Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

(Εδώ το καλό το πράγμα!) Αιολική ενέργεια: μια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Έρχονται σκοτεινοί καιροί για τους χειριστές ανεμογεννητριών;
Φωτογραφία: iStock







Dagmar Jestrzemski
21 Νοεμβρίου 2023


Στην περίπτωση των υποτιθέμενων φιλικών προς το κλίμα γιγαντιαίων "φυτών", τα σοβαρά ατυχήματα με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και τη φύση γίνονται όλο και πιο συχνά. Παρ' όλα αυτά, το κοινό είναι σε μεγάλο βαθμό σιωπηλό γι' αυτό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 14ης προς 15η Οκτωβρίου, ένα πτερύγιο μήκους 80 μέτρων έπεσε από έναν ρότορα ανεμογεννήτριας στο αιολικό πάρκο Alfstedt-Ebersdorf στην περιοχή Rotenburg/Wümme (Κάτω Σαξονία). Ως αποτέλεσμα, η περιοχή έχει παροπλίσει και τις οκτώ ανεμογεννήτριες του φορέα εκμετάλλευσης "Energiekontor" με έδρα τη Βρέμη. Οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες έχουν συνολικό ύψος 250 μέτρων, τέθηκαν σε λειτουργία μόλις τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2022.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ένα πτερύγιο ρότορα μιας άλλης ανεμογεννήτριας στο ίδιο αιολικό πάρκο χάλασε και έσπασε λίγο αργότερα. Για μήνες, συντρίμμια και λεπτές ίνες έπεφταν από το ρήγμα σε ύψος 160 μέτρων στα γύρω λιβάδια και χωράφια, σε ακτίνα άνω των 1.800 μέτρων γύρω από τον ιστό της ανεμογεννήτριας.

Μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου η εταιρεία Energiekontor συμμορφώθηκε με το αίτημα της περιοχής να απομακρυνθούν τα θραύσματα και να καθαριστεί η περιοχή. Μέχρι στιγμής, οι 50 θιγόμενοι γεωργοί δεν έχουν λάβει καμμία αποζημίωση για το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να καλλιεργήσουν τα χωράφια και τα λιβάδια τους ή μπορούν να το πράξουν μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Η περιφέρεια δεν είχε πραγματοποιήσει έρευνα εδάφους για να προσδιορίσει τη μόλυνση του εδάφους από λεπτές, τις λεγόμενες δυσάρεστες ίνες μεγέθους νανοσωματιδίων ως αποτέλεσμα του ατυχήματος. Τα πτερύγια του ρότορα κατασκευάζονται από την General Electric Wind Energy (GE Wind για συντομία) στο Salzbergen της Κάτω Σαξονίας, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας General Electric.

Στις 26 Οκτωβρίου, ένα άλλο πτερύγιο ρότορα έσπασε από την ανεμογεννήτρια, η οποία είχε ήδη χάσει ένα πτερύγιο στα μέσα Οκτωβρίου. Έτσι, φαίνεται ότι το μέχρι τώρα αμφιλεγόμενο ζήτημα της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει" μπορεί να αποσαφηνιστεί εγκαίρως.


Ατυχήματα αιολικής ενέργειας σε δυσπρόσιτα ύψη

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εντυπωσιακό ότι ούτε οι πολιτικοί ούτε οι εταιρείες στον κλάδο της αιολικής ενέργειας φαίνεται να ενδιαφέρονται για τη δημοσίευση δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με τα ατυχήματα ανεμογεννητριών. Οι ισχυρισμοί μάλλον δεν πρέπει να γίνουν πρωτοσέλιδα. Σύμφωνα με μια ιδιωτική καταμέτρηση, συνολικά 56 ατυχήματα αιολικής ενέργειας έχουν τεκμηριωθεί για το 2022 - μετά από 35 το προηγούμενο έτος - και επομένως περισσότερα από ποτέ: συντριβή πτερυγίων ρότορα, ατράκτων που καίγονται για ώρες σε απρόσιτο ύψος και, ως καινοτομία, καταρρέοντες πύργοι.

Η απότομη αύξηση του αριθμού οφείλεται συχνά σε περιστατικά με τους νέους τύπους ανεμογεννητριών, οι οποίοι έχουν εκτοξευθεί κατά άλλα 50 μέτρα και επομένως σε συνολικό ύψος 250 μέτρων: Το ύψος της πλήμνης των πύργων είναι 160 έως 175 μέτρα, η διάμετρος του ρότορα 160 έως 180 μέτρα.

