Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Εκπληκτική σειρά ντοκυμανταίρ για τις δολοφονίες των JFK, Malcolm X, MLK και RFK "FOUR DIED TRYING" από τους John Kirby και Libby Handros κάνει το ντεμπούτο της



«Αρνούμαστε να ασχοληθούμε με αυτό...» 
«Οι άνθρωποι ξέρουν αυτό που δεν μπορούν να ομολογήσουν...»

Celia Farber
22 Νοεμβρίου 2023


Μια νέα σειρά ντοκυμαντέρ κάνει το ντεμπούτο της σήμερα, και αν, όπως οι περισσότεροι από εμάς, έχετε παραλύσει σκεπτόμενοι πώς να τιμήσετε αυτή τη σκοτεινή μέρα, την 60ή επέτειο από τη δολοφονία του JFK, σας συνιστώ να πάρετε ένα φλιτζάνι τσάϊ, (ή κάτι ισχυρότερο ίσως,) και να καθίσετε να παρακολουθήσετε αυτό το καυτό ντοκυμανταίρ. Παρακολούθησα μια προ-προβολή χθες το βράδυ, που μου έστειλε ο Mark Crispin Miller, ο οποίος εμφανίζεται σε αυτό, και είναι επίσης ο Σύμβουλος Παραγωγός. Σχετικά με την ομάδα του "Four Died Trying":

Το Four Died Trying σκηνοθετήθηκε και παράχθηκε από το διάσημο και σεβαστό δίδυμο δημιουργών ντοκυμανταίρ John Kirby και Libby Handros, των οποίων το ντοκυμανταίρ του BBC "The American Ruling Class" είναι κλασσικό.


Το "Four Died Trying" δεν μοιάζει με κανένα άλλο ντοκυμανταίρ του είδους που χειρίζεται δολοφονίες ως προς την προσέγγιση, το πεδίο εφαρμογής και την οπτική του. 


Βλέπουμε τους τέσσερεις άνδρες – JFK, MLK, Malcolm X και RFK – στο πλαίσιό τους, στην εποχή τους, και βλέπουμε τις αντίστοιχες δολοφονίες τους ως ένα είδος σκοτεινής χορδής, μια σειρά αλληλένδετων, θεματικών εκτελέσεων.

Αυτό για το οποίο πέθαναν προσπαθώντας να επιτύχουν για αυτή τη χώρα είναι, μέχρι σήμερα, αυτό που όλοι λαχταρούμε, αλλά δεν μπορούμε να ονομάσουμε. Έχουμε σταματήσει ακόμη και να το περιμένουμε. (Να είσαι αξιοπρεπής, να είσαι περήφανος.)


Βλέπουμε επίσης ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η τηλεόραση και ο Τύπος, ήταν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί της εξάλειψης της αλήθειας αυτών των δολοφονιών που έκαναν τον πολιτισμό μας να διαλυθεί. 

Γίναμε ένα έθνος ανθρώπων που δεν μπορούσαν πλέον να μιλήσουν ο ένας στον άλλο, δεν αναζητούσαμε πλέον τις εσωτερικές φωνές μας, αλλά αντίθετα αφεθήκαμε να μας πλημμυρίζουν οι φωνές από το κουτί ελέγχου του νου, την τηλεόραση αποκοιμίζοντάς μας. Εντολές.


Υπήρχε ένας εντελώς νέος τρόπος να είσαι καλός Αμερικανός μετά τη δεκαετία του 1960 και τα ελεγχόμενα από τη CIA μέσα μαζικής ενημέρωσης το κατέστησαν σαφές: Μην αναρωτιέστε, μην ρωτάτε, μην σκέφτεστε. Εκείνοι είναι πλέον νεκροί και είναι... συνταρακτικό. Μπορείτε ακόμη να το λέτε αυτό – ακόμη, αλλά όχι περισσότερα. Μπορείτε να έχετε συναισθηματικές αντιδράσεις ενδεικτικές θλίψης, αρκεί να μην ακολουθούνται από περιέργεια.


