Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Τα αντιχριστιανικά εγκλήματα μίσους αυξάνονται στην Ευρώπη



17 Νοεμβρίου 2023

Υπήρξε μια «ισχυρή» αύξηση του αριθμού των αντιχριστιανικών εγκλημάτων μίσους που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ιδιαίτερη ανησυχία να εκφράζεται για τη μεταχείριση των Χριστιανών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καταγράφηκαν 748 κρούσματα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες το 2022, από 519 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου για τη Μισαλλοδοξία και τις Διακρίσεις κατά των Χριστιανών στην Ευρώπη (OIDAC) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα στοιχεία ανέρχονται σε αύξηση 44% στα αντιχριστιανικά εγκλήματα μίσους μεταξύ 2021 και 2022. Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε εκκλησίες σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την ίδια περίοδο - από 60 σε 105, αύξηση 75%.

Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε εκκλησίες ήταν πιο διαδεδομένες στη Γερμανία, ακολουθούμενες από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τις εμπρηστικές επιθέσεις, καταγράφηκαν και άλλες περιπτώσεις όπως γκράφιτι, βεβήλωση χριστιανικών χώρων, σωματικές επιθέσεις, προσβολές και απειλές.

Η OIDAC δήλωσε ότι «περισσότερα εγκλήματα έχουν σαφή εξτρεμιστικά κίνητρα» από ό, τι πριν.

Η εκτελεστική διευθύντρια της ερευνητικής ομάδας, Anja Hoffmann, δήλωσε: «Ενώ στο παρελθόν, τα κίνητρα πίσω από βανδαλισμούς ή βεβηλώσεις εκκλησιών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ασαφή, τώρα διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι δράστες αφήνουν πίσω τους μηνύματα, τα οποία αποκαλύπτουν ένα εξτρεμιστικό κίνητρο ή ακόμα και με υπερηφάνεια διεκδικούν την πατρότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα διαπραχθέντα εγκλήματα.

«Πρόκειται συχνά για ριζοσπαστικοποιημένα μέλη ιδεολογικών, πολιτικών ή θρησκευτικών ομάδων που ακολουθούν μια αντιχριστιανική αφήγηση».

Ταυτόχρονα, οι «ασαφείς» νόμοι περί «ρητορικής μίσους» σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, οδηγούν στον στιγματισμό και τη δίωξη των χριστιανών.

Η Hoffmann ξεχώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο για ιδιαίτερη ανησυχία μετά την απόλυση των χριστιανών δασκάλων Ben Dybowski και Joshua Sutcliffe, και του εφημέριου του σχολείου Rev Bernard Randall, επειδή μοιράστηκαν τις χριστιανικές πεποιθήσεις τους σε θέματα σεξουαλικότητας ή ταυτότητας φύλου. Νωρίτερα φέτος, ο Sutcliffe απαγορεύτηκε από την Υπηρεσία Κανονισμού Διδασκαλίας (TRA) επειδή αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τις προτιμώμενες αντωνυμίες ενός μαθητή.

«Ιδιαίτερα εντυπωσιακή» ήταν η σύλληψη της εθελόντριας υπέρ της ζωής Isabel Vaughan-Spruce επειδή προσευχόταν σιωπηλά στο κεφάλι της σε μια κλινική αμβλώσεων «νεκρή ζώνη». Της επιβλήθηκε ξανά πρόστιμο νωρίτερα αυτό το μήνα, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη απαλλαγεί από τα δικαστήρια για παρόμοια περιστατικά.

Η Hoffmann είπε: «Η δίωξη των Χριστιανών για την έκφραση των κυρίαρχων θρησκευτικών απόψεων δημοσίως είναι ένας εξαιρετικά προβληματικός περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Ορισμένες νομοθεσίες για τη «ρητορική μίσους» σε αρκετές χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούν πολύ ασαφή γλώσσα ή στερούνται εντελώς σαφούς ορισμού.

«Στη νομική μας ανάλυση διαπιστώσαμε ότι η ποινικοποίηση της έκφρασης του χριστιανικού δόγματος σε αμφιλεγόμενα ζητήματα ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι χριστιανοί στιγματίστηκαν και διώχθηκαν».

Και πρόσθεσε: «Όταν οι Χριστιανοί αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ των ηθικών αξιών τους και του επαγγέλματός τους, η κοινωνία θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο μέλλον».

Η έκθεση του OIDAC δημοσιεύθηκε τη Διεθνή Ημέρα για την Ανεκτικότητα και συνέπεσε με μια ξεχωριστή έκθεση για τα εγκλήματα μίσους που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, υπήρξαν 792 αντιχριστιανικά εγκλήματα μίσους το 2022.

Απαντώντας στα ευρήματα του OIDAC, η καθηγήτρια Regina Polak, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων, κάλεσε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ο αυξανόμενος αριθμός αντιχριστιανικών εγκλημάτων μίσους στην Ευρώπη που αναφέρονται από το OIDAC είναι βαθιά ανησυχητικός. Είναι εξαιρετικά απαραίτητο να αυξηθεί τόσο η κυβερνητική όσο και η κοινωνική ευαισθητοποίηση για αυτό το πρόβλημα και να ληφθούν πολιτικά μέτρα για την αποφασιστική αντιμετώπισή του».



ΠΗΓΗ: https://www.christiantoday.com/article/anti.christian.hate.crimes.on.the.rise.in.europe/141050.htm



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!