Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Επίσκεψη στον ... "εχθρό" – μια εβδομάδα στη Μόσχα


13 Απριλίου 2024

Από την Andrea Drescher

Σε περιόδους πολέμου, τρομοκρατικών επιθέσεων και ταξιδιωτικών προειδοποιήσεων, ένα ταξείδι στη Μόσχα δεν είναι ένα κανονικό ταξείδι σε μία πόλη. 

Παρ' όλα αυτά, το ταξείδι "αξίζει τον κόπο" στα μάτια μου. Μόνο αν οι «κανονικοί άνθρωποι» παραμείνουν σε επαφή, η ομαλότητα μεταξύ των χωρών θα είναι και πάλι δυνατή κάποια στιγμή μετά τον πόλεμο.

Ωστόσο, οι κυρώσεις για κρατήσεις πτήσεων και πιστωτικές κάρτες συμβάλλουν στο γεγονός ότι πολύ λιγώτεροι άνθρωποι από ό,τι πριν  κάνουν αυτό το ταξείδι. 

Είναι περίπλοκο – τουλάχιστον στη δυτική πλευρά. Σκοπός του ταξειδιού μου είναι να επισκεφθώ μία φίλη που ήταν η πρώτη Γερμανίδα στην οποία χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Μόσχα. 

Το κύριο «έγκλημά» της ήταν ότι βοήθησε τα λάθος θύματα του πολέμου. Η υποστήριξη των θυμάτων ενός πολέμου που διεξάγεται από το 2014 αλλά ξεκίνησε μόλις το 2022 από τη ρωσική επίθεση δεν είναι επιθυμητή στη Δύση. Η φίλη μου δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γερμανία, οπότε είμαι ευτυχής να αναλάβω τις συνθήκες του ταξειδιού.


Παρεμπιπτόντως, οι Ρώσοι καθιστούν πολύ πιο εύκολο για τους Ευρωπαίους και ακόμη και τους Γερμανούς να εισέλθουν στη χώρα σήμερα από ό, τι στο παρελθόν. 

Μια επίσημη πρόσκληση δεν είναι πλέον απαραίτητη και η συνήθως χρονοβόρα επίσκεψη στην πρεσβεία δεν είναι πλέον απαραίτητη. Η αίτηση για την ηλεκτρονική θεώρηση είναι γρήγορη για να συμπληρωθεί και είναι ήδη στα εισερχόμενα email μέσα σε τέσσερεις ημέρες - όχι εργάσιμες ημέρες.

Η πτήση, η οποία άλλοτε θα διαρκούσε μόνο λίγες ώρες από τη Βιέννη, είναι τώρα ένα ταξείδι μιας ημέρας. Μέσω Μπακού, Βελιγραδίου ή Κωνσταντινούπολης είναι οι πιο «άμεσοι» τρόποι για να φτάσετε στη Μόσχα. Επιλέγω το δρομολόγιο Μόναχο – Κωνσταντινούπολη – Μόσχα γιατί θέλω να πετάξω μαζί με φίλους από τη Βαυαρία.

Ήξερα από την αρχή ότι αυτή η πτήση ήταν αρκετά τρελλή. Αλλά όταν τελικά κατευθυνθήκαμε προς τη Μόσχα από την Κωνσταντινούπολη μέσω Βίλνιους λίγο πριν από το Καλίνινγκραντ, συνειδητοποίησα ξανά την όλη παράνοια του πράγματος. 

Το CO2 πιθανότατα δεν παίζει ρόλο εδώ. Αλλά πρέπει να πω ότι η διαδρομή πτήσης πάνω από την Οδησσό και το Briansk - δηλαδή, ακριβώς πάνω από την εμπόλεμη ζώνη - έστειλε την αρτηριακή μου πίεση για μικρό χρονικό διάστημα στα ύψη. 

