Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

300 χρόνια τρόμου: Το τυπογραφείο τροφοδότησε το κυνήγι μαγισσών και την παραπληροφόρηση στην Ευρώπη







Μια νέα μελέτη εξετάζει τη σχέση μεταξύ της δημοσίευσης εγχειριδίων κυνηγιού μαγισσών και του χρονοδιαγράμματος των δικών μαγισσών.

Οι συγγραφείς κάνουν επίσης παραλληλισμούς με τη σημερινή διάδοση ιδεών.






Η εφεύρεση της τυπογραφίας το 1450 άλλαξε την επικοινωνία επιτρέποντας την ταχεία κυκλοφορία βιβλίων και εφημερίδων και αναδιαμορφώνοντας βαθιά την κοινωνία. 

Μια νέα μελέτη που επισημάνθηκε από το Study Finds δείχνει ότι ο Τύπος έπαιξε επίσης κεντρικό ρόλο στη μαζική υστερία και δίωξη που σχετίζεται με το κυνήγι μαγισσών.

Το "Malleus Maleficarum", ένα εγχειρίδιο για το κυνήγι μαγισσών που τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1487, απολάμβανε ιδιαίτερη δημοτικότητα σε όλη την Ευρώπη. 

Η ευρεία χρήση του παρείχε λεπτομερείς οδηγίες για τον εντοπισμό, την ανάκριση και τη δίωξη των μαγισσών, γεγονός που τροφοδότησε μεταγενέστερες δίκες μαγισσών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η πίστη στη μαγεία υπήρχε πριν από την εκτύπωση, αλλά παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη σε μικρούς, απομονωμένους κύκλους, όπως θρησκευτικούς μελετητές ή ιεροεξεταστές. 

Ο τύπος έφερε αυτές τις ιδέες στο κοινό και έκανε τον φόβο των μαγισσών ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της δημοσίευσης εγχειριδίων για το κυνήγι μαγισσών και του χρονοδιαγράμματος των δικών μαγισσών σε 553 πόλεις μεταξύ 1400 και 1679. Βρήκαν μια άμεση σύνδεση: κάθε νέα έκδοση του "Malleus Maleficarum" οδήγησε σε αύξηση των δικών μαγισσών.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει πώς η συμπεριφορά των γειτονικών πόλεων επηρέασε το αν μια πόλη εισήγαγε δίκες μαγισσών. 

Εάν μια πόλη άρχιζε να ακολουθεί τις πρακτικές που περιγράφονται στα εγχειρίδια, άλλοι σύντομα θα είχαν μιμηθεί αυτές τις ενέργειες – μια διαδικασία γνωστή ως «ιδεολογική διάδοση»

Ο συνδυασμός αυτών των νέων διαθέσιμων ιδεών και της κοινωνικής επιρροής έχει δημιουργήσει το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση του κυνηγιού μαγισσών. Αυτό οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε περίπου 90.000 ανθρώπους, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια 300 ετών.

Αν και ο φόβος των μαγισσών δεν κυριαρχεί πλέον στην κοινωνία, η μελέτη επισημαίνει ότι παρόμοιες διαδικασίες κοινωνικής αλλαγής εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα σήμερα. 

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Kerice Doten-Snitker, εξηγεί:

«Η διαδικασία εισαγωγής των δικών μαγισσών δεν διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονες κυβερνήσεις υιοθετούν νέες πολιτικές σήμερα. Συχνά ξεκινά με μια αλλαγή στις ιδέες, που ενισχύεται από τα κοινωνικά δίκτυα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι ιδέες ριζώνουν και αλλάζουν τη συμπεριφορά ολόκληρων κοινωνιών».



 


ΠΗΓΗ: 300 Jahre Terror: Die Druckerpresse heizte Hexenjagden und Fehlinformationen (…) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!