήσουμε τη βιομηχανία χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης και θα αναθεωρήσουμε τις μυριάδες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τον πόνο της σπονδυλικής στήλης που είναι σχετικά άγνωστες λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν πολύ λίγα χρήματα που μπορούν να βγουν από αυτές.


ΠΗΓΗ: https://www.midwesterndoctor.com/p/why-isnt-there-a-safe-and-effective?publication_id=748806&post_id=138148855&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια με ισχυρούς δεσμούς στο WEF υποστηρίζει ότι η «κλιματική αλλαγή» προκαλεί αύξηση των ...καρδιακών προσβολών!
https://slaynews.com/news/wef-linked-upenn-climate-change-causing-heart-attacks-spike/



Η υστερική νοσηλευτική ένωση συμβουλεύει την άντληση αναπνευστήρων με το χέρι για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα
https://www.activistpost.com/2023/11/hysterical-nursing-association-advises-pumping-ventilators-by-hand-to-reduce-carbon-footprint.html



ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Τουλάχιστον 450 νοσοκομειακοί ασθενείς στη Μασαχουσέτη θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί σε ηπατίτιδα και HIV
https://endtimeheadlines.org/2023/11/developing-at-least-450-hospital-patients-in-massachusetts-could-have-been-exposed-to-hepatitis-and-hiv/



ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη θανατηφόρα και θανατηφόρα «μυστηριώδη ασθένεια» που επηρεάζει τα σκυλιά σε όλη την Αμερική
https://endtimeheadlines.org/2023/11/developing-experts-sound-the-alarm-over-deadly-and-fatal-mystery-illness-impacting-dogs-across-america/



Ο Μπιλ Γκέητς καταστρέφει τη γεωργική βιομηχανία για να προωθήσει την ατζέντα της παγκοσμιοποίησης
https://slaynews.com/news/bill-gates-destroying-farming-industry-advance-globalist-agenda/



Ο κορωνοϊός ...επέστρεψε: Κάποιοι το έχουν, ενώ άλλοι μιλούν γι 'αυτό
Η ενασχόληση με τον πρώην μπαμπούλα έχει χαλαρώσει ευχάριστα, διαπιστώνει ο αρθρογράφος μας. Αλλά μόλις συζητηθεί, το παλιό επιχείρημα επιστρέφει.
https://www.berliner-zeitung.de/mensch-metropole/kolumne-corona-ist-zurueck-die-einen-haben-es-die-anderen-reden-darueber-li.2159463

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!