Μέχρι που το μυαλό μου έδειξε τον κλειστό εναέριο χώρο, η πτήση MH17 δεν μπορούσε να βγει από το κεφάλι μου. Αλλά στην αρχή, μόνο μια σχηματική αναπαράσταση μιας άμεσης σύνδεσης μπορούσε να δει στην οθόνη του αεροπλάνου - όχι πολύ φιλική προς τα νεύρα, αλλά ... τι στο καλό.

Οι τελωνειακοί έλεγχοι και οι έλεγχοι διαβατηρίων ήταν εύκολοι, περάσαμε γρήγορα και στην έξοδο με περίμεναν ήδη. Πήρα γρήγορα μια κάρτα SIM, η οποία ήταν επίσης διαθέσιμη ακριβώς πίσω από την έξοδο, αποχαιρέτησα τους συνταξιδιώτες μου και καθόμουν ήδη στο ταξί στο δρόμο για τη φίλη μου.


Πρώτες εντυπώσεις καθώς "περπατάτε" μέσα στην πόλη

Πρώτα απ' όλα, δεν είμαι ούτε ειδικός για τη Ρωσσία ούτε αρμόδια να κάνω μια ειδική δήλωση σχετικά με την πόλη, τους κατοίκους της ή την πολιτική κατάσταση μετά από μια εβδομάδα στη Μόσχα. 

Σε επόμενα άρθρα, θα αφηγηθώ τις συνομιλίες μου με ανθρώπους που ζουν στη Ρωσσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν πολύ πιο συγκεκριμένη εμπειρία. Στη συνέχεια, μόνο εντυπώσεις, τις οποίες μπόρεσα να συλλέξω μέσω ταξιδιωτικά δοκιμασμένης αναζήτησης και διαφόρων συνομιλιών. Χωρίς καμμία αξίωση για τίποτε – είναι εντυπώσεις και όχι γνώση.



Παλιά υπέροχα κτίρια, νέα υπέροχα κτίρια, προκατασκευασμένα κτίρια, άσχημα κτίρια, υποβαθμισμένα. Σχετικά μικρή ορατή φτώχεια, εξαιρετικά υψηλή κυκλοφορία, φαρδιοί δρόμοι σε μορφή αυτοκινητόδρομου 6-8 λωρίδων. 

Καθαρισμός δρόμων παντού, κρατούν τα πράγματα τακτοποιημένα. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο υποβαθμισμένη όσο εδώ στην Αυστρία ή ειδικά στη Γερμανία. Και μένω στο κέντρο μόνο για μία ημέρα αυτή την εβδομάδα. Δεν βλέπω άστεγους, παρ' όλο που σίγουρα υπάρχουν. Αλλά δεν εμφανίζονται όλη την ώρα στο αστικό τοπίο - σε αντίθεση με το Βερολίνο, τη Βιέννη, το Λιντς ... όπου, με την καλύτερη θέληση στον κόσμο, δεν μπορείτε πλέον να το παραβλέψετε.

Πουθενά αλλού δεν έχω δει τόσες πολλές διαφορετικές εθνικότητες με μια ματιά όσο στη Μόσχα. Η χώρα ή η πόλη είναι ένα πολυεθνικό κράτος ή πόλη με την καλύτερη έννοια της λέξης, αν και μου είπαν ότι υπάρχουν σαφείς οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ομάδων.

Οι άνθρωποι στο δρόμο δεν είναι όλοι ντυμένοι με «δυτικά» ρούχα, αλλά η πλειοψηφία συμπεριφέρεται πολύ δυτικά – δυστυχώς. Δεν βλέπω σχεδόν κανέναν που να μην έχει κινητό τηλέφωνο στο χέρι του ή κουμπί στο αυτί του. 

Η LGBTQ κοινότητα απαγορεύεται στη Μόσχα, οπότε δεν παρατηρώ εμφανείς 'woke' τραβεστί στο αστικό τοπίο. 

Αυτό που βλέπω είναι νέοι άνθρωποι με πολύχρωμα ρούχα manga, κορίτσια με χείλη με ένεση σιλικόνης και ενήλικες που τρέχουν μέσα στην πόλη με σκούτερ - οπότε τέτοια τρέλλα είναι επίσης δυνατή εδώ.

