Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

«Μια μορφή αναρχίας» στη Γαλλία: όταν το έγκλημα με μεταναστευτικό υπόβαθρο ευτελίζεται.

Αστυνομικοί στέκονται στον τόπο του εγκλήματος στη Magnanville κοντά στο Παρίσι το 2016.
Φωτογραφία: Thibault Camus/AP/dpa






Εάν κάποιος δικάζεται και έχει ήδη 15 καταδίκες, «καμμία εκ των οποίων δεν έχει εκτελεστεί», τότε αυτό είναι πρόβλημα, σύμφωνα με έναν γνωστό Γάλλο δικηγόρο. Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση που απειλεί τη δημόσια ασφάλεια στη Γαλλία.

Από την Kathrin Sumpf
18 Νοεμβρίου 2023

Οι νέοι δικαστές στη Γαλλία δείχνουν μια αυξανόμενη τάση αποποινικοποίησης των εγκλημάτων που διαπράττονται από άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Σε συνέντευξή του στη γαλλική Epoch Times, ο σεβαστός Γάλλος δικηγόρος Régis de Castelnau έριξε φως σε αυτή την προβληματική εξέλιξη και τον αντίκτυπό της στο νομικό σύστημα.

Ο Castelnau λέει: «Υπάρχει μια ιδεολογία του θύματος – είναι θύματα ενός συστήματος κυριαρχίας, είναι θύματα των λαθρεμπόρων, είναι θύματα των δικών τους ψευδαισθήσεων, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν τους διώκεις».

Για αυτόν, το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του σε ιδεολογικές απόψεις και έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας. «Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή την ιδεολογική άποψη της επιείκειας απέναντι σε αυτές τις ομάδες δραστών», λέει. Μια διάρρηξη, για παράδειγμα, θα θεωρούνταν «τίποτα», ανεξάρτητα από το αν ήταν ένα τραύμα για τα θύματα.

Επιείκεια προς τους δράστες

Αυτή η αντίδραση στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου είναι προβληματική. Το ερώτημα είναι εάν τα εγκλήματα που αποτελούν μέρος του καθημερινού εγκλήματος, όπως οι υλικές ζημιές, οι σωματικές βλάβες ή η καθημερινή βία, απαιτούν ταχεία ποινική αντίδραση.

Εάν κάποιος δικάζεται και έχει ήδη 15 καταδίκες, καμμία εκ των οποίων δεν έχει εκτελεστεί, τότε αυτό είναι πρόβλημα, δήλωσε ο de Castelnau.

Η μη εκτέλεση των ποινών είναι πραγματικότητα. Μια πιθανή λύση θα ήταν η κατασκευή νέων φυλακών. Κάποιος πρέπει τουλάχιστον να κάνει μια προσπάθεια, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται νέες δυσκολίες, αφού κανείς δεν θέλει να έχει μια φυλακή κοντά του.

Ο Régis de Castelnau, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων και διαχειρίζεται ένα νομικό blog, κανάλι YouTube και ιστότοπο "Vu du droit", έχει ήδη αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης. Ο Castelnau γεννήθηκε στο Ραμπάτ (Μαρόκο) το 1950. Προέρχεται από μια παλιά οικογένεια ευγενών από το Rouergue. Μεταξύ 1972 και 2017, διηύθυνε το δικό του δικηγορικό γραφείο στη Γαλλία και το 1988 έγινε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Είναι γνωστός για τη συμμετοχή του σε πολιτικές και νομικές συζητήσεις, καθώς και για τη συμμετοχή του σε διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης.

Οι απαγορευμένες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Πρόσφατα, διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι. Η στρατηγική του Νομάρχη της Αστυνομίας του Παρισιού, Gérald Darmanin, ήταν να τις απαγορεύσει. Ο De Castelnau το βλέπει αυτό ως διπλό λάθος.

Ένα λάθος είναι η περιφρόνηση της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης είναι απόλυτο, εκτός εάν ένα υψηλότερο συμφέρον επιτρέπει την απαγόρευση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επανεξεταστεί από τον δικαστή, δήλωσε ο δικηγόρος.

Μολονότι ακούστηκαν συνθήματα κατά τη διαδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Place de la République και στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός ατόμων, η εκφώνηση των συνθημάτων αυτών δεν συνιστούσε a priori διατάραξη της δημόσιας τάξης με κίνδυνο συγκρούσεων.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι η γαλλική κυβέρνηση παίρνει θέση. Λέει στον πληθυσμό ότι δεν έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και ότι η μόνη αποδεκτή υποστήριξη είναι η υποστήριξη προς το Ισραήλ, παρ' όλο που και οι δύο απόψεις είναι απολύτως νόμιμες.

