Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Τουρκία: Ανοίγουν ταυτόχρονα η Παναγία Σουμελά και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας ως ....τζαμί ! (ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΚΑΤΙ στό Ελλαδιστάν;;;;;;)

Τουρκία: Ανοίγουν ταυτόχρονα η Παναγία Σουμελά και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας ως τζαμί

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο με τις σκαλωσιές στο εσωτερικό της (φωτ.: Facebook / Özhan Öztürk‎)
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών, αναστηλώσεων και παρεμβάσεων στους βράχους πάνω από το ιστορικό μνημείο, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο ανοίγει εξ ολοκλήρου για το κοινό στις 28 Ιουλίου. Σήμερα το μνημείο είναι προσβάσιμο μόνο μέχρι την πρώτη αυλή, αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε χιλιάδες επισκέπτες το τελευταίο διάστημα να φτάσουν μέχρι την κοιλάδα και να ανηφορίσουν ως την πόρτα της άλλοτε ελληνικής μονής, του ορόσημου για τον ποντιακό ελληνισμό.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ίδια ημέρα που θα γίνουν τα «εγκαίνια» της ανανεωμένης Σουμελά, θα ανοίξει και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας.

Ο βυζαντινός ναός που οικοδομήθηκε στα χρόνια του Μανουήλ Α΄ Μεγάλου Κομνηνού, στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα, είναι κλειστός από τον Δεκέμβριο του 2018. 

Βέβαια, πλέον αναφέρεται ως «τζαμί της Αγίας Σοφίας», καθώς το 2013 έχασε την ιδιότητα του μουσείου και, παρά τις συνεχείς προσφυγές στην τουρκική Δικαιοσύνη, παραμένει τζαμί.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και στις δύο τελετές την ερχόμενη Τρίτη θα είναι ο υπουργός Νουρί Ερσόι. 

Η αρχή θα γίνει από την Παναγία Σουμελά όπου, μετά το κόψιμο της κορδέλας και την ανάκρουση του ...τουρκικού ύμνου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο.

Επίσης, ορειβάτες θα ανέβουν στους βράχους –που πλέον είναι ασφαλισμένοι με συρμάτινα πλέγματα– και θα απλώσουν μια τεράστια τουρκική σημαία.

Στη δε Αγία Σοφία θα διαβαστούν αποσπάσματα του Κορανιού, ενώ οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο υπαίθριο μουσείο που έχει φτιαχτεί. 

Το παρών θα δώσει και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων (Βακουφίων) Μπουρχάν Ερσόι, στη δικαιοδοσία του οποίου πέρασε ο ναός μετά τη μετατροπή του σε τζαμί.

Άποψη από το υπαίθριο μουσείο στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας (φωτ.: haber61.net)

Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα των δύο μνημείων συμπίπτει με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ, της δεύτερης μεγαλύτερης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων, που φέτος είναι από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Εγγραφή στην UNESCO

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας έχει βάλει ήδη… μπροστά ώστε να γίνει εγγραφή της Παναγίας Σουμελά στον κατάλογο της UNESCO – ήδη από το 2000 βρίσκεται στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επίσης, ο δήμαρχος Μουράτ Ζολουόγλου έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τοποθετήσει τελεφερίκ.

Στο φάκελλο υποψηφιότητας αναμένεται να «μετρήσουν» και τα έργα που ολοκληρώθηκαν και τα οποία περιλαμβάνουν γεωλογικές και γεωτεχνικές παρεμβάσεις. Επίσης, αναβαθμίστηκε το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία Σουμελά."ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!