Από καιρό σε καιρό βλέπω άνδρες με το τυπικό "στρατιωτικό στυλ ένδυσης", πιθανότατα θέλουν να δείξουν αλληλεγγύη με το στρατό. Δεν βλέπω σχεδόν καθόλου πραγματικούς στρατιώτες, όχι όπως στο Ισραήλ, όπου αποτελούν φυσικό μέρος του αστικού τοπίου.

Δεν ξέρω αν τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν λόγω του πολέμου. Γύρω από το Κρεμλίνο μπορείτε να δείτε αστυνομία, στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας. Μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς. Έξω από το κέντρο της πόλης, οι επίσημες δυνάμεις είναι ελάχιστα αισθητές. 

Ούτε στο Κρεμλίνο, ούτε στο κέντρο της πόλης ούτε στα διάφορα περίχωρα έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πολεμική διάθεση. Αντιθέτως. Όλα μοιάζουν με φυσιολογική ζωή. Λόγω της επίθεσης στο Crokus, υπάρχουν έλεγχοι πρόσβασης στο Κρεμλίνο, στο πολυκατάστημα Gum και σε άλλα δημόσια κτίρια με μεταλλικές κλειδαριές - αλλά εκτός από αυτό, δεν παρατηρώ ... τίποτε.

Το μετρό είναι ένας εφιάλτης. Για έναν νεοεισερχόμενο όπως εγώ, είναι κόλαση γιατί δεν μπορώ να συλλάβω το τεράστιο μέγεθος και την πολυπλοκότητα των αμέτρητων γραμμών τόσο γρήγορα, κάτι που φυσικά με αναστατώνει. Παρατηρώ επίσης ότι με απογοητεύει να μην μιλάω τη γλώσσα, να μπορώ να αποκρυπτογραφώ αργά τα γράμματα.

Αλλά το μετρό είναι επίσης ένα όνειρο όσον αφορά την καθαριότητα, την ομορφιά, την τιμή και τη διαθεσιμότητα.

Συνήθως, υπάρχει ένα τραίνο κάθε 30 δευτερόλεπτα. Και για 54 ρούβλια, ή περίπου 50 σεντ, μπορείτε να ταξιδέψετε σε όλη την πόλη. Και ένα τέτοιο ταξείδι μπορεί εύκολα να διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες. Η φίλη που επισκέπτομαι λέει ότι μερικές φορές περνά τη μισή της μέρα στο μετρό.

Ανέκδοτο παρεμπιπτόντως: Στη "μικρή πόλη" της Μόσχας βρίσκομαι στο σιδηροδρομικό σταθμό Kievskaya και ποιον συναντώ; Οι φίλοι μου που ταξίδεψαν μαζί μου, που έκλεισαν ένα ξενοδοχείο κοντά. Είναι τρελλό. Αυτή η πόλη έχει μεταξύ 13 και 20 εκατομμύρια κατοίκους και απλά συναντιόμαστε στο δρόμο. Υπάρχουν συμπτώσεις!

Σχετικά με τον αριθμό των κατοίκων: Επισήμως, 13 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στη Μόσχα, αλλά λέγεται ότι υπάρχουν πολλοί παράνομοι μετανάστες. Οι αριθμοί που αναφέρω κυμαίνονται μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων. Νέες συνοικίες χτίζονται παντού για να φιλοξενήσουν τις μάζες των ανθρώπων. Μερικά από αυτά τα πολυώροφα κτίρια έχουν πιθανώς περισσότερους ανθρώπους από ολόκληρο το χωριό μου. Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να ανθεί. Σε κάθε διαδρομή με ταξί ή στις υπέργειες διαδρομές του μετρό, βλέπω νέα κτίρια σε μια μεγάλη ποικιλλία σταδίων.

