Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ και ενημέρωση - Έρχεται ο Αρμαγεδώνας των λειτουργικών συστημάτων


Τα προβλήματα με το τελευταίο feature update των Windows 10 προειδοποιούν για την καταστροφή που έπεται.


Κρίνοντας από όλη αυτή την γκρίνια που βλέπω τελευταία online, συμπεραίνω ότι το μεγάλο update του Απριλίου για τα Windows 10 έβγαλε πολλά συστήματα εκτός μάχης – όταν ορισμένα δεν μπορούν καλά καλά να εκκινήσουν, είναι μάλλον δύσκολο να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα ψαγμένα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος.


Η Microsoft δεν εγκαθιστά ακόμα με το ζόρι τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού στα μηχανήματα των χρηστών, όμως αυτή η εποχή είναι κοντά. Μια από αυτές τις ημέρες, η εταιρεία πιθανότατα θα προωθήσει ένα τεράστιο τέτοιο update σε εκατομμύρια υπολογιστές και κάποιο μπέρδεμα της τελευταίας στιγμής, ή ίσως και εσκεμμένη κακόβουλη ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή αμέτρητων συστημάτων - μιλάμε για έναν τεχνολογικό εφιάλτη που θα μπορούσε ακόμα και να θέσει κράτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι αναπόφευκτο και, υποθέτω, οι περισσότεροι χρήστες θα πιαστούν στον ύπνο. Πόσοι, αλήθεια, νομίζετε ότι έχουν κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους;

Ο λόγος για τον οποίο προωθείται το μοντέλο των αυτόματων και καθολικών ενημερώσεων είναι απλός: Η Microsoft [και ο περισσότερος κόσμος] θα ήθελε όλοι οι υπολογιστές να τρέχουν πάντα την νεότερη και μοναδική έκδοση του λειτουργικού συστήματος, με τους drivers των συσκευών και τις βιβλιοθήκες DLL να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της.

Αυτό όμως δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και το φαινόμενο της αναβλητικότητας των χρηστών περιγράφεται από το παράδειγμα των Windows XP. Οι χρήστες της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και εταιρειών που πλήρωναν επιπλέον χρήματα για να υποστηρίζουν ένα νεκρό λειτουργικό σύστημα, αρνούνταν να αναβαθμίσουν. Στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν κολλήσει σε παρωχημένη τεχνολογία και θεωρούν ότι δεν είναι ασφαλές να μεταβούν σε σύγχρονες λύσεις. Το 2015, υπολογιστές στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού έτρεχαν τα Windows 3.1.

Η Microsoft έχει στη φαρέτρα της πολλά κόλπα και τακτικές για να σας πείσει να αναβαθμίσετε, ακόμα κι αν καταφέρετε να απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις των Windows. Εκτός κι αν, κυριολεκτικά, κλείνετε τον υπολογιστή σας κάθε φορά αφού τον χρησιμοποιήσετε, πιθανότατα θα παγιδευτείτε από κάποιο μεταμεσονύκτιο μήνυμα που δεν θα παρατηρήσετε εγκαίρως.

Αναφέρομαι σ' εκείνο το παράθυρο που περιμένει την απόκρισή σας για να ξεκινήσει την αναβάθμιση του λειτουργικού σας, το οποίο όμως δεν θα δείτε, γιατί είναι 3 τα ξημερώματα. Έτσι, η διαδικασία θα προχωρήσει ενώ κοιμάστε. Όταν ξυπνήσετε, θα διαπιστώσετε ότι ο υπολογιστής σας όχι μόνο έχει επανεκκινηθεί, αλλά μοιάζει και σαν να έχει κάνει κάτι ύποπτο. Μετά από τέτοια updates συνήθως προκύπτουν πολλά προβλήματα.

Οι ίδιες οι ενημερώσεις μαζεύονται σαν... τρελές. Πάτε να απεγκαταστήσετε κάτι και βρίσκετε ένα σωρό updates να σας περιμένουν στη σχετική λίστα.

Αν υιοθετήσατε τα Windows 10 από νωρίς, ο σωρός των γραμμών κώδικα που έφεραν οι διαδοχικές αναβαθμίσεις σας κάνει να μοιάζετε με μανιακό συλλέκτη patches.

Τώρα είναι που η Microsoft πρέπει να βάλει τέλος σ' αυτό το αστείο και να αρχίσει να διαθέτει ένα χαμηλού κόστους DVD αναβάθμισης με την τελευταία κάθε φορά έκδοση του λειτουργικού συστήματος χωρίς patches, το οποίο θα μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι χρήστες. Έτσι γίνονταν τα πράγματα τον παλιό καλό καιρό [κατά κάποιο τρόπο].

Ομολογώ ότι ζηλεύω όσους απέκτησαν πρόσφατα καινούριο υπολογιστή με τη νεότερη έκδοση των Windows 10, μια καθαρή έκδοση χωρίς ένα εκατομμύριο patches.

Η Microsoft έχει αρκετά χρήματα για να κάνει κάτι τέτοιο και, προσωπικά, θα καλωσόριζα αυτή την κίνηση. Αλλά ακόμα κι έτσι, ένα ακόμα αυτόματο patch μάλλον θα μου την είχε... στημένη μια εβδομάδα αργότερα.

Όπως και να 'χει, προμηθευτείτε δίσκους για backup και προετοιμαστείτε για... επικό fail. Έρχεται σίγουρα.


http://gr.pcmag.com/apopseis/30043/opinion/erkhetai-o-armagedonas-ton-leitourgikon-sustematon


«Τριβέλι Πᾶνος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!