Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Η μητέρα του Νομπελίστα θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νηλ, ήταν μορφινομανής καί απαλλάχθηκε από τόν χρόνιο εθισμό της, όταν πήγε σέ Μοναστήρι!!! Η ΘΕΙΑ α π ο τ ο ξ ί ν ω σ η ...

 


Long voyage du jour à la nuit © Élisabeth Carecchio

Η μητέρα του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νηλ κατόρθωσε ν΄απαλλαγεί από την τοξικομανία, καθώς ήταν χρόνια μορφινομανής, μέσα από την πνευματική αναζήτηση καθώς για ένα επίμαχο διάστημα αποσύρθηκε σε  μ ο ν α σ τ ή ρ ι. 



Το θεατρικό έργο ” Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα” που πολυβραβευμένου Νομπελίστα Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανού δραματουργού εξόχως αυτοβιογραφικό σκιαγραφεί αυτό το επώδυνο βίωμα έχοντας ως κεντρική φιγούρα τη μητέρα.

Η Έλλα Κουίνλαν Ο’ Νηλ, εθίστηκε στη μορφίνη όταν πέθανε από ιλαρά το δεύτερο παιδί της ο Έντμοντ ασθένεια που του μετέδωσε ο μεγαλύτερος αδερφός του ο Τζέιμς, όταν η μητέρα τους έλειπε ακολουθώντας σε μια τουρνέ τον άνδρα της ηθοποιό. 

Η αυτοενοχοποίηση της μητέρας την έφερε στο κολαστήριο των τοξικών ουσιών. 

Μετά από δεκαετίες χασίματος στην πυκνή ομίχλη τους ”κατάφερε να υπερνικήσει τον εθισμό της πηγαίνοντας σ’ ένα μοναστήρι το 1914 με την ελπίδα να θεραπευθεί οριστικά. Εκεί με τη βοήθεια των μοναχών ανέκτησε την πίστη, τη θέληση και την υγεία της”.



Ο Ευγένιος βιώνοντας τα οικογενειακά τραύματα γρήγορα έγινε αλκοολικός. Θ΄απαλλαγεί τελικά από το πάθος του και θα δώσει αριστουργήματα..

”Η Έλλα Ο΄Νηλ βρήκε το Θεό, ο γιος της βρήκε την τέχνη”.

Η Έλλα Ο’ Νηλ δεν είναι η μοναδική που έτυχε της θείας αποτοξίνωσης που πέρασε στεγνά το στερητικό ακολουθώντας τον Κύριο που ” ποιμαίνει με καὶ οὐδέν με ὑστερήσει”.

Ο νεαρός που ”έκοψε” ως καλόγερος

Πριν χρόνια περιηγούμενος την Αττική ύπαιθρο βρέθηκα σ΄ ένα μοναστηράκι. Ολιγομελής συνοδεία ενός σύγχρονου μεγάλου Γέροντα που τώρα έχει κοιμηθεί. Ο καλόγερος ήταν σχετικά νεαρής ηλικίας. 

Καθώς έσκυψα ν΄ασπαστώ από σεβασμό το χέρι του διέκρινα 3 στίγματα. 

Συγκράτησα την εικόνα και δοθείσης ευκαιρίας πληροφορήθηκα πως αυτά τα 3 σημάδια είναι που κάνουν οι παραβατικοί χρήστες: σε χασίς/μαύρο, ηρωίνη κι ένα τρίτο συναφές που δεν θυμάμαι ( ή ίσως παραπέμπει ότι έχουν κάνει και φυλακή δεν είμαι σίγουρος).

Ναι είχε κόψει...Καθώς το σκέπαζε το ράσο ήταν το πιο ευλογημένο χέρι που αντίκρυσα ποτέ… στην Αθήνα… 

Η ζωή είναι γεμάτη από ανατροπές…

-Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ τιμήθηκε με 4 Βραβεία 'Πούλιτζερ' και με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1936. 

Ο Eugène O’Neill έθεσε τις βάσεις του αμερικάνικου θεάτρου του 20ου αι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!