Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: Ο Πούτιν ΔΕΝ ΕΥΧΕΤΑΙ στους Σολτς, Μπάιντεν ή φον ντερ Λάιεν.



Το Κρεμλίνο δημοσίευσε τις ευχές του Ρώσου προέδρου Πούτιν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στους ηγέτες άλλων χωρών. Είναι ενδιαφέρον σε ποιον ο Πούτιν ΔΕΝ ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

από Anti-Spiegel
31 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 18:00



Η διεθνής διπλωματία είναι επίσης ενδιαφέρουσα επειδή μπορείτε συχνά να καταλάβετε περισσότερα για το πώς είναι οι διεθνείς σχέσεις από αυτά που δεν λέγονται παρά από αυτά που λέγονται. Αυτό ήταν εμφανές στις ευχές του Πούτιν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά προς τους ηγέτες άλλων χωρών, τις οποίες δημοσίευσε τώρα το Κρεμλίνο. Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πούτιν έχει στείλει μόνο ευχές για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και στον Πάπα. Ο Πούτιν δεν έστειλε καλές ευχές σε όλους τους άλλους ηγέτες των δυτικών χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν δεν θα ευχηθεί όχι μόνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων μη φιλικών χωρών:

«Δεν έχουμε πραγματικά καμμία επαφή μαζί τους τώρα. Και δεδομένων των εχθρικών ενεργειών που διαπράττουν συνεχώς, ο πρόεδρος δεν θα τους ευχηθεί».

Ο Πούτιν δεν έχει επίσης στείλει ευχές για το νέο έτος σε ορισμένους πρώην Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων φέτος, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία ο Πούτιν είχε καλή σχέση κατά τη διάρκεια της θητείας της, αλλά την κατέστρεψε όταν σκόπιμα εξαπάτησε τη Ρωσσία σχετικά με τις συμφωνίες του Μινσκ. Ενώ ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί βλέπουν τη Μέρκελ ως πιθανή διαπραγματευτή στις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσσίας, αυτή η χειρονομία δείχνει ότι η Μέρκελ δεν έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στη Μόσχα για να το πράξει.

Από την άλλη, ο Πούτιν έχει στείλει ρητά ευχές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε άλλους πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην καγκελάριος Schroeder.

Για όσους ενδιαφέρονται για την πολιτική, έχω μεταφράσει το δελτίο τύπου του Κρεμλίνου σχετικά με τις ευχές του Ρώσου προέδρου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.


Έναρξη μετάφρασης:


Ευχές της Πρωτοχρονιάς στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ξένων κρατών


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε στους ηγέτες των ξένων χωρών για τα Χριστούγεννα και το επερχόμενο νέο έτος 2024.


Σε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Aslan Bzhania, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αμπχαζίας, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πλήρως από τη συνάντηση στο Σότσι τον Οκτώβριο. Τόνισε την ετοιμότητα για περαιτέρω ανάπτυξη εποικοδομητικής και γόνιμης συνεργασίας σε διάφορους τομείς και για ενίσχυση της συνεργασίας προς όφελος της περιφερειακής ασφάλειας.


Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι οι συμμαχικές σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν αναπτυχθεί με μεγάλη επιτυχία τον τελευταίο χρόνο και ότι οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο προέδρων συνέβαλαν στην επίτευξη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Εκφράστηκε η ελπίδα ότι θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι κοινές εργασίες για επίκαιρα θέματα των διμερών σχέσεων και της εδραίωσης της ειρήνης και της ασφάλειας στον Νότιο Καύκασο και στην περιοχή της Κασπίας.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Vahagn Khachaturian και τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η περαιτέρω σταδιακή ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και πολύπλευρης εποικοδομητικής συνεργασίας συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα των λαών μας.


Στο ευχετήριο μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι το 2023, η Ρωσσία και η Λευκορωσία με αυτοπεποίθηση, ώμο με ώμο, ξεπέρασαν σοβαρές προκλήσεις, αντιμετώπισαν επιτυχώς την εχθρική πολιτική της συλλογικής Δύσης και υπερασπίστηκαν τα νόμιμα συμφέροντά τους στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και συντόνισαν αποτελεσματικά τις προσπάθειές τους στις διεθνείς υποθέσεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε επίσης ότι μαζί οι δύο χώρες κατάφεραν να ενισχύσουν τους θεσμούς του κράτους της Ένωσης και να θέσουν καλές βάσεις για την περαιτέρω προώθηση της αμοιβαία επωφελούς ολοκλήρωσης. Εξήρε τις φιλικές σχέσεις με τον Λουκασένκο.


