Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

«Συγκλονιστική ετυμηγορία» στην Ιταλία: Η αρχή πρέπει να πληρώσει ποσό ρεκόρ σχεδόν 170.000 ευρώ σε «αρνητή εμβολιασμού»


Εικόνα: Ralf, Adobe Stock



Η επικεφαλής του εσωτερικού φαρμακείου ενός νοσοκομείου του Νότιου Τιρόλου είχε αρνηθεί να «εμβολιαστεί» κατά της Covid-19 - και στη συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Ο μαχητικός δικηγόρος της μάλιστα λέει ότι όλοι όσοι έχουν αδικηθεί με αυτόν τον τρόπο «θα αποζημιωθούν πλήρως».


Η ιταλική πύλη ειδήσεων La Nuova Bussola Quotidiana κάνει λόγο για μια «συγκλονιστική ετυμηγορία στο Μπολζάνο». 

Η τοπική υγειονομική αρχή έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση σχεδόν 170.000 ευρώ σε γιατρό επειδή είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της άρνησής της να «εμβολιαστεί» κατά του Covid-19.

«Αυτή είναι η υψηλότερη αποζημίωση που έχουμε λάβει ποτέ», αναφέρει η La Nuova Bussola Quotidiana επικαλούμενη τον δικηγόρο της γιατρού, Mauro Sandri. 

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα το Ελεγκτικό Συνέδριο να κινήσει έρευνα για οικονομικές ζημίες.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε από την δικαστή εργασίας του Bolzano, Eliana Marchesini, η οποία τερμάτισε τη νομική διαμάχη μεταξύ της επικεφαλής του εσωτερικού φαρμακείου ενός νοσοκομείου του Νότιου Τιρόλου και της Azienda Sanitaria Locale, ASL για συντομία, στις 3 Μαΐου. La Nuova Bussola Quotidiana:


«Η γυναίκα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις 4 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, στη συνέχεια η αναστολή επανεκδόθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 έως τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έληξε οριστικά η υποχρέωση εμβολιασμού για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας».

Το σημείο στο οποίο επέμεινε η δικαστής Marchesini στο σκεπτικό της περιστρέφεται γύρω από την αναγνώριση ότι η δικαιοδοσία της αναστολής που διέταξε η ASL μεταφέρθηκε από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας στους επαγγελματικούς κώδικες μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Εν προκειμένω, όμως, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών της επαρχίας του Bolzano αναγνώρισε ότι η φαρμακοποιός διέθετε έγκυρο πιστοποιητικό απαλλαγής από την υποχρέωση εμβολιασμού. Επομένως, η υγειονομική αρχή θα έπρεπε να επαναπροσλάβει τον υπάλληλο από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ως εκ τούτου, η τοπική υγειονομική αρχή διατάχθηκε να καταβάλει το σύνολο των ακαθάριστων μισθών των 12.317 ευρώ το μήνα για ολόκληρη την περίοδο αναστολής, δηλαδή συνολικά 123.172 ευρώ - "συν τους νόμιμους τόκους και την αναπροσαρμογή από την ημερομηνία λήξης στο υπόλοιπο", σύμφωνα με τη La Nuova Bussola Quotidiana.

Επιπλέον, υπήρχαν 33.633 ευρώ για μη πραγματοποιηθείσες φορολογικές εκπτώσεις και τα δύο τρίτα των δικαστικών εξόδων στα οποία υποβλήθηκε ο ενάγων ύψους 10.717 ευρώ. Συνολικά, αυτό κάνει «ένα τρομακτικό 167.000 ευρώ». 

Ο δικηγόρος Sandri εξέφρασε την ικανοποίησή του στη La Bussola:

«Αυτή η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία. Η αποζημίωση είναι η υψηλότερη σε οικονομικούς όρους που έχει ζητηθεί και επιτευχθεί ποτέ σε περίπτωση υποχρεωτικού εμβολιασμού: σχεδόν 200.000 ευρώ».

Επιπλέον, "ένα ASL που ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα για να θέσει παράνομα σε διαθεσιμότητα υπάλληλο, συνιστά την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου». 

Ο Sandri ελπίζει ότι αυτή η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, επειδή οι αξιωματούχοι που έχουν καταχραστεί την εξουσία τους για να σπαταλήσουν δημόσιο χρήμα πρέπει να διωχθούν προσωπικά.

Ωστόσο, η απόφαση δίνει επίσης στον δικηγόρο, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να υπερασπιστεί τους αντιπάλους του εμβολιασμού στον χώρο εργασίας, την ευκαιρία να επισημάνει ότι «δεν υπάρχουν απόρθητα καταφύγια. 

Το Νότιο Τιρόλο είναι μια μαχητική περιοχή άνω του μέσου όρου, στην οποία οι πολιτικές αρχές πραγματοποίησαν μία από τις σκληρότερες εκστρατείες καταστολής. 

Και όμως, ακόμη και σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, έχουμε επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη και με καταστροφική δύναμη». Ο Sandri συνεχίζει:


«Τώρα το μόνο που μένει είναι να συνεχιστεί η αναζήτηση της αλήθειας μέσω δικαστικής απόφασης. Έχουμε πολύ αποτελεσματικά νομικά όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν. 

Τελειοποιήθηκαν εκείνα τα χρόνια, όταν έπρεπε να υποφέρουμε στα χέρια των αντιπάλων μας.

Θα τα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες με έναν μόνο στόχο: κανένας από εκείνους που έχουν άδικα υποστεί διακρίσεις και τιμωρούνται για το θάρρος τους, ούτε καν εκείνοι που έχουν ήδη χάσει την υπόθεσή τους, δεν θα μείνουν χωρίς πραγματική δικαιοσύνη, επειδή θα αποζημιωθούν πλήρως».



ΠΗΓΗ: 
«Sensationsurteil» in Italien: Behörde muss Rekordbetrag von knapp 170.000 (...) - Transition News (transition-news.org)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!