Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Το ΧΙΟΝΙ το χειμώνα θέτει ΕΚΤΟΣ λειτουργίας τα ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ λεωφορεία!!




18 Ιανουαρίου 2024
από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Dr. Stephan Sander-Faes
Χρόνος ανάγνωσης: 5,9 λεπτά


Φανταστείτε ότι είναι χειμώνας και χιονίζει. "Τότε" αυτό θεωρούταν "φυσιολογικό", σήμερα θέτει επίσημες προειδοποιήσεις, η κυκλοφορία στις μεγάλες πόλεις καταρρέει και μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται: γιατί είναι όλα αυτά; Μια έκθεση εμπειρίας από τη χιονισμένη Νορβηγία.

Περιστασιακά χιονίζει το χειμώνα, και όσο πιο βόρεια ή υψηλότερο είναι το υψόμετρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα χιονόπτωσης. Εδώ στη Νορβηγία χιονίζει αυτή τη στιγμή και παρεμπιπτόντως χιονίζει αρκετά έντονα καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, πιο πρόσφατα πριν από δύο εβδομάδες, ειδικά στα νότια και νοτιοανατολικά της χώρας, όπου οι μάζες του χιονιού έχουν οδηγήσει σε διόλου ευκαταφρόνητα προβλήματα - διακοπές ρεύματος, αποκλεισμένους δρόμους και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, κλειστά σχολεία.

Παρεμπιπτόντως, στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο, οι δημόσιες συγκοινωνίες καταρρέουν σχεδόν τακτικά όταν οι θερμοκρασίες είναι «πολύ χαμηλές» ή οι χιονοπτώσεις είναι «πολύ έντονες», όπως είχε ήδη αναφέρει το eXXpress, μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβριο: οι μπαταρίες των λεωφορείων αποτυγχάνουν σε «πολύ χαμηλές» θερμοκρασίες, κάτι που, παρεμπιπτόντως, δεν είναι «θεωρία συνωμοσίας», αλλά κοινοτοπία λόγω «κοινής λογικής». Σε γενικές γραμμές, όσο πιο βόρεια ή πιο εσωτερικά ζείτε, τόσο περισσότερους κινητήρες ντήζελ θα βρείτε.

Υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων – η Νορβηγία πνίγεται για άλλη μια φορά στο χιόνι αυτές τις μέρες – σας φέρνω δύο σύντομες αναφορές από το κρατικό ραδιόφωνο που είναι αφιερωμένες σε αυτό το πρόβλημα (μεταφράσεις και έμφαση από εμένα).

Το χειμερινό κρύο μειώνει κατά το ήμισυ την απόδοση της μπαταρίας

Όπως ανέφερε το NRK στις 4 Ιανουαρίου 2024, το «κρύο» είναι ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να υποτιμάται, ειδικά για «πράγματα» που λειτουργούν με μπαταρίες, όπως εξηγεί ο Nils Sødal, ανώτερος σύμβουλος επικοινωνίας στη Νορβηγική Λέσχη Αυτοκινήτου NAF:

Όπως και με τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, η χωρητικότητα μειώνεται απότομα στο κρύο. Επομένως, πρέπει να αναμένουμε μείωση κατά το ήμισυ του εύρους.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μέρος του προβλήματος είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο δοκιμάζονται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή:

Οι χειμερινές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε μέτριες θερμοκρασίες μεταξύ 0 και -10 βαθμών. Σε αυτήν την περίπτωση, η απώλεια εύρους είναι έως και 36%. Όταν είναι τόσο κρύο όσο είναι τώρα [ψυχρότερο από -10 βαθμούς], πρέπει να περιμένετε μείωση κατά το ήμισυ του εύρους σε σύγκριση με το καλοκαίρι.