Στην ομιλία του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ γόνιμο για τις σχέσεις Ρωσσίας-Καζακστάν: ο αμοιβαίος εμπορικός κύκλος εργασιών έχει αυξηθεί δυναμικά, έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία κοινά έργα σε διάφορους τομείς. Αυτό το έτος σηματοδότησε τη δέκατη επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν για την καλή γειτονία και τις συμμαχικές σχέσεις στον 21ο αιώνα, η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια και παρέχει μια σταθερή νομική βάση για πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε τη συνέχιση της ενεργού και εποικοδομητικής κοινής εργασίας για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, καθώς και τη συνεργασία εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, του CSTO, της ΚΑΚ, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλων πολυμερών δομών, η οποία αναμφίβολα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο αδελφών λαών και συνδέεται με την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ευρασιατικής ηπείρου.


Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κιργιζίας, Sadyr Japarov, ο Ρώσος Πρόεδρος εξήρε τις σχέσεις στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας Ρωσσίας-Κιργιζίας και σημείωσε την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων του Οκτωβρίου στο Μπισκέκ. Ο Πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι η εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό, ανθρωπιστικό και άλλο τομέα, καθώς και της συνεργασίας εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, του CSTO, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, της ΚΑΚ και άλλων πολυμερών δομών.


Ο Ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στον πρόεδρο του Τατζικιστάν Emomaliy Rahmon για το νέο έτος και τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Τατζικιστάν βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Τονίστηκε ότι οι πρόσφατες διμερείς συνομιλίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας μεταξύ Ρωσσίας και Τατζικιστάν, καθώς και αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό τομέα, ανθρωπιστική βοήθεια και άλλους τομείς. Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η προθυμία να ενταθεί ο συντονισμός των προσπαθειών στο πλαίσιο της KAK, του CSTO, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλων πολυμερών μορφών.


Στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Serdar Berdimuhamedov και τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Halk Maslakhaty Gurbanguly Berdimuhamedov, σημειώθηκε ότι κατά το παρελθόν έτος, οι ρωσο-τουρκμενικές σχέσεις αναπτύχθηκαν δυναμικά στο πνεύμα μιας βαθιάς στρατηγικής εταιρικής σχέσης, διατηρήθηκε ουσιαστικός πολιτικός διάλογος και συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, καθώς και έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα στον ανθρωπιστικό τομέα. Επιβεβαιώθηκε το πνεύμα στενής και εποικοδομητικής κοινής εργασίας σε επίκαιρα θέματα της διμερούς και διεθνούς ατζέντας προς όφελος των λαών και των δύο χωρών και προς όφελος της ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας και της Κασπίας.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν Shavkat Mirziyoyev για το νέο έτος, τονίζοντας ότι η πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα επιβεβαίωσε πλήρως τη δύναμη των ρωσο-ουζμπεκικών σχέσεων με την έννοια μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συμμαχίας και κατέστησε δυνατή την περιγραφή νέων τομέων αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. «Είμαι πεπεισμένος ότι κατά το επόμενο έτος θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και τη στενή κοινή εργασία για την υλοποίηση ελπιδοφόρων διμερών έργων σε διάφορους τομείς, καθώς και τον συντονισμό των προσπαθειών στο πλαίσιο της ΚΑΚ, του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και άλλων πολυμερών δομών, οι οποίες αναμφίβολα ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη συμφέροντα των πολιτών και των δύο κρατών και είναι συμβατές με τη διασφάλιση της ασφάλειας, της ασφάλειας. σταθερότητα και ευημερία στον ευρασιατικό χώρο», αναφέρει το μήνυμα του Ρώσου προέδρου.


Στο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας, Alan Gagloyev, αναφέρεται ότι κατά το παρελθόν έτος, οι φιλικές σχέσεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαίωσαν τη δύναμή τους: ο διμερής πολιτικός διάλογος και η εποικοδομητική συνεργασία σε διάφορους τομείς έχουν αναπτυχθεί δυναμικά. Τα μέρη επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να αναπτύξουν περαιτέρω πολύπλευρη αλληλεπίδραση προς όφελος των δύο αδελφών λαών.


