Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Πώς μπορούν οι νέοι να διαδραματίσουν πρωτοποριακό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος; - Οι αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.


Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εκπαιδεύσουν μια γενιά ικανή να πραγματοποιήσει μια νέα, ανθρώπινη κοινωνική τάξη


Από τον Dr. Rudolf Hänsel
13 Νοεμβρίου 2023, Global Research


***

Εισαγωγή

Ένα άρθρο στην αριστερή γερμανική ημερήσια εφημερίδα «Junge Welt» της 9.11.2023 σχετικά με την Παγκόσμια Διάσκεψη Νεολαίας στο Παρίσι με τίτλο: «Η νεολαία πρέπει να αναλάβει έναν πρωτοποριακό ρόλο» (1) με ώθησε, ως πατέρα, πρώην δάσκαλο και ψυχολόγο, να θέσω το ερώτημα πώς οι νέοι μπορούν να τεθούν σε θέση να αναλάβουν έναν πρωτοποριακό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου χαρακτήρα έχουν ήδη αναπτυχθεί στην παιδική ηλικία, είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτικούς ικανούς να σχηματίσουν μια γενιά ικανή να πραγματοποιήσει μια νέα και ανθρώπινη κοινωνική τάξη.

Δεδομένου ότι οι νέοι συχνά παραπονιούνται ότι οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν και ως εκ τούτου τους δυσανασχετούν, είναι πολύ σημαντικό να συμφιλιωθούν και οι δύο γενιές. Αυτό συμβαίνει με μεγαλύτερη επιτυχία στην ψυχοθεραπεία.

Με μικρά βήματα, οι νέοι θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν το μέλλον μαζί με τους ενήλικες.

«Οι νέοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοποριακό ρόλο»

Στο άρθρο της "Junge Welt", μια συζήτηση με τον συντονιστή της Παγκόσμιας Διάσκεψης Νεολαίας Rafael Vergara, λέγεται ότι εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 χώρες συζήτησαν τις τρέχουσες κρίσεις και τους τρόπους προόδου στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νεολαίας στο Παρίσι. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, 400 νέοι είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του δικτύου «Youth Writing History» αναζητώντας απαντήσεις στις κρίσεις και τους πολέμους της εποχής μας.

Στην ερώτηση "Τι ακολουθεί;", ο συντονιστής Vergara απάντησε, μεταξύ άλλων:

«Μακροπρόθεσμα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο διεθνιστικής συνεργασίας. (...).

Πιστεύουμε ότι οι νέοι, ως δυναμική δύναμη στην κοινωνία, πρέπει να αναλάβουν πρωτοποριακό ρόλο σε αυτό. Η οικοδόμηση ενός άλλου κόσμου δεν πρέπει να αναβληθεί για αύριο, αλλά θέλουμε να εργαστούμε εδώ και τώρα για να οικοδομήσουμε μια ελεύθερη ζωή». (2)

Αυτός είναι ένας καλός στόχος, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς μπορούν να τεθούν οι νέοι σε θέση να διαδραματίσουν πρωτοποριακό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Δεδομένου ότι ο χαρακτήρας των ανθρώπων αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία, είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτικούς ικανούς να σχηματίσουν μια γενιά με στόχο την πραγματοποίηση μιας νέας, ανθρώπινης κοινωνικής τάξης. Αυτό είναι που λείπει μέχρι στιγμής.


Ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών για να σχηματίσουν μια γενιά που μπορεί να πραγματοποιήσει μια νέα, ανθρώπινη κοινωνική τάξη
Το γεγονός ότι η δομή του χαρακτήρα του ανθρώπου προκαθορίζεται από τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις του στην παιδική ηλικία είναι μια ανακάλυψη της ψυχολογίας βάθους. Είναι η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η εκπαιδευτική στάση των γονέων που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Αποτελούν τον συναισθηματικό ορίζοντα, ο οποίος υποδηλώνει στο παιδί σε πρώιμο στάδιο μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στον εαυτό του και τους συνανθρώπους του. Αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία προκύπτουν από την οικογενειακή κατάσταση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητα.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα δεν είναι κάτι έμφυτο και αμετάβλητο, αλλά απλώς το αποτέλεσμα αμέτρητων παιδικών εμπειριών. Η προσωπικότητα των γονέων και η εκπαιδευτική συμπεριφορά τους έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή. Επομένως, πρόκειται για την εκπαίδευση των γονέων και των δασκάλων και την καθοδήγησή τους σε μια μη βίαιη και ορθολογική εκπαίδευση των παιδιών και των μαθητών τους.

