Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η ασπιρίνη αναστέλλει την εξάπλωση του μεταστατικού καρκίνου, μειώνοντας τη θνησιμότητα κατά 21%: μελέτη


Επιπλέον, μια περιεκτική ανασκόπηση έδειξε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ασπιρίνη έχουν σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Η ασπιρίνη είναι ένα μακροχρόνιο και ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο με πλούσιο ιστορικό. Εκτός από τις γνωστές χρήσεις του για την ανακούφιση του πόνου και τις αντιφλεγμονώδεις και αντιπηκτικές της ιδιότητες, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης βιώνουν μείωση της θνησιμότητας κατά 21%. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις για το ρόλο της ασπιρίνης στην πρόληψη της μετάστασης του καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες της παγκόσμιας θνησιμότητας. Μόνο το 2020, υπήρξαν περίπου 19,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως και σχεδόν 10 εκατομμύρια θάνατοι. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στους 6 αναφερόμενους θανάτους αποδίδεται στον καρκίνο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου περιλαμβάνουν το στήθος, τον πνεύμονα, το παχύ έντερο, τον προστάτη και το στομάχι.
Τον Νοέμβριο του 2023, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση στο British Journal of Cancer (BJC) περιγράφοντας τη δυνατότητα της ασπιρίνης να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο, να αποτρέψει την εξάπλωση του μεταστατικού καρκίνου και να ελαχιστοποιήσει τις αγγειακές επιπλοκές. Η ανασκόπηση περιελάμβανε τόσο ευνοϊκά όσο και δυσμενή στοιχεία, αναλύοντας διεξοδικά το σκεπτικό πίσω από τη χρήση ασπιρίνης στη θεραπεία του καρκίνου.

Ο αντίκτυπος της ασπιρίνης στη θνησιμότητα από καρκίνο

Η μελέτη συγκέντρωσε αποτελέσματα από 118 μελέτες παρατήρησης στις οποίες συμμετείχαν περίπου 1 εκατομμύριο ασθενείς με καρκίνο. Αποκάλυψε ότι η ημερήσια πρόσληψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης (75 ή 81 χιλιοστόγραμμα) συσχετίστηκε με μείωση κατά 21% της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
Μια μελέτη που περιελάμβανε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν ασπιρίνη είχαν τριετές ποσοστό επιβίωσης 61,1%, σε σύγκριση με 26,3% για εκείνους που δεν την πήραν.

Ο ρόλος της ασπιρίνης στη μείωση της εξάπλωσης του μεταστατικού καρκίνου

Ο πρωταρχικός μηχανισμός δράσης της ασπιρίνης είναι η αναστολή του ενζύμου κυκλοοξυγενάση (COX). Το COX είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό προσταγλανδινών, μιας κρίσιμης οδού στη σηματοδότηση του καρκίνου. Ωστόσο, οι αντικαρκινικές επιδράσεις της ασπιρίνης εκτείνονται πέρα από αυτό. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι μηχανισμοί αντικαρκινικής δράσης της ασπιρίνης περιλαμβάνουν επίσης τον ενεργειακό μεταβολισμό που σχετίζεται με τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο και την προ-καρκινογόνο δράση που προκαλείται από αιμοπετάλια.

Η μετάσταση ή η εξάπλωση του καρκίνου είναι μια σημαντική αιτία θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο και τα αιμοπετάλια παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η ασπιρίνη μπορεί να αναστείλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, μειώνοντας έτσι την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η περιεκτική ανασκόπηση στο BJC διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου κατά 38% έως 52%.

Επιπλέον, η ασπιρίνη παίζει ρόλο στην προώθηση της επιδιόρθωσης του DNA. Σφάλματα μπορεί να προκύψουν κατά την αντιγραφή του DNA και το ανθρώπινο σώμα διαθέτει έναν μηχανισμό για την επιδιόρθωση της αναντιστοιχίας DNA. Μόλις τεθεί σε κίνδυνο αυτή η λειτουργία, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου. Η έρευνα έχει δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, αποτρέποντας έτσι τον κληρονομικό καρκίνο του παχέος εντέρου χωρίς πολυποδίαση (σύνδρομο Lynch) και ενδεχομένως άλλους καρκίνους.

