Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΒΓΑΛΕ 6,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΣΕ ΚΡΟΙΣΟΥΣ !!!Περίπου 2.000.000.000 ευρώ υπολογίζεται ότι δαπανούν κάθε χρόνο χιλιάδες κροίσοι σε όλο τον κόσμο για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμα και τρίτο διαβατήριο. 

Μοιάζει απίστευτο; 
Ίσως όχι, εάν λάβουμε υπ΄όψη ότι για ολιγάρχες από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή η τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα ή ομόλογα μιας ευρωπαϊκής χώρας με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ιθαγένειας αποτελεί επενδυτική κίνηση με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση σε νέες αγορές.


"Μαγνήτη" τέτοιου είδους επενδύσεων αποτελεί η Κύπρος, η οποία από το 2013, οπότε υλοποιεί το πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας και άδειας παραμονής για επενδύσεις από υπηκόους τρίτων χωρών, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε έναν πολύ σημαντικό αριθμό αιτήσεων που βρίσκεται σε αναμονή.

Ο "κόφτης" και τα κίνητρα

Ωστόσο, η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην προχωρήσει τη διαδικασία για 29 άτομα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας, που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης διαβατηρίου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κύπρου, με ορισμένους να αναφέρουν ότι αποστέλλεται λανθασμένο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. 


Σύμφωνα με το σκεπτικό του νέου νομοθετικού πλαισίου της κυπριακής κυβέρνησης, διαβατήριο δεν θα χορηγείται σε όσους έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη τα τελευταία δέκα χρόνια ή καταζητούνται από την Interpol. 
Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα "ξεπλύματος" μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγής. 

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η χορήγηση διαβατηρίου έναντι υλοποίησης επένδυσης σημαντικού προϋπολογισμού υπάρχει στον σχεδιασμό και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά "απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις", όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Τι προσφέρει, όμως, η Κύπρος;

Το κυπριακό πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας της νησιωτικής χώρας είναι από τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική εταιρεία Shorex Capital, που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όσους επιδιώκουν να επενδύσουν για να αποκτήσουν δεύτερη ιθαγένεια.

Η Κύπρος προσφέρει στους κροίσους υπηκόους τρίτων χωρών ένα εύρος επενδυτικών επιλογών, που δεν περιορίζεται στην τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητη περιουσία, με αντάλλαγμα τη χορήγηση της αποκαλούμενης "κατ' εξαίρεση πολιτογράφησης" στη χώρα φυσικών προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης. 

Η χορήγηση, δηλαδή, του κυπριακού διαβατηρίου λαμβάνει χώρα εφόσον ο ενδιαφερόμενος είτε συνδυάσει είτε πραγματοποιήσει μία από τις εξής επενδύσεις:

- Αγοράσει ή αναπτύξει ακίνητο αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ.

- Προχωρήσει στην αγορά, σύσταση ή συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες με κόστος επένδυσης τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

- Αγοράσει ομόλογα, αξιόγραφα και χρεόγραφα αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. από κυπριακούς Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) που έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, εάν οι υποψήφιοι επενδυτές συνδυάσουν τις παραπάνω επενδύσεις, θα πρέπει το συνολικό ύψος τους να ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ.

Στα "μυστικά" επιτυχίας του κυπριακού προγράμματος συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μετά την παρέλευση τριετίας οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν, αρκεί να διατηρούν στην κυριότητά τους, εφ' όρου ζωής, σπίτι με ελάχιστη αξία 500.000 ευρώ. 

Επίσης, δεν προβλέπεται η υποχρεωτική παραμονή στην Κύπρο ύστερα από την απόκτηση του διαβατηρίου, με τον επενδυτή να υποχρεούται μόνο να επισκέπτεται τη χώρα μία φορά ανά δύο χρόνια. 

Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της κυπριακής υπηκοότητας επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς την υποχρέωση έκδοσης Visa, σε 158 χώρες παγκοσμίως, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.

Εναλλακτικά, η αγορά νεόδμητου σπιτιού με ελάχιστη αξία ύψους 300.000 ευρώ συνοδεύεται, σε διάστημα δύο μηνών από την υποβολή αίτησης, με τη χορήγηση άδειας παραμονής, η οποία έχει ισχύ για το σύνολο της οικογένειας του αιτούντα επενδυτή.

Όλα αυτά κατατάσσουν υψηλά την Κύπρο ως προς την ευκολία απρόσκοπτης μετακίνησης μη Ευρωπαίων σε χώρες για τις οποίες απαιτείται βίζα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δείκτη (Visa restrictions) της εταιρείας Henley & Partners, η νησιωτική χώρα κατατάσσεται 16η διεθνώς, καθώς η υλοποίηση επένδυσης, μέσω των προγραμμάτων χορήγησης υπηκοότητας ή άδειας παραμονής, "ξεκλειδώνει" την πρόσβαση, χωρίς να απαιτείται visa, προς 158 χώρες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κυπριακό real estate εμφάνισε τα τελευταία χρόνια υψηλή διψήφια αύξηση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών, που συνδέεται με τα προγράμματα παροχής δικαιωμάτων μόνιμης διαμονής και υπηκοότητας σε υπηκόους τρίτων χωρών, αλλά και στα φορολογικά κίνητρα που παρέσχε η κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την αναθέρμανση της κτηματαγοράς.

Είχε προηγηθεί το διάστημα 2010-2015 η καθίζηση στην κυπριακή αγορά ακινήτων, σε συνέχεια, βέβαια, της κρίσης που είχε πλήξει τότε την ελληνική οικονομία. 

Παρά τις στρεβλώσεις, που έχουν έρθει στην επιφάνεια, οι ντόπιοι μεσίτες περιγράφουν το πρόγραμμα της χορήγησης διαβατηρίου ως "success story" που έσωσε από την ολική καταστροφή την κυπριακή κτηματαγορά, η οποία βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάρρευση. 

Από το 2013, που η κυπριακή κυβέρνηση άλλαξε, υιοθετήθηκε ενιαία στρατηγική για την ανάκαμψη του real estate, στόχος που επιτεύχθηκε, καθώς επέστρεψαν μαζικά οι ξένες επενδύσεις.

ΠΗΓΗ


"ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!