Το καθήκον των εκπαιδευτικών είναι να διαμορφώσουν ανθρώπους που είναι ικανοί να γίνουν ανεξάρτητες, θαρραλέες και κοινοτικές προσωπικότητες. Είναι πρωτίστως η ποιότητα αυτής της σχέσης που επιτρέπει στον νέο να ακολουθήσει τις παιδαγωγικές προθέσεις του εκπαιδευτικού.


Νέα, ανθρώπινη κοινωνική τάξη
Μια νέα και ανθρώπινη κοινωνική τάξη πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης.
«Ελευθερία» σημαίνει τη συνεπή εφαρμογή της αρχής της ελευθερίας στην ανθρώπινη συνύπαρξη. Κάθε ανωτερότητα ή υποταγή έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελευθερίας. Ελευθερία σημαίνει ανθρώπινη αυτοδιάθεση. Δηλαδή, όλες οι ενέργειες και οι φιλοδοξίες του είναι αποτέλεσμα των δικών του επιθυμιών. Διαμορφώνει τη δική του ζωή, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του και την ίδια την κοινωνική οργάνωση.

Εάν επικρατήσει η αυταρχική αρχή, τότε η συμπεριφορά του ανθρώπου επιβάλλεται με εντολές, κυρώσεις και τιμωρίες. Στην ελεύθερη συνύπαρξη, η επικοινωνία είναι το μέσο κατανόησης.

Η ελευθερία είναι ανάγκη της ανθρώπινης φύσης. Εάν οι γονείς και οι δάσκαλοι ασκούν πίεση και εξαναγκασμό, το παιδί δεν μπορεί να ασκήσει μια υγιή σχέση στην αδυναμία και την εξάρτησή του: η δυσπιστία, ο φόβος, η υποταγή και η ανωτερότητα είναι τα αποτελέσματα.

Η ισότητα και η αδελφοσύνη είναι επίσης θεμελιώδη στοιχεία της νέας ανθρώπινης κοινωνικής τάξης (3).

Οι νέοι χρειάζονται πολιτική και ψυχολογική εκπαίδευση
Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι από όλους τους θεσμούς – από την εκπαίδευση στο σπίτι, από το νηπιαγωγείο μέχρι το σχολείο νεοσύλλεκτων και το «πεδίο τιμής» – να κάνουν ό, τι οι άλλοι, οι κυβερνώντες, θέλουν να κάνουν. Πρόκειται για εσκεμμένο προγραμματισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παρέχεται πολιτική εκπαίδευση στους νέους, ιδίως στο σχολείο· Ότι μαθαίνει, για παράδειγμα, ότι όλοι οι πόλεμοι είναι για το κέρδος και ότι τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία στην πολιτική. Εάν συμβεί, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι σχεδιάστηκε με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον, υπάρχει ψυχολογική εκπαίδευση. Στην οικογένεια και στο σχολείο, ο νέος πρέπει να διδάσκεται πώς να λύνει τα προβλήματά του. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η στάση του απέναντι στη ζωή, η γνώμη του για τον εαυτό του, για τους συντρόφους του και η γνώμη του για την κοινότητα και το κράτος.

Μην χρησιμοποιείτε τους νέους για πολιτική προπαγάνδα
Οι νέοι, οι οποίοι υποτίθεται ότι μαθαίνουν ως μαθητές και προσπαθούν να προοδεύσουν στο σχολείο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πολιτική προπαγάνδα. Δεν έχει σημασία τι καλούνται να κάνουν: αν υποτίθεται ότι πρέπει να μοιράσουν φυλλάδια ή να διαδηλώσουν. Τα παιδιά και οι νέοι δεν πρέπει να κακοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς.

Αιτίες εφηβικής παραμέλησης
Σε αναφορές σχετικά με παραμελημένους νέους, εμφανίζεται συχνά ο όρος "ψυχοπάθεια". Αυτό δείχνει ότι οι νέοι που είναι με οποιονδήποτε τρόπο έξω από τα συνηθισμένα υποφέρουν από συγγενείς παραμορφώσεις προσωπικότητας. Ωστόσο, η άποψη αυτή έχει αναγνωριστεί ως εσφαλμένη και επιφανειακή.

