Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ψήφισαν Νόμο, που τελειώνει κάθε ψήγμα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ” στό διαδίκτυο - Β Ι Ν Τ Ε ΟΚατά τα άλλα λένε τον Πούτιν “δικτάτορα”.

Γεμάτος - ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ - “αγνές” προθέσεις παρουσιάζεται ο νέος νόμος για το διαδίκτυο και την παραπληροφόρηση που μέσα στην Μ. Εβδομάδα εγκρίθηκε στην Ευρώπη.


Ο λόγος για τον DSA νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) η έγκριση του οποίου ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου μετά από μία συνεδρίαση-θρίλερ.

Η γενική αρχή του νόμου είναι η εξής:

«Ό,τι θεωρείται παράνομο εκτός σύνδεσης (offline) θα θεωρείται παράνομο και στο διαδίκτυο!».

Τι σημαίνει αυτό; Εν ολίγοις οτιδήποτε έχει βαπτιστεί ως “ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ” (π.χ. διασπορά fake news για τα εμβόλια ή τον πόλεμο) θα αποσύρεται αυτόματα από το διαδίκτυο!

Αυτή τη φορά όμως το “μπαλάκι” πετιέται στο “γήπεδο” των κολοσσών του διαδικτύου, πάνω στους οποίους βασίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους ενημερωτικά σάιτ και blog.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλες online πλατφόρμες -μεταξύ αυτών Facebook, Google, Twitter- θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με εφιαλτικά μεγάλα πρόστιμα.

Σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα θα ισοδυναμούν με το 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους!!!

Ο νόμος φυσικά δεν είναι καινούργιος και προτάθηκε τον χειμώνα του 2020. ΩΣΤΟΣΟ σήμερα, με την συγκυρία του πολέμου, βρήκαν ευκαιρία να τον εισάγουν μια και καλή!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Επί της ουσίας οποιοδήποτε περιεχόμενο συνεπάγεται υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία (και στο μέλλον οπουδήποτε αλλού) αλλά και διασπορά fake news ή ρητορικής μίσους θα περιορίζεται από τις ίδιες τις πλατφόρμες ακαριαία υπό τον φόβο κυρώσεων.

Με εξαιρετικά ύπουλο τρόπο, ο συγκεκριμένος νόμος περιπλέκει τις πράγματι χρήσιμες ρυθμίσεις (π.χ. καταπολέμηση παιδικής πορνογραφίας ή κακοποίησης στο διαδίκτυο) με μέτρα που έρχονται να ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.

«Οι νέοι κανόνες θα προστατεύσουν τους διαδικτυακούς χρήστες, θα διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης και θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», είναι το πρόστυχο μήνυμα που εκπέμπεται από την Ε.Ε.!

«Έχουμε συμφωνία για τον DSA: Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα διασφαλίσει πως ό,τι είναι παράνομο offline, θα λογίζεται και θα αντιμετωπίζεται ως παράνομο και online – όχι ως σύνθημα, ως πραγματικότητα» δήλωσε με tweet της η Ευρωπαία Επίτροπος επικεφαλής αντιμονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, Μαργκρέτε Φερστάγκερ.

Ο DSA θα αφορά φυσικά όλα τα διαδικτυακά μέσα εντός Ε.Ε. και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2024.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!