Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Πώς οι ΗΓΕΤΕΣ της Μεγάλης Διαμαρτυρίας των Γερμανών ΑΓΡΟΤΩΝ δεσμεύονται να ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΟΥΝ (!!) το δικό τους ΚΙΝΗΜΑ και τι πρέπει να κάνουν τώρα οι αγρότες αν θέλουν να αλλάξει κάτι.

...είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι είναι εφικτό εδώ. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων αναγνωστών, δεν νομίζω ότι αυτή ή οποιαδήποτε διαμαρτυρία μπορεί να ρίξει το γερμανικό κράτος ή να επανευθυγραμμίσει την ευρωπαϊκή πολιτική.
[...]
Ο ακτιβισμός του δρόμου απέχει πολύ από το μόνο συστατικό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός μετασχηματισμού σε αυτή την κλίμακα.




EUGYPPIUS
16 Ιανουαρίου 2024

Έκθεση σχετικά με τη διαδήλωση των αγροτών της 15ης Ιανουαρίου στο Βερολίνο


Υπάρχουν και πάλι πάρα πολλές εικόνες για πολλές υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάντε κλικ στην ιστοσελίδα μου αν θέλετε να διαβάσετε την πλήρη θέση.

Χθες δεκάδες χιλιάδες αγρότες, έμποροι και φορτηγατζήδες, με τουλάχιστον 5.000 τρακτέρ και άλλα οχήματα, συγκεντρώθηκαν στην οδό της 17. Juni και στις παρακείμενες λεωφόρους. Μπορούσα να ακούσω τα κλάξον τους από το δωμάτιό μου σε όλη τη διαδρομή στην άλλη πλευρά του Tiergarten αργά το βράδυ της Κυριακής και νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ήταν δύσκολο να κοιμηθώ.


Μόλις ανέτειλε ο ήλιος, ανέβηκα στην κορυφή της Στήλης της Νίκης και δεν είδα τίποτα άλλο παρά τρακτέρ προς κάθε κατεύθυνση.


Αυτή ήταν η ανατολική άποψη προς το Brandenburger Tor:




Εδώ είναι η δυτική άποψη κοιτάζοντας προς το Τεχνικό Παν/μιο (Technische Universität):



Στα νότια στο Hofjäger Allee:



Βορειοδυτικά κατά μήκος της οδού Altonaer:



Η μέρα ήταν κρύα και θυελλώδης, αλλά η διάθεση ήταν καλή. Η αστυνομία είχε τοποθετήσει κανόνια νερού και άλλο εξοπλισμό καταστολής πλήθους σε παράδρομους ...



... Αλλά ήταν προφανές ότι τίποτε από αυτά δεν θα χρησιμοποιηθεί. Ορισμένες εφημερίδες αναφέρουν τώρα με ανυπομονησία ότι σημειώθηκαν «πολλαπλές συλλήψεις», πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία συνέλαβε περίπου δύο δωδεκάδες άτομα. Θα έλεγα ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορείτε να περιμένετε σε μια δράση αυτού του μεγέθους, και επειδή διάφοροι κακοί ηθοποιοί προσπαθούν να πουν ψέμματα, θέλω να είμαι πολύ σαφής: Δεν υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ, οι αστυνομικοί συγκρατήθηκαν και το χειρότερο που είδα να κάνει κάποιος ήταν να πυροδοτήσει μερικά πυροτεχνήματα...



... επάνω σε στύλους φωτός:




Γύρω στις 11 π.μ. ξεκίνησε η πορεία στην οδό της 17. Juni προς τη σκηνή στο Brandenburger Tor, όπου επρόκειτο να μιλήσουν ο ηγέτης της διαμαρτυρίας Joachim Rukwied, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών, και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner.