Αυτό έχει πάρει «εκπληκτικές διαστάσεις», θυμάται. Για παράδειγμα, υπό τις επευφημίες της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Karoutchi είπε στον πρωθυπουργό: «Πρέπει να τιμωρήσετε αυστηρά όσους δεν υποστηρίζουν το κράτος του Ισραήλ».

Ο νομικός εμπειρογνώμονας δηλώνει: «Όχι μόνο δεν επιτρέπεται η υποστήριξη της Παλαιστίνης μέσω διαδηλώσεων, αλλά κάποιος αναγκάζεται επίσης να υποστηρίξει το κράτος του Ισραήλ υπό την απειλή τιμωρίας». Στη Γαλλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη, αυτό είναι ένα πολιτικό λάθος.

Εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα: «Πρακτικά έχει καταρρεύσει»

Ο δημόσιος χώρος παραμελείται, λέει ο Régis de Castelnau – «λόγω έλλειψης πόρων, έλλειψης πολιτικής βούλησης, έλλειψης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος». Από την άποψη της Διοίκησης Δημόσιας Ασφάλειας, η κατάσταση είναι πλέον «καταστροφική». 

Τα σχολεία έχουν επίσης παραμεληθεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο. Πολλοί τομείς του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι «πρακτικά παραμελημένοι». Υπάρχει μια ιδεολογική και θρησκευτική πρόκληση και απόρριψη του περιεχομένου των μαθημάτων.

Η εθνική εκπαίδευση έχει πρακτικά καταρρεύσει».

Κέντρα πόλεων: «Μια μορφή αναρχίας»

Στα κέντρα των μεγάλων γαλλικών μητροπόλεων, υπάρχουν νέες μορφές εγκληματικότητας σήμερα. Λόγω της παραμέλησης του δημόσιου χώρου από το κράτος, υπάρχει η εγκατάσταση «μιας μορφής αναρχίας», σύμφωνα με τον νομικό εμπειρογνώμονα. Αυτό κατέστη εμφανές την περασμένη εβδομάδα στην περίπτωση του Argenteuil.

Τι συνέβη στο Argenteuil; Στη γηριατρική πτέρυγα του νοσοκομείου του Argenteuil, δύο γυναίκες μία 93χρονη και μια 95χρονη δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση. Ο δράστης ήταν γνωστός κατ' επανάληψη δράστης. Η 93χρονη πέθανε μέσα σε μία ώρα, η 95χρονη λίγες ημέρες αργότερα.

«Μπορείτε να φανταστείτε πώς μοιάζει το τέλος της ζωής αυτών των ανθρώπων όταν δέχονται τέτοια επίθεση από κάποιον που είναι κατ' επανάληψη παραβάτης; Και τι αντίκτυπο έχει στις οικογένειες το γεγονός ότι συνελήφθη, παραδέχτηκε τα εγκλήματα και αφέθηκε ελεύθερος από την εισαγγελία;»

Οι Γάλλοι δικαστές δεν πρέπει να προχωρούν απερίσκεπτα. Προειδοποιεί ενάντια σε μια «απερισκεψία του δικαστικού σώματος απέναντι στο αίσθημα δικαιοσύνης του γαλλικού λαού».

Για αυτόν, η κατάρτιση δικαστών και εισαγγελέων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα έρημη κατάσταση της δημόσιας ασφάλειας. 

Μια «συντεχνία που διδάσκει ήθος»

Από το 1958, το γαλλικό δικαστικό σώμα σπουδάζει στην "École de la magistrature" (ENM). Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για δικαστές και εισαγγελείς στη Γαλλία, βρίσκεται στο Μπορντώ και το Παρίσι. Περίπου 500 δυνητικοί δικαστές και εισαγγελείς προσλαμβάνονται ετησίως. 

Ο De Castelnau λέει: Αυτοί οι φοιτητές «κλειδώνονται» σε μία σχολή στο Μπορντώ, όπου περνούν τρία χρόνια μαζί. «Συναντιούνται, παντρεύονται ο ένας τον άλλον και μετά, στο τέλος αυτών των σπουδών, βγαίνουν σε ηλικία 25-26 ετών με άδεια να δικάσουν». 

