Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Σε ασφυξία η αγορά - δεν πλήρωσαν ούτε... ευρώ τον Οκτώβριο για οφειλές προς ιδιώτες

Σχόλιο ΡΩΜΙΟΥ: Η επικείμενη επίσημη πτώχευση και, φυσικά, το κούρεμα των καταθέσεων είναι αναπόφευκτα. Ολες τις αποδείξεις που μας οδηγούν εκεί θα τις δείτε ΕΔΩ  

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ: ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΟΥΛΙΟΣ ΟΤΑΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ!

Σε ασφυξία η αγορά - δεν πλήρωσαν ούτε... ευρώ τον Οκτώβριο για οφειλές προς ιδιώτες
Το κράτος τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχή μήνα δεν έδωσε ούτε… ευρώ για να αποπληρώσει οφειλές προς ιδιώτες και συνταξιούχους. Οι σχετικές χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους αρμόδιους φορείς που έπρεπε να "εξοφλήσουν" με την σειρά τους, έμειναν "παγωμένες", όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού 10μήνου που δόθηκαν χθες στη Δημοσιότητα.


Παράλληλα, τα στοιχεία επιβεβαίωσαν την πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές για κρατικές επενδύσεις μέσω του ΠΔΕ, αλλά και τη λογιστική μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Μέσα από αυτές τις κινήσεις το ΥΠΟΙΚ στήριξε το υπερλεόνασμα των 6,5  δισ. ευρώ περίπου που πλέον λειτουργεί ως ο "κουμπαράς" για το μέρισμα και τα άλλα επιδόματα που επιθυμεί να διανείμει και φέτος. Και τούτο στερώντας χρηματοδότηση από την αγορά που πνίγεται από την υπερφορολόγηση.
Το μόνο που –αναγκαστικά- κινήθηκε τον Οκτώβριο είναι οι πληρωμές για επιστροφές φόρων. Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι:
*Για επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών δόθηκαν στο 10μηνο του 2018 1,346  δισ. ευρώ έναντι 992 εκατ. ευρώ στο 9μηνο και 743 εκατ. ευρώ στο 8μηνο.
*Αντιθέτως στάσιμη έμεινε στα 765 εκατ. ευρώ στο 10μηνο του 2018 η αξία της χρηματοδότησης για τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης από την ειδική πίστωση. Το ποσό είναι ακριβώς το ίδιο με τη χρηματοδότηση του 9μήνου (δηλαδή δεν δόθηκε ούτε… ευρώ), ενώ από το 8μηνο η διαφορά είναι σχεδόν μηδενική (ήταν 763 εκατ. ευρώ)  
* Ομοίως για την εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την ειδική πίστωση δόθηκαν στο 10μηνο 517 εκατ. ευρώ, ποσό ακριβώς το ίδιο με την χρηματοδότηση 9μήνου και 8μήνου….
Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 παρουσιάζουν πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 6,435  δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,749 δισ. ευρώ. Η τεράστια αυτή υπέρβαση, δεν προκύπτει από την παραπάνω άτυπη "στάση" πληρωμών καθώς εξαιρείται της μέτρησης (σ.σ. ωστόσο έχει σαφέστατη επίπτωση στην αγορά).
Η υπέρβαση στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος στηρίζεται ελάχιστα στα έσοδα (παρουσιάζουν αύξηση κατά 66 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του στόχου στο 10μηνο του 2018) και κυρίως στις δαπάνες.
Το ΠΔΕ υποεκτελείται κατά 1,32  δισ. ευρώ με προφανείς επιπτώσεις στην αγορά και στις επιχειρήσεις αλλά και με υπαρκτό πλέον κίνδυνο να κλείσει – όπως και πέρυσι – σε επίπεδα χαμηλότερα του στόχου που έχει τεθεί: έχουν δαπανηθεί 2,089  δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 6,75  δισ. ευρώ….
Συνολικά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 ανήλθαν στα 40,786 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,621 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (42,407 δισ. ευρώ). Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ΥΠΕΘΑ κατά 234 εκατ. ευρώ και οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 87 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,089 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 1.321 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!