Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Μην ενοικιάζετε (ή αγοράζετε) ηλεκτρικό όχημα!

https://www.derpragmaticus.com/d/eauto-umweltfreundlichkeit


Δημοσίευση επισκεπτών από έναν λάτρη του αυτοκινήτου

Δουλεύω πάνω σε αρκετές μαρτυρίες και πρόκειται να ταξιδέψω. Εν τω μεταξύ, έχω μια δημοσίευση από έναν επισκέπτη για το ανάγνωσμά σας του Σαββατοκύριακου. Απολαύστε το!
Στο πρόσφατο ταξείδι μου πήρα τη μοιραία απόφαση να νοικιάσω ένα ηλεκτρικό Kia Nero. Βιαζόμουν να κλείσω το αυτοκίνητο για ένα επαγγελματικό ταξείδι που θα με κρατούσε μακρυά από την πόλη για περίπου ένα μήνα. Καθώς περιηγούμουν στις επιλογές στο 'Cheaptickets' και φοβόμουν το κόστος μιας μηνιαίας ενοικίασης αυτοκινήτου, είδα ότι η Hertz προσέφερε έκπτωση 40% στις ενοικιάσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) σε σύγκριση με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), κάνοντάς τα να μοιάζουν με μια συναρπαστική επιλογή. Ενώ έκανα το μεγάλο βήμα για να δοκιμάσω το πρώτο μου EV, είχα μέσα μου μια γκρίνια ότι αυτό θα κατέληγε σε χάος...


Δεν περιλαμβανόταν καλώδιο φόρτισης

Ρωτάω την κυρία στο γραφείο ενοικίασης εάν το όχημα συνοδεύεται από καλώδιο φόρτισης. Μου είπε ότι δεν ήταν σίγουρη,  αλλά θα πρέπει να ελέγξω στο πορτ-μπαγκάζ. Ελέγχω το πορτ-μπαγκάζ. Πουθενά καλώδιο φόρτισης. Ρωτάω τον υπάλληλο και μου λέει ότι τα αυτοκίνητα δεν συνοδεύονται από καλώδιο φόρτισης. Αυτά όσον αφορά την επιλογή φόρτισης του οχήματος σε ιδιωτική κατοικία, όπου θα μείνω για τις επόμενες τέσσερεις εβδομάδες. Για μια στιγμή σκέφτομαι να επιστρέψω το όχημα, αλλά λέω "δε γ@@@@@@@", ας το πάρω και να δούμε πόσο πραγματικά αξίζουν αυτά τα οχήματα... Τίποτε δεν συγκρίνεται με το να έχεις μια άμεση «βιωμένη εμπειρία» με ένα EV.


Πώς θα έμοιαζε ένα καλώδιο φόρτισης (εάν συμπεριλαμβανόταν)

Αυτονομία EV

Χωρίς καλώδιο φόρτισης, πρέπει πραγματικά να παρακολουθώ την αυτονομία μου. Ξεκινάω το αυτοκίνητο και ρίχνω μια ματιά στην εμβέλεια, δείχνει 260 μίλια στο καντράν. Ωχ. Αυτό είναι πραγματικά πολύ λιγότερο από τα 350 μίλια που έχω ακούσει στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ χειρότερα από αυτό. Το όχημα φορτίζει συγκλονιστικά αργά για το πρώτο 20% καθώς και για το τελευταίο 80%. Με άλλα λόγια, εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα δίκτυο φόρτισης (και να μην κάνετε οικιακή φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας), πραγματικά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 40% της μπαταρίας. Αυτό σας αφήνει με 60% ή περίπου 150 μίλια. Αλλά μας έχουν πει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες υποδομές φόρτισης, οπότε πόσο κακό μπορεί πραγματικά να είναι.

