Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ ; - Το ιδιόμελο που έγινε η εικόνα της Γέννησης του Θεανθρώπου


Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι ο προάγγελος για το χαρμόσυνο γεγονός της αυριανής ημέρας. Από όλους τους ύμνους που ακούγονται κατά την διάρκεια των ακολουθιών ξεχωρίζει ένας ο οποίος περιγράφει και ταυτόχρονα προβληματίζει. Το ιδιόμελο (σημ : ο ύμνος που έχει τη δική του μελωδία ) έχει τίτλο «Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ», που σε απόδοση ερμηνεύεται «Τι να σου προσφέρουμε Χριστέ» και ερμηνεύει την προσφορά μαζί με την ευχαριστία του κάθε κτίσματος προς τη Θεία ενανθρώπηση. Είναι ένα στιχηρό, που με βάζει σε σκέψεις κάθε φορά που το ακούω και προσπαθώ να κατανοήσω το Μέγα μυστήριο της εισόδου του Χριστού στην ιστορία μας.

Ο ποιητής του ύμνου Ανατόλιος γνώριζε καλά το ύφος της λειτουργικής ποίησης και αφού σκιαγραφεί την προσφορά του κάθε κτίσματος (Οι άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί το αστέρι, οι μάγοι τα δώρα κλπ) αναρωτιέται: Τι έχει να δώσει ο άνθρωπος; Εκεί διαπιστώνει ότι ο άνθρωπος έδωσε το σημαντικότερο απ' όλα: Την Μητέρα Παρθένο. Χωρίς την συγκατάθεση της Παναγίας στον Ευαγγελισμό και την εννεάμηνη κυοφορία της, ο Χριστός δεν θα ερχόταν ποτέ στον κόσμο και κανένα δημιούργημα δεν θα είχε κάτι να δώσει. Με άλλα λόγια ο άνθρωπος μέσω της Παναγίας πραγματοποιεί τη μέγιστη δωρεά από όλα τα κτίσματα του Θεού. Είναι ένα συγκινητικό στοιχείο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. 
Τα Χριστούγεννα είναι η μητρόπολη των εορτών που μας δίνουν την ευκαιρία να κοιτάξουμε τον εαυτό μας εσωτερικά και να δούμε τις αδυναμίες μας. Ας μην αρκεστούμε μόνο στα υλικά αγαθά, στις φιλοφρονήσεις και την ανταλλαγή των δώρων. Είθε ο νεογέννητος Χριστός να φωτίσει τον καθένα μας εσωτερικά και το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», που ακούστηκε εκείνη την παγερή νύχτα ν' ακουστεί και μέσα στην καρδιά μας...
Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους/όλες !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!