Δεν παρατηρώ ούτε κυρώσεις. Αριστερά και δεξιά του κτιριακού συγκροτήματος όπου ζει η φίλη μου, υπάρχουν δύο μικρά σούπερ μάρκετ – και υπάρχουν τα πάντα.

Μπύρα Corona, κέτσαπ Heinz, καφές Nestlé ... Λοιπόν, κυρώσεις.

Ποιος επιβάλλει κυρώσεις σε ποιον – και ποιος υποφέρει ως αποτέλεσμα;

Δεν θέλω καν να μιλήσω για μεγάλα σούπερ μάρκετ. Η επιλογή των προϊόντων μου φαίνεται πολλές φορές μεγαλύτερη από ό, τι στο πλησιέστερο Euro-Spar στην Αυστρία, το οποίο, παρεμπιπτόντως, βλέπω επίσης στη Μόσχα. 

Εκτός από τις αμέτρητες δυτικές μάρκες που γνωρίζω, υπάρχει μια ποικιλλία τροφίμων σε αυτούς τους παραδείσους αγορών που πιθανώς αντιστοιχούν περίπου στην λτου πολυεθνικού κράτους. Η προσφορά με κάνει να ζηλεύω.

Αλλά αυτό που δεν μπορώ να αντιμετωπίσω καθόλου είναι οι μη χαμογελαστοί άνθρωποι στη Μόσχα. Παρ' όλο που το ήξερα εκ των προτέρων, δεν θα το συνηθίσω. 

Δεν θα σας δουν, όπως μου εξηγεί ένας γνωστός μου στη Μόσχα. Όλοι παραβλέπουν ο ένας τον άλλον και αυτό είναι εντελώς εξαντλητικό για μένα σε σύγκριση με άλλες χώρες που έχω πάει μέχρι τώρα. 

Στο δρόμο, δεν μπορώ να βρω την πρόσβαση που θεωρώ δεδομένη στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα. Τρία φιλικά χαμόγελα και είστε καλεσμένοι σε δείπνο - λίγο υπερβολικό.

Αλλά υπάρχει επίσης κάτι καλό σε αυτήν την απόμακρη στάση, όπως μαθαίνω. Οι άνθρωποι απλά δεν παρεμβαίνουν στη ζωή των άλλων ανθρώπων.

Η λανθασμένη χρήση μάσκας στη Ρωσσία δεν οδήγησε σε διαλέξεις, καθώς ήταν στην ημερήσια διάταξη στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Αλλά δεν θέλω να πω ότι ο λαός της Μόσχας δεν είναι φιλικός. Απλά δεν επικοινωνούν μη λεκτικά όπως έχω συνηθίσει. Και λόγω έλλειψης γλωσσικών δεξιοτήτων, δεν έχω την ευκαιρία για άμεση προσωπική ανταλλαγή. 

Στο Μουσείο Γερμανών Αντιφασιστών και στο Μουσείο Επιζώντων Ολοκαυτώματος Παιδιών Πολέμου – δύο περιπτώσεις στις οποίες υπήρχε διερμηνεία – οι άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολύ άνω των 80 ετών, ήταν μάλιστα εξαιρετικά φιλικοί μαζί μου. 

Το γεγονός ότι, ως Γερμανίδα, αντιμετωπίστηκα τόσο πολύ φιλικά και μάλιστα μου έδωσαν ένα περιστέρι ειρήνης, σοκολάτα και ένα βιβλίο, με άγγιξε πάρα πολύ.

Στο ταξείδι της επιστροφής υπήρξε μια άλλη ξεχωριστή εμπειρία. 

Δεν μπορείτε να αγοράσετε τσιγάρα σε ολόκληρο το αεροδρόμιο της Μόσχας, ούτε καν στα αφορολόγητα. Αυτό ήταν αρκετά άβολο για τους συνταξιδιώτες μου. Το μέλος του προσωπικού του αεροδρομίου που τους έδωσε αυτά τα άσχημα νέα είχε την καλοσύνη να τους δώσει ένα πακέτο τσιγάρα. Δεν ήθελε να δεχτεί χρήματα. Σίγουρα υπάρχει: ο φιλικός λαός της Μόσχας.



