Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Η μάχη του Matt Le Tissier για την αλήθεια για τους θανάτους ποδοσφαιριστών.


Οι ανησυχίες για τον αριθμό των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που καταρρέουν συνεχίζονται, αλλά τα διοικητικά τους όργανα αρνούνται να ξεκινήσουν έρευνα για τα αίτια.
Sally Beck
15 Ιανουαρίου 2024


Οι ανησυχίες για τον αριθμό των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που καταρρέουν συνεχίζονται, αλλά τα διοικητικά τους όργανα αρνούνται να ξεκινήσουν έρευνα για την αιτία. Αυτό συμβαίνει παρά την πίεση από σχεδόν 100 θρύλους του ποδοσφαίρου.

Ο Matt Le Tissie, 55 ετών, ο οποίος έπαιξε για τη Σαουθάμπτον και την Αγγλία, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των 17 ετών μου στο γήπεδο, δεν είδα ποτέ επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να καταρρέουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

«Στις 25 Νοεμβρίου 2021 έγραψα στο Twitter στη FIFPRO (Fédération International des Associations de Footballeurs Professionnels, παγκόσμιους εκπροσώπους 65.000 επαγγελματιών ποδοσφαιριστών): "Γεια σου @FIFPRO δεν ανησυχείς λίγο για το πόσα από τα μέλη σου υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια αγώνων; Εάν ανησυχείτε, τι μέτρα λαμβάνετε για λογαριασμό τους;"


«Μέσα σε πέντε λεπτά χτύπησε το τηλέφωνό μου. Ήταν ο Bobby Barnes, ένας σύγχρονος μου, ο οποίος έγινε πρόεδρος της FIFPRO και είχε εργαστεί στην PFA [Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών]. Είπε, ́ ́Τέτοια πράγματα συνέβαιναν πάντα. Έχουμε όλα τα δεδομένα εδώ, αλλά ποτέ δεν το ακούσατε πραγματικά».

Ο Barnes ανέφερε τον Marc-Vivien Foé, έναν 28χρονο μέσο από το Καμερούν και τη West Ham που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2003 κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς αγώνα για το Καμερούν, και τον Fabrice Muamba, τον 24χρονο μέσο της Bolton που το 2012 υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα FA Cup εναντίον της Tottenham Hotspur. Η καρδιά του σταμάτησε για 78 λεπτά.

Ο Le Tissier του είπε: «Ο λόγος που μπορείς να τους ονομάσεις είναι επειδή είναι ένα τόσο σπάνιο περιστατικό. Είστε ο εκπρόσωπος των παικτών. Είναι καθήκον σας να κάνετε κάτι. Κάτι συμβαίνει που δεν είναι φυσιολογικό, πρέπει να επιληφθείς».

Δεν υπήρξε περαιτέρω απάντηση. Ο Le Tissier δήλωσε: «Συνέχισα να παρακολουθώ και συνέχισα να βλέπω νεαρούς αθλητές να καταρρέουν. Απογοητεύτηκα όλο και περισσότερο ως προς το γιατί δεν γινόταν έρευνα».

Στη συνέχεια έστειλε μηνύματα σε περίπου 100 ποδοσφαιριστές που γνώριζε για να ρωτήσει αν θα υπέγραφαν μια επιστολή εκφράζοντας ανησυχίες. Είπε: «Προς έκπληξή μου, το 99% από αυτούς συμφώνησαν να υπογράψουν ζητώντας έρευνα για τις καταρρεύσεις».

Τον Απρίλιο του 2022, η επιστολή εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Maheta Molango, Διευθύνοντα Σύμβουλο της PFA, του συνδικάτου επαγγελματιών παικτών στην Αγγλία και την Ουαλία, ο οποίος στο αποκορύφωμα της διστακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό έδωσε την ευκαιρία στα μέλη να συζητήσουν το εμβόλιο με τον τότε αναπληρωτή επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο Jonathan Van-Tam. Ο Le Tissier ήταν ένας από τους υπογράφοντες, ενώ άλλοι περιελάμβαναν τον θρύλο της Αγγλίας Kevin Keegan, τον Bruce Grobbelaar της Λίβερπουλ και της Ζιμπάμπουε, τον πρώην προπονητή Rob Newman και τον Glenn Cockerill, ο οποίος έπαιξε περισσότερα από 700 παιχνίδια για ομάδες όπως η Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ, η Σαουθάμπτον και η Φούλαμ.

