Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

'Ἀπόφαση κόλαφος γιά τούς Σκοπιανούς στό ΕὐρωδικαστήριοΥποχρεώνονται να νομιμοποιήσουν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος


Ηχηρό ράπισμα κατά της ΠΓΔΜ και του εκκλησιαστικού αλυτρωτισμού της δίνει η απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης των Σκοπίων κατά της πρωτόδικης απόφασης από τον Νοέμβριο του 2017, με την οποία η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποχρεώθηκε να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος.

Αυτό δημιουργεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Τα Σκόπια από τη δεκαετία του 1990 για εθνικιστικούς λόγους έχουν συστήσει -κατά παράβαση των ιερών κανόνων- και συστηματικά υποστηρίζουν τη σχισματική μη αναγνωρισμένη αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Αντιθέτως, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το όνομα επιχειρούν με την παρέμβαση του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας να εκμαιεύσουν την αναγνώριση κανονικής υπόστασης στο εκκλησιαστικό-εθνικιστικό τους μόρφωμα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένα εκκλησιαστικό και διπλωματικό τετελεσμένο.

Εύλογα η ελληνική πλευρά πρέπει να περιλάβει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στον φάκελο της διπλωματικής διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, καθώς εκτός της πολιτικής υπάρχει και η εκκλησιαστική διάσταση. Υπενθυμίζεται ότι και η πρωτόδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για την ΠΓΔΜ και την άρνησή της να νομιμοποιήσει την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας ως χωριστή θρησκευτική κοινότητα. Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι η μόνη κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία εντός της ΠΓΔΜ και ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Ο ελληνομαθής Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης έχει υποστεί συστηματικές διώξεις και φυλακίσεις από την κυβέρνηση των Σκοπίων, που επιχείρησε να μεθοδεύσει την περιθωριοποίησή του με τον καταλογισμό ανύπαρκτων οικονομικών σκανδάλων, καθώς οι κατηγορίες εξέπεσαν στα δικαστήρια της γειτονικής χώρα.

Αντώνης Τριανταφύλλου
«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!