Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η 'Ε.Α.Β.' (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) το 1990 παρουσίασε ένα «F-16 Drone» στήν (αμυντικού περιεχομένου έκθεση) DEFENDORY, Α Λ Λ Α ένα «μ α γ ι κ ό» χέρι τό… ε ξ α φ ά ν ι σ ε! ( Άμ, πώς; )Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) μια ομάδα τεχνικών με μεράκι, γνώσεις και όνειρα ξεκίνησαν το 1985 (35 χρόνια πριν!) και σε 4 χρόνια ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο το «F-16 Drone».

  • Από τον Μπάμπη Παπασπύρο*

Το drone, ομοίωμα του F-16, ήταν σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από προσωπικό της ΕΑΒ, εξ ολοκλήρου από σύνθετα υλικά, υπό κλίμακα 1:5 σε σχέση με το F-16 και κινητήρα Rotax. Για την ιστορία το εν λόγω drone παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο της ΕΑΒ στην έκθεση DEFENDORY 90 και 92 και στη ΔΕΘ!


Θυμίζουμε ότι, όταν ξεκίνησε η σχεδίαση του UAV στην ΕΑΒ, δεν είχαν παραληφθεί ακόμα τα ελληνικά F-16C/D Block 30

Η επίσημη συμφωνία αγοράς των αεροσκαφών υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 1987 και το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Xenia I. 

Η πρώτη ομάδα F-16C/D Block 30 παραδόθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 1988 και Οκτωβρίου 1989. 

Παράλληλα, εκείνο το διάστημα στην ΕΑΒ εκτελούντο εργασίες ανασχεδίασης του RPV ΠΗΓΑΣΟΣ.

Περιττό να σας πούμε ότι αυτό το εκπληκτικό «F-16 Drone», που, όπως προαναφέραμε παρουσιάσθηκε σε δυο εκθέσεις DEFENDORY, όχι μόνο δεν προχώρησε-αναβαθμίστηκε, αλλά άγνωστο από ποιους και γιατί μπήκε στα κουτιά και «εξαφανίστηκε». Αυτά σε απάντηση κάποιων «γιατί η ΕΑΒ δεν παρήγαγε προϊόντα». Προϊόντα που, όταν σχεδιάστηκαν, η ΤΑΙ (Τουρκική ΕΑΒ) ήταν ανύπαρκτη…

Όταν η ΠΑ σε συνεργασία με την ΕΑΒ δούλευαν τον ΠΗΓΑΣΟ, ελάχιστες χώρες, μετρημένες στο δάκτυλο του ενός χεριού, κατασκεύαζαν UAVs/Drones. Σκεφτείτε μόνο αυτό: αν έφτιαχναν το 1987 το υπόψη drone, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα κατασκεύαζαν σήμερα. Να είστε σίγουροι πως αν δεν είχε «θαφτεί» το F-16 Drone της ΕΑΒ, κανένας δεν θα μίλαγε σήμερα για τα τουρκικά drones.

 

Δυστυχώς, η ιστορία δείχνει πως επαναλαμβάνεται με το σύστημα radar «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» της ΕΑΒ. Ένα σύστημα που λειτουργεί και αποδεδειγμένα εντοπίζει mini drones με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα σύστημα που είναι το μοναδικό ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής. Ένα σύστημα που δεν υπάρχει και το χρειάζονται «χθες» οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας…

* Ταξίαρχος εν αποστρατεία Πολεμικής Αεροπορίας, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

*Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Νίκου Παρασχόπουλου, μέλους της ομάδας κατασκευής του «F-16 Drone».

https://www.newsbreak.gr/apopseis/164093/eav-f16-drone-defendory-exafanistike/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!