Συγκριτικά, ο καθεδρικός ναός του Ουλμ - ο υψηλότερος ναός στον κόσμο, ακριβώς μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας - μετρά 161 μέτρα. Το Κολοσσαίο στη Ρώμη φτάνει σε μέγιστη διάμετρο 188 μέτρων. Για να απεικονίσετε το μέγεθος μιας ανεμογεννήτριας, φανταστείτε ότι το Κολοσσαίο περιστρέφεται πλαγίως στην κορυφή του κωδωνοστασίου της εκκλησίας.


Και οι περιφέρειες εμπλέκονται. Γιατί να μην κατασκευάσουμε τις ανεμογεννήτριες ακόμα πιο ψηλά για να πετύχουμε περισσότερη «αιολική απόδοση» (λαϊκή επιλογή των λεγόμενων ανεμομυλωνών) και άρα υψηλότερα έσοδα;

Στην Κίνα, τις ΗΠΑ και, πιο πρόσφατα, στην Ευρώπη, έχουν κατασκευαστεί εκτεταμένα αιολικά πάρκα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η νορβηγική και η σουηδική Λαπωνία, όπου κατασκευάζονται όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες ύψους 300 μέτρων.


Περισσότερες θνησιγένειες σε ταράνδους

Η βιομηχανία αναμένει ένα άλμα στην απόδοση από τους ανεμόμυλους των ουρανοξυστών, καθώς παίρνουν τους ισχυρότερους και πιο σταθερούς ανέμους μεγάλου υψομέτρου. Μια άλλη σύγκριση: Ο Πύργος του Άϊφελ έχει ύψος 328 μέτρα, ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας 157 μέτρα. Κατά συνέπεια, οι δονήσεις του εδάφους, οι σκιές που τρεμοπαίζουν, οι χρονισμένοι θόρυβοι και οι υπόηχοι που παράγονται από τις γιγαντιαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι έντονες.

Η καταστροφή μεγάλων περιοχών στη σκανδιναβική τούνδρα επηρεάζει "μόνο" τους αυτόχθονες Σαάμι με τα κοπάδια ταράνδων τους. Αλλά οι Σαάμι στη Νορβηγία και οι υποστηρικτές τους απαιτούν την αποσυναρμολόγηση και των 151 ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου, επειδή οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες τρομάζουν τα ζώα τους.

Ο αριθμός των αποβολών και των θνησιγένειων μεταξύ των ταράνδων λέγεται ότι έχει αυξηθεί απότομα. Οι Σαάμι θα μπορούσαν να επιτύχουν με το αίτημά τους – σε αυτή την περίπτωση, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Σκανδιναβίας θα είχαν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους πολίτες της ΕΕ.

Η πρόσφατη αύξηση του μεγέθους των ανεμογεννητριών θυμίζει την παραβολή του Πύργου της Βαβέλ. Μόνο που στο παρόν δεν είναι ένα ενιαίο κτίριο, αλλά ένας ολόκληρος στρατός βιομηχανικών μεγαθηρίων που καταβροχθίζουν τους πόρους στα τοπία μας και όλο και περισσότερο και στα δάση που αξίζουν προστασία – φαινομενικά ανεγέρθηκαν για να επιτύχουν φανταστική κλιματική ουδετερότητα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, έχει πραγματοποιηθεί επειδή η πράσινη-καπιταλιστική επιχείρηση με φυσικές πηγές ενέργειας που στην πραγματικότητα δεν είναι ανανεώσιμες είναι επίσης πολιτικά σημαντική και επομένως υποστηρίζεται άκριτα στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ρότορες μακρύτεροι από ένα Boeing 747

Από το 2019, η GE κατασκευάζει πτερύγια ρότορα μήκους 107 μέτρων, μακρύτερα από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και 1,4 φορές περισσότερα από ένα Boeing 747. Η LM Windpower, με έδρα το Kolding (Δανία), παράγει πτερύγια ρότορα μήκους 100 μέτρων στο Χερβούργο της Γαλλίας από το 2019. Οι κατασκευαστές στη Σαξονία θέλουν να κατασκευάσουν δύο αιολικούς σταθμούς ύψους 380 μέτρων στο εγγύς μέλλον.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το βάρος των πτερυγίων, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τα ακριβότερα πλαστικά ενισχυμένα με ίνες άνθρακα (CFRP). Εκτός από το τροπικό ξύλο μπάλσα από 50 δέντρα, η χημική ουσία PFAS δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται επίσης στις κατασκευές.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα υλικά CFRP φτάνουν σε θερμοκρασίες άνω των 650 βαθμών Κελσίου και διασπώνται στο κρίσιμο μέγεθος των νανοσωματιδίων που μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες, όπως εξήγησε ο Sebastian Eibl από το Ινστιτούτο Αμυντικών Επιστημών στο Erding.

