Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Βρέθηκε Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Εκκλησία του 6ου αιώνος στο Ισραήλ. (ΠΑΝΤΟΥ Ε Λ Λ Η Ν Ι Σ Μ Ο Σ!)



Μια εκκλησία της βυζαντινής εποχής αφιερωμένη σ’ έναν ανώνυμο μάρτυρα ήρθε στο φως κοντά στην Ιερουσαλήμ έπειτα από ανασκαφές που διήρκεσαν τρία χρόνια, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί ερευνητές.


Ισραηλινοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τα γυάλινα παράθυρα, αλλά παρέμειναν άναυδοι και με απορίες σχετικά με την ταυτότητα του «ένδοξου μάρτυρα» στον οποίο αφιερώθηκε η βασιλική του 6ου αιώνα.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως στην πόλη Beit Shemesh, δυτικά της Ιερουσαλήμ, δάπεδα διακοσμημένα με μεγάλα μωσαϊκά που απεικονίζουν πουλιά, καρπούς και φυτά, πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια περίεργη ελληνική επιγραφή που έχει μπερδέψει τους ερευνητές.



«Βρήκαμε μια επιγραφή στο προαύλιο της εκκλησίας που αφιερώνει αυτόν τον χώρο στη μνήμη ενός ‘ενδόξου μάρτυρος’», λέει ο Μπενιαμίν Στόρτσαν, ο οποίος διηύθυνε τις ανασκαφές. 
«Ο μάρτυρας δεν κατονομάζεται και εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο».


Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) χρονολογεί από τον 6ο αιώνα την εκκλησία αυτή, η οποία βρίσκεται γύρω στα 16 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το 'Reuters'.



Μία υπόγεια κρύπτη, που βρέθηκε κάτω από το κύριο τμήμα της εκκλησίας, πιστεύεται ότι είχε στεγάσει το λείψανο του μάρτυρα. 
«Αυτό είναι το πιο ιερό μέρος στην εκκλησία», λέει ο Στόρτσαν προσθέτοντας πως στον χώρο σύχναζαν προσκυνητές. 


Αν και ο εν λόγω μάρτυρας είναι άγνωστος, ο Στόρτσαν είπε πως η πολυτέλεια του συγκροτήματος μπορεί να φανερώνει ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μια σημαντική μορφή. 

Μια άλλη επιγραφή δείχνει πως ο βυζαντινός αυτοκράτορας Τιβέριος Β’ Κωνσταντίνος είχε βοηθήσει αργότερα στη χρηματοδότηση μιας επέκτασης της εκκλησίας.




«Ξέρουμε για λίγες εκατοντάδες εκκλησίες στους Άγιους Τόπους, όμως αυτή η εκκλησία υπερτερεί κατά πολύ των περισσότερων εξ αυτών όσον αφορά την κατάσταση στην οποία διατηρείται και την αυτοκρατορική εμπλοκή στη χρηματοδότησή της», τόνισε ο Στόρτσαν.



Πηγή: cnn.gr, haaretz.com
το είδαμε ΕΔΩ


http://koukfamily.blogspot.com/2019/10/6.html

"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

1 σχόλιο:

  1. Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης:

    "Η Αγία Γραφή, οι Βίοι των Αγίων και οι Άγιοι Πατέρες είναι το φως που διώχνει το σκοτάδι της ψυχής".


    Ο άγιος Πορφύριος, απευθυνόμενος σε κάποιον επισκέπτη του, είπε: «να διαβάζεις πάρα πολύ, για να σου φωτίσει ο Θεός το νου». Κι έφερνε την εξής εικόνα: «Βρίσκεσαι μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και κουνάς τα χέρια σου για να διώξεις το σκοτάδι, το οποίο φυσικά δεν φεύγει. Αν ανοίξεις το παράθυρο και μπει το φως μέσα, το σκοτάδι θα φύγει. Το ίδιο γίνεται και με τη μελέτη. Η αγία Γραφή, οι Βίοι των Αγίων και οι Πατέρες είναι το φως που διώχνει το σκοτάδι της ψυχής».

    Ο άγιος Πορφύριος έλεγε: «Να ξέρετε ότι τα πάντα εναποθηκεύονται μέσα στη μνήμη μας και, όταν ο Χριστός κρίνει κατάλληλη την ώρα, μας τα αποκαλύπτει».


    Πηγή:
    https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/i-meleti-os-odos-sotirias

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!