Κυριακή 12 Μαΐου 2024

ΓΟΝΕΙΣ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! TikTok: ένα φονικό ναρκωτικό - Πώς οδηγούνται τα παιδιά στην τρέλλα στο κοινωνικό δίκτυο. Όλο και περισσότερες «προκλήσεις» προκαλούν θανάτους



"Bonesmashing", "Chroming", "Cinnamon Challenge" - στο TikTok, τα παιδιά παροτρύνονται να βλάψουν τον εαυτό τους ή ο ένας τον άλλον.
Ήδη, υπάρχουν οι πρώτοι θάνατοι.

Μέσω ενός κοινωνικού δικτύου που δρα σαν ναρκωτικό.

παλιός



«Για επείγοντα περιστατικά» – με αυτά τα λόγια η μητέρα μου μου έδωσε το πρώτο μου κινητό τηλέφωνο στην έκτη δημοτικού. 

Μπορώ ακόμα να θυμηθώ ακριβώς πόσο απίστευτα 'cool' και μεγάλη ένοιωσα όταν το ενεργοποίησα για πρώτη φορά με το μεταχειρισμένο Sony Ericsson S700 μου. 

Μετά βίας χωρούσε στην τσέπη ενός παντελονιού και η ποιότητα της φωτογραφίας του θύμιζε περισσότερο φωτογραφική μηχανή πλάκας παρά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σε σύγκριση με σήμερα, αλλά μπορούσες να τη χρησιμοποιήσεις για να κάνεις τηλεφωνήματα – και αυτό ήταν το μόνο που ονειρευόμουν. 

Τα σημερινά παιδιά και οι νέοι που αποκτούν ένα iPhone προτού καν μπορέσουν να πουν μαμά μπορεί να μην είναι σε θέση να το φανταστούν, αλλά δεν είχαμε κινητό διαδίκτυο τότε - και αυτό ήταν καλό.

«Ναι, ναι, η γιαγιά μιλάει πάλι για τον πόλεμο», θα πει κάποιος στο γραφείο. Αλλά όπως λένε στο Βερολίνο: Δεν με νοιάζει.

Αντίθετα: Μερικές φορές είμαι πραγματικά χαρούμενη που είμαι μακράν η γηραιότερη στο συντακτικό μας γραφείο. 

Και όχι μόνο επειδή οι περισσότεροι από τους άλλους δεν γνώριζαν άλλη καγκελάριο από την Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τα είκοσι. Ή επειδή δεν έχουν βάλει ποτέ γερμανικό μάρκο στον κουμπαρά τους – μερικοί από αυτούς είναι νεώτεροι από το ευρώ. 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που είμαι η μεγαλύτερη στο γραφείο, επειδή ήμασταν απασχολημένοι με άλλα πράγματα στο δημοτικό σχολείο από τον λογαριασμό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Παίζαμε όλην την ημέρα, παλεύαμε αντί να κοιτάζουμε ένα μικρό κουτί σαν υπνωτισμένοι.

Και αυτό ακριβώς κάνουν τα παιδιά πέντε, έξι ή επτά ετών αυτές τις μέρες. 

Οι γονείς τους αγοράζουν smartphones και tablets, ώστε να μη μιλούν και τους ενοχλούν. 

Τουλάχιστον δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά για ποιόν λόγο τέτοια μικρά παιδιά αφήνονται να παίζουν χωρίς επίβλεψη στα κινητά τους τηλέφωνα για ώρες και να σερφάρουν στο Διαδίκτυο. 

Αν και θα πρέπει να είναι γνωστό μέχρι τώρα ότι αυτό τους εκθέτει επίσης σε κίνδυνο. 

Και με αυτό δεν εννοώ συνδρομητικές παγίδες ή έναν ρυθμό ύπνου που διαταράσσεται από τον καταναλωτισμό, αλλά τίτλους όπως αυτός: «Οι μαθητές στραγγαλίζουν τα κορίτσια μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους στο Διαδίκτυο δοκιμασία θάρρους».

