Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Τό " ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ", ο Αρχηγός τό έκανε πράξη!

 



Από τον Αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γιάννη Σπανό:

"Ο αείμνηστος Φάνος Κωνσταντινίδης, ήταν στο σπίτι του Διγενή, όταν οι Κρήτες πήγαν να προσκαλέσουν τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ στο νησί τους, για να τον τιμήσουν στην εκδήλωση της θυσίας του Αρκαδίου, για την αρχηγεία του στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου.



Ο Διγενής δέχτηκε, βέβαια, αλλά σαν έφυγαν οι Κρητικοί μπήκε στο γραφείο του η σύζυγός του, η μαρτυρική Κική Γρίβα και τον ρώτησε:

-Θα με πάρεις κι εμένα στην Κρήτη;

Βέβαια, απάντησε ο Γέρος, οπότε η κυρία Κική παρατήρησε σιγαν:

-Ξέρεις Γιώργο, είναι χειμώνας κι εγώ δεν έχω χειμωνιάτικα παπούτσια..."



Το " ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ" ο Αρχηγός το έκανε πράξη!


5 σχόλια:

  1. Ο Γεώργιος Γρίβας - Διγενής, μία πραγματικά κ ο λ ο σ σ ι α ί α μορφή του Ελληνισμού κατά τόν παρελθόντα 20ο αιώνα!
    Πάλεψε μέ μοναδική γενναιότητα καί πάθος γιά τήν απελευθέρωση της μαρτυρικής μας Κύπρου, από τόν βάναυσο καί σκληρό αγγλικό ζυγό, μέ τελική πάντα στόχευση τήν ΕΝΩΣΗ μέ τήν Μητέρα Πατρίδα τήν Ελλάδα!
    Λιτός καί ολιγαρκής μέ τόν εαυτό του, άτεγκτος μέ τούς εχθρούς όμως της Κύπρου, έδωσε τά πάντα στόν αγώνα εκείνον τον Εθνικοαπελευθερωτικό μέσω της φοβερής καί τρομερής 'ΕΟΚΑ', 1955 - 1959!
    Πλήρωσε καί αυτός όπως καί μερικές άλλες ΗΓΕΤΙΚΕΣ μορφές του Ελληνισμού, μέ τήν ζωή του αυτές τίς διαρκείς μάχες γιά τήν ΕΝΩΣΗ, όταν "απεβίωσε" εντελώς τυχαία καί συμπτωματικά (...) λίγους μήνες πρίν τήν βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974....
    Άς διατηρούμε όλοι οι Έλληνες πάντοτε στήν μνήμη μας τήν μορφή του καί τόν Αγώνα του, νά τόν τιμούμε μέ κάθε ευκαιρία καί νά έχει ανάπαυση η ψυχή του.
    (Τό απερίγραπτα επιτυχημένο κατά της αγγλικής κατοχής 'αντάρτικο' της ΕΟΚΑ, έμεινε στήν Ιστορία καί διδάσκεται στίς στρατιωτικές Σχολές του εξωτερικού, ενώ ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο είχε παραδεχθεί δημοσίως πώς θαύμαζε καί εμπνεύσθηκε από εκείνες τίς πολεμικές πρακτικές του στρατηγού Γρίβα, γιά τόν ξεσηκωμό στήν Κούβα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΦΩΤΑ!
    ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ!
    ΡΕ Ι.Κ. ΠΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΤΟΥ ΒΡΩΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΑΡΧΗ ΧΑΡΤΙΝΓΚ, ΠΟΥ Η ΕΟΚΑ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΑΛΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΕΚΡΗΞΗ, ΙΣΑ - ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ, ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΚΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ! ΕΦΤΑΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ!
    ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω να σας πω πολλά για αυτήν την τόσο σπουδαία στρατιωτική μορφή.

    Ως γυναίκα θα ήθελα να μείνω στη μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια με τα παπούτσια, που αποκαλύπτει την τιμιότητα αυτού του άνδρα, αλλά και τον θησαυρό που είχε δίπλα του, την γυναίκα του.

    Τις πιο λεπτές πτυχές του χαρακτήρα τέτοιων σπουδαίων προσωπικοτήτων τις αντιλαμβάνεται κανείς επίσης μέσα από αυτά τα μικρά στιγμιότυπα της καθημερινότητας.

    Σκέφτομαι με πόσο θαυμασμό και περηφάνεια και αγάπη θα πρέπει να τον αντίκρυζε και να τον σκεφτόταν, κι ας στερήθηκε και προπαντός ΤΟΝ στερήθηκε η σύζυγός του ... Μα και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά με έναν τέτοιον ήρωα...

    Πολύ συγκινούν κι αγγίζουν τις καρδιές μας οι ήρωες μας.

    Αφήνουν, όμως, και μια θλίψη στο βλέμμα μας και μια έγνοια για το μέλλον το δικό μας και της Πατρίδας μας, γιατί βλέπουμε πόσο απέχει η πλειονότητα των στρατιωτικών μας από το φρόνημα του Διγενή και δυστυχώς το ίδιο και των συζύγων τους.

    Αντιμετωπίζουν το ύψιστο αυτό καθήκον με τη νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου, κυνηγούν τον πλουτισμό, την φήμη, την καλή και άνετη ζωή, και γίνονται αιχμάλωτοι των φιλοδοξιών τους καθώς υποτάσσονται σε πολιτικά συμφέροντα ως αντάλλαγμα των απολαβών.

    Πόσο φοβάμαι μια τέτοια νοοτροπία. Ο μαλθακός και καλοζωϊσμενος στρατιώτης είναι όχι μόνο ακατάλληλος αλλά και επικίνδυνος για τον εαυτό του, αλλά κυρίως για την Πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσυπογράφουμε "μέ αμφοτέρας χερσίν" τά πολύ ουσιαστικά που μας παραθέσατε κυρία Λ. καί ευχαριστούμε θερμώς γιά τήν συμμετοχή !
    Η ζωή του υπήρξε μία συνεχής καί σκληρότατη ΜΑΧΗ!
    Η Πατρίδα του οφείλει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε, ή (μας επέτρεψαν νά) γνωρίζουμε.
    Είναι πράγματι πικρότατη αλήθεια, ότι τό είδος αυτών των Αξιωματικών σπανίζει στίς ημέρες μας.
    Είθε πρώτα ο Θεός καί η Παναγία νά βρεθούν άξιοι μιμητές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!