Πολλή αργή φόρτιση

Πηγαίνω στο σπίτι από το αεροδρόμιο και τώρα η εμβέλεια έχει πέσει από 260 σε 240 μίλια. Πηγαίνω στη δουλειά, τρώω μεσημεριανό, κάνω κάποιες δουλειές, επιστρέφω στη δουλειά και επιστρέφω στο σπίτι. Είμαστε τώρα στα 180 μίλια (πραγματικά στα 130 μίλια αν λάβετε υπόψη ότι το πρώτο 20% χρειάζεται για πάντα να φορτίσει). Για το Toyota Rav4 Hybrid μου, θα ήμασταν πολύ κάτω από το μισό ρεζερβουάρ σε αυτό το σημείο (πάνω από 500 μίλια εμβέλεια). Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη φόρτιση. Ανακαλύπτω ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές και δίκτυα φόρτισης. Προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι πιο κοντά και να κατευθυνθώ προς αυτό. Έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος της Νέας Υόρκης (τα δολλάρια των φορολογουμένων σας σε υπηρεσία) και βρίσκω μια ανοιχτή υποδοχή. Ένα κανονικό γέμισμα θα διαρκούσε πέντε λεπτά. Σκέφτομαι να πάω στην καφετέρια και να στείλω μερικά email για μια ώρα. Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να λειτουργούν σαν ένα κινητό τηλέφωνο. Μια ώρα για να φτάσετε από το 50% στο 100%. Επιστρέφω και η εμβέλειά μου έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 μίλια. (!!!!!!!!!!) Ξεσπάω σε γέλια... Αυτό είναι πολύ χειρότερο από ό, τι νόμιζα. Και θέλουν όλοι μας να οδηγούμε ηλεκτρικά οχήματα. Τρελλό!

Επιλογές γρήγορης φόρτισης;

Έχω ακούσει για γρήγορη φόρτιση. Ίσως λοιπόν να διάλεξα λάθος σταθμό φόρτισης. Τούτου λεχθέντος, ποιός εχέφρων άνθρωπος θα πίστευε ότι μια ώρα για να φορτίσει για 20 μίλια θα είχε νόημα. Δεν είναι περίεργο που ο σταθμός φόρτισης ήταν άδειος. Και, φυσικά, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, επειδή η επιχειρηματική υπόθεση δεν μπορεί να έχει νόημα. Εντάξει, ας βρούμε κάποια γρήγορη φόρτιση. Βγάζω την εφαρμογή και επιλέγω γρήγορη φόρτιση. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το δίκτυο διαθέτει σταθμό γρήγορης φόρτισης περίπου 150 μίλια μακριά. Όμως δεν γίνεται, για δύο λόγους. Πρώτον, δεν έχω αρκετή εμβέλεια για να φτάσω εκεί. Δεύτερον, θα έχανα σχεδόν όλη την αυτονομία μου για να οδηγήσω πάλι πίσω. Γελάω λίγο ακόμα... Εντάξει, ας ελέγξουμε ένα άλλο δίκτυο. Κατεβάζω μια εφαρμογή, εγγράφομαι και παρέχω τα στοιχεία της πιστωτικής μου κάρτας. Αυτό διαθέτει έναν σταθμό γρήγορης φόρτισης σε ακτίνα 200 μιλίων. Είναι περίπου 20 μίλια μακριά. Είμαι σε μητροπολιτική στατιστική περιοχή  με πληθυσμό 1,1 εκατομμυρίων σε μια πολύ μπλε πολιτεία με έναν (ίσως δύο) σταθμούς γρήγορης φόρτισης.

Αργή-γρήγορη φόρτιση

Σε αυτό το σημείο σκέφτομαι ότι τα προβλήματά μου έχουν λυθεί, αλλά σίγουρα δεν θα συστήσω την ενοικίαση ενός EV. Φτάνω στο σταθμό γρήγορης φόρτισης. Είναι απασχολημένος. Υπάρχουν μόνο δύο σημεία. Το κράτος της Νέας Υόρκης που χρηματοδοτήθηκε είχε πολλά περισσότερα σημεία. Μα φυσικά. Τα άλλα δύο αυτοκίνητα μοιάζουν να είναι ενοικιασμένα. Κάποιος κοιμάται σε ένα από αυτά. Πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η γρήγορη φόρτιση εάν πρέπει να κοιμηθείτε ενώ φορτίζει το όχημα. (!!!!!!!!) Βρισκόμαστε σε μια εμπορική πλατεία. Παρκάρω κοντά και περιμένω τη σειρά μου. Ένα από τα αυτοκίνητα φεύγει περίπου μισή ώρα αργότερα. Συνδέομαι και ακούω ένα μεγάλο βουητό. Φαίνεται ότι αυτά τα πράγματα χρειάζονται κάποια μεγάλη ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίσουν γρήγορα και πιθανώς πολλά έξοδα που συνοδεύουν αυτό. Ίσως γι' αυτό δεν υπάρχουν πολλοί σταθμοί γρήγορης φόρτισης. Πηγαίνω στο Barnes and Noble για έναν καφέ και στέλνω μερικά ακόμη email για άλλη μια ώρα. Επιστρέφω και η εμβέλεια έχει αυξηθεί κατά 60 μίλια σε 210 μίλια. Να πάρει. Δεν είναι περίεργο που ο άλλος έπεσε να κοιμηθεί. Και δεν είναι περίεργο που η Hertz τα διέθετε με έκπτωση 40%.