Και αυτοί οι «μαθητές» του δημοτικού σχολείου Kreuzberg Hunsrück ήταν από την 5η και 6η τάξη, οπότε ήταν μόλις μεταξύ 10 και 12 ετών.



ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Παιδιά παραλίγο να σκοτώσουν μία συμμαθήτριά τους μόλις πριν από μία εβδομάδα - όχι από κακές προθέσεις, αλλά για 'likes' και 'κλικ' στο TikTok. 

Η κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δεν παίζει μόνο ένα σωρό τρελλών χορευτικών βίντεο, 'tutorials' μακιγιάζ και glamour influencers στα χρονοδιαγράμματα των νέων, αλλά και τις λεγόμενες «προκλήσεις» - όπως το «Blackout Challenge» εδώ. 

Και σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις «δοκιμασίες θάρρους» που παίξαμε στην παιδική μας ηλικία, τα έχουν όλα. 

Ενώ στα νειάτα μου έβγαζες ανθρακούχα σκόνη από τη μύτη σου στην τουαλέτα του σχολείου, άλειφες οδοντόκρεμα στις κλειδαρότρυπες άλλων ανθρώπων ή πετούσες ένα μπαλόνι νερού στους περαστικούς, στις ημέρες μας, πρέπει να θέσεις τον εαυτό σου ή τους άλλους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Σήμερα, οι νέοι δεν κάνουν πλέον φάρσες, παίζουν το "Knockout Game", για παράδειγμα. 

Βιντεοσκοπείτε τον εαυτό σας για το TikTok ενώ επιτίθεστε τυχαία σε έναν περαστικό στο δρόμο - προσπαθείτε να τον χτυπήσετε με μια σταθερή γροθιά ή κλωτσιά όπως σε ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών. 

Η τάση "Kia Boyz" είναι εξίσου εγκληματική

Χάρη στις διαδικτυακές οδηγίες, μπορείτε να παραβιάσετε ένα αυτοκίνητο Hyundai ή τη θυγατρική της μάρκα Kia μέσα σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια να τρέξετε μέσα στην πόλη με το κλεμμένο αυτοκίνητο. 

Όπως ανέφερε το Stern τον Ιούνιο του 2023, αυτή η τάση δεν έχει προκαλέσει μόνο δεκάδες χιλιάδες κλοπές αυτοκινήτων παγκοσμίως, αλλά και θανάτους και τραυματισμούς - που προκαλούνται από ανηλίκους.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, δεν διακινδυνεύουν τη ζωή ξένων, αλλά πάνω απ' όλα τη δική τους. 

Στο Coesfeld, μια περιφερειακή πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, για παράδειγμα, ένα 15χρονο αγόρι πέθανε πέρυσι κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «πρόκλησης Deo».

Εισπνέετε τον ατμό από τα αποσμητικά ψεκασμού για όσο το δυνατόν περισσότερο και για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα. 

Ακούγεται τόσο τρελλό που είναι δύσκολο να πιστέψουμε, αλλά αυτό δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση - λίγο πριν, ένας 17χρονος από το Schleswig-Holstein πνίγηκε κατά τη διάρκεια της "δοκιμασίας θάρρους". 

Ενώ βρισκόταν στην Αγγλία, ένα 11χρονο αγόρι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια παρόμοιας πρόκλησης. 

Ολοκλήρωσε την πρόκληση TikTok "Chroming", στην οποία εισπνέετε τις αναθυμιάσεις κοινών οικιακών προϊόντων, όπως προϊόντα καθαρισμού ή αφαίρεσης βερνικιού νυχιών, για να "φτιαχτεί".

Υπάρχουν άπειρες διαφορετικές τέτοιες "δοκιμασίες θάρρους": το "Sleepy Chicken Challenge", στο οποίο τηγανίζετε κοτόπουλο σε σιρόπι για τον πυρετό, το "Tide Pod Challenge", όπου καταπίνετε πολύχρωμες κάψουλες απορρυπαντικού ή το "Cinnamon Challenge"

Το τελευταίο ακούγεται αβλαβές στην αρχή, επειδή δεν καταναλώνετε τίποτε δηλητηριώδες, αλλά προσπαθείτε μόνο να καταπιείτε μια μεγάλη κουταλιά κανέλας χωρίς νερό. 

