Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Το ηλεκτρονικό έδαφος Φρανκενστάϊν ("franken-soil") ενισχύει την ανάπτυξη των καλλιεργειών.



27 Δεκεμβρίου 2023


Από τον B.N. Frank

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι αμφιλεγόμενα εδώ και πολλά χρόνια. Ο γενετικά τροποποιημένος σολομός αναφέρεται ως "ψάρι Φρανκενστάϊν". Νωρίτερα φέτος, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε επίσης χοιρινό κρέας με γονιδιακή επεξεργασία για ανθρώπινη κατανάλωση. Ναι! Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το ηλεκτρονικό χώμα (γνωστό και ως "franken-soil") μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών.

Από StudyFinds.org

Το ηλεκτρονικό «έδαφος Φρανκενστάϊν» ενισχύει την ανάπτυξη των καλλιεργειών κατά 50%, αποκαλύπτουν πειράματα

από StudyFinds

LINKÖPING, Σουηδία — Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο «ηλεκτρονικό έδαφος» που ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη των καλλιεργειών, με τα σπορόφυτα κριθαριού να αυξάνονται κατά 50% περισσότερο όταν οι ρίζες τους λαμβάνουν ηλεκτρική διέγερση μέσω αυτού του στρώματος «eSoil». Αυτή η σημαντική ανακάλυψη, με αιχμή του δόρατος ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία, επικεντρώνεται στην καλλιέργεια χωρίς έδαφος, κοινώς γνωστή ως υδροπονία.

Η Ελένη Σταυρινίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια και επιβλέπουσα της μελέτης και η Alexandra Sandéhn, διδακτορική φοιτήτρια, μία από τους κύριους συγγραφείς, συνδέουν το eSoil με μια πηγή χαμηλής ενέργειας για την τόνωση της ανάπτυξης των φυτών. (Πίστωση: Thor Balkhed)

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και έχουμε επίσης κλιματική αλλαγή. Έτσι, είναι σαφές ότι δεν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις διατροφικές απαιτήσεις του πλανήτη μόνο με τις ήδη υπάρχουσες γεωργικές μεθόδους», λέει η καθηγήτρια Ελένη Σταυρινίδου, επικεφαλής της ομάδας Ηλεκτρονικών Φυτών στο πανεπιστήμιο, σε δελτίο τύπου. "Αλλά με την υδροπονία, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τρόφιμα και σε αστικά περιβάλλοντα σε πολύ ελεγχόμενα περιβάλλοντα".

Η ομάδα της έχει αναπτύξει ένα εξειδικευμένο ηλεκτρικά αγώγιμο υπόστρωμα καλλιέργειας, που ονομάζεται eSoil, σχεδιασμένο για υδροπονική καλλιέργεια. Η έρευνά τους δείχνει ότι τα σπορόφυτα κριθαριού που καλλιεργούνται σε αυτό το αγώγιμο μέσο και διεγείρονται ηλεκτρικά στις ρίζες παρουσίασαν έως και 50% αύξηση της ανάπτυξης σε διάστημα 15 ημερών.

Η υδροπονική καλλιέργεια επιτρέπει στα φυτά να αναπτυχθούν χωρίς χώμα, βασιζόμενα μόνο στο νερό, τα θρεπτικά συστατικά και ένα υπόστρωμα για την προσκόλληση των ριζών. Αυτό το κλειστό σύστημα διευκολύνει την ανακύκλωση του νερού και την ακριβή παροχή θρεπτικών ουσιών, απαιτώντας ελάχιστο νερό και διατηρώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά εντός του συστήματος, ένα κατόρθωμα που δεν είναι εφικτό στην παραδοσιακή γεωργία.

Ένα δενδρύλλιο κριθαριού αναπτύσσεται μέσα στο eSoil, ένα τεχνητό ηλεκτρονικό χώμα που κάνει τα σπορόφυτα να μεγαλώνουν γρηγορότερα. (Πίστωση: Thor Balkhed)

Η ομάδα υπογραμμίζει ότι η υδροπονία υποστηρίζει επίσης την κάθετη γεωργία σε μεγάλους πύργους, βελτιστοποιώντας τη χρήση του χώρου. Ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες όπως μαρούλι, βότανα και ορισμένα λαχανικά, τα δημητριακά δεν έχουν αναπτυχθεί συνήθως υδροπονικά, εκτός από τις ζωοτροφές.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές καλλιέργησαν με επιτυχία φυτά κριθαριού υδροπονικά, ενισχυμένα με ηλεκτρική διέγερση.

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τα σπορόφυτα να αναπτυχθούν γρηγορότερα με λιγότερους πόρους. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς λειτουργεί πραγματικά, ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί εμπλέκονται», σημειώνει η κ. Σταυρινίδου. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τα σπορόφυτα επεξεργάζονται το άζωτο πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς η ηλεκτρική διέγερση επηρεάζει αυτή τη διαδικασία».

Τυπικά, η υδροπονία χρησιμοποιεί ορυκτοβάμβακα ως υπόστρωμα, ένα μη βιοδιασπώμενο υλικό που παράγεται μέσω ενεργοβόρων διεργασιών. Ωστόσο, το eSoil της ομάδας είναι ένα μείγμα κυτταρίνης και ενός αγώγιμου πολυμερούς που ονομάζεται PEDOT, σηματοδοτώντας την πρώτη χρήση του στην καλλιέργεια φυτών και δημιουργώντας μια διεπαφή φυτών με αυτόν τον τρόπο.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που χρησιμοποιούσαν υψηλή τάση για τη διέγερση των ριζών, αυτό το νέο «έδαφος» έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και της μη ύπαρξης κινδύνων υψηλής τάσης.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η υδροπονία θα λύσει το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας. Αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα σε περιοχές με μικρή καλλιεργήσιμη γη και με σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες», καταλήγει η καθηγήτρια Σταυρινίδου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

Ο συγγραφέας της South West News Service Stephen Beech συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.



ΠΗΓΗ: https://www.activistpost.com/2023/12/electronic-franken-soil-boosts-crop-growth.html


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!