Κόστος γρήγορης φόρτισης

Δεν είμαι τσαντισμένος. Υποψιάστηκα ότι υπήρχαν προβλήματα με τα ηλεκτρικά οχήματα. Όμως, είναι χειρότερα από ό, τι νόμιζα. Νοιώθω δικαιωμένος και θέλω να σκάψω λίγο βαθύτερα. Επιστρέφω στο Barnes and Noble για άλλη μια ώρα. Τι πλήρωσα μόνο για τα 60 μίλια εμβέλειας; Η εφαρμογή λέει 9.05 $. Το Rav4 μου παίρνει 40 μίλια στο γαλόνι και αυτό το βορειοανατολικό κράτος χρεώνει 3.79 $ ανά γαλόνι. Λίγα μαθηματικά αργότερα, νομίζω ότι πλήρωσα μόλις 6,03 δολλάρια για ένα γαλόνι αερίου, δηλαδή ίδιο ή ακόμα και περισσότερο από έναν που πληρώνει στην Καλιφόρνια για φυσικό αέριο.

Εδώ είναι ένας καλός υπολογισμός του πραγματικού κόστους φόρτισης ενός ηλεκτρικού οχήματος, πηγή.

Η εμβέλεια στο Rav4 Hybrid μου είναι πάνω από 500 μίλια (πραγματική) και μπορώ να την γεμίσω σε λιγότερο από 5 λεπτά, οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή και δεν διπλασιάζω την τιμή της βενζίνης μου (υποθέτοντας τη χρήση γρήγορης φόρτισης για ενοικίαση). Επιστρέφω μια ώρα αργότερα και η εμβέλειά μου έχει αυξηθεί μόνο κατά 30 μίλια. Πώς είναι δυνατόν; Η προηγούμενη ώρα μου έδωσε 60 μίλια. Τότε ανακαλύπτω ότι μόλις φτάσω στο 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας, η φόρτιση επιβραδύνεται δραματικά (για την προστασία της ευαίσθητης μπαταρίας).

Μια τελευταία σημείωση, προφανώς τα προβλήματα με τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι τόσο άσχημα με την Tesla. Η εμβέλειά τους είναι μεγαλύτερη και τα δίκτυα γρήγορης φόρτισης είναι πυκνότερα και προφανώς ταχύτερα. Ωστόσο, τα μη-Teslas είναι εντελώς μη-starter για ενοικιάσεις (και ίσως για άλλες περιπτώσεις χρήσης). Και οι περισσότερες μεγάλες μάρκες φαίνεται να πωλούν οχήματα που δεν είναι σε καμμία περίπτωση έτοιμα για prime time. Ένα εξαιρετικό πρόσφατο παράδειγμα αυτής της συνειδητοποίησης είναι η βουτιά κατά 50% στις πωλήσεις του Ford F-150 Lightning EV, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή μιας ολόκληρης βάρδιας παραγωγής. 

Σε περίπτωση που είστε περίεργοι, εάν ρυμουλκείτε με F-150, η εμβέλεια είναι 150 μίλια. Εάν τα ίδια μαθηματικά «ταχύτητας φόρτισης» λειτουργούν σε ένα οδικό ταξείδι, περιορίζεστε στο 60% της χωρητικότητας της μπαταρίας για πολύ γρήγορη φόρτιση. Αυτό θα ανέβαζε την εμβέλειά σας στα 90 μίλια. Δεν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν γρήγοροι φορτιστές που συνδέονται κάθε 90 μίλια. Ίσως θα μπορούσατε να το χρησιμοποιείτε μόνο για τα ψώνια σας για να το παίζετε άντρες, ελπίζοντας ότι κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι είστε ένα ντουβάρι.

Επίσης:


Λίγη τέχνη για σήμερα: Τοξότης, παστέλ σε χαρτί




ΠΗΓΗ: https://sashalatypova.substack.com/p/dont-rent-or-buy-an-electric-vehicle?publication_id=870364&post_id=138235425&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Από τον Ιούλιο του 2024, ο «πιο ενοχλητικός βοηθός» θα είναι υποχρεωτικός στα νέα αυτοκίνητα.

