Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ο Milei ΔΙΑΛΥΕΙ την ΕΦΟΡΙΑ: «Η Αργεντινή της φορολογικής απληστίας έφτασε στο τέλος της»



Η εξυγίανση του κράτους συνεχίζεται: ο πρόεδρος Milei βασίζεται στην ελευθερία αντί της γραφειοκρατίας.
Φωτογραφία: Alejandro Pagni/afp via Getty Images


Ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei συνεχίζει τη ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική του πορεία και διαλύει την εθνική φορολογική αρχή AFIP προκειμένου να εξυγιάνει το κράτος και να μειώσει τις δαπάνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Milei ανακοίνωσε τη Δευτέρα το τέλος της «Αργεντινής της δημοσιονομικής απληστίας».


Από τον Patrick Langendorf
23 Οκτωβρίου2024


Όταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei ορκίστηκε στο Μπουένος Άϊρες στις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, δεν έδωσε την εναρκτήρια ομιλία του στο Κογκρέσσο όπως οι προκάτοχοί του, αλλά δημόσια ενώπιον του λαού της Αργεντινής. 

Στην ομιλία του μίλησε σαφή λόγια:

Σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή στην Αργεντινή, σήμερα τελειώνει μια μακρά εποχή παρακμής και αρχίζουμε να ανοικοδομούμε τη χώρα. Οι Αργεντινοί εξέφρασαν ωμά την επιθυμία τους για μια αλλαγή που δεν έχει επιστροφή. Δεν υπάρχει επιστροφή».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πεπεισμένος φιλελεύθερος είχε ήδη ανακοινώσει ότι ήθελε να μειώσει τα έξοδα του κράτους και έτσι να μειώσει τις δαπάνες της χώρας του. 

Από την αρχή της θητείας του, ο Milei είχε διαλύσει τα μισά υπουργεία για να δείξει ότι ήταν σοβαρός για το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο. Την περασμένη Δευτέρα, η Αργεντινή έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.



Η φορολογική αρχή διαλύθηκε απροσδόκητα

Σε συνέντευξη Τύπου στην Casa Rosada, την έδρα της κυβέρνησης του προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Manuel Adorni ανακοίνωσε ότι η φορολογική υπηρεσία με την τρέχουσα μορφή της θα διαλυθεί.

«Συμπερασματικά, η κυβέρνηση είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Δημοσίων Εσόδων, πιο γνωστή ως AFIP, θα πάψει να υπάρχει σήμερα ή από σήμερα», αναφέρει ένα αντίγραφο της συνέντευξης Τύπου που δημοσιεύθηκε από το προεδρικό μέγαρο. 

Μέχρι σήμερα, η AFIP ήταν υπεύθυνη για την εφαρμογή, την αντίληψη, την είσπραξη και την παρακολούθηση των εθνικών εισοδημάτων και φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τις δικές της δηλώσεις στην ιστοσελίδα της. 

Η αρχή ιδρύθηκε το 1996 από τον τότε πρόεδρο Carlos Menem, ο οποίος συγχώνευσε την Εθνική Τελωνειακή Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας.

Όπως ανακοίνωσε τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Adorni, πρόκειται να δημιουργηθεί μια τελωνειακή αρχή συλλογής και ελέγχου με απλοποιημένη δομή αντί της AFIP. Στο μέλλον, αυτό θα ονομάζεται «Υπηρεσία Συλλογής και Ελέγχου Τελωνείων» (ARCA).



Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα περικοπούν στον κρατικό μηχανισμό

Όπως ανακοινώθηκε περαιτέρω στη συνέντευξη Τύπου, το 34% των θέσεων εργασίας στο δημόσιο θα καταργηθούν μετά τη διάλυση της AFIP. 

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η ακύρωση επηρεάζει το 43% των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων και το 31% των χαμηλότερων δημοσίων υπαλλήλων. 

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα ενσωματωθούν στη συνέχεια στη νεοσυσταθείσα φορολογική αρχή, όπου θα πρέπει να αποδεχθούν μισθολογικές απώλειες.

Η νέα τελωνειακή αρχή θα αναφέρεται στον υπουργό Οικονομίας Luis Caputo. «Περίπου 3.100 υπάλληλοι που προσλήφθηκαν παράτυπα κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης θα μεταφερθούν και θα διατεθούν», συνέχισε ο Adorni τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αργεντινής, τα μέτρα θα εξοικονομήσουν 6,4 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ) ετησίως.



Περικοπή μισθών του επικεφαλής της αρχής και των διευθυντών

Ο Adorni ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τις πληρωμές από τον λεγόμενο «λογαριασμό ιεραρχίας». Μέχρι στιγμής, το 0,65% των εσόδων από τη φορολογική έρευνα έχει πιστωθεί σε αυτόν τον λογαριασμό και έχει διανεμηθεί στον επικεφαλής της αρχής και στους διευθυντές. 

Σύμφωνα με τον Adorni, ο επικεφαλής της AFIP λαμβάνει περισσότερα από 30 εκατομμύρια πέσος (περίπου 28.000 ευρώ) το μήνα, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού μισθού του, και οι διευθυντές εξακολουθούν να λαμβάνουν 17 εκατομμύρια πέσος (περίπου 16.000 ευρώ) το μήνα. 

«Τώρα τόσο ο επικεφαλής της αρχής όσο και οι διευθυντές λαμβάνουν μισθούς που αντιστοιχούν ή είναι συγκρίσιμοι με εκείνους των υπουργών ή των υφυπουργών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Αργεντινής "La Nacion", οι υπουργοί λαμβάνουν 3,5 εκατομμύρια πέσος (περίπου 3.300 ευρώ) το μήνα και οι υφυπουργοί 3,2 εκατομμύρια πέσος (περίπου 3.000 ευρώ) το μήνα.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη "Indeed", το μέσο μηνιαίο εισόδημα στην Αργεντινή το 2021 ήταν 780 ευρώ.



«Αυτό που ανήκει σε κάθε Αργεντινό ανήκει σε αυτόν και σε κανέναν άλλο»

«Η Αργεντινή της δημοσιονομικής απληστίας έφτασε στο τέλος της», δήλωσε ο Μanuel Adorni. Καμμία άλλη οργάνωση δεν έχει περιορίσει την ελευθερία των Αργεντινών όσο η AFIP, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Adorni, η αρχή είσπραξης φόρων είχε ενεργήσει ως «πολιτικό ταμείο» για πολλά χρόνια και υπέβαλε «πολλούς Αργεντινούς σε ανήθικες διώξεις». 

«Αυτό που ανήκει σε κάθε Αργεντινό ανήκει σε αυτόν και σε κανέναν άλλο. Καμμία κρατική γραφειοκρατία δεν χρειάζεται να πει σε έναν Αργεντινό τι να κάνει με την περιουσία του», τόνισε ο Adorni στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος Milei ανακοίνωσε κατά την ορκωμοσία του ότι «φιλελευθερισμός σημαίνει άνευ όρων σεβασμό για το σχέδιο ζωής των άλλων, βασισμένο στην αρχή της μη επίθεσης, για την υπεράσπιση της ζωής, της ιδιοκτησίας και της ελευθερίας». 

«Αυτός ο φιλελευθερισμός μας έκανε μία από τις μεγάλες δυνάμεις στον κόσμο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Θέλουμε να πάμε σε αυτή την Αργεντινή: χωρίς AFIP, χωρίς INADI και χωρίς καμμία άλλη οργάνωση που περιορίζει την ελευθερία των καλών ανθρώπων».





ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!