Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

«Σβήνοντας τη Γάζα από τον χάρτη»: Η ατζέντα για "μεγάλα χρήματα". Κατάσχεση των θαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Παλαιστίνης.


Των καθηγητών Michel Chossudovsky και Felicity Arbuthnot


Εισαγωγή

Το Ισραήλ ξεκίνησε εισβολή (7 Οκτωβρίου 2023) στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως περιγράφεται από την Felicity Arbuthnot με διορατικότητα πριν από 10 χρόνια σε ένα άρθρο στις 30 Δεκεμβρίου 2013:

«Το Ισραήλ πρόκειται να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο».

Στο σημερινό πλαίσιο, η επιλογή του Ισραήλ «Να πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο» συνίσταται στην παράκαμψη της Παλαιστίνης και στο «σβήσιμο της Γάζας από τον χάρτη», καθώς και στην κατάσχεση ΟΛΩΝ των θαλάσσιων υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γάζας, αξίας δισεκατομμυρίων δολλαρίων.


Η ανάλυση της Felicity Arbuthnot για το 2013 επικεντρώνεται στα εξής:

Το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και περιγράφεται ευρέως [από κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης] ως «στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ».

Αυτά τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διακριθούν από εκείνα που ανακαλύφθηκαν στη Γάζα το 1999 από την British Gas, τα οποία ανήκουν στην Παλαιστίνη. Ωστόσο, η ανάλυση της Felicity Arbuthnot επιβεβαιώνει ότι «μέρος των πεδίων φυσικού αερίου Leviathan βρίσκονται στα χωρικά ύδατα της Γάζας» (βλ. χάρτη παρακάτω).

Ενώ το Ισραήλ τα διεκδικεί ως δικό του θησαυρό, μόνο ένα κλάσμα του πλούτου της θάλασσας βρίσκεται στο πεδίο του Ισραήλ ως χάρτες. Πολλά είναι ακόμα ανεξερεύνητα, αλλά επί του παρόντος η Γάζα της Παλαιστίνης και η Δυτική Όχθη μεταξύ τους δείχνουν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις. (Felicity Arbuthnot, 2013)

 

Flash Forward έως τον Οκτώβριο του 2023

Η κήρυξη πολέμου από τον Νετανιάχου τον Οκτώβριο του 2023 εναντίον 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί συνέχεια της εισβολής του στη Γάζα το 2008-2009 στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Cast Lead».

 

Ο βασικός στόχος είναι η ολοκληρωτική στρατιωτική κατοχή της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις του IDF και η εκδίωξη των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.


Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρω ότι υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που μπορούν να επωφεληθούν από την εγκληματική επιχείρηση του Ισραήλ (γενοκτονία) που στρέφεται εναντίον της Γάζας.


Ο απώτερος στόχος δεν είναι μόνο ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, αλλά συνίσταται στην κατάσχεση των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Γάζαςδηλαδή εκείνων που ανήκουν στην BG (BG Group) το 1999, καθώς και στις ανακαλύψεις της Ανατολικής Μεσογείου το 2013.


«Μυστικές διμερείς συνομιλίες» Αιγύπτου-Ισραήλ

Το 2021-22, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμμετείχαν σε «μυστικές διμερείς συνομιλίες» σχετικά με «την εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.


Η Αίγυπτος κατάφερε να πείσει το Ισραήλ να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, μετά από αρκετούς μήνες μυστικών διμερών συνομιλιών.

Αυτή η εξέλιξη ... έρχεται μετά από χρόνια ισραηλινών αντιρρήσεων για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για [υποτιθέμενους] λόγους ασφαλείας, ... 

Η British Gas (BG Group) ασχολείται επίσης με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο πολιτικός βραχίονας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα έχει παρακαμφθεί όσον αφορά τα δικαιώματα εξερεύνησης και ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου:

Το πεδίοτο οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) δυτικά της ακτής της Γάζας, ανακαλύφθηκε το 2000 από την British Gas (σήμερα BG Group) και εκτιμάται ότι περιέχει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Ο αξιωματούχος της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για την οικονομία και την ασφάλεια συζήτησε με την ισραηλινή πλευρά για αρκετούς μήνες το θέμα να επιτραπεί η εξόρυξη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. ... (Al-Monitor, 22 Οκτωβρίου 2022)

