Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

"Βρέ ΠΟΥ πάμε"....


Αποτέλεσμα εικόνας για Βασίλης Αυλωνίτης νέος

22α ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1931.

Απόγευμα.
Στο θέατρο 'Περοκέ' που έπαιζε την επιθεωρησιακή οπερέτα «ΚΑΤΕΡΓΑΡΑ» των Κίμωνα Καπετανάκη και Μίμη Κατριβάνου, που οι εφημερίδες του Βενιζέλου την αποκαλούσαν «κίτρινο θέατρο»,«δημοκρατικοί» μπράβοι, του Βενιζελικού Παρακράτους πυροβόλησαν για να σκοτώσουν τον (γνωστό ηθοποιό από τότε) Βασίλη Αυλωνίτη. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Βασίλης Αυλωνίτης νέος

Το Βενιζελικό καθεστώς ανέσυρε μια αστυνομική διάταξη του 1895 περί ελέγχου του περιεχομένου των θεατρικών έργων και τα Αστυνομικά Τμήματα άρχισαν να στέλνουν έγγραφα στα θέατρα της περιοχής τους που έπαιζαν επιθεωρήσεις, ζητώντας να αφαιρεθούν οι σκηνές που σατίριζαν «πολιτικά εν γένει και επίσημα πρόσωπα». 

Η «Ακρόπολις» στο φύλλο της 19ης Αυγούστου έγραφε ότι δόθηκε προθεσμία τεσσάρων ημερών για το «ψαλίδι» και προειδοποιούσε τους υπεύθυνους των θεάτρων ότι εάν δεν συμμορφώνονταν «προς τας υποδείξεις» θα ακολουθούσε ποινική δίωξη. 

Ο Βενιζέλος ήταν στη δύση του.
Η κατάσταση ήταν έκρυθμη μετά το οικονομικό κραχ του 1929, και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου και των Φιλελευθέρων ήταν έντονη. 

Τα 2 μεγάλα σκάνδαλα της εποχής ήταν η υπερτιμολόγηση του ψωμιού και η νοθευμένη κινίνη. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Βασίλης Αυλωνίτης νέος

Το σκάνδαλο του βενιζελικού Κινίνου είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις, όπως και το σύνθημα «Κάτω οι κλέφτες». Το θέατρο Περοκέ ήταν κατάμεστο όπως κάθε βράδυ. 

Ο 27χρονος τότε, Βασίλης Αυλωνίτης, είχε βγει στην σκηνή που ονομαζόταν «από τους υπουργούς βγήκαν τα κολοκύθια» και σατίριζε τον Βενιζέλο και τον Γενικό Διευθυντή του Χημείου του Κράτους Γαλόπουλο για το σκάνδαλο της κινίνης. 

Ενώ ο Αυλωνίτης ήταν στη σκηνή. σηκώθηκαν από τις πρώτες θέσεις 4 άντρες. 
Όρμησαν στη σκηνή, έρριξαν κάτω τα σκηνικά και ο ένας εξ αυτών έβγαλε περίστροφο και πυροβόλησε τον Αυλωνίτη, αλλά η σφαίρα βρήκε τον τεχνικό του θεάτρου Παναγιώτη Μωραΐτης. 

Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν και τραυματίστηκαν ο λογιστής, ενας ηλεκτρολόγος και μια ηθοποιός. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Βασίλης Αυλωνίτης νέος

Τους Μπράβους τους έπιασε ο κόσμος που τους παρέδωσε στην Αστυνομία. 

Το Περοκέ μετά από λίγες ημέρες, συνεχισε κανονικά τις παραστάσεις του αλλά η επιθεώρηση είχε λογοκριθεί προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια σκηνικά. 

Ο Αυλωνίτης έκανε χρόνια να ξαναβγεί σε αθηναϊκή σκηνή.


(Άν δεν μας απατά η μνήμη μας, ο Αυλωνίτης ανεχώρησε αμέσως γιά την ...Γαλλία, όπου παρέμεινε ένα χρονικό διάστημα, φοβούμενος τα χειρότερα!)

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!