Δεν μπορείς να σβήσεις τις φωτιές

Από τον Σεπτέμβριο έως τις αρχές Οκτωβρίου, και τα εννέα πτερύγια ρότορα της LM Windpower παραδόθηκαν κατεστραμμένα για τρεις ανεμογεννήτριες στο δημοτικό δάσος Leeder στο δήμο Allgäu του Fuchstal. Το ύψος πλήμνης των ανεμογεννητριών είναι 166 μέτρα, το μήκος των πτερυγίων είναι 80 μέτρα. Για αποθήκευση και μεταφορά στους πύργους, είχαν κοπεί φαρδιά κλίτη στο δάσος. Η LM Windpower εξαγοράστηκε από την GE το 2016, αλλά παρέμεινε λειτουργικά ανεξάρτητη.

Προκειμένου να ρυθμιστεί η ανάληψη του κόστους, πρέπει να εξακριβωθεί αν οι ρωγμές στα έντονα καμπυλωμένα πτερύγια του ρότορα εμφανίστηκαν στη μεγάλη διαδρομή μεταφοράς από τη Δανία μέσω Świnoujście στο Fuchstal ή λόγω ελαττώματος σχεδιασμού. Λέγεται ότι η θέση σε λειτουργία των ανεμογεννητριών θα καθυστερήσει μόνο τρεις μήνες λόγω της βλάβης. Το κόστος επένδυσης για το δημοτικό και κοινοτικό αιολικό πάρκο ανέρχεται σε 22 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2022, μια ανεμογεννήτρια XXL από τον κατασκευαστή "Vestas" με πτερύγια κατασκευασμένα από πλαστικό CFRP κάηκε ολοσχερώς κοντά στο Losheim στο Saarland. Το εργοστάσιο Repower είχε κατασκευαστεί μόλις το 2021.

Σε ύψος, η πυροσβεστική δεν μπόρεσε να σβήσει τη φωτιά και ως εκ τούτου επέτρεψε στη φωτιά να σβήσει με ελεγχόμενο τρόπο. Δεν είναι δυνατή η λήψη μέτρων κατάσβεσης στις ανεμογεννήτριες. Η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να περιοριστεί στον αποκλεισμό του χώρου και στην καταπολέμηση των επακόλουθων πυρκαγιών που προκλήθηκαν από πτώση συντριμμιών που πετούσαν σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων.


Συνέπειες άγνωστες, ο κίνδυνος αποφεύχθηκε;

Στις 16 Ιανουαρίου, η Petra Weißhaupt, υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), σχολίασε το γεγονός αυτό στην τηλεόραση Saarland Radio: Δεν βλέπει κανένα κίνδυνο από επικίνδυνες ίνες. Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό οι "δυσάρεστες ίνες" απελευθερώνονται σε τέτοιες πυρκαγιές.

Αυτό εγείρει το ερώτημα: Γιατί η UBA δεν έχει ακόμη αναθέσει σχετικές γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων; Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους της καύσης ανεμογεννητριών με τις επιπτώσεις της μεγάλης κλίμακας μόλυνσης των δασών και των εδαφών από ίνες και νανοσωματίδια. Βασίζονται στις ενέργειες της κυβέρνησης.

Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη για πληροφορίες σχετικά με τη σημαντική μόλυνση του περιβάλλοντος με ρύπους ως αποτέλεσμα της ανατίναξης ανεμογεννητριών. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, ο πύργος μιας ανεμογεννήτριας συνολικού ύψους 249 μέτρων κατέρρευσε στο Hohe Mark κοντά στο Lippramsdorf (Haltern, Ανατολική Βεστφαλία) την ημέρα πριν τεθεί σε λειτουργία. Η ατράκτος κατέρρευσε, μαζί με τον τεχνικό εξοπλισμό και τα πτερύγια του ρότορα. Η ανεμογεννήτρια από τον κατασκευαστή Nordex δεν μπόρεσε να αποσυναρμολογηθεί και ως εκ τούτου ανατινάχθηκε τον Απρίλιο του 2022.


Μια αυτοκαταστροφική διαδικασία

Για το σκοπό αυτό, έπρεπε να καθαριστεί ένα κομμάτι δάσους 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε εθνικό επίπεδο, η Nordex αποσυναρμολόγησε ή ανατίναξε και τις 21 ανεμογεννήτριες του ίδιου τύπου. Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τη μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλείται από πυρκαγιές, το σπάσιμο των πτερυγίων του ρότορα και την ανατίναξη.