Αυτό που ξεχωρίζει επίσης θετικά στο μετρό είναι το γεγονός ότι οι νεώτεροι άνθρωποι σηκώνονται πάντα όταν οι μεγαλύτεροι (όπως εγώ) ανεβαίνουν και δεν υπάρχει θέση. Ωραία. Μετά από όλα, μια φορά μια γυναίκα μου χαμογέλασε ακόμη και στο μετρό. Και χαμογέλασα πίσω. Χαμογελάσαμε σκόπιμα ο ένας στον άλλο, παρ' όλο που μας έλειπε η γλώσσα και διασκεδάζαμε μη λεκτικά από τα ζόμπι με τα smartphone που κάθονταν γύρω μας.

Παρεμπιπτόντως, αυτό που δεν παρατήρησα καθόλου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι ραβδώσεις σύννεφων στον ουρανό - αν και υποτίθεται ότι είναι εκεί, όπως μου είπαν. Μπορεί λοιπόν να είναι σύμπτωση. Αυτό που έμαθα ήδη στην πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα: πριν από τις μεγάλες διακοπές βρέχει. Έτσι, η χειραγώγηση του καιρού δεν είναι ξένη εκεί, ούτε το 5G και το AI, φυσικά. Εξάλλου, η Μόσχα είναι μια σύγχρονη πόλη.


Η ψηφιοποίηση φαίνεται να είναι γραμμένη με κεφαλαία γράμματα

Μιλώντας για ψηφιοποίηση, μου φαίνεται ότι αυτό έχει προχωρήσει πάρα πολύ στη Μόσχα. Από την άλλη, η Αυστρία και η Γερμανία ειδικότερα είναι πιθανώς αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό που μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα είναι: να μεταφέρετε χρήματα από το κινητό σας τηλέφωνο, να πληρώσετε λογαριασμούς γεύματος, να στείλετε χρήματα σε φίλους. 

Η πληρωμή με μετρητά δεν περιορίζεται ούτε καν απαγορεύεται, αλλά αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επειδή το κατάστημα στο οποίο βρίσκεστε δεν έχει ρέστα. Έπρεπε να το βιώσω η ίδια στην πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο. Εξάλλου, "όλοι" πληρώνουν με κάρτα ούτως ή άλλως.

Παρεμπιπτόντως, οι ψηφιακές δυνατότητες είναι επίσης δημοφιλείς στους επικριτικούς Γερμανούς δημοσιογράφους. Ένας γνωστός που μου είπε ότι θα τα κατάφερνε χωρίς την Google και τα παρόμοια, επειδή δεν μπορεί να την εμπιστευτεί και πιστεύει ότι η ψηφιακή παρακολούθηση είναι τρομερή, δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα ψηφιακά συστήματα (ελέγχου) της Ρωσσίας.

Φυσικά, δεν το βλέπω έτσι. Στη Δύση, υπάρχει η Amazon, η Booking.com, η Google, η Uber και η Lieferando, στη Μόσχα υπάρχει η Yandex. Για όλα. Η οδήγηση ταξί χωρίς την εφαρμογή Yandex φαίνεται δύσκολη, η παραγγελία μεσημεριανού γεύματος γίνεται με τη Yandex. Ψάχνετε για ο,τιδήποτε, συμβουλεύεστε τη Yandex. Στη Ρωσσία, δεν χρειάζεται καν να συμβιβάζετε τα δεδομένα των χρηστών πια. Η Yandex ξέρει τα πάντα για εσάς. 

Επιπλέον, υπάρχει η πανταχού παρούσα παρακολούθηση με κάμερες - όχι μόνο στο κέντρο της πόλης γύρω από το Κρεμλίνο, αλλά και στα περίχωρα. Στις παιδικές χαρές και μπροστά από κτίρια κατοικιών, παντού μπορείτε να δείτε τις κάμερες αν κοιτάξετε πιο κοντά. 

