Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

'THE WAY BACK' (2010): ΤΟ HOLLYWOOD ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚΣ !!! (Μήν το χάσει κανείς!)




Κι όμως το Hollywood έκανε ταινία για τα τρομερά σοβιετικά 'γκουλάγκς'! 
Αν και η ταινία, το “Way Back” του 2010, χαρακτηρίζεται περισσότερο ως «ταινία επιβίωσης», η οποία είναι εμπνευσμένη όμως από αληθινά γεγονότα. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Αυστραλού Peter Weir (Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών, The Truman Show, Master and Commander), είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο “The Long Walk” (1956), που αποτελεί τα απομνημονεύματα του πρώην Πολωνού αιχμαλώτου πολέμου Sławomir Rawicz, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε δραπετεύσει από ένα σοβιετικό Γκούλαγκ και είχε περπατήσει 6.400 χλμ.!!!!!! 

Αποτέλεσμα εικόνας για the long walk slavomir rawicz

Το βιβλίο πούλησε πάνω από 500.000 αντίτυπα και θεωρείται ότι ενέπνευσε πολλούς εξερευνητές.

Αποτέλεσμα εικόνας για the long walk slavomir rawicz

Το “The Way Back” δείχνει μια ομάδα ανθρώπων που κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα σοβιετικό Γκουλάγκ συναντώντας τρομερά εμπόδια στο μακρύ ταξίδι τους προς την ελευθερία. 

Αποτέλεσμα εικόνας για the way back (2010)

Για να μην χάσουν το ηθικό τους και τον στόχο τους, ο επικεφαλής της ομάδας, Janusz (Jim Sturgess), θυμάται την σύζυγό του που εξανάγκασαν οι σοβιετικοί να τον καταδώσει και να οδηγηθεί στο γκουλάγκ: 
«Ποτέ δεν θα μπορέσει να συγχωρήσει τον εαυτό της για αυτό που μου έκανε», λέει. 

«Μόνο εγώ μπορώ να το κάνω, και για αυτό πρέπει να επιστρέψω, πρέπει να επιστρέψω».

Σημαντικοί ηθοποιοί, όπως ο σπουδαίος Ed Harris, ο Colin Farrell (γνωστός από τον ρόλο του ως Μέγας Αλέξανδρος), ο Jim Sturgess, ο Mark Strong, η Saoirse Ronan και άλλοι παίζουν στην ταινία. 
Η ταινία προτάθηκε για όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ.

Σχετική εικόνα

Πολλά από τις σκηνές της ταινίας στο gulag προέρχονται από το γνωστό βιβλίο του Varlam Shalamov “The Kolyma Tales” («Ιστορίες από την Κολιμά», έχει εκδοθεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίνδικτος), όπως η σκηνή όπου ένας άνθρωπος σκοτώνεται για το πουλόβερ του.

Αποτέλεσμα εικόνας για The Kolyma Tales

Είναι γνωστό ότι ελάχιστες είναι οι ταινίες που έχουν ως ευρύτερο θέμα τους τον κομμουνισμό (1917-1991) και ακόμα λιγότερες, όσες γυρίζονται την εποχή του Β΄ παγκοσμίου πολέμου (ή λίγο πριν ή λίγο μετά από αυτόν) και επιλέγουν να μην δείχνουν εγκλήματα και ωμότητες ναζί, αλλά εγκλήματα και ωμότητες κομμουνιστών…

Αποτέλεσμα εικόνας για The Kolyma Tales

Διαβάστε την συνέχεια στο http://redskywarning.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!