Είμαστε ακόμα κολλημένοι σε αυτό το καλούπι ελέγχου του μυαλού MK ultra και αυτή η ταινία μας μεταφέρει στην αρχή της μεγάλης ατζέντας προγραμματισμού που τρέχει για πάνω από μισό αιώνα.


Δεν μπορείτε να ρωτήσετε γιατί δολοφονήθηκαν.


Αυτή η ταινία προσφέρει έναν φακό τεσσάρων κατευθύνσεων για να αρχίσετε να βλέπετε βαθιά μέσα σε αυτό το ανείπωτο «γιατί».


Εδώ είναι ένα οδυνηρό απόσπασμα από τον James Galbraith από την ταινία:


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κοιτάζοντας πίσω και αντλώντας από τις αναμνήσεις σας από εκείνη την εποχή, ποιος θα λέγατε ότι ήταν ο αντίκτυπος της δολοφονίας στη χώρα ή στον κόσμο;

James Galbraith: Λοιπόν, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πω ότι καθόρισε την ψυχολογία της γενιάς μου με έναν ιδιαίτερα δύσκολο τρόπο. Εν μέρει λόγω της βίας της ίδιας της πράξης, και εν μέρει επειδή έθεσε τις βάσεις για αυτή τη μακρά περίοδο που συνεχίζεται εδώ και πολλές δεκαετίες, όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν τι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν. Και οι άνθρωποι που το βλέπουν και που το σκέφτονται με καθαρό μυαλό και λογικό τρόπο αντιμετωπίζονται σαν να λένε κάτι που είναι ταμπού... Δεν μπορείτε να το εκφράσετε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε γι' αυτό, και να μην αποκλείσετε τον εαυτό σας από μια σφαίρα, ας το ονομάσουμε «ηγετικό διάλογο» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια πολύ δύσκολη, πολύ αναπηρική συνθήκη για τη χώρα στο σύνολό της. Πολλές χώρες έχουν άσχημα τραύματα στο παρελθόν τους. Οι Γερμανοί ... οι Γάλλοι έπρεπε να το αντιμετωπίσουν. Οι Ρώσοι είχαν να αντιμετωπίσουν τη σοβιετική περίοδο σε όλες τις αντιφάσεις της. Αλλά αρνούμαστε να ασχοληθούμε με αυτό. Και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας στοιχειώνει. Μας έχει στοιχειώσει καθ' όλη τη διάρκεια. 


Και έπειτα υπάρχει και ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Αν ο Κέννεντυ δεν είχε δολοφονηθεί, αν είχε τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησής του το 1964-65, θα είχε τερματίσει τον Ψυχρό Πόλεμο, υποθέτοντας ότι υπήρχε μια αντίστοιχη ηγεσία στη Σοβιετική Ένωση, η οποία, μαζί με τον Νικίτα Χρουστσώφ, υπήρχε.



Παρακολουθήστε το ντοκυμανταίρ "Four Died Trying" εδώ.




ΠΗΓΗ: https://celiafarber.substack.com/p/stunning-documentary-series-about?publication_id=257742&post_id=139082471&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=emailhttps://celiafarber.substack.com/p/stunning-documentary-series-about?publication_id=257742&post_id=139082471&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

5 σχόλια:

  1. Ά, μάλιστα! Ντοκυμαντέρ του BBC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν διαβάσατε σωστά και για αυτό αναφέρεστε στο BBC. Έχετε μπερδέψει τα ντοκυμανταίρ.

      Διαγραφή
  2. Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ο ύ ενδιαφέροντος αυτή η ταινία, που προσπαθεί νά "ξεδιπλώσει" άγνωστες καί σίγουρα καλοκρυμμένες ακόμα πτυχές αυτών των κομβικών τεσσάρων δολοφονιών στίς ΗΠΑ.
    Ε υ χ α ρ ι σ τ ο ύ μ ε πολύ Μαριγώ Ζαραφοπούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!