Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

«Μια δικτατορία χωρίς δάκρυα» - Η προφητική ομιλία του Aldous Huxley το 1961

Ο Aldous Huxley παραδίδει το "Man and Civilization: Control of the Mind", που πραγματοποιήθηκε στις 28-30 Ιανουαρίου 1961 στο UC Medical Center του Σαν Φρανσίσκο


John Leake

18 Νοεμβρίου 2023

Το 1961, ο πρόεδρος Eisenhower έδωσε την περίφημη αποχαιρετιστήρια ομιλία του «Στρατιωτικο-Βιομηχανικού Συμπλέγματος», στην οποία προειδοποίησε για «τη δυνατότητα καταστροφικής ανόδου της εσφαλμένης εξουσίας».

Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους και του επόμενου έτους, ο Aldous Huxley έδωσε ομιλίες σε διάφορα ιδρύματα στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου του UC Medical Center του Σαν Φρανσίσκο και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, στις οποίες πρότεινε ότι στο μέλλον, οι τύραννοι δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τον τρόμο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά πολύ πιο εκλεπτυσμένες μεθόδους για την πρόκληση της δουλείας των πολιτών.

Αξιοποιώντας την κατανοητή επιθυμία για άνεση, ασφάλεια και ευχαρίστηση, οι νέοι δικτάτορες θα λάβουν τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων παρακινώντας τους να απολαύσουν τη δουλεία τους. Στην ομιλία του στο UC Berkeley το 1962, αντιπαρέβαλε ρητά το όραμά του με αυτό του Orwell στο βιβλίο 1984.

Και εδώ θα ήθελα να συγκρίνω εν συντομία την παραβολή του "Θαυμαστού Νέου Κόσμου" με μια άλλη παραβολή που διατυπώθηκε πιο πρόσφατα στο βιβλίο του George Orwell, "1984". 

Ο Orwell έγραψε το βιβλίο του μεταξύ, νομίζω μεταξύ 45 και 48 ετών, την εποχή που το σταλινικό τρομοκρατικό καθεστώς ήταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και αμέσως μετά την κατάρρευση του χιτλερικού τρομοκρατικού καθεστώτος. Και το βιβλίο του, το οποίο θαυμάζω πολύ, είναι ένα βιβλίο με πολύ μεγάλο ταλέντο και εξαιρετική εφευρετικότητα, δείχνει, τρόπον τινά, μια προβολή στο μέλλον του άμεσου παρελθόντος, αυτού που γι' αυτόν ήταν το άμεσο παρελθόν, και το άμεσο παρόν, ήταν μια προβολή στο μέλλον μιας κοινωνίας όπου ο έλεγχος ασκούνταν εξ ολοκλήρου από την τρομοκρατία και τις βίαιες επιθέσεις στο μυαλό-σώμα των ατόμων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικό μου βιβλίο, το οποίο γράφτηκε το 1932, όταν υπήρχε μόνο μια ήπια δικτατορία με τη μορφή του Μουσολίνι, δεν επισκιάστηκε από την ιδέα της τρομοκρατίας, και επομένως ήμουν ελεύθερος με έναν τρόπο με τον οποίο ο Orwell δεν ήταν ελεύθερος, να σκεφθεί αυτές τις άλλες μεθόδους ελέγχου, αυτές τις μη βίαιες μεθόδους και τις δικές μου. Τείνω να πιστεύω ότι οι επιστημονικές δικτατορίες του μέλλοντος, και νομίζω ότι θα υπάρξουν επιστημονικές δικτατορίες σε πολλά μέρη του κόσμου, θα είναι πιθανώς πολύ πιο κοντά στο γενναίο πρότυπο του νέου κόσμου παρά στο πρότυπο του 1984, θα είναι πολύ πιο κοντά όχι λόγω ανθρωπιστικών ενδοιασμών των επιστημονικών δικτατόρων, αλλά απλώς επειδή το πρότυπο του "Θαμαστού Νέου Κόσμου" είναι πιθανώς πολύ πιο αποτελεσματικό από ό, τι το άλλο.

Ότι αν μπορείτε να κάνετε τους ανθρώπους να συναινέσουν στην κατάσταση των πραγμάτων στην οποία ζουν. Η κατάσταση της δουλείας, η κατάσταση της ύπαρξης, η εξομάλυνση των διαφορών τους και η υπαγωγή σε μεθόδους μαζικής παραγωγής σε κοινωνικό επίπεδο, αν μπορείτε να το κάνειτε αυτό, τότε έχετε, είναι πιθανό, να έχετε μια πολύ πιο σταθερή και διαρκή κοινωνία. Πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενη κοινωνία από ό, τι θα κάνατε αν βασιζόσασταν εξ ολοκλήρου σε ρόπαλα, εκτελεστικά αποσπάσματα και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μια άλλη ομιλία που προφανώς έδωσε ο Huxley περίπου την ίδια εποχή (αγωνίζομαι να βρω ένα αντίγραφο της πλήρους απομαγνητοφώνησης) αναφέρεται πιο συχνά, ειδικά το ακόλουθο απόσπασμα. Οι περισσότερες διαδικτυακές αναφορές αναφέρουν ότι το απόσπασμα είναι από μια ομιλία που έδωσε στο "Tavistock Group, California Medical School, 1961", αν και δεν είμαι σε θέση να το επιβεβαιώσω. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που προφανώς δήλωσε σε αυτή την ομιλία του, μου φαίνεται εξαιρετικά προφητικό:

Θα υπάρξει, στην επόμενη γενιά περίπου, μια φαρμακολογική μέθοδος που θα κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν τη δουλεία τους, και θα παράγει δικτατορία χωρίς δάκρυα, ας πούμε, δημιουργώντας ένα είδος ανώδυνου στρατοπέδου συγκέντρωσης για ολόκληρες κοινωνίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να στερούνται στην πραγματικότητα τις ελευθερίες τους, αλλά μάλλον να τις απολαμβάνουν, επειδή θα αποσπώνται από κάθε επιθυμία να εξεγερθούν μέσω προπαγάνδας ή πλύσης εγκεφάλου, ή πλύση εγκεφάλου ενισχυμένη με φαρμακολογικές μεθόδους. Και αυτή φαίνεται να είναι η τελική επανάσταση.

Αυτές οι σκέψεις αντήχησαν αμέσως μέσα μου, γιατί τα τελευταία χρόνια έχω συχνά σκεφτεί ότι η δύναμη των αφεντικών μας προέρχεται τόσο από τη δική μας αποβλάκωση και απόσπαση της προσοχής όσο και από τη δύναμή τους.


Κάθε μέρα που περνάει φέρνει νέες αποκαλύψεις για τον εξωφρενικά δόλιο χαρακτήρα της πανδημίας COVID-19 και την επίσημη απάντηση σε αυτήν. Η πραγματικότητα δεν αποκρύπτεται καν - απλά δεν αναφέρεται στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι πολύ αποσβολωμένο και αποσπασμένο για να δει τι είναι ακριβώς μπροστά του.



ΠΗΓΗ: https://petermcculloughmd.substack.com/p/a-dictatorship-without-tears?publication_id=1119676&post_id=138934642&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ 

2 σχόλια:

  1. ..επειδή θα αποσπώνται από κάθε επιθυμία να εξεγερθούν μέσω προπαγάνδας ή πλύσης εγκεφάλου,
    = ΟΛΟΙ , ΜΕ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ - ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ -
    = ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΕΕΙ :
    "Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ"!
    ΑΡΑ ΓΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!