Ένα μνημόνιο κατανόησης υπογράφηκε μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, το οποίο είχε τη σφραγίδα της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (ΠΑ):

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εξήγησε ότι το Ισραήλ απαιτεί την έναρξη πρακτικών μέτρων για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Γάζας στις αρχές του 2024, για να διασφαλίσει τη δική του ασφάλεια. (Al-Monitor, 22 Οκτωβρίου 2022)

Το χρονοδιάγραμμα του Νετανιάχου: «Πριν από τις αρχές του 2024»

Το χρονοδιάγραμμα που προκύπτει από αυτές τις διμερείς «μυστικές συνομιλίες» Ισραήλ-Αιγύπτου, δηλαδή την κατάσχεση των υπεράκτιων θαλάσσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Παλαιστίνης, είναι «η αρχή του 2024».

Αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών

Μια σημαντική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD(2019) περιγράφει τη δύσκολη θέση της Παλαιστίνης ως εξής:

Γεωλόγοι και οικονομολόγοι φυσικών πόρων επιβεβαίωσαν ότι τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη βρίσκονται πάνω από μεγάλες δεξαμενές πλούτου πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην περιοχή C της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και στις ακτές της Μεσογείου στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, η κατοχή εξακολουθεί να εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να αναπτύξουν τα ενεργειακά τους πεδία έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν και να επωφεληθούν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Ως εκ τούτου, ο παλαιστινιακός λαός στερήθηκε τα οφέλη από τη χρήση αυτού του φυσικού πόρου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και την κάλυψη των αναγκών του για ενέργεια.

Οι συσσωρευμένες απώλειες υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια δολλάρια. Όσο περισσότερο το Ισραήλ εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να εκμεταλλεύονται τα δικά τους αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος ευκαιρίας και τόσο μεγαλύτερο γίνεται το συνολικό κόστος της κατοχής που βαρύνει τους Παλαιστίνιους.

Η μελέτη αυτή εντοπίζει και αξιολογεί τα υπάρχοντα και δυνητικά παλαιστινιακά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία το Ισραήλ είτε τον εμποδίζει να εκμεταλλευτεί είτε εκμεταλλεύεται χωρίς να λαμβάνει δεόντως υπόψη το διεθνές δίκαιο. (UNCTAD, Αύγουστος 2019, η υπογράμμιση δική μου, κατεβάστε την πλήρη έκθεση)

 

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Σύμφωνα με τα λόγια του Νετανιάχου, ο οποίος έχει καταγραφεί για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση μιας φατρίας εντός της Χαμάς:

«Όποιος θέλει να αποτρέψει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς και τη μεταφορά χρημάτων στη Χαμάς... Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας – να απομονώσουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη».

(Μπέντζαμιν Νετανιάχουδήλωση σε συνάντηση των μελών της Κνεσέτ του κόμματός του Λικούντ τον Μάρτιο του 2019, Haaretz9 Οκτωβρίου 2023, η πλάγια γραφή προστέθηκε)

«Η Χαμάς αντιμετωπίστηκε ως εταίρος εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής για να εμποδίσει τον Αμπάς να κινηθεί προς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Η Χαμάς προωθήθηκε από μια τρομοκρατική ομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου και στην οποία επετράπη να λάβει βαλίτσες που περιείχαν εκατομμύρια δολλάρια από το Κατάρ μέσω των περασμάτων της Γάζας.

(Times of Israel, October 8, 2023, emphasis added)

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πέρα από κάθε περιγραφή από την κυβέρνηση Νετανιάχου εναντίον του λαού της Παλαιστίνης.


Εγκλήματα που διαπράχθηκαν επίσης εναντίον του λαού του Ισραήλ που είναι θύματα της «επίθεσης ψευδούς σημαίας» της Χαμάς που σχεδιάστηκε προσεκτικά από τη Μοσάντ-IDF.


Υπάρχουν βαθιές διαιρέσεις εντός της Χαμάς. Η ανάλυσή μας περί «ψευδούς σημαίας» αφορά μια φατρία στρατιωτικών πληροφοριών εντός της Χαμάς, η οποία συνεργάζεται με τις ισραηλινές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Βλ.:


Είναι η μάχη Γάζας-Ισραήλ μία «ψεύτικη σημαία»; Το άφησαν να συμβεί; Ο στόχος τους είναι «να σβήσουν τη Γάζα από τον χάρτη»; Των Philip Giraldi και καθηγητή Michel Chossudovsky, 20 Οκτωβρίου 2023


-Michel Chossudovsky, Global Research, 21 Οκτωβρίου 2023



Ισραήλ φυσικό αέριο-πετρέλαιο και προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο

από την Felicity Arbuthnot, Global Research, 13 Δεκεμβρίου 2013


Το Ισραήλ πρόκειται να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Το γιγαντιαίο πεδίο φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στην ανατολική Μεσόγειο, που ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2010, περιγράφεται ευρέως ως «στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ».

