Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Πολλοί πολίτες είναι πολύ φτωχοί για νέα παπούτσια, ρούχα ή ένα ζεστό σπίτι


Τι σημαίνει να είσαι φτωχός σε αυτή τη χώρα; Εκθέσεις σχετικά με το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας στη Γερμανία προκαλούν τακτικά συζητήσεις. Τώρα, μια μελέτη ρίχνει φως στο πόσοι πολίτες δεν έχουν τα χρήματα για βασικές ανάγκες.
Φτώχεια – τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα στη Γερμανία; Αυτή η συζήτηση ξεσπά ξανά και ξανά όταν γίνονται εκθέσεις στη Γερμανία σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων που στατιστικά θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Κατά κανόνα, αυτό περιλαμβάνει όλους τους πολίτες που έχουν λιγότερο από ένα ορισμένο ποσοστό του λεγόμενου μέσου εισοδήματος στη Γερμανία.

Αλλά μήπως αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι επίσης «φτωχοί» και συνεπώς στερούνται τις πιο βασικές ανάγκες; Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει πιο προσεκτικά αυτό το ερώτημα - και παρέχει πιο ακριβή δεδομένα. Το αποτέλεσμα: 

Παρ' όλο που η Γερμανία είναι μια ευημερούσα χώρα συνολικά, υπάρχει επίσης πραγματική φτώχεια, άνθρωποι που συχνά πρέπει να περάσουν χωρίς καθημερινά αγαθά όπως νέα ρούχα ή παπούτσια και μερικές φορές δεν μπορούν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) του Ιδρύματος Hans Böckler, το οποίο βρίσκεται κοντά στα συνδικάτα. Για την «Έκθεση Διανομής 2023» αξιολογήθηκαν έρευνες από το 2021.

Σχετικά με τα στοιχεία: Σύμφωνα με την έκθεση, όποιος του οποίου το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών είναι μικρότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία θεωρείται ότι κινδυνεύει από φτώχεια. Για ένα μόνο νοικοκυριό, το όριο είναι το πολύ 1200 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του WSI.

5%  δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά νέα παπούτσια

Οι ερευνητές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την ομάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2021, τα καινούργια ρούχα ήταν απρόσιτα για το 17% των ανθρώπων που ζούσαν μόνιμα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή για περισσότερα από πέντε χρόνια. Μεταξύ των ανθρώπων που ήταν φτωχοί το 2021, αλλά όχι σταθερά και τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, λίγο περισσότερο από το 8%  δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά νέα ρούχα. Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότερο από το 4%  εκείνων που ήταν μόνιμα φτωχοί δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους οικονομικά σε θέση να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους. 5% δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά νέα παπούτσια.

Σύμφωνα με το WSI, τα στοιχεία καθιστούν σαφές ότι ακόμη και σε μια πλούσια χώρα όπως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η φτώχεια συνδέεται συχνά με σημαντικές καθημερινές στερήσεις. Η εισοδηματική φτώχεια μειώθηκε ελαφρώς από το 2021 έως το 2022, ανέφερε το WSI. Το 2022, για παράδειγμα, το 16,7% των ανθρώπων στη Γερμανία ζούσε σε συνθήκες φτώχειας, σε σύγκριση με 16,9% το 2021. Από το 2010, ωστόσο, το ποσοστό φτώχειας έχει αυξηθεί αισθητά. Εκείνη την εποχή, ήταν 14,5 τοις εκατό. Το έτος 2019 πριν από τον κορωνοϊό, ήταν 15,9%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνεργοι, οι μικροεργαζόμενοι, οι Ανατολικογερμανοί, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι γυναίκες, τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, οι άγαμοι και τα άτομα των οποίων το απολυτήριο είναι ισοδύναμο με απολυτήριο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλήττονται δυσανάλογα από τη φτώχεια.


BEB/dpa-AFX



ΠΗΓΗ: https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/armut-in-deutschland-viele-buerger-zu-arm-fuer-neue-schuhe-kleidung-und-eine-warme-wohnung-a-19d1a51f-3eae-4575-a660-804fef4ef0b8



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ






ΣΧΕΤΙΚΑ:

Φτώχεια στη Γερμανία: Τι σημαίνει να είσαι φτωχός;
https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/armut-in-deutschland-was-heisst-schon-arm-a-1088823.html



Παράλογο κόστος κατασκευής, υψηλά ενοίκια: Πώς η στέγαση γίνεται εφιάλτης για τους Γερμανούς.
των Simon Book, Henning Jauernig, Levin Kubeth και Johanna Wagner
https://www.spiegel.de/wirtschaft/wie-das-wohnen-fuer-die-deutschen-zum-albtraum-wird-a-9270f21e-2a9f-4296-9842-19e89e823941


Πώς η στέγαση γίνεται εφιάλτης για τους Γερμανούς
Υπολογιστικά μοντέλλα: Πώς μπορεί να πληρωθεί ένα βασικό εισόδημα - και ποιος επωφελείται από αυτό.
Από τον Alexander Preker
https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bedingungsloses-grundeinkommen-wie-es-sich-bezahlen-laesst-und-wer-davon-profitiert-a-479eef47-2f4e-4bf7-81ab-05cf4b08c8f9



Πώς μπορεί να πληρωθεί ένα βασικό εισόδημα - και ποιος επωφελείται από αυτό
Επιδοτήσεις στο κράτος πρόνοιας: Δισεκατομμύρια για τις νοικοκυρές – πολύ λίγη βοήθεια για τα παιδιά.
Από τον Florian Diekmann
https://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/bedingungsloses-grundeinkommen-wie-es-sich-bezahlen-laesst-und-wer-davon-profitiert-a-479eef47-2f4e-4bf7-81ab-05cf4b08c8f9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!