Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΗ Η ...'ΧΑΣΤΟΥΚΑΡΑ' ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ; ΠΟΝΕΣΕ; ΠΟΝΕΣΕ;

ΠΟΥ "ΕΚΡΥΨΑΝ" ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ;
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΕΛΙΚΩΣ ΤΟ  " Θ Α Ψ Ι Μ Ο " ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ;

Image result for συμβούλιο της επικρατείας


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε  α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ι κ ή   και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα λύκεια της χώρας, όπως είχε καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, το 2016.

Related image

Image result for συμβούλιο της επικρατείας

Η απόφαση του Στε, έπειτα από την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και τεσσάρων γονέων, έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την 660/2018, με την οποία 
το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματική την από 07/09/2016 απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία επήλθε αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του δημοτικού και του γυμνάσιου.

Τώρα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 926/2018 απόφασή της με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η 143579/Δ2/7.9.2016 απόφαση του υπουργού Παιδείας για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στα γενικά λύκεια είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ και για τολόγο αυτό την  α κ ύ ρ ω σ ε.

Image result for ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια «έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών - στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος - το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως».

Με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια «δεν επιχειρείται ούτε καν η «θρησκειολογικού» τύπου μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή άλλων χριστιανικών ομολογιών ή άλλων θρησκειών, αλλά η επεξεργασία εννοιών, οι οποίες ανάγονται σε διάφορες εκτιμήσεις ή διδακτικά αντικείμενα, εξετάζοντας απλώς από θρησκευτικής σκοπιάς, όχι όμως αποκλειστικώς από Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική γωνία», ενώ από το πρόγραμμα σπουδών, «οι μαθητές καθοδηγούνται προς ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής που είναι  α π ο σ υ ν δ ε δ ε μ έ ν ο   από την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι προς ένα σύστημα αξιών που νοθεύει τη διδασκαλία αυτή».

Παράλληλα, το ΣτΕ επαναλαμβάνει πολλές σκέψεις της προηγούμενης απόφαση που αφορά το μάθημα των θρησκευτικών στα δημοτικά και γυμνάσια.

Μειοψηφίες...
Η μειοψηφία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ (!) της συνταγματικότητας της επίμαχης υπουργικής απόφασης. Ειδικότερα, οι δικαστές που μειοψήφησαν είναι η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου.

Η μειοψηφία αφού τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας, επισήμανε ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν τον νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα,γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου.

Αυτό όμως αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ουδετερότητας και της πολυφωνίας που διέπουν την παροχή της εκπαίδευσης από το κράτος και θέτει σε κίνδυνο (!!!) το δικαίωμα του μαθητή να επιλέξει και να διαμορφώσει κριτικά ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του και της αντίληψής του για τον κόσμο και τον άνθρωπο.

Image result for ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
(ΑΦΕΛΗΣ) ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Α-) ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, πότε ΑΡΑ ΓΕ ΕΧΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟΣΟ ΕΥΔΙΑΘΕΤΟΣ & ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ, ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟ ΟΠΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΑΛΛΑ
ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ TOY  X Ρ Ι Σ Τ Ο Υ;

 ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ (ΛΕΝΕ) ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ...
ΜΑΛΛΟΝ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ....
["ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" - 'ΟΔΥΣΣΕΙΑΤV']

Ακόμη, η μειοψηφία σημείωσε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.

«Η προσβαλλόμενη πράξη, η οποία εκδόθηκε κατόπιν γνωμοδοτήσεως των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων και φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, και αφού ακούσθηκαν οι απόψεις της Εκκλησίας, υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το Κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων που παρατέθηκαν σε 
προηγούμενη σκέψη, κινείται δε εντός των ορίων των εξουσιοδοτικών διατάξεων, που είναι ερμηνευτέες σύμφωνα με τις ανωτέρω αυξημένης τυπικής ισχύος διατάξεις» πρόσθεσε η πλευρά της μειοψηφίας.

[Από δημοσιεύματα μικρής μερίδος (...) του ημερησίου Τύπου]

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!