Ο Sødal εξήγησε επίσης ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «δεν δοκιμάζονται στο παγωμένο κρύο» επειδή δεν είναι συχνά δυνατό να πραγματοποιηθούν αυτές οι δοκιμές - και ότι δεν είναι ο «κανονικός» νορβηγικός χειμώνας. Στο νότο της χώρας, προσέξτε. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να προσέξετε όταν οδηγείτε σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες, ο υπάλληλος της NAF είπε τα εξής:

Το ταξείδι πρέπει να προγραμματιστεί λίγο καλύτερα και ίσως χρειαστεί να κάνετε πιο συχνές στάσεις φόρτισης. Επίσης, η γρήγορη φόρτιση είναι συχνά πιο αργή και μπορεί να υπάρχουν περισσότερα άτομα στο σταθμό φόρτισης, καθώς περισσότερα άτομα πρέπει να φορτίζουν πιο συχνά. Εάν έχετε αυτοκίνητο με προθέρμανση μπαταρίας, ίσως είναι καλή ιδέα να το χρησιμοποιήσετε [οι θερμαντήρες στάθμευσης ήταν κάποτε "κακοί"...]. Στη συνέχεια, μπορείτε να φορτίσετε τον εαυτό σας πιο γρήγορα και να κάνετε χώρο για άλλους.

Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά δεν είναι ούτε «μυστικά» ούτε «νέα», όπως δείχνει μια παρόμοια έκθεση του NRK από το 2018, η οποία περιέχει μια σειρά από «καλές συμβουλές» από τη NAF για την οδήγηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων το χειμώνα:

  • Συνιστάται η μείωση της θερμοκρασίας στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, η μπαταρία αποστραγγίζεται πιο αργά.
  • Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το αν έχετε αρκετή δύναμη για να φτάσετε στον προορισμό σας, πρέπει να είστε έξυπνοι. Εάν ρυθμίσετε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς, θα παρέχει άμεση ζεστασιά. Αλλά αυτό κοστίζει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα. Τα θερμαινόμενα καθίσματα και τα θερμαινόμενα τιμόνια καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από ένα σύστημα κλιματισμού που θερμαίνει ένα μεγάλο χώρο επιβατών.
  • Να είστε προσεκτικοί με το πεντάλ γκαζιού. Ένα αμυντικό στυλ οδήγησης εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια.

Τώρα λοιπόν ξέρουμε τι να κάνουμε: οδηγείτε αργά και σβήνετε τη θέρμανση (αντλία θερμότητας).


Κυκλοφοριακό χάος στο Όσλο – λόγω των ηλεκτρικών λεωφορείων

Έχω ήδη επισημάνει τα τεράστια προβλήματα με τα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά λεωφορεία των εταιρειών δημόσιων μεταφορών, αλλά τώρα «το πρόβλημα» έχει εντοπιστεί στο Όσλο, όπως αναφέρει σήμερα το NRK:

Δεν είναι η τεχνολογία που έχει προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες διαδρομές, αλλά ένα πρόβλημα με τον τύπο του λεωφορείου, λέει η σύμβουλος μεταφορών του Όσλο Marit Vea (αριστερά).

Την Τετάρτη [17 Ιανουαρίου 2024], όλα τα λεωφορεία στο Όσλο και το Bærum ακυρώθηκαν για αρκετές ώρες...

Η χειρότερη ημέρα πριν από το χθεσινό χάος χιονιού ήταν η 8η Ιανουαρίου 2024, όταν σχεδόν 1.000 συνδέσεις ακυρώθηκαν - οι περισσότερες από αυτές στο Όσλο.

Ο Από την άλλη, διευθύνων σύμβουλος των δημόσιων συγκοινωνιών στο Όσλο, "Ruter", Bernt Reitan Jenssen, φοβάται ότι θα προκύψουν προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Έχει συσταθεί μια «ομάδα κρίσης», αλλά η αρχική έρευνα δείχνει ότι τα ίδια τα ηλεκτρικά λεωφορεία δεν είναι το πρόβλημα: «Όλοι οι χειριστές μας χρησιμοποιούν ηλεκτρικά λεωφορεία από το 2018», επισημαίνει.