Στην πορεία είδα τα μέσα ενημέρωσης που έλειπαν την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων κάμερας από το Welt και το Das Erste. Φυσικά, κανένας από αυτούς δεν μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από κανέναν συμμετέχοντα. Γνώρισα επίσης έναν φωτογράφο τύπου. Ήρθε μαζί μου στην κορυφή της Στήλης της Νίκης για να πάρει φωτογραφίες του πλήθους, αλλά ήμουν ο μόνος από εμάς που κατέληξε να τραβήξει φωτογραφίες. Έριξε μια ματιά στις υπερχειλισμένες λεωφόρους, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν καλές λήψεις και γρήγορα κατέβηκε για περισσότερες φωτογραφίες στο επίπεδο του δρόμου. Το κατάλαβα καλύτερα διαβάζοντας την κάλυψη του Τύπου χθες το βράδυ: Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία επιμένουν, μέσω αστυνομικών πηγών, ότι μόνο 8.500 διαδηλωτές συμμετείχαν - πιθανώς το 30% του πραγματικού αριθμού. Από την αρχή, υποθέτω, ο Τύπος ήλπιζε να υποβαθμίσει το μέγεθος της διαμαρτυρίας.



Η θέα από το πλήθος στις 11:30 π.μ. το πρωί της διαμαρτυρίας. Οι άνθρωποι μπροστά μου είχαν συγκεντρωθεί ώρες νωρίτερα και ήταν αδύνατο να έχω μια πιο καθαρή εικόνα της σκηνής.

Δεν είχα αυταπάτες ότι είτε ο Rukwied είτε ο Lindner θα είχαν κάτι καλό να πουν. Ο πρώτος πέρασε τις ημέρες πριν από τη διαμαρτυρία καταφερόμενος εναντίον των «ριζοσπαστών» και τραγουδώντας ύμνους στη «δημοκρατία» και την «κάλπη». ο τελευταίος εκφώνησε ομιλία στις 6 Ιανουαρίου λέγοντας στους αγρότες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.


Το ερώτημα ήταν απλώς πόσο κακοί θα ήταν αυτοί οι άνδρες, και λυπάμαι που αναφέρω ότι και οι δύο ήταν όσο το δυνατόν πιο τρομεροί. Πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχει ένας τρόπος – και μόνο ένας τρόπος – για να πετύχει η διαμαρτυρία: Οι αγρότες πρέπει να υιοθετήσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα χωρίς αποκλεισμούς με ευρεία απήχηση και ο στόχος τους πρέπει να είναι η παραίτηση της κυβέρνησης Scholz και νέες εκλογές. Ενώ οι αγρότες είναι ένα καλά οργανωμένο και ισχυρό τμήμα της κοινωνίας, δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί από αυτούς, γι' αυτό και η κυβέρνηση ξεκίνησε το σχέδιό της να αυξήσει τους φόρους ειδικά για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να κλείσει την τρύπα του προϋπολογισμού τους. Εάν οι αγρότες περιοριστούν σε θέματα όπως η αύξηση του φόρου ντήζελ, θα καταστούν άσχετοι. Ακόμη και οι αγρότες με τους οποίους μίλησα φαινόταν να μην ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις επιδοτήσεις ντήζελ· Έχουν ένα ευρύ φάσμα πολύ πιο σοβαρών και σχετικών ανησυχιών. Το όραμα και η στρατηγική υπάρχουν, αλλά η ηγεσία τους είναι εντελώς συμβιβασμένη.



Ο Joachim Rukwied στέκεται σταθερά στο πλευρό του Christian Lindner στη διαμαρτυρία των αγροτών στις 15 Janaury, καθώς ο Lindner αρνείται κατηγορηματικά όλα τα αιτήματα των αγροτών και δίνει αόριστες μελλοντικές υποσχέσεις για απογραφειοκρατικοποίηση. Αυτή η φωτογραφία από το dpa και όχι από τη δική μου, επειδή το πυκνό πλήθος έκανε αδύνατη οποιαδήποτε καθαρή θέα της σκηνής.

