Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

ΗΠΑ: Τα σχολεία υιοθετούν τεχνολογίες επιτήρησης – ανήσυχοι γονείς και μαθητές.


Εικόνα: K. Demeter/Midjourney




Αυτό αναφέρει το "The Defender", επικαλούμενο έρευνα του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία. Οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται στις τάξεις. Οι επικριτές λένε ότι έχει σκοπό να χειραγωγήσει και να τρομάξει τα παιδιά.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «Κανονικοποίηση της επιτήρησης από την παιδική ηλικία», το The Defender αναφέρει ότι όλο και περισσότερα σχολεία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου και τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την παρακολούθηση των παιδιών.

Το περιοδικό επικαλείται έρευνα του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία (CDT), σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς γονείς και μαθητές ανησυχούν για την αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη, ειδικά εκείνων για αναγνώριση προσώπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί της ιδιωτικής ζωής προειδοποιούν ότι αυτές οι τεχνολογίες αφορούν τη χειραγώγηση των παιδιών και τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους, ενσταλάζοντάς τους φόβο.

Όπως γράφει περαιτέρω το The Defender, οι υποστηρικτές αυτών των τεχνολογιών υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του σχολικού περιβάλλοντος από βίαιες απειλές, όπως οι άνθρωποι που μπαίνουν σε κατάσταση αμόκ. Από την άλλη, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής υποστηρίζουν ότι οι τεχνολογίες που θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών έχουν αποδειχθεί ότι δεν αυξάνουν την ασφάλεια στα σχολεία.

Το γεγονός ότι μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα φαίνεται, για παράδειγμα, από την περίπτωση μιας εγκύου γυναίκας που συνελήφθη άδικα μέσω της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Αυτό συνέβη στο Ντητρόϊτ τον Ιούλιο του 2023.

Σύμφωνα με Web.deη Porcha Woodruff προετοίμαζε τις δύο κόρες της για το σχολείο όταν ξαφνικά έξι αστυνομικοί εμφανίστηκαν στην εξώπορτα της και ήθελαν να τη συλλάβουν. Η κατηγορία: ληστεία και κλοπή αυτοκινήτου. Ως αποτέλεσμα, η 32χρονη έπεσε από τα σύννεφα, κυρίως επειδή ήταν οκτώ μηνών έγκυος.

«Πλάκα κάνετε;» είπε στη συνέχεια τους αξιωματικούς. Αλλά η αστυνομία επέμεινε στη σύλληψή της, πέρασε χειροπέδες στην Woodruff και την οδήγησε στην κεντρική φυλακή της πόλης για ανάκριση. Δείτε στο Web.de περαιτέρω:

«Η αισθητικός και φοιτήτρια νοσηλευτικής κρατήθηκε εκεί για 11 ώρες, είχε συσπάσεις ενδιάμεσα και στη συνέχεια έπρεπε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης. Απελευθερώθηκε μόνο κατόπιν εγγύησης 100.000 δολλαρίων το βράδυ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η συνειδητοποίηση: Η Woodruff κατηγορήθηκε λανθασμένα για το έγκλημα - επειδή μια τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου τους είχε μπερδέψει. Η αστυνομία είχε συγκρίνει το πρόσωπο μιας άγνωστης γυναίκας με μια βάση δεδομένων σε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και αναγνώρισε την Woodruff ως δράστη. Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση παράνομης σύλληψης με βάση αυτή την τεχνολογία».

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση CDT, «ένας αυξανόμενος αριθμός σχολείων» στις ΗΠΑ υιοθετούν τέτοια εργαλεία παρακολούθησης. Και θα χρησιμοποιήσει «πειραματικά, δυνητικά επιβλαβή εργαλεία ασφάλειας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των μαθητών και των γονέων» - συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών «που προηγουμένως πιστεύαμε ότι ήταν πολύ αλλόκοτες».

Αυτά περιελάμβαναν προγνωστικές αναλύσεις, απομακρυσμένες δοκιμές, αναγνώριση προσώπου, κοινή χρήση δεδομένων με τις αρχές επιβολής του νόμου, συστήματα ανίχνευσης όπλων και παρακολούθηση τοποθεσίας μαθητών. Σύμφωνα με το CDT:

«Καθοδηγούμενες από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στα σχολεία για να ανταποκριθούν σε μαζικούς πυροβολισμούς, την κρίση ψυχικής υγείας των νέων και άλλες διάχυτες απειλές για την ασφάλεια του προσωπικού και των μαθητών». Είναι μια «ανησυχητική» τάση ότι τα σχολεία συνεχίζουν να εγκαθιστούν αυτές τις τεχνολογίες παρά τις «μεγάλες ανησυχίες» από γονείς και μαθητές.