Και όμως υπήρχαν προβλήματα, ειδικά αυτόν τον χειμώνα. Η αιτία ταυτίστηκε με τον υπεργολάβο "Unibuss" (ω, επαίνεσε τη "Νέα Δημόσια Διοίκηση"), η οποία καλύπτει τις δημόσιες συγκοινωνίες στα βορειοανατολικά και στο κέντρο του Όσλο:

Σύμφωνα με την "Unibuss", υπάρχουν λεωφορεία που έχουν παραδοθεί από δύο συγκεκριμένους υπεργολάβους που αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Απλώς καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά χιλιόμετρο από ό, τι υποσχέθηκαν», λέει ο Reitan Jenssen. Στη χειρότερη περίπτωση, τα προβλήματα μπορεί να παραμείνουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, προβλήματα δεν εντοπίστηκαν μόνο με τα λεωφορεία της "Unibuss", επειδή υπήρξαν προβλήματα και με τους σταθμούς φόρτισης αυτό το χειμώνα. Οι μεμονωμένοι σταθμοί φόρτισης είχαν σφάλματα λογισμικού που ερμήνευαν τους -12 βαθμούς ως υπερθέρμανση και έκλεισαν τον φορτιστή.

Ω, είναι καλό που η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον.


Το κύριο πρόβλημα είναι – ανευθυνότητα

Σε περίπτωση που έχετε παρατηρήσει, ο μονοπωλητής δημόσιων συγκοινωνιών στο Όσλο, "Ruter", έχει μετατοπίσει την ευθύνη στους υπεργολάβους του. "Ο Reitan λέει ότι από την άποψη του Ruter, τα προβλήματα με τα λεωφορεία αποτελούν παραβίαση της σύμβασης", επειδή "δεν έλαβαν την παραγγελθείσα υπηρεσία".

Ο υπεργολάβος, με τη σειρά του, αναφέρεται στον κατασκευαστή.

Αρκετοί πολιτικοί ρωτούν τώρα (!) ποιες απαιτήσεις τέθηκαν στον διαγωνισμό και πόσο καλά είχε ελεγχθεί αν μπορούσαν να εκπληρωθούν.

Θέατρο βροντής όπου κι αν κοιτάξετε, επειδή αυτά τα ηλεκτρικά λεωφορεία είναι τόσο περίπλοκες συσκευές που μια πραγματική αναπαραγωγή των δεδομένων και πολλά άλλα είναι "μια πολύ μεγάλη και ολοκληρωμένη διαδικασία", όπως τονίζει το αφεντικό του "Ruter" Reitan Jenssen. Οι πάροχοι λεωφορείων είναι, συνεχίζει λέγοντας, "μεγάλοι και σοβαροί κατασκευαστές των οποίων τις πληροφορίες εμπιστεύεται η "Ruter"».

Αλλά, όπως αναφέρεται ο Reitan Jenssen στο ίδιο άρθρο του NRK:

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό που είπαν τώρα [οι πωλητές] δεν είναι αλήθεια.

Παρεμπιπτόντως, η δημοτική σύμβουλος μεταφορών Marit Vea (αριστερά) ρωτήθηκε αν θα παρέμβει:

Δεν συνάπτω καμμία συμβατική σχέση μεταξύ δύο φορέων ιδιωτικού δικαίου. Ούτε καν ποιες κυρώσεις είναι σχετικές.

Είναι σαφές ότι είναι "σε στενή επαφή" με το "Ruter" και ότι πολλά πράγματα πιθανότατα πήγαν στραβά πριν από την προμήθεια των ηλεκτρικών λεωφορείων. Ωστόσο, μένει να δούμε αν ο μορφωμένος πολίτης θα μάθει ποτέ κάτι γι 'αυτό.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στη Νορβηγία αποφάσισαν επίσης να κυκλοφορούν ξανά με σκι στους δρόμους.

Στιγμιότυπο οθόνης εικόνας του Bergens Tidende, 18.01.2024

ΠΗΓΗ: https://tkp.at/2024/01/18/schnee-im-winter-setzt-e-busse-ausser-gefecht/



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!