Η επιστολή περιελάμβανε αυτό το εκπληκτικό γράφημα που συγκεντρώθηκε από δημοσιεύματα εφημερίδων. (Δείτε τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται εδώ από τον Josh Guetzkow.) Αν αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο, γιατί το ξαφνικό ενδιαφέρον για την αναφορά του; Το ενδιαφέρον του Τύπου συνήθως μειώνεται όταν τα περιστατικά γίνονται συνηθισμένα και εάν οι παίκτες προσβλήθηκαν από covid, έλαβαν λεπτομερή ιατρική περίθαλψη μετά την ανάρρωσή τους για να ελέγξουν ότι ήταν σε θέση να παίξουν.


Ο Molango συνάντησε τον Le Tissier, άκουσε τις ανησυχίες του και τον παρέπεμψε στη Δρ Charlotte Cowie, γιατρό της FA. (Η FA είναι το διοικητικό όργανο του παιχνιδιού, ενώ η PFA, ως συνδικάτο, δεν διαθέτει εξειδικευμένους ιατρικούς πόρους.) Μια κλήση Zoom κανονίστηκε με τον Le Tissier, τον καρδιολόγο Dr Aseem Malhotra και την παθολόγο Dr Clare Craig, οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου covid. Η Δρ Cowie πλαισιώθηκε από δύο καρδιολόγους της επιλογής της.

Ο Le Tissier είπε: «Ο Δρ Cowie προσπάθησε να με κάνει να σταματήσω λέγοντας: "Πάντα συνέβαινε, απλά δεν είχε ποτέ τόση δημοσιότητα"».

Ο Δρ Craig δήλωσε: «Δείξαμε στον Δρ Cowie δεδομένα που είχαμε από Transfermarkt.com [έναν ιστότοπο στατιστικών ποδοσφαίρου] και από αναφορές εφημερίδων. Κάναμε κυρίως ερωτήσεις και ως επί το πλείστον τις απέφευγε λέγοντας ότι ήταν ένα μικρό μέγεθος δείγματος, αλλά σε κανένα σημείο δεν αρνήθηκε ότι ήταν μια πιθανότητα».

Ο Le Tissier δεν ήταν ο μόνος που παρατήρησε την αύξηση. Η δημοσιογράφος Yaffa Shir-Raz άρχισε να συλλέγει δεδομένα αφού δημοσίευσε ένα άρθρο που εξέταζε όλες τις καταρρεύσεις αθλητών. Το μοιράστηκε με τον Josh Guetzkow, επίκουρο καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος είπε: «Υπήρξε σίγουρα μια άνοδος στα καρδιακά προβλήματα των παικτών το 2021».

Ο Guetzkow συγκεντρώνει επί του παρόντος δεδομένα από Transfermarkt.com σχετικά με τις καταρρεύσεις παικτών, που θα δημοσιευτούν αργότερα φέτος. Υπάρχει υπάρχουσα ανάλυση του Transfermarkt που εξετάζει δεδομένα μεταξύ 2015 και 2021. Έδειξε αύξηση 63% στους παίκτες που κατέρρευσαν με καρδιακές παθήσεις το 2021 (44) σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλότερο έτος που καταγράφηκε το 2019 (27). Ο Le Tissier καταγράφει επίσης καταρρεύσεις και έχει μια λίστα 51 σελίδων στην ιστοσελίδα του mlt7.com.

Ο Ed Dowd είναι πρώην αναλυτής της Wall Street και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlackRock. Στο βιβλίο του: 'Cause Unknown': The Epidemic of Sudden Death in 2021 &; 2022, αφιερώνει 23 σελίδες στην κατάρρευση και τον αιφνίδιο θάνατο «εκατοντάδων» υγιών νεαρών αθλητών, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών. Είπε: «Οι θάνατοι είναι διπλά ασυνήθιστοι επειδή αυτοί οι αθλητές πέθαναν παρά την άμεση παρουσία ιατρικών ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων για την ανάνηψη ανθρώπων».

Η θεωρία είναι ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού κατά του covid μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτήν την αύξηση: ο χρόνος σίγουρα ταιριάζει.

Τον Αύγουστο του 2021, μόλις ξεκίνησε η ποδοσφαιρική σεζόν, ανέφερα καταρρέοντες αθλητές, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών εδώ, πολλοί από τους οποίους συνδέονται άμεσα με τον εμβολιασμό κατά του covid.

