Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Σ π ά ν ι α ντοκουμέντα της Αντίστασης: «Το ΕΑΜ και αι λαϊκαί ελευθερίαι», άρθρο του Κομνηνού Πυρομάγλου στον Τύπο της Αντίστασης.




αναδημοσίευση από τα Ιστορικά Χρονικά

Το άρθρο αυτό αποτελεί ντοκουμέντο για το 1943. 
Ο Κομνηνός Πυρομάγλου συνέταξε το εν λόγω πληροφοριακό δελτίο και το απέστειλε στον Ηρακλή Πετιμεζά, ο οποίος το δημοσίευσε στον αντιστασιακό Τύπο της εποχής. Μεταπολεμικά συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του Πετιμεζά «Εθνική Αντίσταση και κοινωνική επανάσταση, Ζέρβας και ΕΑΜ» ( σ. 205-207):

Αποτέλεσμα εικόνας για κκε το κόμμα του εγκλήματοσ και τησ προδοσίασ

ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΙ ΛΑΪΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΙ

Μεταξύ των άλλων που συνελήΦθησαν από τες ομάδες του ΕΑΜ κατά τον αφοπλισμόν της ομάδος Κωστοπούλου – Σαράφη ήσαν και ο υπομοίραρχος Δημήτριος Βιλαέτης, ο ενωμοτάρχης Μάργαρης Κωνσταντίνος και ο χωροφύλαξ Τσιχλάκης.

Αυτούς τους έσφαξεν ο Γεώργιος Κοκοστάμου – ψευδώνυμον Χασιώτης – κομμουνιστής, ζωοκλόπος, απόφοιτος των φυλακών, από το Μαυρέλι της Καλαμπάκας, κατά τον εξής τρόπο, αφού προηγουμένως τους ελήστευσεν ο Νικόλαος Παπαρούνας – ψευδώνυμον Ηπειρώτης – από το Ανθηρό:

Χωρίς ούτε καν να γίνη έστω και μία υποτυπώδης δίκη – το ΕΑΜ είναι αλάνθαστον και ακέκαστον! – πρώτος σφάχτηκεν ο Μάργαρης με τα χέρια δεμένα στο λαιμό. Ο δυστυχής ζήτησε να τουφεκισθή αντί να σφαγή. 

Ο Βιλαέτης, όταν είδε να σφάζεται ο Μάργαρης, θέλοντας να τουφεκισθή, προσπάθησε να φύγη τρέχοντας. 

Ο «Χασιώτης» άφησε μισοσφαγμένο τον Μάργαρη, έτρεξε προς τον Βιλαέτη και με μαχαιριές στην πλάτη από τα πάνω προς τα κάτω αφέθηκε αυτός επί τόπου! 
Γύρισε ύστερα και αποτελείωσε τον Μάργαρη....

– Εις Ζογλόπι (Ραχούλα) εξετελέσθησαν ή εσφάγησαν ο υπενωμοτάρχης Μπόχος από την Πορτή, ο ενωμοτάρχης Τσουρής από την Δρακότρυπα, ο χωροφύλαξ Ταμπάκης από την περιφέρεια Ζογλοπίου. Ήσαν επίσης της ομάδος Κωστοπούλου.

– Εις Θέρμην (Κεφαλόβρυσο) αντάρτες του ΕΑΜ συνέλαβαν τον Κακούρη, 70 ετών και, αφού του έγδαραν τις πατούσες, έβαλαν αλάτι πάνω στις σάρκες και ξανάδεσαν πάλι το δέρμα της πατούσας.

– Επίσης εσφάγη στην Θέρμη (Κεφαλόβρυσο), κατά τον πιο άγριο τρόπο, ο Τσιτσέλης από την Γαβαλού Μακρυνείας. 



"Ιωάννης Καποδίστριας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!