Αυτό το «υψηλό επίπεδο ανησυχίας» αντικατοπτρίζεται επίσης στα αποτελέσματα της έρευνας:

  • Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των γονέων και το 55% των μαθητών (και το 33% των εκπαιδευτικών) ανησυχούν για τη χρήση καμερών αναγνώρισης προσώπου για να ελέγξουν ποιος επιτρέπεται να εισέλθει σε ένα σχολικό κτίριο ή ποιος είναι εξουσιοδοτημένος να βρίσκεται εκεί.
  • Το 71% των γονέων και το 74% των μαθητών (και το 36% των εκπαιδευτικών) εξέφρασαν ανησυχία για τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την παρακολούθηση της θέσης των μαθητών.
  • Το 60% των γονέων και το 58% των μαθητών (και το 31% των εκπαιδευτικών) ανησυχούν για τη χρήση καμερών τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την «ανίχνευση ασυνήθιστων ή ακανόνιστων σωματικών κινήσεων».
  • 55% των γονέων και 45% των μαθητών (και 27% των εκπαιδευτικών) εκφράζουν ανησυχία για τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την ανίχνευση πυροβολισμών σε σχολικούς χώρους.
  • 69% των μαθητών και των γονέων (και το 36% των εκπαιδευτικών) ανησυχούν για τα δεδομένα των μαθητών που αναλύονται για να προβλέψουν ποιοι μεμονωμένοι μαθητές είναι πιο πιθανό να διαπράξουν έγκλημα, βία ή αυτοτραυματισμό.
  • 66% των γονέων και 65 τοις εκατό των μαθητών (και 38% των εκπαιδευτικών) εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα ότι τα ακαδημαϊκά δεδομένα των μαθητών, συμπεριλαμβανομένων των βαθμών και των αρχείων παρακολούθησης, θα μπορούσαν να μοιραστούν με την επιβολή του νόμου.
  • Το 68% των γονέων και το 71% των μαθητών (και το 37% των εκπαιδευτικών) ανησυχούν ότι τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των λογαριασμών των μαθητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η «περίοδος του κορωνοϊού» συνέβαλε στην ταχύτερη υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών στα σχολεία - μια εξέλιξη που αντιμετωπίζεται κριτικά από το CDT:

«Η χρήση λογισμικού για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των μαθητών έχει εξαπλωθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και συνεχίζει να είναι πολύ παρούσα στη ζωή των μαθητών. Δυστυχώς, συνεχίζει να βλάπτει τους μαθητές που υποτίθεται ότι θα βοηθούσε».

Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πράγματα όπως: Πειθαρχικά μέτρα, 'outing' μαθητών χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή ακόμα και επικοινωνία με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο Kenneth Trump, πρόεδρος της Εθνικής Σχολής, αναφέρεται επίσης Υπηρεσίες Ασφάλειας και Προστασίας, οι οποίες δήλωσαν στην Εβδομάδα Εκπαίδευσης τον Οκτώβριο:

«Τα σχολεία έχουν χρησιμοποιήσει τα χρήματα υποστήριξης του Covid για να αγοράσουν εξοπλισμό και υλικό ασφαλείας». Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν «εντείνει» την εμπορία αυτών των προϊόντων στις σχολικές περιοχές τα τελευταία χρόνια. Και οι αγορές «χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση πολιτικών και κοινοτικών προβλημάτων, όχι τόσο για την επίλυση προβλημάτων σχολικής ασφάλειας.

Όταν χρησιμοποιούνται ή κατάσχονται όπλα σε σχολικούς χώρους, βλέπουμε τις σχολικές αρχές και τους διευθυντές να λαμβάνουν σπασμωδικές αποφάσεις και να ανταποκρίνονται στη συναισθηματική ανάγκη για ασφάλεια των γονέων και του προσωπικού».

Το Defender αναφέρει επίσης ένα παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο, επικαλούμενο μια έκθεση του Οκτωβρίου 2021 από το Sky News. Σύμφωνα με την έκθεση, 27 σχολεία εκεί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου για να σερβίρουν μεσημεριανό γεύμα στους μαθητές. Και 15 ακόμη σχολεία είναι έτοιμα να υιοθετήσουν την τεχνολογία - ένα μέτρο που υποτίθεται ότι αποσκοπούσε στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του Covid-19.

Σύμφωνα με το Sky News, οι γονείς και οι ακτιβιστές «προειδοποιούν ότι [η αυξημένη χρήση τέτοιων τεχνολογιών] θα μπορούσε ύπουλα να κάνει να φαίνεται φυσιολογικό για τα παιδιά να υποβάλλονται σε βιομετρική παρακολούθηση. Διαμαρτύρονται επίσης ότι δεν υπάρχει καμμία εγγύηση ότι οι μαθητές θα είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τον κίνδυνο για την ιδιωτική τους ζωή.

Είναι αλήθεια ότι υποτίθεται ότι υπήρχε υψηλό επίπεδο έγκρισης μεταξύ των γονέων, σύμφωνα με το Sky News. Αλλά η έκθεση αναφέρει επίσης τους δικηγόρους Jen Persson και Pippa King, οι οποίοι υποστηρίζουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, οι οποίοι δήλωσαν στον Σκωτσέζο Επίτροπο για τα Παιδιά σχετικά με αυτό το θέμα: «Ένα υψηλό επίπεδο αποδοχής δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως συναίνεση». Ειδικά επειδή, σύμφωνα με τους Persson και Pippa, τα έντυπα συγκατάθεσης που τέθηκαν στη διάθεση των γονέων θα καθιστούσαν τη συγκατάθεση να φαίνεται υποχρεωτική.


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/usa-schulen-fuhren-uberwachungstechnologien-ein-eltern-und-schuler-besorgt





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!