Δεν μπορώ να νοιώσω άνετα έτσι. Ακόμα και στο πάρκο δεν είσαι απαρατήρητος. Η παρακολούθηση με κάμερα, σε συνδυασμό με την επέκταση του 5G και την προφανή απώλεια της σημασίας των μετρητών, κάνει τις θεωρίες συνωμοσίας να γυρίζουν προς μια δυσάρεστη κατεύθυνση.

Τους φόβους μου ότι τα μετρητά στη Ρωσσία έχουν πολύ περιορισμένο προσδόκιμο ζωής συμμερίζονται επίσης άνθρωποι με μεγαλύτερη εμπειρία στη χώρα. Με ένα μέσο ενημέρωσης που δεν έχει πλέον άδεια στην Ευρώπη, θα μπορούσε κανείς να μάθει τι πιστεύει η πλειοψηφία των Ρώσων γι' αυτό. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν μου επιτρέπεται να το παραθέσω, θα ήθελα μόνο να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι οι φόβοι μου επιβεβαιώνονται επίσης από αρμόδιους ανθρώπους από τη Ρωσσία.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το άρθρο 64 παράγραφος 3α του νόμου για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (AMD-G), μια συγκεκριμένη παράθεση μπορεί να τιμωρείται υπό ορισμένες συνθήκες, καθώς δεν μπορεί κανείς να συμβάλει στη διάδοση του περιεχομένου ακόμη και «με οποιονδήποτε άλλο τρόπο». 

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν έχω 50.000 ευρώ στη διάθεσή μου, θα αποφύγω να παραθέσω και θα ζητήσω την κατανόησή σας.


Συζητήσεις με εξόριστους και εχθρούς

Η φίλη μου δεν είναι η μόνη Γερμανίδα από το πολιτικό μου περιβάλλον που ζει στη Ρωσσία. Ειδικά από τον Φεβρουάριο του 2022, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία δέχονται πιέσεις επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να υποστηρίξουν το αφήγημα του «κακού Ρώσου» και του πολέμου που «ξέσπασε ξαφνικά και απροσδόκητα στις 24/2/22».

Αυτό οδήγησε στην ιδέα της συνέντευξης αρκετών από αυτούς τους εξόριστους και τη δημιουργία μιας μικρής σειράς άρθρων με τίτλο «Γερμανοί στη ρωσική εξορία», τα οποία θα δημοσιευτούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

Στις συζητήσεις με αυτούς τους «εξόριστους» μπορούσα να δω πολύ μεγάλες διαφορές. Από το «φυγαδεύτηκαν και ντε φάκτο εγκλωβίστηκαν», μέχρι το «μετανάστευσαν χωρίς να είναι απόλυτα  προετοιμασμένοι» για να «επιστρέψουν στην παλιά πατρίδα», όλα ήταν εκεί. 

Είτε έφτασε μόνος είτε σε ένα δίκτυο επαφών, είτε από το 2022 είτε για πάνω από 25 χρόνια στην πόλη, είτε απειλείται από ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία είτε από τακτικά ταξείδια στην παλιά πατρίδα: το εύρος των ατομικών μοιρών έχει τεράστια επιρροή στον κόσμο της εμπειρίας, η οποία αντικατοπτρίζεται στις συνομιλίες.

Η πλειοψηφία των συνομιλητών μου ήταν γνωστοί σε μένα από το δημοσιογραφικό περιβάλλον για αρκετά χρόνια, μερικοί από αυτούς προσωπικά. Τους γνώρισα ως έντιμους, ειλικρινείς και αφοσιωμένους ανθρώπους. Σήμερα εργάζονται για ένα γερμανόφωνο ρωσικό μέσο ενημέρωσης που δεν επιτρέπεται να το αναφέρω. Για λόγους. § 64. Επαναλαμβάνομαι.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο τύπος μετανάστευσης εργατικού δυναμικού στη Ρωσσία επιτρέπει μια ευκολότερη αρχή από την είσοδο στη χώρα ως αιτών άσυλο. Αλλά ακόμη και στις συνομιλίες με τους υπαλλήλους της "SU", κατέστη προφανές ότι η Ρωσσία δεν προσφέρει έντονη φιλόξενη κουλτούρα για τους αλλοδαπούς και τα προβλήματα των νεοφερμένων συχνά υποτιμώνται.