Αντί να αγκαλιάσουν τα παράπονα των αγροτών, ο Joachim Rukwied και η Γερμανική Ένωση Αγροτών είναι αποφασισμένοι να τα αγνοήσει απορρίπτοντάς τα. Χθες, ο Rukwied επέμεινε ότι η διαμαρτυρία αφορά αποκλειστικά τις αυξήσεις του φόρου ντήζελ, αντικρούοντας ακόμη και ορισμένους από τους συναδέλφους του ομιλητές σε αυτό το σημείο. Παραπονέθηκε πικρά ότι ο Τύπος είχε αποκαλέσει το κίνημά του δεξιό. Εξήγησε ότι η «δημοκρατία» έχει να κάνει με τη «συζήτηση» και τον «συμβιβασμό» και συμβούλεψε όλους να εγκαταλείψουν το Βερολίνο και να καλέσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους. Με άλλα λόγια, έκανε τα πάντα σκόπιμα και ακριβώς λάθος. Πρέπει να γνωρίζει ότι, αν οι αγρότες τον ακολουθήσουν σε αυτό το μονοπάτι, δεν θα πάρουν το δρόμο τους ούτε καν με το αγροτικό ντήζελ. Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτούς τους φόρους, έστω και μόνο για να τους ταπεινώσει.

Μετά από τρεις ακόμη ομιλίες, η πιο σκανδαλώδης από την Theresa Schmidt, η οποία προεδρεύει σε κάτι που ονομάζεται Ομοσπονδία Γερμανικής Αγροτικής Νεολαίας και η οποία έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο να παραδίδει σχολικές διαλέξεις για το dEmOCraCy, ήταν η σειρά του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner να μιλήσει. Το πλήθος δεν ήταν διατεθειμένο να ακούσει μια λέξη από αυτόν, αλλά ο Rukwied ζήτησε σιωπή και ΔΥΣΤΥΧΩΣ συμμορφώθηκαν. Ο Lindner συνέχισε λέγοντας στους διαδηλωτές, με τον Rukwied στο πλευρό του, ότι η αύξηση του φόρου ντήζελ δεν οδηγεί πουθενά, αλλά υποσχέθηκε να «απογραφειοκρατικοποιήσει» τον ρυθμιστικό μηχανισμό, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να απολαύσουν «περισσότερη ελευθερία». Οι αγρότες δεν εντυπωσιάστηκαν, αλλά τον άφησαν να αντέξει για είκοσι ολόκληρα λεπτά. Ως ευχαριστίες για την ανοχή τους, μπορεί να διαβάσουν εξοργισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σήμερα για το πόσο τρομερή στιγμή είχε ο Lindner προσπαθώντας να υπερκαλύψει με την φωνή του όλες τις αποδοκιμασίες και τα σφυρίγματα.

Σε ένα σημείο, ωστόσο, ο Lindner είχε απόλυτο δίκιο. Είπε ότι οι διαμαρτυρίες αφορούσαν σαφώς πολύ περισσότερα από τους φόρους ντήζελ, και μόνο εδώ ο Rukwied τον διέψευσε, επιμένοντας και πάλι στην κουραστική γραμμή του ότι 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για να διαμαρτυρηθούν για τους φόρους στο αγροτικό ντίζελ και τίποτα άλλο. Το είπε αυτό μπροστά σε χιλιάδες οδηγούς φορτηγών και εμπόρους, τους οποίους δεν επηρεάζουν οι αυξήσεις φόρων. Το είπε μπροστά σε μια θάλασσα πλακάτ που εξέφραζαν οργή για την παρούσα κατάσταση της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής με τους ευρύτερους δυνατούς όρους:



«Τραβήξτε την πρίζα από το Φανάρι». (Ampelkoalition)

Από την κορυφή: «Οι αγρότες ξεσηκώνονται. Και δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε βαρεθεί, τώρα όλοι αντιστέκονται. Μαζί είμαστε δυνατοί.» – «Το μόνο πράγμα που πρέπει να γίνει για αυτή την ακυβέρνητη κυβέρνηση είναι να μπλοκάρει τα χρώματα του κόκκινου, του κίτρινου και του πράσινου, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μείωση, τη ρύθμιση και τη βερολινοποίηση». – «Βερολίνο 2024. Θα επιστρέψουμε».