Αντ' αυτού, προσπαθούν να καθίσουν έξω από το πρόβλημα για λίγο. Οι πολυάριθμες πρόσφατες αποτυχίες και οι υψηλές οικονομικές απώλειες των κατασκευαστών ανεμογεννητριών – κυρίως λόγω της απόλυτης γιγαντομανίας – δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών για επιστροφή σε λιγότερο επικίνδυνα και λιγότερο ρυπογόνα υλικά.

Η απληστία των κερδοσκόπων (κούλης) με τις ενέργειες της φύσης οδηγεί σε μια αυτοκαταστροφική διαδικασία όταν το πεδίο του εφικτού συγκρούεται με τα φυσικοτεχνικά όρια.

«Μήπως η κούρσα της τεχνολογίας καταστρέφει τη βιομηχανία ανεμογεννητριών;» ήταν ο τίτλος ενός άρθρου στην «Handelsblatt» της 25ης Ιουλίου 2023. Η τεχνική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι ταχεία, αλλά έχει ένα τίμημα. Η βιομηχανία καλά θα έκανε να εξετάσει αν αυτό έχει νόημα «όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο εκτεταμένα». Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών ασκούν πρόσθετη πίεση στις εταιρείες.

Η αιολική ενέργεια «προκαλεί τρομακτικές απώλειες»

Μετά την πανωλεθρία δισεκατομμυρίων δολλαρίων στη Siemens Gamesa, πολλοί ενδιαφερόμενοι θα ήταν υπέρ μιας «παύσης στον αγώνα». Σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag, ο Jo Kaeser, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Siemens Energy, δήλωσε: «Η κατάσταση με τον άνεμο είναι πολύ σοβαρή. Ολόκληρη η βιομηχανία έχει τρομερές απώλειες».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το χάος έχει συμβεί παρά τις δεκαετίες κρατικών ενισχύσεων και δισεκατομμυρίων επιδοτήσεων από τον φορολογικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αναστείλει τον νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού "σε περίπτωση ανέμου".

Αν εφαρμοζόταν, η αποσιωπημένη οικοαποικιοκρατία θα διαπομπευόταν τελικά υπέρ των κερδοσκόπων της ενεργειακής μετάβασης: της αδίστακτης εκμετάλλευσης ανθρώπων και οικοσυστημάτων με τη βοήθεια διεφθαρμένων δομών στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Τα τσιτάτα «προστασία του κλίματος» και «βιωσιμότητα» της πραγματικά μη ανανεώσιμης αιολικής ενέργειας θα σπαταληθούν σε χρόνο μηδέν.

Σχετικά με τον συγγραφέα:

Η Dagmar Jestrzemski είναι εκπαιδευμένη ιστορικός και – επειδή «ποτέ δεν εγκατέλειψε τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος» – είναι μέλος του τοπικού παραρτήματος B.90/Πράσινοι της πατρίδας της. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής και ιδιωτικής της δέσμευσης, η Jestrzemski έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει αρκετά βιβλία μη μυθοπλασίας, καθώς και τακτικά άρθρα για τον περιφερειακό και εθνικό τύπο.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Preußische Allgemeine Zeitung με τον τίτλο: Μια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Αναπαράγεται με την ευγενική άδεια του συγγραφέα (επιμέλεια σύνταξης ts)



ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/meinung/gastkommentar/windkraft-ein-oekologisches-und-wirtschaftliches-desaster-a4487506.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-11-22&src_cmp=nl-morning_2023-11-22&utm_medium=email&est=xx%2BAnjawUrVP%2Bl7Zf3SWDU9y175unWGunWgyZ%2BUera%2BYcJOCle%2BVzD1msdc%3D



ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

«Εξαιρετικά ασύμφορο» – Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης Markbygden αντιμετωπίζει πτώχευση;
Αντίθετοι άνεμοι: Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ευρώπης Markbygden σε κατάσταση αφερεγγυότητας;
https://www.epochtimes.de/wirtschaft/unternehmen/aeusserst-unrentabel-europas-groesster-windpark-markbygden-vor-insolvenz-a4487438.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=1



Επίγεια ακινησία: Η «ανανεώσιμη» δεν είναι ούτε απεριόριστη ούτε οικολογική
https://www.epochtimes.de/umwelt/wetter/terrestrial-stilling-erneuerbar-ist-weder-unbegrenzt-noch-oekologisch-a3914026.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=2