Η διαμάχη γύρω από την ασπιρίνη στη θεραπεία του καρκίνου

Ο ρόλος της ασπιρίνης στις μελέτες για τον καρκίνο παραμένει αμφιλεγόμενος, κυρίως λόγω ανησυχιών για αυξημένους κινδύνους αιμορραγίας. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Reuters στις 14 Ιουνίου 2017, με τίτλο «Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης προκαλεί 3.000 θανάτους από αιμορραγία στη Βρετανία κάθε χρόνο», διαδόθηκε ευρέως σε παγκόσμια δίκτυα και μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η προοπτική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 3.166 ηλικιωμένοι ασθενείς, δεν είχε ομάδα ελέγχου, καθιστώντας δύσκολη την ακριβή αξιολόγηση της ανεξάρτητης επίδρασης της ασπιρίνης στη θανατηφόρα αιμορραγία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας σε ηλικιωμένους και αδύναμους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί πραγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στη συχνότητα της αιμορραγίας, θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στη σοβαρότητά της, καθώς οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αιμορραγίας είναι αυτές που ευθύνονται για το θάνατο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100.000 συμμετέχοντες, οι οποίες περιελάμβαναν θανατηφόρα αιμορραγικά επεισόδια. Τα δεδομένα έδειξαν 55% αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας λόγω ασπιρίνης. Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που εμφάνισαν αιμορραγία μετά τη λήψη ασπιρίνης, μόνο το 4% πέθανε. Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου, η οποία έλαβε εικονικό φάρμακο, είχε ποσοστό θνησιμότητας που αποδίδεται σε αιμορραγία έως και 8%. Αυτό υποδηλώνει ότι η αιμορραγία που προκαλείται από την ασπιρίνη είναι κυρίως ήπια.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ασφάλεια της ασπιρίνης, θα πρέπει να θεωρείται ως προληπτικό μέτρο για τον καρκίνο. Ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του μεταστατικού καρκίνου και ότι η έναρξη της θεραπείας με ασπιρίνη νωρίς μετά τη διάγνωση του καρκίνου ενισχύει την αποτελεσματικότητά της, απαιτούνται περισσότερες τυχαιοποιημένες δοκιμές.
Ο Peter Elwood, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, δήλωσε σε δελτίο τύπου: «Δεδομένης της σχετικής ασφάλειας και των ευνοϊκών επιπτώσεών της, η χρήση ασπιρίνης ως πρόσθετη θεραπεία του καρκίνου είναι πλήρως δικαιολογημένη». Πρόσθεσε ότι η ασπιρίνη είναι φθηνή και διαθέσιμη σχεδόν σε κάθε χώρα και η ευρεία χρήση της θα μπορούσε να είναι επωφελής παγκοσμίως.

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό Annals of Oncology το 2020 έδειξε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ασπιρίνη έχουν σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη ανάλυση όλων των μελετών παρατήρησης σχετικά με την ασπιρίνη και τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2019, περιλαμβάνοντας πάνω από 150.000 περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη, εκείνοι που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, 33% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου πλακωδών κυττάρων, 39% μειωμένο κίνδυνο αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου και της γαστρικής καρδιάς, 36% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, 38% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, και 22% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η λήψη ημερήσιας δόσης ασπιρίνης μεταξύ 75 και 100 χιλιοστόγραμμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 10%, ενώ μια ημερήσια δόση 325 χιλιοστόγραμμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 35%.

Πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη ασπιρίνης

Η ασπιρίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ήπιου έως μέτριου πόνου, φλεγμονής ή αρθρίτιδας. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θρόμβων αίματος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους κινδύνους για ορισμένα άτομα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς μπορεί να υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ ασπιρίνης και συνδρόμου Reye στα παιδιά.

Για άτομα με ιστορικό αλλεργίας στην ασπιρίνη ή παρόμοια αναλγητικά, έλκη στομάχου, υψηλή αρτηριακή πίεση, δυσπεψία, βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο, άσθμα ή πνευμονική νόσο, προβλήματα πήξης του αίματος, ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα και ουρική αρθρίτιδα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε ασπιρίνη.



ΠΗΓΗ: https://www.theepochtimes.com/health/aspirin-inhibits-metastatic-cancer-spread-reducing-mortality-by-21-percent-study-5552949?utm_source=goodeveningnoe&src_src=goodeveningnoe&utm_campaign=gv-2024-01-02&src_cmp=gv-2024-01-02&utm_medium=email&est=DBZ1at38R8o55v4OQKoKAF3M1C%2FDjfxthN2llIEhNuePUu8%2Fw0AnieSTFTw%3D



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ




ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πώς η ασπιρίνη, τα φάρμακα για τα παράσιτα (σκουλήκια) και άλλα επαναχρησιμοποιημένα φάρμακα συμμετέχουν στον αγώνα κατά του καρκίνου
https://www.theepochtimes.com/health/how-aspirin-worming-medicines-and-other-repurposed-drugs-join-the-fight-against-cancer-5515809?ea_src=author_manual&ea_med=related_stories



Καθημερινή ασπιρίνη — Υγιής ή επιβλαβής;
https://www.theepochtimes.com/health/daily-aspirin-healthy-or-harmful-4872401?ea_src=author_manual&ea_med=related_stories



