Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Μπαρόκ συνθέτες & μουσικοί: Georg Philipp Telemann.

Πηγή εικόνας: https://bibliolmc.uniroma3.it/node/1447

Ο Georg Philipp Telemann ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς συνθέτες του πρώτου μισού του 18ου αιώνα και σημαντική προσωπικότητα στη μετάβαση από τα ύστερα μπαρόκ στα πρώιμα κλασσικά ιδιώματα. Διαρκώς κινούμενος με την εποχή, τα έργα του αγκάλιασαν μια μεγάλη ποικιλία φωνητικών και οργανικών ειδών, παντρεύοντας το ιταλικό, γαλλικό και πολωνικό στυλ σε ένα που ήταν ουσιαστικά γερμανικό. 

Μεγαλωμένος σε μια ευσεβή λουθηρανική οικογένεια, ο Telemann έλαβε μαθήματα τραγουδιού και πλήκτρων, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος μουσικά. Το 1701 εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας για να σπουδάσει νομικά, αλλά η μουσική αποδείχθηκε η ισχυρότερη έλξη.

ΠΗΓΗ: https://www.deutschegrammophon.com/en/composers/georg-philipp-telemann/biography

*

Ο Johann Sebastian Bach θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Γερμανός μπαρόκ συνθέτης σήμερα, αλλά πίσω στις αρχές του 18ου αιώνα, ήταν ο Telemann που μεσουρανούσε.

Ακολουθούν μερικές γνωστές άγνωστες πτυχές της ζωής του:

1. Ο Telemann ήταν τόσο σεβαστός στην εποχή του που ήταν το φαβορί για τη δουλειά στην Thomaskirche το 1722. Ευτυχώς για τον Johann Sebastian  Bach, ο Telemann απέρριψε την θέση. Στην πραγματικότητα, ο Bach ήταν κάτι σαν τέταρτη επιλογή για τη θέση του Thomaskantor ή του μουσικού διευθυντή.

2. Ο Bach και ο Telemann μπορεί να ήταν ανταγωνιστές, αλλά συνδέονταν επίσης προσωπικά. Ο Telemann ήταν νονός του CPE Bach (το δεύτερο επιζών παιδί του Johann Sebastian), αν και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν σήμαινε ότι ο Bach και ο Telemann ήταν φίλοι. Ήταν ο CPE Bach που ανέλαβε ως διευθυντής μουσικής των πέντε κύριων εκκλησιών του Αμβούργου όταν πέθανε ο Telemann το 1767.

3. Ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες της μουσικής, γράφοντας πάνω από 3.000 έργα, ή σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τον Bach και πέντε φορές περισσότερα από τον Mozart. Το στυλιστικό του εύρος είναι επίσης απίστευτο, ικανό να γράψει εξίσου καλά στο γαλλικό, ιταλικό και γερμανικό στυλ.

4. Με κάποιο τρόπο, ο Telemann έβρισκε επίσης χρόνο για κηπουρική, στην οποία διέπρεψε. «Είμαι ακόρεστος όσον αφορά τους υάκινθους και τις τουλίπες, άπληστος για νεραγκούλες, και ειδικά για ανεμώνες», έγραψε κάποτε σε ένα γράμμα. Πέρασε αρκετό χρόνο στον κήπο του στο Αμβούργο και αντάλλαξε βολβούς και φυτά με διάσημους βοτανολόγους σε όλη την Ευρώπη.

https://www.classical-music.com/articles/five-facts-about-composer-georg-philipp-telemann

Jean-Honore Fragonard, The Swing, 1767



Telemann - Recorder Sonata in F TWV 41:F2 - Brüggen / Bylsma / Leonhardt

Georg Philipp Telemann

Recorder Sonata in F TWV 41:F2

Vivace 0:00
Largo 2:23
Allegro 4:12

Frans Brüggen (Recorder by Hans Coolsma, Utrecht 1962)
Anner Bylsma (Cello by Carlo Landolfi, Milan 1753)
Gustav Leonhardt (Harpsichord by J.C. Neupert, Nuremberg 1932)
Studio recording, early 1960s


ΠΗΓΗ:
Από το κανάλι στο YouTube "incontrario motu"
https://www.youtube.com/watch?v=wXTAi93EpWw&ab_channel=incontrariomotu




καληνύχτα! μ.ζ.🌟🌙



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!