«Η χώρα έχει ακινητοποιηθεί επειδή κανείς δεν θέλει αυτή την κυβέρνηση! Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού σας».


«Μερικές φορές πρέπει να βυθίσεις το πλοίο για να απαλλαγείς από τους αρουραίους». Στο νερό βρίσκονται η συν-επικεφαλής των Πρασίνων Ricarda Lang, ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir και ο καγκελάριος Olaf Scholz. Ο αρουραίος στο κατάρτι λέει στον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner να πηδήξει και αυτός στο νερό.

Στις τελικές παρατηρήσεις του, καθώς ο Rukwied είπε για άλλη μια φορά ότι ήθελε μόνο την απόσυρση της αύξησης των φόρων, μια ομάδα θυμωμένων αγροτών πίσω μου άρχισε να φωνάζει ότι δεν θέλουν «ΑΠΟΣΥΡΣΗ» αλλά «ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ». Πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι το Rukwied δεν θα τους βοηθήσει σε αυτό.


Σήμερα το πρωί υπήρχαν ακόμα τρακτέρ στην οδό της 17. Juni, οπότε ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι είναι εφικτό εδώ. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες ορισμένων αναγνωστών, δεν νομίζω ότι αυτή ή οποιαδήποτε διαμαρτυρία μπορεί να ρίξει το γερμανικό κράτος ή να επανευθυγραμμίσει την ευρωπαϊκή πολιτική. 


Ο ακτιβισμός του δρόμου απέχει πολύ από το μόνο συστατικό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός μετασχηματισμού σε αυτή την κλίμακα.


Στην DDR υπήρχε τουλάχιστον ένα εξωτερικό – ένα άμεσο εναλλακτικό καθεστώς, με τη μορφή της Δύσης, στο οποίο οι ακτιβιστές μπορούσαν να απευθυνθούν και από το οποίο αντλούσαν υποστήριξη. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο για εμάς τώρα. Αυτό που μπορεί να κάνει μια καλά υποστηριζόμενη διαμαρτυρία όπως αυτή των αγροτών, είναι να βλάψει ακόμη περισσότερο την πληγείσα από την κρίση κυβέρνηση Scholz, να αυξήσει την τιμωρία για τις αποτυχίες της και, αν είναι αρκετά επίμονη, να επιβάλει νέες εκλογές. Αυτό απέχει πολύ από όλα, αλλά δεν είναι άνευ αξίας. 


Μετά την ενεργειακή κρίση, η Γερμανία έχει εισέλθει σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία αποβιομηχάνισης. Υπάρχουν πραγματικά μέσα διαβίωσης που διακυβεύονται εδώ, και αξίζει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για κάθε πιθανότητα μετριασμού της καταστροφής, όσο μικρή κι αν είναι.



Τα επακόλουθα.

Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι τα συνδικάτα και οργανώσεις όπως η Γερμανική Ένωση Αγροτών είναι απελπιστικά συμβιβασμένα. Όπως επισημαίνει ο αξιόλογος αναγνώστης Andreas Stullkowski, ο Rukwied είναι πλήρως με το σημερινό κρατικό και εταιρικό κατεστημένο. Κατείχε αμειβόμενες συμβουλευτικές θέσεις για την κρατική επενδυτική τράπεζα KfW, για την Messe Berlin, για τη γερμανική εταιρεία παραγωγής ζάχαρης Südzucker και για την BayWa


Ολόκληρος ο σκοπός του είναι να διοχετεύσει την πολιτική δυσαρέσκεια των ανθρώπων που εκπροσωπεί ονομαστικά σε άχρηστα μονοπάτια. 


Αν οι αγρότες θέλουν κάτι να αλλάξει, θα πρέπει να αγνοήσουν τις εκκλήσεις του να συνθηκολογήσουν και να συνεχίσουν με τις δικές τους δυνάμεις.






ΠΗΓΗ: https://www.eugyppius.com/p/how-the-leaders-of-the-great-german?publication_id=268621&post_id=140728312&isFreemail=true&r=2glxis&utm_source=substack&utm_medium=email



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!