Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak ανακοινώνει γενική απαγόρευση του καπνίσματος.


Ο 43χρονος από το Συντηρητικό Κόμμα παρουσίασε έναν ριζοσπαστικό νόμο: Θα απαγορεύει σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2009 να αγοράσει τσιγάρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak αποκάλυψε σχέδια για την εφαρμογή δραστικής απαγόρευσης του καπνίσματος, αναφέρει η Daily Mail. Αυτό είχε ως στόχο να αποτρέψει τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2009 από το να μπορούν ποτέ να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αυτή η πρωτοβουλία είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός «καλύτερου μέλλοντος (κατά το 'bbb' build back better) για τα παιδιά μας». Ακτιβιστές στον τομέα της υγείας, εμπειρογνώμονες και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν επαινέσει την πρόταση ως «τη μεγαλύτερη παρέμβαση δημόσιας υγείας σε μια γενιά».

Ωστόσο, το σχέδιο έχει επίσης δεχθεί κριτική από διάφορες πλευρές. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Liz Truss, η οποία τον αποκάλεσε «ανελεύθερο» και την κίνηση «υφέρπουσα απαγόρευση».

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα προβλέπει επίσης αυστηρότερους κανόνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επιβολής πρόσθετου φόρου σε αυτά.

Η κυβέρνηση είχε δικαιολογήσει την ανάγκη να επισπεύσει το σημαντικό οικονομικό κόστος του καπνίσματος. Αυτά θα εκτιμηθούν σε 17 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και θα προκληθούν από την απώλεια παραγωγικότητας και τον αντίκτυπο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στοχεύει στην πρόληψη του εθισμού, όπως συνεχίζει να λέει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιορίζει την πώληση και την εμπορία καπνού στα παιδιά και λαμβάνει υπόψη ότι το 80% των ανθρώπων αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 20 ετών.

Αν και οι οργανισμοί υγείας υποστηρίζουν το σχέδιο, το σχέδιο έχει επίσης συναντήσει αντίσταση εντός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με την Daily Mail. Αναμένεται ότι οι ευρωβουλευτές θα είναι σε θέση να αποφασίζουν σύμφωνα με τη «συνείδησή» τους όταν ψηφίζουν για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Η καπνοβιομηχανία, της οποίας οι μετοχές μειώθηκαν σχεδόν κατά 1 δισεκατομμύριο λίρες μετά την ανακοίνωση, εξέφρασε ανησυχίες για ακούσιες συνέπειες και πιθανή απώλεια φόρων καπνού. Αυτά θα αποφέρουν 10,4 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για το δημόσιο ταμείο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει τον αριθμό των καπνιστών κατά 2075,1 εκατομμύρια έως το 7, θα σώσει πολλές ζωές και θα αποτρέψει έως και 115.000 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα.

Η προσέγγιση είναι σύμφωνη με τις συστάσεις μιας κυβερνητικής έκθεσης του Javed Khan. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των καπνιστών στην Αγγλία πρόκειται να μειωθεί σε λιγότερο από 2030% του πληθυσμού μέχρι το 5. Για τον σκοπό αυτό, για παράδειγμα, τα σουπερμάρκετ πρέπει να αποκλείονται από την πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους πρέπει να περιοριστεί.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα ποσοστά καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το 2022, μόνο το 12,9% των ενηλίκων κάπνιζε εκεί.

Παρά τη μείωση αυτή, το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για σημαντικές υγειονομικές και οικονομικές επιβαρύνσεις, σύμφωνα με την Daily Mail. Για παράδειγμα, το κάπνισμα δεν θα οδηγούσε μόνο σε σημαντικές δαπάνες για το NHS και τις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως αναφέρθηκε, και θα οδηγούσε σε απώλεια παραγωγικότητας. Συνδέεται επίσης με 78.000 θανάτους ετησίως.


ΠΗΓΗ: https://transition-news.org/britischer-premier-rishi-sunak-verkundet-generelles-rauchverbot



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!