 Εκείνη την εποχή το πεδίο φυσικού αερίου ήταν:

" ... το πιο σημαντικό πεδίο που βρέθηκε ποτέ στην υπο-εξερευνημένη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία καλύπτει περίπου 83.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. i)

Σε συνδυασμό με το πεδίο Tamar, στην ίδια τοποθεσία, που ανακαλύφθηκε το 2009, οι προοπτικές είναι για μια ενεργειακή ευημερία για το Ισραήλ, για την Noble Energy με έδρα το Χιούστον του Τέξας και τους εταίρους Delek Drilling, Avner Oil Exploration και Ratio Oil Exploration.


Συμμετέχει επίσης η Woodside Petroleum με έδρα το Περθ της Αυστραλίας, η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για μερίδιο 30% στο έργο, σε διαπραγματεύσεις που έχουν περιγραφεί ως «πάνω και κάτω».


Υπάρχουν επί του παρόντος εικασίες ότι η Woodside μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία: «... δεδομένου ότι τα αρχικά σχέδια για την ψύξη του φυσικού αερίου για εξαγωγή συνεχίστηκαν όταν οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας ήταν τεταμένες. Αυτό έχει αλλάξει, πιο πρόσφατα, γεγονός που άνοιξε την πόρτα για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Τουρκία».


Τα λάφυρα του πεδίου Λεβιάθαν έχουν ήδη επεκταθεί από περίπου 16,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf) φυσικού αερίου σε δεκαεννέα τρισεκατομμύρια - και μετράμε:

"Έχουμε ανακαλύψει σχεδόν 40 tcf φυσικού αερίου και έχουμε περίπου 19 tcf αυτού του αερίου που είναι διαθέσιμο για εξαγωγή τόσο σε περιφερειακές όσο και σε εξωπεριφερειακές αγορές. Βλέπουμε τις εξαγωγές να φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα σε χωρητικότητα την επόμενη δεκαετία. Και συνεχίζουμε να εξερευνούμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Noble Keith Elliot (ii) Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς εξακόσια εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τον Μιχάλη Οικονομίδη της energytribune.com («Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου – το επόμενο μεγάλο παιχνίδι»).

Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν μετριοπαθείς. Στην «Αξιολόγηση των ανεξερεύνητων πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της επαρχίας της λεκάνης του Λεβάντε, στην Ανατολική Μεσόγειο», το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ, έγραψε το 2010:

"Εκτιμήσαμε κατά μέσο όρο 1,7 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου και κατά μέσο όρο 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου σε αυτήν την επαρχία χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία αξιολόγησης βασισμένη στη γεωλογία".

Παρ' όλα αυτά, η Woodside Petroleum, μπορεί επίσης να διστάζει να εμπλακεί σε περαιτέρω διαμάχες, δεδομένου ότι έχουν ήδη εμπλακεί, με την αυστραλιανή κυβέρνηση, σε μια παρατεταμένη διαμάχη στο Ανατολικό Τιμόρ σχετικά με την ευημερία της ενέργειας και των ορυκτών κάτω από τη Θάλασσα του Τιμόρ, γεγονός που οδήγησε ακόμη και το Ανατολικό Τιμόρ να κατηγορήσει την Αυστραλία "για υποκλοπές αξιωματούχων του Ανατολικού Τιμόρ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία". iii)


Ωστόσο, η σύγκρουση της Woodside στο Ανατολικό Τιμόρ μπορεί κάλλιστα να ωχριά μπροστά σε αυτό που θα μπορούσε κάλλιστα να ξεσπάσει πάνω από τα πεδία Leviathan και Tamar. Η περιοχή δεν ονομάζεται τυχαία λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.


Ενώ το Ισραήλ τα διεκδικεί ως δικό του θησαυρό, μόνο ένα κλάσμα του πλούτου της θάλασσας βρίσκεται στο πεδίο του Ισραήλ, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι χάρτες (iv, v, βλ. παρακάτω).


