Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Νεαρή γυναίκα έχει τουλάχιστον 60 ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές!

https://nypost.com/2023/08/02/woman-born-via-sperm-donor-has-65-half-siblings/
Οι δότες σπέρματος και οι λήπτες σπέρματος δεν γνωρίζουν τα διλήμματα στα οποία μπορεί να βάζουν τα παιδιά τους.

Καθώς ο αριθμός των παιδιών από τη δωρεά σπέρματος αυξάνεται, τα συγκεκριμένα προβλήματα αυτής της δήθεν «ανθρώπινης» μορφής ανθρώπινης αναπαραγωγής γίνονται εμφανή.

Όποιος αγοράζει ανδρικό γενετικό υλικό – για παράδειγμα, ανύπαντρες γυναίκες ή ομόφυλα ζευγάρια – θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απόφαση χρήσης ξένου ανδρικού γενετικού υλικού μπορεί να προκαλέσει μεγάλα διλήμματα στα παιδιά τους.

Η περίπτωση μιας 20χρονης γυναίκας από το Μέρυλαντ των ΗΠΑ, της Brenna Siperko, η οποία αποφάσισε να κάνει γενετικό τεστ, είναι ένα παράδειγμα αυτού. Ανακάλυψε ότι έχει τουλάχιστον 60 ετεροθαλή αδέλφια. Και ο αριθμός είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Η Siperko γνώριζε πάντα ότι συνελήφθη μέσω δωρεάς σπέρματος. Σε ηλικία 19 ετών, υποβλήθηκε σε γενετικές εξετάσεις για να μάθει περισσότερα για το γενετικό της υπόβαθρο και να εντοπίσει τυχόν αδέλφια. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

«Από τότε που ήμουν μικρή, νόμιζα ότι πιθανότατα είχα αδέλφια κάπου, τουλάχιστον ένα ή δύο, αφού κατάγομαι από δότη», είπε. Αρχικά, ανακάλυψε μερικούς από αυτούς, με τους οποίους ξεκίνησε μια ομάδα στο Facebook. Ο αριθμός των μελών αυτής της ομάδας σύντομα αυξήθηκε από 13 σε 65. Λέει: «Βρήκα ανθρώπους της ηλικίας μου. Ήταν συναρπαστικό γιατί βρήκα ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα για να προσεγγίσω. Είναι πολύ εύκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους».

Ο βιολογικός της πατέρας παραμένει ανώνυμος, αλλά μερικά από τα αδέλφια έχουν καταφέρει να γνωρίσουν: «Πολλοί από εμάς έχουμε τα ίδια μάτια», είπε. «Είναι σκούρα, αμυγδαλωτά μάτια... Εάν τοποθετήσετε τις φωτογραφίες η μία δίπλα στην άλλη, μπορείτε να δείτε καθαρά την ομοιότητα στο σχήμα του προσώπου, των φρυδιών και μερικές φορές της μύτης ... Είναι παράξενο να βλέπω τον εαυτό μου σε άλλους ανθρώπους που δεν γνώριζα όλη μου τη ζωή».

Ενώ η Siperko και τα αδέλφια της δεν φάνηκαν προβληματισμένοι από την ανακάλυψη, άλλοι που είχαν παρόμοιες εμπειρίες αισθάνθηκαν προβληματισμένοι, ντροπιασμένοι ή ακόμα και σοκαρισμένοι. Ήταν δύσκολο για αυτούς να αντιμετωπίσουν ψυχολογικά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί ξένοι που τους έμοιαζαν, ότι ήταν αδέλφια τους, χωρίς να έχουν καμμία σχέση μαζί τους. Άλλοι πάλι σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι δεν είχαν βιολογική συγγένεια με τα αδέρφια με τα οποία είχαν μεγαλώσει.

Μερικοί εξέφρασαν μια βάσιμη ανησυχία ότι θα μπορούσαν εν αγνοία τους να συνάψουν προσωπική σχέση ή ακόμα και γάμο με αδελφό ή αδελφή. Για μερικούς, η σκέψη ότι τόσοι πολλοί σαν αυτούς είχαν προκύψει από μια εργαστηριακή διαδικασία κατέστρεψε την ιερότητα της προσωπικότητάς τους και την αίσθηση ότι είναι μέλη μιας οικογενειακής αλυσίδας, μέρος μιας παράδοσης. Κανένας από αυτούς δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δημιουργήθηκαν από μια ανεξέλεγκτη «μαζική παραγωγή» αδελφών.

«Είμαι άνθρωπος, αλλά η σύλληψή μου πραγματοποιήθηκε με μια τεχνική που έχει τις ρίζες της στην κτηνοτροφία», έγραψε ένα άτομο σε ένα βιβλίο των Anonymous Us.

«Και το χειρότερο είναι ότι οι κτηνοτρόφοι διατηρούν καλύτερα αρχεία της γενεαλογίας των ζώων τους από τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (...) Πώς μπορούν οι γιατροί που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη να «κάνουν καλό, ή τουλάχιστον να μην βλάπτουν», να δημιουργήσουν ένα σύστημα που μου έχει προκαλέσει τόσο πόνο και την απώλεια της δικής μου ταυτότητας και κληρονομιάς

Αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία γονιμότητας, η οποία είναι η έλλειψη «ακριβούς καταγραφής των παιδιών που γεννιούνται», η οποία έχει οδηγήσει ακόμη και σε αδελφικές ομάδες άνω των 200 παιδιών.

Και ποτέ δεν ξέρεις τι παιχνίδια παίζει η ζωή με αυτά τα παιδιά, σε ποιες καταστροφικές σχέσεις μπορεί να τα εμπλέξει, επειδή μερικοί ενήλικες απρόσεκτα είτε πωλούν το γενετικό τους υλικό είτε το αγοράζουν και το χρησιμοποιούν.


ΠΗΓΗ: transition-news.org


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





ΣΧΕΤΙΚΑ:

Ήμασταν προϊόντα «μαζικής παραγωγής»: Άνδρας που συνελήφθη από δότη σπέρματος ανακαλύπτει ότι έχει 32 αδέρφια.
www.liveaction.org



Νεαρή γυναίκα μαθαίνει ότι έχει τουλάχιστον 60 γνωστά ετεροθαλή αδέλφια λόγω δωρεάς σπέρματος
www.liveaction.org

2 σχόλια:

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!