Αλλά αυτό είναι περισσότερο ή λιγώτερο αδύνατο λόγω της φύσης του μπαχαρικού, οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδόν ασφυκτιούν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας - και μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία. 

Το 2015, ένα 4χρονο αγόρι στην αμερικανική πολιτεία του Κεντάκυ λέγεται ότι υπέστη ακόμη και επιληπτική κρίση και πέθανε ως αποτέλεσμα.




Και αν τώρα νομίζετε ότι δεν θα γίνει πιο τρελλό σήμερα, πρέπει να σας απογοητεύσω. 

Για παράδειγμα, υπάρχει η «πρόκληση της φωτιάς», στην οποία οι νέοι ρίχνουν ένα εύφλεκτο υγρό – συνήθως αλκοόλ – πάνω τους και τους βάζουν φωτιά. 

Οι περισσότεροι από τους «επιτυχόντες» τρέχουν κάτω από το ντους για να μπορέσουν να σβήσουν αμέσως μετά – αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητοι σοβαροί τραυματισμοί. 

Στο Ντητρόϊτ, ένας 12χρονος παραλίγο να πεθάνει κατά τη διάρκεια της πρόκλησης TikTok. Σύμφωνα με την Detroit News, έκαψε το 49% του δέρματός της και έπρεπε να χειρουργηθεί τέσσερεις φορές στο νοσοκομείο. 

Η τάση "bonesmashing" - στην οποία χτυπάτε σκόπιμα τον εαυτό σας στο πρόσωπο με ένα αντικείμενο, όπως ένα σφυρί - θα μπορούσε να έχει ένα παρόμοιο καταστροφικό αποτέλεσμα. 

Με την ελπίδα ότι το κάταγμα, όταν επουλωθεί, θα αφήσει ένα πιο ελκυστικό σχήμα προσώπου.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι που κάνουν τόσο επικίνδυνα και τρελλά πράγματα στον εαυτό τους δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά και οι νέοι στο Διαδίκτυο.

Χωρίς προσεκτικούς, στοργικούς γονείς και έλεγχο, γίνονται θύματα της παιδικής τους αφέλειας – και της δικής τους ανασφάλειας

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά στην εφηβεία, ειδικότερα, συχνά υποφέρουν από προβλήματα αυτοεκτίμησης, επειδή δεν αντιμετωπίζουν καλά την αλλαγή στο σώμα τους

Αυτό συμβαίνει ακριβώς όταν είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στους φαινομενικά τόσο χαρούμενους και τέλειους influencers που το προωθούν ώστε φαίνονται τόσο υπέροχοι λόγω του "bonesmashing" - και όχι λόγω αισθητικής χειρουργικής, διατροφικών διαταραχών και φίλτρων ομορφιάς. 

Και τότε οι νέοι είναι πρόθυμοι να κάνουν κάθε είδους ανοησίες για φήμη στο TikTok. 

Θέλουν απεγνωσμένα να είναι 'cool' και δημοφιλείς - και ακόμη και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να το επιτύχουν.



ΠΗΓΗ: 
Todesdroge TikTok: Alles für den Fame - Apollo News (apollo-news.net)


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

1 σχόλιο:

  1. Δεν τους ενημέρωσαν ότι η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ-ΒΛΑΚΕΙΑ, δεν έχει τέρμα, δεν έχει πάτο, δεν έχει αντίπαλο παρά μόνο το άπειρο. Είναι κάτι σαν το Big Bang, κάποια στιγμή έγινε η αρχή και δεν σταμάτησε ποτέ. Το Τik Tok είναι από την Κίνα, έχουν αγαπημένο αριθμό το 8, που άμα το βάλεις οριζόντια είναι το άπειρο νοητά μέγεθος(άπιαστο) ή η βλακεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!