Αναπτύσσονται μόνο σε αυτό το κοινωνιολογικό πλαίσιο και έχουν μια ορισμένη άποψη για την κοινωνία. Αστειευόμενος αναφέρει ότι είναι «όλοι συνδρομητές του "Libération" και του "Télérama"». Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης "Libération" είναι γνωστά για τον αριστερό πολιτικό προσανατολισμό τους, το "Télérama" είναι ένα γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό που ειδικεύεται στο πολιτιστικό ρεπορτάζ.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η κοινωνία και ο οικονομικός κόσμος είναι επίσης ως επί το πλείστον ξένος προς αυτούς. Ως εκ τούτου, υπάρχει «μια συντεχνία που βρίσκεται σε ένα είδος γκέτο και νομίζει ότι πρέπει να διδάξει στη χώρα ηθική».

Ο De Castelnau δίνει ένα παράδειγμα: Ένας δικαστής εξέφρασε πρόσφατα μια γνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν αρκετά αντιμεταναστευτική. Δεν έπρεπε να το πράξει, καθώς οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Απολύθηκε αμέσως. Από την άλλη, υπάρχουν επαγγελματίες δικαστές που δημοσίως παίρνουν εντελώς αντίθετες θέσεις – και τίποτα δεν συμβαίνει εκεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουδετερότητα.

Υπήρξε μια «ιδεολογικοποίηση της δικαιοσύνης». Το δικαστικό σώμα βλέπει τώρα τον εαυτό του ως πολιτική εξουσία. Ο De Castelnau πιστεύει ότι οι δικαστές θα πρέπει επίσης να απαγορεύεται να ενταχθούν στα κυρίως αριστερά συνδικάτα.

Και τέλος, τουλάχιστον οι μισοί από τους υποψήφιους δικαστές και εισαγγελείς θα πρέπει να προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών – με εμπειρία στην καθημερινή κοινωνική ζωή. Κοιτάζει προς τη Μεγάλη Βρετανία: «Οι Άγγλοι δικαστές, για παράδειγμα, είναι δικηγόροι που ασκούν το επάγγελμα για 15 έως 20 χρόνια. Μόνο οι άριστοι γίνονται δικαστές».


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη με τον Régis de Castelnau εδώ

Régis de Castelnau: «Υπάρχει βούληση, στη γαλλική δικαιοσύνη, να αποποινικοποιηθεί η παραβατικότητα»

https://www.epochtimes.fr/regis-de-castelnau-il-y-a-une-volonte-dans-la-magistrature-francaise-de-depenalisation-de-la-delinquance-2460613.html



ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/frankreich-die-entkriminalisierung-der-kriminalitaet-von-menschen-mit-migrationshintergrund-a4483589.html



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναβάλλει την ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία πρέπει να εκδώσει μέλη του PKK που θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα...

https://www.zerohedge.com/geopolitical/turkish-parliament-postpones-vote-swedens-nato-membership





Η Γαλλία απαγορεύει τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης – οι αλλοδαποί απειλούνται με απέλαση σε περίπτωση αντίστασης
https://www.epochtimes.de/politik/ausland/frankreich-verbietet-pro-palaestina-demos-bei-widerstand-droht-auslaendern-die-abschiebung-a4444020.html





Μαζική μετανάστευση και ασφάλεια στη Γερμανία: «Τι κρύβεται πίσω από τα καταστροφικά μέτρα;» (άρθρο)
https://www.epochtimes.de/meinung/experten-talkrunde-bei-epoch-tv-was-steckt-hinter-den-zerstoererischen-massnahmen-a4485470.html




Ζωντανή συζήτηση: Μαζική μετανάστευση και κοινωνική αναδιάρθρωση: «Ποιος ή τι κρύβεται πίσω από όλα τα καταστροφικά μέτρα;»
https://www.epochtimes.de/epoch-tv/meinung-epochtv/respektiven/livetalk-massenmigration-und-gesellschaftlicher-umbau-wer-oder-was-steckt-hinter-all-den-zerstoererischen-massnahmen-a4480117.html





Να πάρει! Η Πολωνία τελείωσε με την Ουκρανία και πρόκειται να γίνει άσχημο | Redacted με τον Clayton Morris

Η Πολωνία απαιτεί απαντήσεις από την Ουκρανία για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στη Δυτική Ουκρανία στα χέρια Ουκρανών εθνικιστών. Αυτό το Σαββατοκύριακο η Πολωνία βγήκε στους δρόμους για να διαδηλώσει την κατάληψη της Πολωνίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Σταματήστε την ισραηλοποίηση της Πολωνίας». Ο δημοσιογράφος Mike Krupa έρχεται μαζί μας από τη Βαρσοβία για να συζητήσουμε. 

https://www.youtube.com/watch?v=g3JiWYvsblg&ab_channel=Redacted

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!