Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

ΟΡΓΗ καί ΘΥΜΟΣ καί όχι μόνο ενστάσεις, γιά τήν ίδρυση “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας” στήν Φλώρινα μας!


Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας ενέκρινε την ίδρυση “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα”. Το Κέντρο με μορφή ΜΚΟ έχει σκοπό να διαδώσει μία γλώσσα τη οποία ονομάζει “μακεδονική” και να επιδιώξει τη διδασκαλία της σε σχολεία και Πανεπιστήμια της Ελλάδος. Θεωρώ ότι η λειτουργία αυτής της ΜΚΟ δημιουργεί σοβαρά νομικά και ιστορικά ερωτήματα και προτείνω να εξετασθούν οι νόμιμοι τρόποι προσφυγής κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου της Φλώρινας.

1. Ελέχθη ότι η έγκριση της ως άνω ΜΚΟ είναι συμβατική υποχρέωση της Ελλάδος απορρέουσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ξαναδιαβάζω αυτή την πολύ κακή και ανιστόρητη Συμφωνία και δεν βρίσκω ότι προκύπτει τέτοια υποχρέωση. Το άρθρο 1.3.γ. αναφέρει ότι η γλώσσα του κράτους των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας όπως το ονομάζει) θα είναι η “μακεδονική”. Η αναφορά γίνεται μόνο για το κράτος αυτό. Ουδεμία αναφορά γίνεται στη Συμφωνία για “μακεδονική” γλώσσα στην Ελλάδα.

2. Κατά την πρόσφατη διένεξη (καλοκαίρι 2022) μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας για το ζήτημα της γλώσσας η Προεδρία της Ευρ. Ενώσεως αποδέχθηκε εν μέρει τις βουλγαρικές ενστάσεις. Τα Σκόπια από την πλευρά τους, για να παρακάμψουν το βουλγαρικό βέτο, έκαναν μία μονομερή δήλωση με την παραδοχή ότι η λεγόμενη “μακεδονική γλώσσα” ομιλείται μόνον εντός των ορίων του κράτους τους. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει αμφισβήτηση της γλώσσας αυτής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν καταλαβαίνω γιατί προκύπτει κάποια υποχρέωση της Ελλάδος να την αναγνωρίσει μέσα στα όρια της επικράτειάς μας.

3. Πιθανόν να υπάρχουν ορισμένοι Έλληνες πολίτες στη Βόρειο Ελλάδα που δηλώνουν άλλη εθνική καταγωγή πλην της ελληνικής. Όμως το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μόνον σε άτομα. Όχι σε ομάδες μικρές ή μεγάλες. Οι ελάχιστοι αυτοί άνθρωποι που αισθάνονται πιο κοντά προς τα Σκόπια παρά προς την Ελλάδα ας εκφράσουν την άποψή τους ατομικά. Δεν έχει καμία υποχρέωση η Ελλάδα να τους αναγνωρίσει ως ομάδα ή ως σωματείο ή ως ΜΚΟ.

4. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της έγκρισης του “Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα” έσπευσαν Σκοπιανοί πολιτικοί να εκφράσουν τη χαρά τους και να κάνουν λόγο για δικαιώματα “μακεδόνων” στην Ελλάδα. Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει στο άρθρο 4.3 ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν τα Σκόπια σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδος και μάλιστα για τα δικαιώματα πολιτών που δεν είναι υπήκοοι των Σκοπίων. Με τις δηλώσεις τους οι Σκοπιανοί πολιτικοί παραβιάζουν για μία ακόμη φορά την ήδη διάτρητη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποδεικνύουν ότι την χρησιμοποιούν μονομερώς. Για να προβάλλουν τις δικές τους εθνικιστικές απόψεις χωρίς να τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις π.χ. σχολικά βιβλία, εμπορικά σήματα. Ελπίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών να γίνεται η καταγραφή αυτών των παραβιάσεων εκ μέρους των βορείων γειτόνων μας και να σκεφτούν το ενδεχόμενο καταγγελίας της Συμφωνίας ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου.

5. Ιστορικά και γλωσσολογικά η έγκριση της ΜΚΟ της Φλώρινας προσκρούει στην επιστημονική αλήθεια. Ο αείμνηστος γλωσσολόγος Νικόλαος Ανδριώτης έχει αποδείξει ότι το ελληνοσλαβικό ιδίωμα που μιλούσαν παλαιότερα ορισμένοι κάτοικοι στη Μακεδονία διαφέρει κατά πολύ από τη γλώσσα του κράτους των Σκοπίων. Εξ άλλου στον Μακεδονικό Αγώνα του 1903-1908 είδαμε σλαβόφωνους -δίγλωσσους Μακεδόνες να αγωνίζονται υπέρ του Ελληνισμού.

“Μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα δεν υπάρχει!

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 03.12.2022

Δείτε και:

-Σκληρή ανακοίνωση της Παμμακεδονικής Αμερικής, ζητά άμεση παρέμβαση για την νομιμοποίηση της σκοπιανής ΜΚΟ

-Εθνική ήττα – Κερκόπορτα στα αλυτρωτικά σχέδια των Σκοπίων

-Άνοιξαν κερκόπορτα στα αλυτρωτικά σχέδια των Σκοπίων

-Φλώρινα: Εγκρίθηκε το «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» – Συγχαρητήρια Ζάεφ σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

-Δεν φαντάζεστε ποιοι κρύβονται πίσω από το δήθεν "Κέντρο "Μακεδονικής" Γλώσσας στην Ελλάδα"…

-Γιατί δεν υπάρχουν «Σλαβομακεδονική» γλώσσα και «Σλαβομακεδόνες»

-Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα

http://aktines.blogspot.com/2022/12/blog-post_26.html

2 σχόλια:

  1. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνον τον άτιμο στυλό του καμμένου που έδωσε στον κοτζιά για να υπογράψει την ταφόπλακα τις Ελλάδος καθώς επίσης και τα σαρδόνια χαμογελάκια όλων των υπολοίπων περεβρισκομένων δολίων ανθρωπαρίων για την ενυπόγραφη τέλεση τις μεγαλύτερης προδοσίας στην Ελληνική ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως,πολυ περιεργη αποφαση,με ανυπαρκτο σκεπτικο,καμια εδραση στην συμφωνια των Πρεσπων.Και μαλιστα,η ακυρωση της εγκρισης,με ενα σωστο σκεπτικο, θα ειναι μια πρωτης ταξεως ευκαιρια να μπουν καποια πραγματα στη θεση τους.Δυστυχως,αυτος που κυβερναει,οπως ο πατερας του και η αδελφη του,ειναι διακεκριμενοι προδοτες.Δεν μπορω ακομη να καταλαβω,πώς καποιοι πιστεψανε οτι ο πιο αχρηστος του Μητσοτακεικου δεν ειναι μειοδοτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!