Η πιο σημαντική πηγή εφηβικής παραμέλησης είναι η ψυχική έλλειψη στέγης στην παιδική ηλικία. Σήμερα γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Το ανθρώπινο παιδί έχει μεγαλύτερη ανάγκη αγάπης από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό ον. Χρειάζεται προστασία και ευγενική καθοδήγηση για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε στον εξαιρετικά περίπλοκο ανθρώπινο κόσμο.

Όταν αναγνωρίζει τον «ανταγωνιστή» στον ενήλικα σε πρώιμο στάδιο ως αποτέλεσμα της έλλειψης αγάπης ή αναξιοπιστίας, κλείνεται στον εαυτό του από το περιβάλλον του και υποκύπτει σε μια απομόνωση που δύσκολα αναγνωρίζεται στο πεδίο εφαρμογής της από ένα ακατανόητο περιβάλλον.


Συμφιλίωση παιδιών με γονείς
Ήδη από το 1927, ο ατομικός ψυχολόγος Alfred Adler έγραψε στο βιβλίο του "Menschenkenntnis" ("Ανθρωπογνωσία") σχετικά με τις καταγγελίες γονέων και παιδιών:

«Είναι συχνά τονισμένο και ευαίσθητο το γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν και μιλούν ο ένας πίσω από τον άλλο, δεν μπορούν να βρουν την ένωση επειδή είναι ξένοι μεταξύ τους, όχι μόνο στο ευρύτερο πλαίσιο μιας κοινωνίας, αλλά ακόμη και στον εσωτερικό κύκλο της οικογένειας.

Τίποτα δεν αντιμετωπίζουν πιο συχνά από παράπονα γονέων που δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά τους και από παιδιά που δεν γίνονται κατανοητά από τους γονείς τους. (...).

Οι άνθρωποι θα ζούσαν μαζί πολύ καλύτερα αν υπήρχε μεγαλύτερη γνώση της ανθρώπινης φύσης, επειδή ορισμένες ενοχλητικές μορφές συνύπαρξης θα εξαφανίζονταν, κάτι που είναι δυνατό μόνο σήμερα επειδή δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και έτσι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να εξαπατηθούμε από τα φαινόμενα και να πέσουμε στα προσχήματα των άλλων. (4)

Οι διδασκαλίες του Adler (1870-1937) έχουν γίνει ακρογωνιαίος λίθος της ψυχολογίας του βάθους και σήμερα είναι αδύνατο να φανταστούμε την ψυχολογική έρευνα χωρίς αυτήν, ακόμη και αν η ατομική ψυχολογία έχει λάβει μόνο εν μέρει την αναγνώριση που πραγματικά αξίζει και την οποία μπορεί επίσης να διεκδικήσει για τα πρωτοποριακά επιτεύγματά της.

Τη στιγμή που εμείς ως παιδιά κρατάμε μνησικακία εναντίον των γονιών μας, κάνουμε λάθος, τότε δεν ξέρουμε.

Κατά κανόνα, το πρώτο καθήκον όταν ένα άτομο έρχεται στην ψυχοθεραπεία είναι να τους συμφιλιώσει με την κατάστασή τους - για παράδειγμα, με τους γονείς τους. Ο νέος συχνά αισθάνεται προσβεβλημένος από αυτούς και δυσανασχετεί μαζί τους επειδή δήθεν τον έχουν αδικήσει. Για παράδειγμα, τον χτύπησαν ή του δίδαξαν ένα μάτσο ηλίθια πράγματα.

Το καθήκον της ψυχοθεραπείας είναι να το διορθώσει αυτό και να τον συμφιλιώσει με τους γονείς του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι γονείς δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι επειδή εγκαταλείφθηκαν και δεν ενημερώθηκαν. Δεν ήξεραν πώς να διδάξουν το παιδί τους, πώς να το ενημερώσουν. Οι άνθρωποι τότε θα συνειδητοποιήσουν ότι οι γονείς ήταν επίσης οι «φτωχο-διάβολοι».

Με σύνεση και επιμονή, οι νέοι είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με μικρά βήματα.