Ο Ιρλανδός ποδοσφαιριστής Roy Butler, 23 ετών, αμυντικός της Γουώτερφορντ Σίτυ, πέθανε τέσσερεις ημέρες μετά τη λήψη εμβολίου Janssen κατά του covid τον Αύγουστο του 2021. Η θεία του Marian Harte έγραψε στο Twitter (και αργότερα διαγράφηκε): «Ο όμορφος ανηψιός μου Roy Butler πέθανε σήμερα μετά το θαυματουργό "τρύπημα". Είμαι συντετριμμένη και τόσο θυμωμένη». Το εμβόλιο Janssen μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος και ο Butler υπέφερε από πονοκεφάλους πριν πέσει σε κώμα, για να μην ξυπνήσει ποτέ.

Επίσης τον Αύγουστο του 2021, ο πρώην μέσος της West Ham, Pedro Obiang, 29 ετών, διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα λίγες ημέρες μετά τη λήψη εμβολίου Pfizer, επιβεβαιώθηκε από τον γιατρό του συλλόγου του.

Καθώς προχωρούσε η σεζόν, οι καταρρεύσεις επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ήρθαν πυκνές και γρήγορες. Τον Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν 14 και τον Οκτώβριο 19. Ο Νοέμβριος κατέγραψε εννέα. Σύμφωνα με μια σελίδα της Wikipedia που καταγράφει παίκτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, 18 πέθαναν το 2021 - ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1874 - μόνο δύο πέθαναν το 2020, το αποκορύφωμα του Covid, αλλά και το ύψος των lockdown, ενώ οκτώ πέθαναν το 2022 και επτά το 2023. (Η Βικιπαίδεια δεν είναι αλάνθαστη πηγή, οπότε μπορεί να μην έχουν καταγραφεί όλοι οι θάνατοι.)

Οι πλήρεις παρενέργειες ήταν άγνωστες στην αρχή της διάθεσης του εμβολίου, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη δυνητικά θανατηφόρα καρδιακή πάθηση, μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι πιο διαδεδομένη στους νέους άνδρες. Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο έχει σκοτώσει και απενεργοποιήσει μέλη του κοινού, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι ποδοσφαιριστές έχουν ανοσία.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Premier League δήλωσε ότι το 68% των παικτών ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το 81% να έχει λάβει ένα εμβόλιο. Είπαν ότι ακολούθησαν τις κυβερνητικές οδηγίες που συνιστούσαν τα εμβόλια μέχρι να αρθούν οι περιορισμοί τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της FA ότι οι παίκτες μπορούσαν να επιλέξουν αν θα εμβολιαστούν ή όχι, υπήρχε έντονη πίεση πάνω τους. Μέχρι τον Οκτώβριο, ο Guardian είπε στους μη εμβολιασμένους παίκτες ότι θέτουν ζωές σε κίνδυνο και δεν πρέπει να επιλεγούν για να παίξουν.

Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει ιστορικό ποσοστό αιφνίδιων θανάτων, όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020. Η έκθεση αιφνίδιου θανάτου της FIFA (FIFA-SDR) δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Saarland, ένα γερμανικό δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο, και εξέτασε όλους τους παίκτες από ερασιτέχνες έως την Premier League. Τα έτη που καλύφθηκαν ήταν από το 2014 έως το 2018 και έδειξαν 617 θανάτους παικτών. (Η έρευνα συνεχίζεται και οι καταρρεύσεις παικτών μπορούν να αναφερθούν εδώ.)

Ο Δρ Craig δήλωσε: «Οι αθλητές έχουν υποστεί καρδιομυοπάθεια στο παρελθόν, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσουμε αυτό που βλέπουμε. Παρατηρήσαμε μια αύξηση με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες να διακόπτονται λόγω αυτών των τραυματισμών. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε μια πτώση. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Όταν σταμάτησαν να εμβολιάζουν ποδοσφαιριστές, το πρόβλημα εξαφανίστηκε». Σύμφωνα με τη Wikipedia, ο αριθμός των παικτών που έχασαν τη ζωή τους μειώθηκε από 18 το 2021 σε οκτώ το 2022 και επτά το 2023.