Πολλά είναι ακόμα ανεξερεύνητα, αλλά επί του παρόντος η Γάζα της Παλαιστίνης και η Δυτική Όχθη μεταξύ τους παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, με ο,τιδήποτε βρέθηκε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και της Συρίας να περιλαμβάνει σίγουρα αξιώσεις και από τις δύο χώρες.





Σε μια προληπτική κίνηση, την ημέρα των Χριστουγέννων, η Συρία ανακοίνωσε μια συμφωνία με τη Ρωσσία για την εξερεύνηση 2.190 χιλιομέτρων (850 τετραγωνικά μίλια) για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου, που θα : «... χρηματοδοτείται από τη Ρωσσία και εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εμπορικές ποσότητες, η Μόσχα θα ανακτήσει το κόστος εξερεύνησης».


Ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας, Αλί Αμπάς, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής ότι η σύμβαση καλύπτει «25 χρόνια, σε διάφορες φάσεις».


Η Συρία, η οποία πλήττεται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς κυρώσεις, έχει δει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει κατακόρυφα κατά 90% από τότε που ξεκίνησε η αναταραχή σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση τον Μάρτιο του 2011. Η παραγωγή φυσικού αερίου έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, από τριάντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σε 16,7 κυβικά μέτρα ημερησίως.


Η συμφωνία φέρεται να προέκυψε από «μήνες μακρών διαπραγματεύσεων» μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσσία, ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης, φαίνεται ότι θα γίνει επίσης σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό πλούτο της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. vi)


Ο Λίβανος αμφισβητεί τον χάρτη του Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, καταθέτοντας τον δικό του χάρτη και αξιώσεις στον ΟΗΕ το 2010. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο Λίβανος βρίσκεται στη διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτό που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι η «αποκλειστική οικονομική ζώνη» του.


Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ με το πρόσχημα του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ως έντιμου διαμεσολαβητή, ενεργούντος διαπραγματευτή ειρήνης στη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα θα ήταν γελοίο, αν δεν ήταν δυνατό για το Ισραήλ να επιτεθεί ξανά στον γείτονά του. Σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ τον Μάρτιο του 2010, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας χώρος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ όταν πρόκειται για την ασφάλεια του Ισραήλ - καθόλου», ανακοινώνοντας επίσης κατά την άφιξή του στο Ισραήλ: «Είναι καλό να είσαι σπίτι».


Δεδομένων των δεκαετιών «ειρηνευτικής διαμεσολάβησης» των ΗΠΑ μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, αυτός είναι ήδη ένας δρόμος παγίδων, μονομέρειας και διπροσωπίας, πολυταξιδεμένος. Υπάρχει πρόβλημα μπροστά μας.

Α, και στη δαιμονολογία, ο Λεβιάθαν είναι ένας από τους επτά πρίγκιπες της κόλασης.



Σημειώσεις


i. http://www.offshore-technology.com/projects/leviathan-gas-field-levantine-israel/

ii. http://m.theage.com.au/business/options-widen-for-woodsides-leviathan-partners-20131219-2znu6.html

iii. http://www.abc.net.au/news/2013-09-04/east-timor-offers-funds-for-onshore- gas-processing/4933106

iv. http://www.offshore-technology.com/projects/leviathan-gas-field-levantine-israel/leviathan-gas-field-levantine-israel1.html

v. http://www.google.co.uk/search?q=Leviathan+gas+project+Israel+map&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ntC2UvO7IcPE7Ab7rIDYCQ&ved=0CEQQsAQ&biw=1017&bih=598

vi. http://www.phantomreport.com/syria-inks-oil-gas-deal-with-russia-firm#more-20238





ΠΗΓΗ: https://michelchossudovsky.substack.com/p/wiping-gaza-off-map-big-money-natural-gas?utm_source=post-email-title&publication_id=1910355&post_id=138222959&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=16ojuj&utm_medium=email


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ


ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Μεγάλο Ισραήλ»: Τό σιωνιστικό ΣΧΕΔΙΟ γιά τήν Μέση Ανατολή! - Τό διαβόητο «σχέδιο Oded Yinon». Εισαγωγή από τον Michel Chossudovsky.
https://odysseiatv.blogspot.com/2023/10/oded-yinon-michel-chossudovsky.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!