Θα σκοτώσουν οι ανεμογεννήτριες αυτά τα θηλαστικά των 30.000 κιλών;
https://www.epochtimes.de/umwelt/erneuerbare-energie/toeten-windraeder-diese-60000-pfund-schweren-saeugetiere-a4476121.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=3



Έως και 94% λιγότερα πουλιά – σαφείς αιτίες μείωσης των πτηνών;
https://www.epochtimes.de/umwelt/erneuerbare-energie/bis-zu-94-prozent-weniger-voegel-ursachen-fuer-vogelschwund-klar-a4269408.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=4



Τα πουλιά και οι ανεμογεννήτριες δεν πρέπει μόνο να μοιράζονται τον εναέριο χώρο στη Βόρεια Θάλασσα.
Μίξερ πράσινου αιολικού πάρκου: Οι γερμανικές ανεμογεννήτριες καταστρέφουν 5 δισεκατομμύρια έντομα - κάθε μέρα!
https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/gruener-windpark-mixer-deutsche-windraeder-vernichten-5-milliarden-insekten-taeglich-a2841840.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=5



Οι ανεμογεννήτριες είναι πράσινες – αλλά όχι ανακυκλώσιμες
https://www.epochtimes.de/umwelt/erneuerbare-energie/windkraftanlagen-sind-gruen-aber-nicht-recycelbar-a3268411.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=7



Ελαττωματικές ανεμογεννήτριες και απώλειες δισεκατομμυρίων: Η Siemens Gamesa σχεδιάζει το κλείσιμο εργοστασίων
Τα πράγματα δεν πάνε καλά για τη Siemens Gamesa. Παρά την ενεργειακή μετάβαση, ο κατασκευαστής ανεμογεννητριών παλεύει με απώλειες και επιβαρύνει τη μητρική του εταιρεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Buch, εξηγεί γιατί η εταιρεία βρίσκεται υπό συνεχή πίεση.
https://www.epochtimes.de/wirtschaft/unternehmen/defekte-windraeder-und-milliardenverluste-siemens-gamesa-plant-werksschliessungen-a4450939.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=8



Η επέκταση της αιολικής ενέργειας εκθέτει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην προστασία του περιβάλλοντος
Αιολική ενέργεια στις ολλανδικές ακτές. Η αντίσταση στα φυτά συνήθως προέρχεται μόνο από τους κατοίκους και τους πληγέντες.
https://www.epochtimes.de/umwelt/erneuerbare-energie/windkraft-ausbau-entlarvt-doppelmoral-beim-umweltschutz-a4479559.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=9



Προστασία του κλίματος ή δολοφόνος του κλίματος: Τι ισοζύγιο CO₂ έχουν πραγματικά οι ανεμογεννήτριες;
Ποιο είναι το αποτύπωμα άνθρακα των ανεμογεννητριών;
https://www.epochtimes.de/umwelt/erneuerbare-energie/klimaschutz-oder-klimakiller-welche-co%e2%82%82-bilanz-haben-windkraftanlagen-wirklich-a4409281.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=10



Οι ανεμογεννήτριες οδηγούν σε θέρμανση και λιγότερες βροχοπτώσεις;
https://www.epochtimes.de/meinung/gastkommentar/fuehren-windkraftanlagen-zu-erwaermung-und-weniger-niederschlaegen-a4355370.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=11

3 σχόλια:

  1. Μήπως νά σταλεί ....επειγόντως καί η (αρχική) φωτογραφία καί τό σύνολο αυτής της αναρτήσεως στό Μέγαρο Μαξίμου;
    Μήπως;
    Μία ιδέα λέμε.....
    [Αυτή η εξαίσια καί βαθύτατα αποκαλυπτική καί ουσιαστική ανάρτηση, θά έπρεπε νά κοινοποιηθεί ΠΑΝΤΟΥ! Νά τήν διαβάσουν όλοι! Όχι μόνο στήν πολύπαθη καί ....κατάμαυρη Εύβοια!
    Πολλά καί θερμά 'Εύγε' καί πάλι στήν Μαριγώ Ζαραφοπούλα μας γιά τήν λίαν ΕΥΣΤΟΧΗ επιλογή του θέματος!]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΕΤΑΞΕΙ!
      ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
      ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ....ΠΥΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΛΥΣΣΑΜΕ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΥΨΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΑΥΤΕΣ.
      ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΑΚΡΥΒΡΕΧΤΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ;
      ΚΡΥΦΘΗΚΑΝ;
      ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ;
      ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΔΥΣΤΥΧΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ, ΠΟΥ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ;
      ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ.
      ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ....

      Διαγραφή
  2. ΟΙ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!