Δικαστήριο του Οντάριο πιστοποιεί ομαδική αγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto
https://www.theepochtimes.com/world/billion-dollar-lawsuit-challenges-canadas-approval-of-popular-herbicide-5557588



Περισσότερα από 11 εκατομμύρια δολάρια καταβλήθηκαν από το Πρόγραμμα Υποστήριξης Τραυματισμών Εμβολίων του Καναδά
https://www.theepochtimes.com/world/more-than-11-million-paid-out-by-canadas-vaccine-injury-support-program-5556925



Μελέτη που ζητά τον αποκλεισμό των «μη εμβολιασμένων» ατόμων από δημόσιους χώρους συντάχθηκε από τον σύμβουλο της Pfizer (Ethan Huff). Οι ερευνητές Joseph Hickey, Ph.D., και Denis Rancourt, Ph.D., δημοσίευσαν τη δική τους
Μελέτη που εξέτασε την προαναφερθείσα δόλια, η οποία συντάχθηκε από τον επιδημιολόγο Δρ David Fisman από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ... διαπίστωσε ότι τα μαθηματικά μοντέλλα του Fisman είναι ελαττωματικά

https://palexander.substack.com/p/study-calling-for-unvaccinated-people




Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη προάγει τις καρδιακές παθήσεις
Μια μελέτη δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη μπορεί ακούσια να βοηθήσει τον εχθρό επιταχύνοντας την ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας.
https://www.epochtimes.de/gesundheit/medizin/langfristige-einnahme-von-cholesterinsenker-foerdert-herzkrankheiten-a4530361.html?utm_source=nl-vital-subs&src_src=nl-vital-subs&utm_campaign=nl-vital-2024-01-04&src_cmp=nl-vital-2024-01-04&utm_medium=email



Το «άχρηστο» όργανο που αφαιρείται συχνά θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου
Ο θύμος αδένας, ένα όργανο μεγέθους καρυδιού, θεωρείται από καιρό αναλώσιμος, αλλά θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία από τον καρκίνο.
https://www.epochtimes.de/gesundheit/thymus-nutzloses-organ-das-oft-entfernt-wird-koennte-gegen-krebs-helfen-a4521420.html?utm_source=nl-vital-subs&src_src=nl-vital-subs&utm_campaign=nl-vital-2024-01-04&src_cmp=nl-vital-2024-01-04&utm_medium=email



Το εμβόλιο που αναπαράγεται στο σώμα: αυτοενισχυόμενο RNA
Η Ιαπωνία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα που επέτρεψε τη χρήση ενός νέου εμβολίου mRNA κατά της Covid-19. Το παρασκεύασμα διαφέρει από τα προηγούμενα γονιδιακά εμβόλια επειδή το RNA που χρησιμοποιείται μπορεί να πολλαπλασιαστεί ανεξάρτητα στα κύτταρα των εμβολιασμένων. Αυτή η ανεξάρτητη αντιγραφή σε ανθρώπινα κύτταρα ήταν προηγουμένως γνωστή μόνο από ιούς.
https://www.epochtimes.de/gesundheit/der-impfstoff-der-sich-im-koerper-vermehrt-selbstverstaerkende-rna-a4530641.html?utm_source=nl-vital-subs&src_src=nl-vital-subs&utm_campaign=nl-vital-2024-01-04&src_cmp=nl-vital-2024-01-04&utm_medium=email



Κρυμμένα συστατικά σε εμβόλια mRNA – οι κίνδυνοι αλληλουχιών SV40
Η μόλυνση του DNA εγείρει νέες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων mRNA της Pfizer. Ενώ έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι η Pfizer δεν έχει αποκαλύψει όλα τα συστατικά του προϊόντος της, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich συνεχίζει να παραμένει σιωπηλό.
https://www.epochtimes.de/gesundheit/verschwiegene-bestandteile-in-mrna-impfstoffen-die-risiken-der-sv40-sequenzen-a4467748.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=7



Θύμα εμβολίου πεθαίνει σε συνεχιζόμενη δίκη - όχι μεμονωμένη περίπτωση, σύμφωνα με δικηγόρο
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα θύμα εμβολιασμού COVID-19 πεθαίνει, ενώ ο δικηγόρος Tobias Ulbrich, ο οποίος ειδικεύεται σε θύματα εμβολίων, υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της. Αλλά αυτή τη φορά, η δίκη θα συνεχιστεί για λογαριασμό των κληρονόμων.
https://www.epochtimes.de/gesellschaft/impfopfer-stirbt-im-laufenden-prozess-laut-anwalt-kein-einzelfall-a4371712.html?ea_src=article&ea_pos=col-middle&ea_elmt=related-articles&ea_cnt=8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!