Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΜΕΡΑ. Ίμια 1996. Σαν σήμερα ξεκίνησε πριν 24 χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια 1996

Ίμια: Η ημέρα που σημάδεψε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Το χρονικό της κρίσης

Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από την ελληνο-τουρκική κρίση στις δυο βραχονησίδες των Ιμίων, ανατολικά της Καλύμνου, με αφετηρία την 27η Ιανουαρίου 1996, όταν, τότε για πρώτη φορά, η ελληνική σημαία σταμάτησε να κυματίζει!
Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια 1996

Ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 25 Δεκεμβρίου 1995, το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Figen Akat» προσάραξε στην ανατολική Ίμια. 
Ο Τούρκος πλοίαρχος αρνήθηκε την βοήθεια του λιμεναρχείου Καλύμνου.

Τελικά, στις 28 Δεκεμβρίου, το πλοίο αποκολλήθηκε με τη βοήθεια δυο ελληνικών ρυμουλκών. 
Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε ρηματική διακοίνωση με τα τουρκικά επιχειρήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια 1996


Το θέμα θα είχε μείνει εκεί χωρίς κανείς από το ευρύτερο κοινό να μάθαινε την ύπαρξη των Ιμίων, αν κάποιος Έλληνας αξιωματούχος δεν διέρρεε (...) στον 'Ant1', την αλληλογραφία μεταξύ ελληνικού και τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε ένα ναυτικό ατύχημα στο ανατολικό Αιγαίο και η Τουρκία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας στην «έρευνα και διάσωση».

Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για κάτι συνηθισμένο και η ρηματική διακοίνωση είχε μάλλον γραφεί από την τουρκική γραφειοκρατία, με αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς απαραίτητα την εμπλοκή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

Το ίδιο βράδυ της διαρροής, στις 24 Ιανουαρίου 1996, έναν ολόκληρο μήνα μετά το περιστατικό, ο ΑΝΤ1 παρουσίασε τις τουρκικές αξιώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ο σταθμός θα συνέχιζε να προβάλει το θέμα όλες τις επόμενες ημέρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια 1996

Την επόμενη ημέρα, 25 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Καλύμνου, μαζί με μερικούς κατοίκους και έναν ιερέα, πήγαν στα Ίμια και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Οι φωτογραφίες της έπαρσης της ελληνικής σημαίας δημοσιεύτηκαν στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet στις 26 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της ανταποκρίτριας της στην Αθήνα Nur Batur. 

Το ίδιο βράδυ, στη δημοσιογραφική σύσκεψη της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίστηκε να σταλεί, την επομένη ημέρα, μια μικρή ομάδα με ελικόπτερο στα Ίμια και να υψώσει την τουρκική σημαία.


ίμια

Την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, ένα ελληνικό περιπολικό πλοίο εντόπισε την τουρκική σημαία να κυματίζει στα Ίμια και, μετά από μια κακή συνεννόηση, το πλήρωμα του περιπολικού κατέβασε την τουρκική σημαία.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης άρχισαν να συρρέουν ναυτικές δυνάμεις και των δυο χωρών στην περιοχή. Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου μια παρακείμενη τουρκική φρεγάτα αποβίβασε 10-12 Τούρκους κομάντος στην αφύλαχτη δυτική Ίμια.

Λίγο αργότερα ένα ελληνικό ελικόπτερο, που απογειώθηκε από μια ελληνική φρεγάτα και είχε εντοπίσει τους εισβολείς, συνετρίβη, οδηγώντας στο θάνατο τα τρία μέλη του πληρώματός του, εν μέσω θαλασσοταραχής και γενικευμένης σύγχυσης.


ίμια
Φωτό : Σε αυτή τήν περισυνέλεξη τού μοιραίου Ελικοπτέρου από τον βυθό τών Ιμίων, , ήμουν παρών ως Ανθυποπλοίαρχος τού Α/Γ ΣΑΜΟΣ. 
Μπροστά μου είδα τήν ιστορία όπως γράφτηκε με μαύρα γράμματα στο παγογάλανο Αιγαίο τής νεώτερης ιστορίας.


Την ίδια ώρα αναπτύσσονταν η διπλωματική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω του "δυναμικού" υφυπουργού εξωτερικών, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και συμφωνήθηκε οι δυο χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις και τις σημαίες τους από την περιοχή.

Σχετική εικόνα

Η κρίση των Ιμίων ήταν ίσως η σοβαρότερη κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις από την τουρκική επέμβαση στην Κύπρο το 1974.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια 1996

Κατά την διάρκειά της, οι δυο χώρες βρέθηκαν κυριολεκτικά με το δάκτυλο στην σκανδάλη, υπήρξε κατάληψη εθνικού χώρου από την Τουρκία και η εμπλοκή αποφεύχθηκε μόλις την τελευταία στιγμή.


&
===================

...Ασφαλώς όλα τα ανωτέρω είναι πολύ - πολύ περιληπτικά και δεν φιλοδοξούν να καλύψουν τίς αμέτρητες και πρωτίστως ΠΙΕΣΤΙΚΕΣ έως καχύποπτες - δικαίως - απορίες χιλιάδων Ελλήνων.
Και οι πρωταγωνιστές πολιτικοί αλλά και ορισμένοι στρατιωτικοί ενώ ζούν, ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ το στόμα τους.
Τά δέ διπλωματικά έγγραφα θα αργήσουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να δούν το φώς της δημοσιότητος, γιά άκρως ευνοήτους λόγους....

[ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ 'ΒΙΝΤΕΟ' ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:https://kyklwpas.blogspot.com/2020/01/1996.html]


"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!