Στην ομιλία του προς τον Πρόεδρο του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, Luis Arce, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε τον φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων Ρωσσίας-Βολιβίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται καρποφόρα.


Ο Πρόεδρος της Ρωσσίας ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, Luiz Lula da Silva, για τις εορτές του νέου έτους και των Χριστουγέννων, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις Ρωσσίας-Βραζιλίας στον πολιτικό, εμπορικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό και άλλο τομέα αναπτύσσονται ενεργά με βάση τις αρχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να οικοδομούν με συνέπεια εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και να συντονίζουν αποτελεσματικά τις προσπάθειές τους στις διεθνείς υποθέσεις, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της προεδρίας της Ρωσσίας στις BRICS και της προεδρίας της Βραζιλίας στην G20 το 2024.


Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι κατά το παρελθόν έτος, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, κατέστη δυνατό να διατηρηθεί η θετική δυναμική των ρωσοουγγρικών σχέσεων. Ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε την πρόθεση να συνεχιστεί η εποικοδομητική και ρεαλιστική συνεργασία, η οποία θα επιτρέψει την υλοποίηση σημαντικών κοινών οικονομικών σχεδίων που θα ανταποκρίνονται πλήρως στα συμφέροντα του ρωσικού και του ουγγρικού λαού.


Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι φιλικές διακρατικές σχέσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου και της κοινής εργασίας για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσσίας-Βενεζουέλας σε όλους τους τομείς, οι οποίοι αναμφίβολα εξυπηρετούν τα θεμελιώδη συμφέροντα των λαών της Βενεζουέλας.


Στους χαιρετισμούς του για το νέο έτος 2024 και το παραδοσιακό φεστιβάλ Tet προς τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Nguyen Phu Trong και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ Vo Van Thuong, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι οι σχέσεις Ρωσσίας-Βιετνάμ, που βασίζονται σε μακροχρόνιες παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ουσιαστικός διμερής διάλογος και εποικοδομητική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Μόσχας και Ανόϊ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γόνιμα το επόμενο έτος προς όφελος και των δύο λαών και προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.


Στα τηλεγραφήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Draupadi Murmu και τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ινδίας Narendra Modi, σημειώνεται ότι παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, οι σχέσεις της ιδιαίτερα προνομιακής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσσίας και Ινδίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται δυναμικά: πέρυσι επιτεύχθηκαν εξαιρετικά υψηλοί ρυθμοί αύξησης του εμπορικού κύκλου εργασιών και κοινά έργα σε διάφορους τομείς υλοποιήθηκε με επιτυχία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήρε τα επιτεύγματα της ινδικής προεδρίας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και της G20 και τόνισε την πεποίθησή του ότι η Μόσχα και το Νέο Δελχί θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τις πολύπλευρες διμερείς σχέσεις τους και να συντονίζουν αποτελεσματικά τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.


Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε θερμές ευχές στον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για το νέο έτος 2024 και το επερχόμενο Εαρινό Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι οι δύο ρωσο-κινεζικές σύνοδοι κορυφής πέρυσι - η εαρινή σύνοδος κορυφής της Μόσχας και η φθινοπωρινή σύνοδος κορυφής του Πεκίνου - έδωσαν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη σχέσεων συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα μέτωπα έχω. Η υψηλή δυναμική του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει εδραιωθεί: τα σχέδια για την επίτευξη του εμπορικού κύκλου εργασιών σε επίπεδο ρεκόρ άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολλαρίων έχουν εφαρμοστεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Η επιτυχής υλοποίηση των διαπολιτισμικών και διααθλητικών ετών συνέβαλε στη σημαντική επέκταση των ανθρωπιστικών σχέσεων. Ακολουθούν τα χρόνια πολιτισμού μεταξύ Ρωσσίας και Κίνας: οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο αυτού του νέου έργου μεγάλης κλίμακας έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της επερχόμενης 75ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών», τόνισε ο πρόεδρος. Είναι πεπεισμένος ότι οι κοινές προσπάθειες θα διασφαλίσουν περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικής διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, καθώς και της εταιρικής συνεργασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, της G20, μεταξύ άλλων σε σχέση με την προεδρία της Βραζιλίας στην G20 το 2024 και τη διεύρυνση των BRICS, των οποίων η Ρωσσία έχει αναλάβει την προεδρία.