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις συνοψίζονται στη σελίδα Moya Rossiya, αν και σκοπίμως παραθέτω μόνο τις προκλήσεις εδώ.

Γραφειοκρατικά εμπόδια: Οι διαδικασίες μετανάστευσης και οι άδειες εργασίας είναι συχνά περίπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες.


Κοινωνική ένταξη: Η ένταξη στη ρωσική κοινωνία μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά εάν υπάρχουν γλωσσικά εμπόδια.

Συνθήκες εργασίας: Ορισμένοι μετανάστες αντιμετωπίζουν δυσμενείς συνθήκες εργασίας, όπως πολλές ώρες εργασίας ή χαμηλότερους μισθούς.

Ανασφάλεια δικαίου: Χωρίς σαφές νομικό καθεστώς ή μόνο με προσωρινές άδειες εργασίας, πολλοί μετανάστες βιώνουν ένα αβέβαιο μέλλον.

Επισφαλής απασχόληση: Η αυστηρή νομοθεσία και ο κίνδυνος απώλειας θεώρησης ή άδειας διαμονής οδηγούν σε εξάρτηση και δυνατότητα εκμετάλλευσης.

Έμμεσες διακρίσεις: Οι μετανάστες συναντούν εμπόδια στην αναζήτηση στέγης, τα οποία συχνά εκμεταλλεύονται εις βάρος τους στην αγορά κατοικίας.

Ορισμένα από τα σημεία που αναφέρθηκαν εξετάστηκαν επίσης με παρόμοια μορφή από τους συνομιλητές μου. Αλλά περισσότερα για αυτό στα ακόλουθα άρθρα.

Δεν μίλησα μόνο με εξόριστους. Χάρη στις επαφές των φίλων μου, είχα την ευκαιρία να συναντήσω έναν βετεράνο του Ολοκαυτώματος και έναν βετεράνο του πολέμου στο Ντονμπάς και να πραγματοποιήσω σύντομες συνεντεύξεις μαζί τους. «Συνομιλίες με εχθρούς» – με Ρώσους. Αλλά χωρίς συζητήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις, δεν μπορείς να χτίσεις γέφυρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι συζητήσεις ήταν σημαντικές για μένα.

Αν είναι πιθανό να μεταναστεύσω στη Μόσχα; Ποτέ! Είμαι πάρα πολύ λατινόφιλη για αυτό. Αν πρέπει να φύγω από την Ευρώπη, θα είναι για τη Λατινική Αμερική. Εκεί το νοιώθω σπίτι! 

Αλλά η Μόσχα αξίζει σίγουρα ένα ταξείδι, έστω και μόνο για να διατηρήσεις επαφές με τους ανθρώπους. 

Για μένα, «οι Ρώσοι» δεν είναι εχθροί. Και δεν αντιμετωπίστηκα ως «εχθρός» από κανέναν από τους Ρώσους που συνάντησα. Αν και όλοι όσοι συνάντησα και με τους οποίους μπόρεσα να ανταλλάξω ιδέες χάρη στους διερμηνείς γνώριζαν τη συζήτηση για τους πυραύλους κρουζ Taurus στη Γερμανία.


Οι άνθρωποι αρνούνται να είναι εχθροί: ένα σύνθημα του κινήματος ειρήνης που έχει επιβιώσει.

PS. Δεν θα ήθελα να αποκρύψω το βίντεο ενός νεαρού Γερμανού φοιτητή που πέρασε ένα εξάμηνο στην Αγία Πετρούπολη από κανέναν. 

Η άποψή του για την πόλη μετά από 5 μήνες, είναι πολύ συμπαθητική.









ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!