Εάν θέλετε να ταξινομήσετε το όχημά σας στην ΕΕ για πρώτη φορά το επόμενο έτος, θα πρέπει ήδη να συνηθίσετε στην ιδέα ότι ένας «επιβάτης» θέλει να καθορίσει τον ρυθμό.

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο και κάθε στιγμή που υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας – ακόμα κι αν είναι μόλις 2 χλμ/ώρα σε κατοικημένες περιοχές – ακούγεται ένα ηχητικό σήμα. Για πολλούς οδηγούς, αυτό αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της καθημερινής ζωής και προκαλεί επίσης τεράστια δυσφορία κατά την οδήγηση, όπως παρατήρησε πρόσφατα ένας αναγνώστης στους Epoch Times.

"Ο ήχος του ηχητικού σήματος όταν ξεπερνάτε το όριο ταχύτητας είναι σαφώς ο πιο ενοχλητικός βοηθός όλων", λέει ένα άρθρο στο αυστριακό περιοδικό "Die Motorprofis". Επιπλέον, τα σήματα κυκλοφορίας στα οποία βασίζεται το όριο ταχύτητας δεν καταγράφονται σωστά και με συνέπεια σε καμμία μάρκα αυτοκινήτου.

https://www.epochtimes.de/gesellschaft/ab-juli-2024-wird-nervigster-assistent-pflicht-in-neuen-pkw-a4478022.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-11-14&src_cmp=nl-morning_2023-11-14&utm_medium=email&est=jvUyFGNAJzQ%2F77cZQcOrO%2Fuze5Ll43pVp8XPYLeDQjbFx1EMdOrxFrpir2M%3D&utm_term=news2&utm_content=2


4 σχόλια:

  1. Όσοι δέν γνωρίζουν, όσοι δέν τό έψαξαν ποτέ τους, όσοι καταπίνουν αμάσητα ότι λένε τά περιοδικά αυτ/του καί οι εκπομπές στά ΜΜΕ γιά τά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ( που οι παρουσιάσεις τους "σπρώχνονται καταλλήλως" από τίς εταιρείες.... ), είναι πολύ παραπάνω από βέβαιο ότι θά μείνουν αβοήθητοι καί ξεκρέμαστοι στόν δρόμο!
    Δέν είναι μόνο (καί είναι τό λιγώτερο) οι ιδιοτροπίες στήν φόρτιση.
    Είναι ότι ....καίγονται (κυρίως τίς νύχτες) εντυπωσιακά μέχρι νά γίνουν κάρβουνο!
    Αναφλέγονται καί δέν σβήνουν εύκολα από τήν Πυροσβεστική γιά πολλούς λόγους!
    Πλήθος πλέον καί τά 'βίντεο' καί οι φωτογραφίες κυρίως από τίς ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο.
    Όσοι ανά τήν υφήλιο πολύ ΑΦΕΛΕΙΣ καί ΕΥΠΙΣΤΟΙ "πίστεψαν" καί πέταξαν τά λεφτά τους, ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Καί οι τιμές τους δέν είναι διόλου λογικές!
    ( Αψευδείς μάρτυρες οι οδηγοί των γερανών οδικής βοηθείας που ξέρουν ήδη πολλά, αλλά φοβούνται νά τά πούν δημόσια....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΑ ΜΕ ΑΥΤΑ!
    Π Α Γ Κ Ο Σ Μ Ι Ω Σ !
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ Π.Χ. ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΖΙ, ΦΩΤΑ, ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ, ΠΙΣΩ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ!
    ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΥΧΤΙΑΤΙΚΑ.
    ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΤΑ ΕΞΥΠΝΟΠΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΑΛΟΓΟΜΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΠΡΙΖΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗ!
    ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΠΡΙΖΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσοι πήραν ηλεκτρικό πείτε τους βοήθειά τους. Όταν πλέον θα θέλουν να το πουλήσουν επειδή οι μπαταρίες θέλουν και αλλαγή εκεί ο αγοραστής αν βρεθεί θα αυτοκτονήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΝΕΝΑ.....ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΤΙΝΙΑ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΤΑ ΧΟΥΝΤΟΚΑΝΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ''ΕΙΔΙΚΟΙ'' ΣΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ. ΞΕΡΑΔΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΒΡΕ ΑΝΟΗΤΕ, ΤΗΝ ΑΡΠΑΚΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΥΠΗΜΑΤΑ. ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ''ΕΙΔΙΚΟΙ΄''. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ, ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΜΑΖΑ. ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΑΜΑΣΗΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!