Στο βιβλίο μου "Κάνοντας τα αποτελέσματα της ψυχολογικής έρευνας δικά σας! Ιδέες από τη συνάντηση με τον ψυχολόγο Friedrich Liebling και τη φιλελεύθερη ψυχοθεραπεία του» έγραψα στη σελίδα 35στ.:

«Κατά τη γνώμη μου, οι νέοι αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, τις οποίες συνήθως αντιμετωπίζουν καλά. Ωστόσο, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν θαρραλέα τα καθήκοντα της ζωής, οι έφηβοι εξαρτώνται από την ενσωμάτωση σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ως περιβάλλον διαβίωσης και ενσωμάτωσης κουλτούρας.

Βρίσκουν υποστήριξη και προσανατολισμό όταν η οικογένεια μεταδίδει αξίες και αρετές που ενισχύονται και επιβάλλονται με συνέπεια σε κοινωνικούς θεσμούς όπως το νηπιαγωγείο και το σχολείο. Αυτά περιλαμβάνουν: την ανθρωπιά, τη δικαιοσύνη, την αλήθεια, την ικανότητα για ειρήνη, την ανοχή, την αίσθηση της κοινότητας, την ικανότητα αντιμετώπισης συγκρούσεων και την προθυμία για συμβιβασμό.

Προκειμένου αυτές οι κοινωνικές αξίες και αρετές να εδραιωθούν στον έφηβο, η πρακτική συμμετοχή στις κοινωνικές δραστηριότητες είναι απαραίτητη.

Πιστεύω στη νεολαία, στην ικανότητά τους να μαθαίνουν, στη δημιουργικότητά τους, στην ενσυναίσθησή τους, στην αίσθηση ευθύνης, στην ικανότητά τους για διορατικότητα και στην προθυμία τους να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές.

Τις περισσότερες φορές, οι νέοι απλώς στερούνται λίγη σύνεση και επιμονή, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με μικρά βήματα». (5)

*

Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης παραπάνω. Ακολουθήστε μας στο Instagram και το Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε άρθρα από την Global Research.

Ο Δρ Rudolf Lothar Hänsel είναι διευθυντής σχολείου, εκπαιδευτικός επιστήμονας και ψυχολόγος. Μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του, έγινε καθηγητής φυσικών επιστημών στην εκπαίδευση ενηλίκων. Ως συνταξιούχος, εργάστηκε ως ψυχοθεραπευτής στο δικό του ιατρείο. Στα βιβλία του και στα εξειδικευμένα άρθρα του, καλεί για μια συνειδητή ηθική εκπαίδευση σε αξίες, καθώς και μια εκπαίδευση για το κοινοτικό πνεύμα και την ειρήνη. Είναι τακτικός συνεργάτης της Global Research.



Σημειώσεις:
(1) http://www.jungewelt.de/artikel/462752.die-youth-of-the-world-in-paris-the-youth-must-take έναν πρωτοποριακό ρόλο.html

(2) Όπ.π.

(3) Hansel, Rudolf (2023). Κάντε τα αποτελέσματα της ψυχολογικής έρευνας δικά σας! Ιδέες από τη συνάντηση με τον ψυχολόγο Friedrich Liebling και τη φιλελεύθερη ψυχοθεραπεία του. Grafoprint d.o.o. Gornji Milanovac, Σερβία

(4) Liebling, Friedrich (1992), Δοκίμια. Εκδότης της Ανθρώπινης Γνώσης. Ζυρίχη

(5) Hansel, Rudolf (2023). Κάντε τα αποτελέσματα της ψυχολογικής έρευνας δικά σας! Ιδέες από τη συνάντηση με τον ψυχολόγο Friedrich Liebling και τη φιλελεύθερη ψυχοθεραπεία του. Grafoprint d.o.o. Gornji Milanovac, Σερβία, σ. 35f.

Η αρχική πηγή αυτού του άρθρου είναι η Global Research
Πνευματικά δικαιώματα © Dr. Rudolf Hänsel, Global Research, 2023




ΠΗΓΗ: https://www.globalresearch.ca/wie-kann-die-jugend-bei-der-gestaltung-der-zukunft-eine-vorreiterrolle-ubernehmen-die-prinzipien-der-freiheit-der-gleichheit-und-der-bruderlichkeit/5839901


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!