Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ (και πρώην κομμουνιστής) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ...


Αποτέλεσμα εικόνας για γεωργιοσ γεωργαλασ

Πλήρης ημερών, (στα 88 του) απεδήμησεν εις Kύριον, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο δημοσιογράφος, εκδότης, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Γεώργιος Γεωργαλάς.
Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό των Αγίου Σεραφείμ και Προφήτη Ηλία στην Παλαιά Πεντέλη. 
Γεννήθηκε στο Κάϊρο της Αιγύπτου, το 1928, από Έλληνες γονείς. Η οικογένειά του ήταν μικροαστικής Δωδεκανησιακής προελεύσεως. 
Αποτέλεσμα εικόνας για γεωργιοσ γεωργαλασ

Το 1947 αποφοίτησε από την Αμπέτειο Σχολή του Καΐρου και ήρθε στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή. Ήταν κομμουνιστής από τα 15 του. 

Κατά τη διάρκεια του "Εμφυλίου" Πολέμου, το 1948 κατέφυγε στο Παρίσι ως πολιτικός πρόσφυγας κι από εκεί βρέθηκε στην Ουγγαρία, σαν δάσκαλος και διευθυντής στο σχολείο των παιδιών των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, και διετέλεσε εκφωνητής της Ελληνικής Εκπομπής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βουδαπέστης.

Παράλληλα φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Στελεχών του Ουγγρικού κομμουνιστικού κόμματος. 

Το 1951 αποσπάσθηκε στον τομέα της Προπαγάνδας και κατά την κρίση του Σουέζ, το 1951, στάλθηκε ως ανταποκριτής του Ουγγρικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αίγυπτο. 

Τον Οκτώβριο του 1956, πήγε ξανά στην Αίγυπτο για την επίσκεψη Χρουστσώφ στην Αίγυπτο, και τότε ζήτησε πολιτικό άσυλο στην αμερικανική πρεσβεία. 
Από την Αίγυπτο επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου δικάσθηκε και αθωώθηκε. 

Από το 1958 έως το 1970, ήταν ειδικός συνεργάτης των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα ψυχολογικού πολέμου και ιδεολογικής προπαγάνδας. 
Ανήκε στο 7ο γραφείο του Γ.Ε.Σ. ενώ δίδασκε ταυτόχρονα Σοβιετολογία και προπαγάνδα σε σχολές αξιωματικών του Στρατού και της Χωροφυλακής.

Το 1960-1964 εξέδιδε το περιοδικό Σοβιετολογία. Το 1965 σύστησε την Ένωση Νέας Ελληνικής Δημοκρατίας, κάνοντας έκκληση σε κάθε δυσαρεστημένο από την Ε.Ρ.Ε. την Ένωση Κέντρου ακόμα και την Ε.Δ.Α., να συσπειρωθούν στο αναγεννητικό κίνημα που είχε συγκροτήσει.

Το 1970 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και ήταν ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ανασυγκρότησε την Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών. 

(Ο Γεώργιος Γεωργαλάς διετέλεσε συνεργάτης, αρθρογράφος, διευθυντής, εκδότης εφημερίδων και περιοδικών, ενώ υπήρξε επί σειράν ετών, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός αναλυτής. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, αφοσιώθηκε στη μελέτη και τη συγγραφή της ελληνικής Ιστορίας. 

Σταθμός στη συγγραφική του πορεία ήταν η σειρά βιβλίων με τίτλο «Ρίζες», μέσα από τα οποία επιχείρησε μια προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας από την Προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους. Σήμα κατατεθέν του συγγραφέα υπήρξαν, επίσης, τα βιβλία «Ο κομμουνισμός» και «Η προπαγάνδα».
Για μεγάλο χρονικό διάστημα της Επταετίας, είχε μόνιμη τηλεοπτική εκπομπή στην κρατική ΥΕΝΕΔ, παρουσιάζοντας θέματα πολιτικά, ιστορικά και προπαγάνδας. Υπήρξε πολυγραφότατος, βαθιά ενημερωμένος και συχνά "ανατρεπτικός" σε σχέση με την 'συμβατική' ιστορία... "Παπαφλέσσας")


Μετά διορίστηκε υφυπουργός Γενικός Διοικητή Κρήτης, και το 1973 επανήλθε στη Γενική Γραμματεία Τύπου. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στο συγγραφικό του έργο.
Ήταν έγγαμος και έχει μία θυγατέρα. Νοσηλευόταν διασωληνομένος το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Το πρώτο διάστημα του 2017, επίκειται η έκδοση της αυτοβιογραφίας του, αποτελουμένης απο 800 σελίδες, που προ ημερών μόλις ολοκληρώθηκε η διόρθωσή της. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

(Στοιχεία απο πολλές ιστοσελίδες /"Παπαφλέσσας")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!