Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΣ; Όρος Βλοχός – Βουνό, ή πανάρχαια πυραμίδα;

 


Στό Δήμο Θεστιέων, βορειοανατολικά του Καινούριου, βρίσκεται το κάστρο του Βλοχού, στα 688 μέτρα. 
Εκεί, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, στη δυτική πλαγιά του Παναιτωλικού ήταν στην αρχαιότητα η αρχαία Θεστία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα ελληνιστικά τείχη που σώζονται.


Η πόλη έφερε το όνομα του μυθικού βασιλιά Θέστιου. Τείχη υπήρχαν νότια και τα δυτικά της ακρόπολης, όπου και διατηρούνται σε όλο το μήκος αρκετοί δόμοι, χωρίς πύργους. 

Ο πυλώνας που σώζεται είναι όμοιος με τον μυκηναϊκό της Τίρυνθας.

Στο Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τριχωνίδας (Βλοχός, 10 Ιουνίου 2012) ο ερευνητής Ευάγγελος Χατζηαγάπης παρουσίασε μια εντυπωσιακή θεωρία.

Σύμφωνα με αυτήν, το βουνό Βλοχός στη δυτική πλαγιά του Παναιτωλικού όρους είναι μία κούφια πυραμίδα, ενώ περιμετρικά υπάρχουν στοές-είσοδοι προς το εσωτερικό του κυκλώπειου τείχους.

Σημειώνουμε ότι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκαν έρευνες ήταν το 1899 από τον αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη. Επιχειρήθηκαν εκ νέου το 1921 από τον Α. Κ. Ρωμαίο. 

Ανάμεσα σε αυτούς και σε άλλους ερευνητές και μελετητές υπάρχουν και εκείνοι, όπως ο αντιστράτηγος ε.α. Γ. Βάρσος, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία πυραμίδα ή, τουλάχιστον, μία πυραμιδοειδής κατασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἐνημερώνουμε τοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μας, ὅτι σχόλια, τὰ ὁποῖα ἐμπεριέχουν προσβλητικοὺς χαρακτηρισμούς, διαφημίζουν κόμματα ἢ εἶναι γραμμένα μὲ λατινικοὺς χαρακτῆρες (γκρήκλις), θὰ διαγράφωνται ἄνευ προειδοποιήσεως!