Σε συγχαρητήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κούβας, Miguel Diaz-Canel Bermudez, και τον στρατηγό Raul Castro με την ευκαιρία των εορτών της Δημοκρατίας - Ημέρα Απελευθέρωσης, καθώς και των Χριστουγέννων και του ερχόμενου νέου έτους - ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι ρωσοκουβανικές σχέσεις βασίζονται σε καλές παραδόσεις φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. «Η στρατηγική εταιρική σχέση και η εποικοδομητική συνεργασία σε διάφορους τομείς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με συνέπεια προς όφελος των φιλικών λαών και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της δημιουργίας μιας δίκαιης δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», αναφέρει το μήνυμα.


Στην ομιλία του προς τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, Thongloun Sisoulith, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε το υψηλό επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσσίας και Λάος, το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως από τη συνάντηση του Οκτωβρίου στο Πεκίνο, και εξέφρασε την προθυμία του να συνεχίσει να εργάζεται μαζί για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. "Αναμένουμε ότι η προεδρία της ASEAN στο Λάος το επόμενο έτος θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ αυτού του έγκυρου περιφερειακού οργανισμού και της χώρας μας", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στο μήνυμά του.


Σε τηλεγράφημα της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσσίας-Νικαράγουας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γόνιμα προς όφελος των φιλικών λαών και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της οικοδόμησης μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.


Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχήθηκε στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο για το επερχόμενο νέο έτος και τα Χριστούγεννα, τονίζοντας την προσήλωσή του στις αξίες του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης και εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ακούραστο έργο του θα συνεχίσει να προάγει την ειρήνη, την αρμονία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών.


Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vucic, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Σερβίας, βασισμένες σε μακραίωνες παραδόσεις φιλίας και πνευματικής αλληλεγγύης, αναπτύσσονται εποικοδομητικά παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον διάλογο και την παραγωγική κοινή εργασία σε επίκαιρα θέματα της διμερούς, περιφερειακής και διεθνούς ατζέντας.


Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσσία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης και συνολικής διευθέτησης και ανασυγκρότησης μετά τη σύγκρουση στη Συρία και σημείωσε με πεποίθηση ότι η περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον του ρωσικού και του συριακού λαού.


Ο Ρώσος πρόεδρος μετέφερε τις ευχές της Πρωτοχρονιάς στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι πολλά έχουν γίνει πρόσφατα για την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Ρωσσίας και Τουρκίας: μέσω κοινών προσπαθειών, οι χώρες έχουν επανειλημμένα υλοποιήσει μεγάλης κλίμακας έργα ενέργειας και υποδομών και έχουν συμβάλει στην επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων. Κατά το επόμενο έτος, η Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τον διμερή πολιτικό διάλογο και την παραγωγική συνεργασία σε διάφορους τομείς προς όφελος των φιλικών λαών, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρασιατική ήπειρο.


Το συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Νότιας Αφρικής είναι φιλικού και εποικοδομητικού χαρακτήρα – αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις κοινές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνόδου κορυφής Ρωσσίας-Αφρικής. «Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε συστηματικά αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορους τομείς. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στον συντονισμό των προσπαθειών στο πλαίσιο των χωρών BRICS. Αναλαμβάνοντας την προεδρία αυτού του έγκυρου, διευρυμένου πλέον διεθνούς οργανισμού, η Ρωσσία σκοπεύει να λάβει υπόψη τα επιτεύγματα των Νοτιοαφρικανών συναδέλφων μας», δήλωσε ο Πρόεδρος στην ομιλία του.


Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε σε ορισμένους πρώην ξένους ηγέτες, ιδίως στους Robert Kocharyan, Nursultan Nazarbayev, Serzh Sargsyan, Nicolas Sarkozy και Gerhard Schroeder, καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.


Τέλος της μετάφρασης




ΠΗΓΗ: https://www.anti-spiegel.ru/2023/putin-gratuliert-weder-scholz-noch-biden-oder-von-der-leyen/



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!