Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

172 ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΝΕΟ-ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΩΝ & ΜΟΝΑΧΩΝ, ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ, ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΑΙΡΕΘΕΝΤΩΝ.


Η Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσης κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και μάλιστα μετά το 1472 στην οποία εγκαταβίωσε ο παραιτηθείς άγιος Διονύσιος Α΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είχε πρόοδο πνευματική και υπήρξε νέα ανοικοδόμηση της μονής.

Σύμφωνα με την εγγραφή ενός κατάστιχου τους έτους 1507 διέμειναν στη μονή το έτος αυτό, 172 πατέρας, εξ των οποίων ‘’24 ιερομόναχοι, 3 ιεροδιάκονοι και 145 μοναχοί’’.

Όμως η δράση των μοναχών στη περιοχή για την χριστιανική πίστη και τον τόνωση του ελληνισμού, προκάλεσε την οργή των Οθωμανών, με αποτέλεσμα την 24ην Απριλίου του ιδίου έτους, του 1507, ‘’δισχίλιοι ιππείς’’ τούρκοι επέδραμαν κατά της μονής όπου τους κατέσφαξαν όλους.

Οι Τούρκοι δεν κατέστρεψαν το καθολικό και τα κτίρια, άλλα η μονή παρέμεινε έρημη και ακατοίκητη επί 13 χρόνια, όταν 10 μοναχοί από τη μονή του Βατοπεδίου του Άθω εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι.

https://proskynitis.blogspot.com/2021/04/172.html

1 σχόλιο:

  1. Τα βαπτιστήρια του διαβόλου που είναι οι αγαρηνοί ότι αίμα άδικο έχυσαν θα το πληρώσουν σίγουρα και σύντομα από ότι δείχνουν οι εξελίξεις πολλαπλασίως...
    Δίκαιος ο Κύριος και Δικαιοσύνας ηγάπησεν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!