Μετά τη συνάντηση με τον Δρ Cowie, κάθε φορά που ο Le Tissier έβλεπε έναν παίκτη να καταρρέει, της έστελνε ένα email με το κόψιμο του τύπου. «Το έκανα αυτό για μερικούς μήνες», είπε, «και τον Νοέμβριο του 2022, είπε αδιάφορα: «Όπως γνωρίζετε, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Αγγλία και την Ουαλία δεν ενθαρρύνονται πλέον να κάνουν άλλους εμβολιασμούς». Υπέθεσε ότι ήξερα, αλλά δεν το έκανα γιατί το είχαν κρατήσει για τον εαυτό τους».

Κανένα από τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν έχει δεσμευτεί να εξετάσει εάν τα εμβόλια έχουν βλάψει κάποιον από τους παίκτες τους, ώστε να «αντληθούν διδάγματα». Η FIFPRO δεν απάντησε σε αιτήματα συνέντευξης, ενώ η FA και η PFA δήλωσαν ότι ακολούθησαν τις κυβερνητικές οδηγίες.

Ο Le Tissier δήλωσε: «Μια ανεξάρτητη έρευνα θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι ήταν αρκετά ανοιχτόμυαλοι για να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους βλέπουμε αυτό που βλέπουμε. Αυτό είναι το μόνο που έχω ζητήσει ποτέ. 

Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια».




ΠΗΓΗ: https://www.conservativewoman.co.uk/matt-le-tissier-and-the-case-of-the-dying-footballers/


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

4 σχόλια:

  1. ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ "ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ" ΕΚΠΟΜΠΩΝ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ & ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ!
    ΕΠΡΕΠΕ....
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ "ΜΑΥΡΑ" ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΟΥΤΕ 'ΚΙΧ'!!!!
    ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ!
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΞΑΦΝΙΚΑ (;) ΘΥΜΑΤΑ ΝΕΟΤΑΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.....
    ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΥΝ, ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΝΑ ΣΩΡΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΤΟΜΑ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΚΑΤΩ, ΔΙΧΩΣ ΚΑΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ...
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΝΕΟΤΑΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΥΣ....
    ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΙΔΙΩΣ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ....
    'ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ'.....
    ΤΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΝΕΚΡΩΝ!
    ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μαύρη πλάκα είναι ότι κάθε μέρα άμα δείτε στο msn αναφέρει κι έναν ξαφνικό θάνατο. Όμως ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ! ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ!
      Εκ των οποίων συχνά αθλητές.

      Τώρα κόψτε φάση συζήτησης. Σας τη μεταφέρω γιατί την έχω κάνει.

      Θέτεις το θέμα στην ομήγυρη: ότι κάθε μέρα πεθαίνει κι ένας διάσημος ή τέλος πάντων δημοφιλής ή τέλος πάντων γνωστός ή τέλος πάντων ένα από τα νούμερα που για το τίποτε έγινε γνωστός (π.χ. μπορούσε να κάνει το ακατόρθωτο και να βάζει μάσκαρα ενώ ταυτόχρονα να σκέφτεται! Wow!). Το αφήνεις να το πιάσει ο άλλος τι του είπες. Και τώρα με αθώο και αφελές ύφος, ρίχνεις την ερώτηση "περίεργο, βρε παιδί μου, κάθε μέρα;;;; σε τέτοια συχνότητα;;;; τόσοι πολλοί ξαφνικά;;;; μα, τι να συμβαίνει άρα γε;;;; Οι απαντήσεις εκπλήσσουν για την βλακεία τους. Ούτε μία δεν "τσιμπάει" τον στόχο.
      Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, παιδιά....

      Διαγραφή
    2. Ναί, είναι πολύ - πολύ λυπηρό, δέν καταλαβαίνουν τίποτα!
      Μά τίποτα!
      Πώς τό λένε στήν Θεσσαλία;
      Είναι 'ντίπ κατά ντίπ' ....βοειδοκεφαλές!
      Κρίμα μέγα γιά έναν λαό μέ τήν μεγαλύτερη καί τήν βαθύτερη στόν χρόνο Ιστορία, που άπαντες ανά τήν Οικουμένη ΣΕΒΟΝΤΑΙ καί ΕΚΤΙΜΟΥΝ καί ΜΕΛΕΤΟΥΝ....

      Διαγραφή
    3. Που είναι όμως αυτός ο λαός;;; Που πήγε, φίλε μου;
      Βοϊδοκεφαλές όπως το είπες...

      Διαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!