Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Οι αγρότες μηνύουν την εφαρμογή παρακολούθησης της ΕΕ.

Ένας δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Φωτογραφία: iStock
Από φέτος, οι γερμανοί αγρότες παρακολουθούνται από την ΕΕ μέσω δορυφορικής παρακολούθησης. Αυτό αποσκοπεί στην πρόληψη της απάτης στον τομέα των επιδοτήσεων. Αλλά οι δορυφόροι προσφέρουν και άλλες επιλογές ελέγχου.
Από τον Erik Rusch 2023

«Είμαστε αντίθετοι στην πλήρη παρακολούθηση των εταιρειών μας από το κράτος», λέει ο Reinhard Jung. Διευθύνει ένα μικρό βιολογικό αγρόκτημα και δραστηριοποιείται σε μια ομάδα συμφερόντων οικογενειακών αγροκτημάτων, τους «Ελεύθερους Αγρότες».

Ο Jung έχει καταθέσει αγωγή εναντίον μιας εφαρμογής παρακολούθησης. Αυτή η εφαρμογή φωτογραφιών αποτελεί μέρος των μέτρων της ΕΕ που ξεκίνησαν φέτος για την παρακολούθηση της γερμανικής γεωργικής γης μέσω δορυφόρου. Οι γεωργοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη δυσπιστίας και φοβούνται ότι θα μειώσει περαιτέρω το ήδη χαμηλό επίπεδο αποδοχής των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

Με δορυφορική παρακολούθηση, οι γερμανοί αγρότες παρακολουθούνται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους για να διασφαλιστεί ότι καλλιεργούν πραγματικά ό,τι έχουν υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης από την ΕΕ στη γεωργική τους γη.

Αλλά η τεχνολογία παρακολούθησης που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη κάνει λάθη «χωρίς τέλος», λέει ο 58χρονος κτηνοτρόφος θηλαζουσών αγελάδων από το Lennewitz στο Βρανδεμβούργο. Προκειμένου να λάβουν επιδοτήσεις από την ΕΕ, οι αγρότες αναγκάζονται στη συνέχεια να οδηγήσουν στο χωράφι και να τραβήξουν φωτογραφίες με μια ειδική εφαρμογή. Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι όλες οι πληροφορίες ήταν σωστές.

Ο Jung απορρίπτει την «καθολική υποψία» ότι οι αγρότες δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές τους ή παρέχουν ψευδείς πληροφορίες. Ως εκ τούτου, κινεί τώρα νομικές διαδικασίες κατά της υποχρέωσης χρήσης της εφαρμογής φωτογραφιών και αποστολής γεωαναφερόμενων φωτογραφιών της δικής του γης στο πλαίσιο γεωργικών επιδοτήσεων.

«Το υποτιθέμενο καθήκον μας να διευκρινίσουμε τις αποκλίσεις με τη βοήθεια εφαρμογών και φωτογραφιών είναι επομένως η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος». Σε ένα κράτος δικαίου, κανείς δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να ενοχοποιήσει τον εαυτό του, υποστηρίζει ο δικηγόρος του Jung Stephan Stiletto στην καταγγελία του και εφιστά επίσης την προσοχή σε σοβαρές παραβιάσεις της προστασίας δεδομένων.

Οι αγρότες πρέπει να συμμετέχουν με δείγματα επιστολών

Η αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου του Πότσνταμ στρέφεται εναντίον της περιφέρειας του Prignitz ως αρχής αδειοδότησης που είναι υπεύθυνη για το αγρόκτημα του Jung - αλλά δεδομένου ότι παρόμοιες εφαρμογές φωτογραφιών έχουν εισαχθεί από όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια, οι «Ελεύθεροι Αγρότες» θέλουν να «επιτεθούν θεμελιωδώς» στον εθνικό γεωργικό έλεγχο με την πρωτοβουλία τους, σύμφωνα με δήλωση.

Καλούν όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες, επικαλούμενοι τις εν εξελίξει διαδικασίες, να απαιτήσουν να εξαιρεθεί η γεωργική τους αρχή από την υποχρέωση χρήσης της εφαρμογής μέχρι την τελική απόφαση. «Σε κάθε περίπτωση, δεν ανέχομαι το γεγονός ότι παρακολουθούμαι χωρίς προφανή λόγο και ότι υποτίθεται ότι πρέπει επίσης να βοηθήσω τον εαυτό μου», λέει ο Jung.

Το κείμενο για το δείγμα επιστολής έχει ως εξής:

"Η επαγγελματική μου ένωση, οι FREE FARMERS, θεωρεί παράνομη την υποχρέωση χρήσης της εφαρμογής φωτογραφιών, επομένως δεν θα (συνεχίσω) να χρησιμοποιώ την εφαρμογή προς το παρόν. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια δοκιμαστική υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου του Πότσνταμ, από την οποία ελπίζουμε να λάβουμε νομικές διευκρινίσεις. Σας ζητώ ευγενικά να μην επιβάλλετε τη χρήση μέχρι την έκβαση της διαδικασίας».

Τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την «Πράσινη Συμφωνία»

Από τον Μάρτιο του 2017, οι δορυφόροι της ΕΕ παρέχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας της Γης. Στη συνέχεια, η ΕΕ, από κοινού με τα κράτη μέλη της, αποφάσισε ότι η δορυφορική παρακολούθηση θα χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση και τον έλεγχο των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους αγρότες της ΕΕ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απαίτησε να χρησιμοποιηθεί η νέα τεχνολογία για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και «κλιματικών απαιτήσεων» ενόψει της «Πράσινης Συμφωνίας». «Τα σχέδια δράσης θα πρέπει να άρουν τα εναπομείναντα εμπόδια στην ευρύτερη χρήση της περιβαλλοντικής παρακολούθησης», ανέφερε η αρχή της ΕΕ.

Οι δορυφόροι Sentinel 1 και 2 της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή αυτοματοποιημένων ελέγχων που όχι μόνο προσδιορίζουν τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται. Παρακολουθούνται επίσης οι γεωργικές δραστηριότητες οργώματος, όπως η συγκομιδή και το κούρεμα σε μεμονωμένα αγροτεμάχια. 

Δεδομένου ότι αυτοί οι δορυφόροι πετούν πάνω από τις ίδιες περιοχές σε σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρατηρήσουν γρήγορα τις αλλαγές στα πεδία.

Τεχνολογία επιρρεπής σε σφάλματα

Πόσο επιρρεπής σε σφάλματα είναι η τεχνολογία φαίνεται από μια έκθεση του "Frankenschau" του "Bayerischer Rundfunk" από τον Αύγουστο. Εκεί, ο Marcus Link, ένας αγρότης από το Mönchberg (περιοχή Miltenberg, Βαυαρία), αναφέρει ότι ο δορυφόρος ανίχνευσε σιτάρι αντί για το χειμερινό κριθάρι που φύτρωνε σε ένα από τα χωράφια του. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάστηκε ένα μήνυμα σφάλματος.

Προκειμένου να λάβουν επιδοτήσεις, οι γεωργοί πρέπει να επαληθεύουν οι ίδιοι τα δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή σε περίπτωση μηνύματος σφάλματος. Για τον Marcus Link, αυτό είναι ένας παραλογισμός: «Υποτίθεται ότι πρέπει να βγάζουμε φωτογραφίες μόνοι μας με τα κινητά μας τηλέφωνα. Δεν το κάνω αυτό, δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Δεν είμαι επιθεωρητής, είμαι αγρότης». Στην εκπομπή, παραπονιέται ότι κανείς δεν του πληρώνει το χρόνο για να διορθώσει την εσφαλμένη εισαγωγή δεδομένων.

Το γεγονός ότι η περίπτωση του γεωργού Link προφανώς δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση αποδεικνύεται από τη δεύτερη περίπτωση που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα. 

Εδώ, η δορυφορική παρακολούθηση ανίχνευσε λανθασμένα την καλλιέργεια καλαμποκιού αντί να καλλιεργεί τριφύλλι. Και εδώ, επίσης, ο αγρότης έλαβε ένα μήνυμα σφάλματος.

Για να λάβει τα περίπου 200 ευρώ ανά εκτάριο, έπρεπε να βγει στο χωράφι, να βγάλει μια λεπτομερή φωτογραφία της καλλιέργειας και μια πανοραμική φωτογραφία του χωραφιού και να την ανεβάσει μέσω αντίστοιχης εφαρμογής.

Για τον αγρότη, αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διαφανή γεωργία. Η επίσημη αιτιολόγηση, από την άλλη πλευρά, είναι ότι θέλουν να εξαλείψουν την ανάγκη για τυχαίους επιτόπιους ελέγχους με τη βοήθεια δορυφορικής παρακολούθησης.

"Αρχικά, οι επιδοτήσεις προορίζονταν να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος των αγροκτημάτων μας σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά", δήλωσε ο Jann-Harro Petersen της Ομοσπονδιακής Αντιπροσωπείας των "Ελεύθερων Αγροτών" στα τέλη Αυγούστου. «Σήμερα, πρέπει να παρέχουμε κάποια παράλογη δημόσια υπηρεσία για αυτό. Η πίεση κόστους από τις φθηνές εισαγωγές από χώρες με χαμηλότερα κοινωνικά και οικολογικά πρότυπα θεωρείται δεδομένη».

Η αγωγή θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες

Η αγωγή θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον της γεωργικής επιτήρησης στη Γερμανία. Με αυτό, οι «Ελεύθεροι Αγρότες» θέλουν να δώσουν το παράδειγμα – ενάντια στην επιτήρηση, την οποία αντιλαμβάνονται ως καταπάτηση, και για περισσότερο σεβασμό στην ανεξαρτησία και την τεχνογνωσία των αγροτών.


ΠΗΓΗ: https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/landwirte-klagen-gegen-eu-ueberwachungs-app-a4471207.html?utm_source=nl-morning-subs&src_src=nl-morning-subs&utm_campaign=nl-morning_2023-11-09&src_cmp=nl-morning_2023-11-09&utm_medium=email&est=b5Dqmtxa2YdRGsm5THLUNO3w3QgQ%2B4qcXUQ3qnfxeZKvrw8sf78oSP0G9aE%3D&utm_term=news5&utm_content=5




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ





Διαβάστε επίσης:

Οι αγρότες επικρίνουν τη δορυφορική παρακολούθηση της γεωργικής γης τους για τη διατήρηση των επιδοτήσεων της ΕΕ.
https://www.epochtimes.de/etplus/bauern-kritisieren-satellitenueberwachung-ihrer-agrarflaechen-zum-erhalt-von-eu-subventionen-a4392719.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!